ΛΑΘΗ ΦΩΤΙΑ-δη και ΠΑΟΚ-ΠΑΣ Γιάννινα 2-1

on .

PAOK PAS 30 1 19

• Τι κι αν έπαιξε χωρίς τη μισή ομάδα στην Τούμπα, τι κι αν βρέθηκε πίσω στο σκορ, ο ΠΑΣ Γιάννινα πάλεψε με όλες του τις δυνάμεις το χτεσινό παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ και χρειάστηκε να βάλει…το χέρι του (ή μάλλον τη σφυρίχτρα του) ο διαιτητής Φωτιάδης για να ηττηθεί με 2-1 από τον ΠΑΟΚ για την εξ’ αναβολής 15η αγωνιστική της Super League.
Οι Θεσσαλονικείς προηγήθηκαν με αμφισβητούμενο πέναλτι του Πέλκα (37’) μετά από λάθος του Ευαγγέλου, ο ΠΑΣ ισοφάρισε με τον Μάνο, αλλά τελικά ο ΠΑΟΚ πήρε τη νίκη χάρη σε γκολ του Πολωνού Σφιντέρσκι (87’) λίγο πριν το τέλος. Νωρίτερα (76’) ο Φωτιάδης είχε ανακαλύψει ανύπαρκτο πέναλτι, το οποίο απέκρουσε ο Βελλίδης.

Υπεροχή ο ΠΑΟΚ, παθητικός ο ΠΑΣ
Ο ΠΑΟΚ μπήκε φουριόζος στο ματς και ο ΠΑΣ περιορίστηκε σε παθητικό ρόλο. Η ομάδα της Ηπείρου είχε αμυντικούς προσανατολισμούς από την αρχή του ματς και είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρώτο μέρος δεν είχε καμία τελική προς την εστία του Πασχαλάκη. Ο ΠΑΟΚ είχε δύο σουτ στο πρώτο πεντάλεπτο, αρχικά με τον Πέλκα στο 2’ και στο 5’ με τον Μπίσεσβαρ, ενώ η πρώτη μεγάλη ευκαιρία για τους Θεσσαλονικείς χάθηκε στο 8’ όταν ο Άκπομ πήρε την κεφαλιά μετά από ατομική ενέργεια και σέντρα του Γιαννούλη από αριστερά, όμως ο Βελλίδης έδιωξε σε κόρνερ με δυσκολία.
Στο 11’ ήταν η σειρά του Λημνιού να απειλήσει από δεξιά, με τον Βελλίδη να διώχνει με τα πόδια, ενώ στο 21’ ο Γιαννούλης ταλαιπώρησε τους Μπουκουβάλα και Λίλα από αριστερά και την κατάλληλη στιγμή έσπασε στο ύψος του πέναλτι, ο Μίσιτς έπιασε το σουτ, όμως η μπάλα έφυγε άουτ.
Ο ΠΑΟΚ είχε την πλήρη υπεροχή και ένα συντριπτικό ποσοστό κατοχής Στο 23’ ο Βελλίδης εξουδετέρωσε σουτ του Μάτος, ενώ σταδιακά ο διαιτητής Φωτιάδης άρχισε να μοιράζει κίτρινες κάρτες.

Πρώτο «χτύπημα» Φωτιάδη
Η υπεροχή του ΠΑΟΚ δεν μεταφράζονταν σε γκολ και η πίεση της Τούμπας αυξάνονταν προς τους παίκτες του Λουτσέσκου. Τελικά η λύση για τον ΠΑΟΚ ήρθε από ένα λάθος του Ευαγγέλου και ταυτόχρονο λάθος του διαιτητή Φωτιάδη που καταλόγισε πέναλτι.
Συγκεκριμένα, στο 37’ ο νεαρός αμυντικός του ΠΑΣ έχασε τη μπάλα από τον Άκπομ έξω από την περιοχή του ΠΑΣ, ο Πέλκας τροφοδότησε με μία τον επιθετικό του ΠΑΟΚ που ανατράπηκε αρχικά από τον Σκόνδρα και στη συνέχεια έπεσε πάνω τον Ευαγγέλου εντός περιοχής, με τον διαιτητή να καταλογίζει το πέναλτι και όχι φάουλ. Χαρακτηριστικό της φάσης είναι ότι ο Άκπομ είχε ξεκινήσει να πέφτει πριν τον βρει ο Ευαγγέλου. Την εκτέλεση του πέναλτι ανέλαβε ο Πέλκας, ο οποίος ευστόχησε για το 1-0.

Ισοφάριση με Μάνο ο ΠΑΣ
Τα πρώτα λεπτά του δευτέρου ημιχρόνου είχαν την ίδια εικόνα με το πρώτο μέρος. Ο ΠΑΟΚ πίεζε την εστία του Βελλίδη και ο ΠΑΣ δεν μπορούσε να βγει μπροστά. Στο 47' ο ΠΑΟΚ είχε ευκαιρία για δεύτερο γκολ μετά από φάση διαρκείας στα καρέ του ΠΑΣ και σουτ του Πέλκα, έδιωξε δύσκολα ο Βελλίδης και στη συνέχεια η σέντρα του Μάτος ήταν άστοχη.
Το γκολ της ισοφάρισης ήρθε για τον ΠΑΣ στο 52’ με σκόρερ και πάλι τον Μάνο. Ο Μπουκουβάλας με έξυπνη κάθετη μπαλιά βρίσκει τον Μάνο στην πλάτη της άμυνας του ΠΑΟΚ και ο επιθετικός του ΠΑΣ με ωραίο ψηλοκρεμαστό πλασέ πέρασε τη μπάλα πάνω από το σώμα του Πασχαλάκη που έκανε έξοδο και στα δίχτυα για το 1-1. Η φάση είναι οριακή αλλά ο Μάνος φαίνεται στην ίδια ευθεία με τον αμυντικό του ΠΑΟΚ και σωστά ο βοηθός δεν σήκωσε σημαία για off side.
Ήταν το δεύτερο γκολ του Μάνου με τη φανέλα του ΠΑΣ, λίγες ημέρες μετά το πρώτο που είχε πετύχει κόντρα στον Απόλλωνα, στην πρώτη επίσκεψη του ΠΑΣ στην εστία του Πασχαλάκη.
Ο Λουτσέσκου αγχώθηκε στη συνέχεια και πέρασε στο ματς τον Ζαμπά στη θέση του Μπίσεσβαρ. Στο 62’ ο Δικέφαλος του Βορρά έχασε μεγάλη ευκαιρία με τον Μαουρίσιο, όταν ο Λημνιός έκανε τη σέντρα από δεξιά και ο Μαουρίσιο βρέθηκε αφύλακτος μέσα στην περιοχή, αλλά σούταρε πάνω από τα δοκάρια του Βέλλιδη. Ένα λεπτό αργότερα ο ίδιος παίκτης σούταρε άστοχα από πλεονεκτική θέση.
Ο Πετράκης από την πλευρά του έριξε στο ματς τον Πάντελιτς στη θέση του Βιδάλ, με τον Σέρβο να κάνει ντεμπούτο με τη φανέλα του ΠΑΣ, θέλοντας να κρατήσει μπάλα στον χώρο της μεσαίας γραμμής.
Όσο ο ΠΑΟΚ αγχώνονταν τόσο αυξάνονταν τα παράπονα για τον αμυντικό τρόπο παιχνιδιού του ΠΑΣ, τόσο από την κερκίδα όσο και από τον πάγκο. Τελικά ο διαιτητής Φωτιάδης ανέλαβε και πάλι δράση και έδωσε ένα ανύπαρκτο πέναλτι στο 75’ σε δήθεν μαρκάρισμα του Λίλα πάνω στον Άκπομ. Ανύπαρκτη έως απαράδεκτη η απόφαση του ρέφερι από την Καστοριά. Την εκτέλεση ανέλαβε ο Άκπομ, αλλά ο Βελλίδης νίκησε τον Νιγηριανό επιθετικό και διαλέγοντας σωστά τη δεξιά γωνία, έδιωξε με τις γροθιές και έσωσε τον ΠΑΣ.
Ο Πετράκης έβαλε στο ματς τον Παμλίδη στη θέση του Κρίζμαν για να βοηθήσει τον ΠΑΣ από τον πάγκο, ωστόσο τη λύση στον ΠΑΟΚ την έδωσε μια αλλαγή του Λουτσέσκου από τον πάγκο. Συγκεκριμένα, στο 87’ ο Ελ Καντουρί έκανε τη σέντρα, ο Μάτος την κεφαλιά πάσα προς τον Πέλκα, η μπάλα στρώθηκε στον Σφιντέρσκι και ο Πολωνός με κοντινό σουτ έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα και διαμόρφωσε το τελικό 2-1.
Διαιτησία: Φωτιάδης (Γκάγκας – Καραγκιζόπουλος)
ΠΑΟΚ (Ρ. Λουτσέσκου): Πασχαλάκης, Μάτος, Κρέσπο, Βαρέλα, Γιαννούλης, Μίσιτς (74’ Καντουρί), Μαουρίσιο, Πέλκας, Μπίσεσβαρ (59’ Ζαμπά), Λημνιός (69’ Σφιντέρσκι), Άκπομ.
ΠΑΣ Γιάννινα (Γ. Πετράκης): Βελλίδης, Μπουκουβάλας, Σεργκελασβίλι, Ευαγγέλου, Σκόνδρας, Λίλα, Σιόντης, Γιάκος, Μάνος, Βιδάλ (74’ Πάντελιτς), Κρίζμαν (85’ Παμλίδης).