Νίκη-βάλσαμο! ΠΑΣ-Παναθηναϊκός 1-0

on .

PAS PAO 9 2 19

Στο σημείο και τη βαθμολογική θέση που βρίσκεται ο ΠΑΣ Γιάννινα τον ενδιαφέρουν πλέον μόνο οι πόντοι και το πως θα πετύχει τον στόχο της παραμονής στην κατηγορία. Η ομάδα της Ηπείρου πέτυχε το απόγευμα του Σαββάτου την έκτη φετινή της νίκη επικρατώντας με 1-0 του Παναθηναϊκού στο «Ζωσιμάδες» και ανέβηκε στους 20 βαθμούς, βάζοντας «φωτιά» στην ουρά της βαθμολογίας καθώς προσπέρασε τον ΟΦΗ και ισοβαθμεί με τη Λάρισα, η οποία αγωνίζεται σήμερα στο Αγρίνιο με τον Παναιτωλικό.

Πως έπαιξαν
Ο Γιάννης Πετράκης είχε να διαχειριστεί τις απουσίες 7 ποδοσφαιριστών, ανάμεσα τους και τα ακραία μπακ Σεργκελασβίλι, Αποστολόπουλο και Τσικάρσκι. Ο Ρεθυμνιώτης αναγκάστηκε να προχωρήσει σε...αλχημείες βάζοντας τον Νικολιά αριστερά, αλλά και σε αλλαγή συστήματος και παρέταξε τον ΠΑΣ με 3-4-3. Ο Βελλίδης ήταν κάτω από τα δοκάρια και την τριάδα των στόπερ αποτελούσαν οι Σκόνδρας, Τζημόπουλος και Μιχαήλ. Ο Μπουκουβάλας ήταν δεξιά και ο Νικολιάς αριστερά στη μεσαία γραμμή με τους Γιάκο και Κάστρο εσωτερικά χαφ, ενώ τη γραμμή κρούσης αποτελούσαν οι Αθανασιάδης, Μάνος και Κρίζμαν.
Παρόμοιο σύστημα επέλεξε και ο Γιώργος Δώνης για τον Παναθηναϊκό, ενδεχομένως με λιγότερο επιθετικογενή τριάδα. Ο Διούδης ξεκίνησε στην εστία και την τριάδα των στόπερ αποτελούσαν οι Κολοβέτσιος, Μαυρομμάτης και Κουλιμπαλί. Δεξί μπακ-χαφ ο Γιόχανσον, αριστερό ο Ινσούα και στον άξονα της μεσαίας γραμμή οι Κουρμπέλης και Στάικος. Οι Μπουζούκης και Χατζηγιοβάνης πίσω από τον μοναδικό προωθημένο Καμπετσή σε διάταξη 3-4-2-1 και όχι ακριβώς 3-4-3.
Δύο αναγκαστικές αλλαγές
Ο ΠΑΣ ήταν πιο επιθετικός και δραστήριος στα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης, κερδίζοντας στημένα γύρω από την εστία του Διούδη. Από την άλλη ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε το ματς με τραυματισμούς και δύο αναγκαστικές αλλαγές που διαφοροποίησαν τα πλάνα του Δώνη.
Μόλις στο 7' ο Κουλιμπαλί στην προσπάθεια του να ανακόψει τον Νικολιά τραυματίστηκε καθώς υπέστη θλάση και αντικαταστάθηκε αναγκαστικά από τον Παντελάκη, πρώην συμπαίκτη των Λέο και Ξύδα στον Κισσαμικό.
Η πρώτη και μοναδική απειλή για την εστία του Βελλίδη στο πρώτο μέρος ήταν το σουτ του Στάικου στο 8', το οποίο βρήκε με τα ακροδάχτυλο ο Βελλίδης και έδιωξε σε κόρνερ. Πριν συμπληρωθεί το πρώτο εικοσάλεπτο ο Δώνης αναγκάστηκε να προχωρήσει και σε δεύτερη αλλαγή. Ο Ινσούα διεκδίκησε τη μπάλα σε εναέρια μονομαχία με τον Σκόνδρα, ο οποίος τον βρήκε στο πρόσωπο με το χέρι του. Ο παίκτης του Παναθηναϊκού ζαλίζονταν και διακομίστηκε στο νοσοκομείο με φόβους για διάσειση, ενώ στο παιχνίδι αντικαταστάθηκε από τον Χατζηθεοδωρίδη.
Κοντά στο γκολ ο ΠΑΣ
Στο 23' ο ΠΑΣ έφτασε με αξιώσεις στην εστία του Διούδη όταν ο Νικολιάς έκανε ωραία προσποίηση στον Γιόχανσον, όμως το τελείωμα του δεν ήταν δυνατό και ο τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού μπλόκαρε τη μπάλα χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία.
Στο 34' ήρθε η καλύτερη ευκαιρία του πρώτου ημιχρόνου και ήταν για τον ΠΑΣ. Ο Κρίζμαν έκανε σέντρα από τα δεξιά και ο Αθανασιάδης πήρε την κεφαλιά αναγκάζοντας τον Διούδη να πραγματοποιήσει εξαιρετική επέμβαση κρατώντας ανέπαφη την εστία του.
Ένα σουτ του Κρίζμαν στο 39' έφυγε πάνω από τα δοκάρια του Διούδη και αυτή ήταν η τελευταία τελική προσπάθεια στο μέτριο έως κακό πρώτο μέρος, με τις δύο ομάδες να πηγαίνουν στα αποδυτήρια χωρίς γκολ.
Με σφραγίδα Αθανασιάδη
Με την έναρξη της επανάληψης ο Δώνης άλλαξε το σύστημα του Παναθηναϊκού σε 3-5-2 γυρνώντας τον Μπουζούκη στα χαφ και με τον Χατζηγιοβάνη να πλαισιώνει τον Καμπετσή στην επίθεση.
Στο 46' οι "πράσινοι" φάνηκαν για δεύτερη φορά απειλητικοί όταν ο Στάικος έβγαλε ωραία κάθετη στον Γιόχανσον, αυτός έκανε την παράλληλη σέντρα, αλλά δεν βρήκε τον Καμπετσή ή κάποιον άλλον συμπαίκτη του και η μπάλα πέρασε.
Στο 63' ο Μάνος βρέθηκε σε καλή θέση μέσα στην περιοχή και αφού στριφογύρισε έκανε το σουτ, όμως η μπάλα έφυγε δίπλα από την εστία του Διούδη.
Αναγκαστικές αλλαγές δεν έκανε μόνο ο Παναθηναϊκός στο σαββατιάτικο παιχνίδι. Στο 69' ο Κρίζμαν υπέστη τράβηγμα και αντικαταστάθηκε άμεσα από τον Λέο.
Το μοναδικό γκολ που έκρινε την αναμέτρηση ήρθε στο 73'. Ο Νικολιάς κινήθηκε ωραία από αριστερά και έβγαλε τη σέντρα και ο Αθανασιάδης με εξαιρετική φαλτσαριστή κεφαλιά έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του ανήμπορου να αντιδράσει Διούδη για το 1-0 μέσα σε έξαλλους πανηγυρισμούς. Ήταν το δεύτερο γκολ του Κλάους Αθανασιάδη με τη φανέλα του ΠΑΣ Γιάννινα και το πανηγύρισε σαν...τοξοβόλος.
Δευτερόλεπτα αργότερα ο ΠΑΣ λίγο έλειψε να φτάσει και σε δεύτερο γκολ όταν ο Μάνος έκλεψε τη μπάλα και πάσαρε στον Αθανασιάδη, αλλά αυτός άνοιξε το κοντρόλ και δεν κατάφερε να πλασάρει τον Διούδη, κερδίζοντας μόνο το κόρνερ.
Κράτησε ο Βελλίδης
Ο Δώνης πέρασε στο ματς τον Άλτμαν στη θέση του αρνητικού Χατζηγιοβάνη και λίγο έλειψε να κάνει τη ζημιά στον ΠΑΣ. Στο 87' ο Ισραηλινός μεσοεπιθετικός συνδυάστηκε με τον Καμπετσή και βρέθηκε απέναντι από τον Βελλίδη, με τον Καστοριανό πορτιέρο να αποκρούει σωτήρια στην κλειστή του γωνία διώχνοντας σε κόρνερ. Από την εκτέλεση και πάλι ο Άλτμαν πήρε την κεφαλιά, αλλά ο Βελλίδης δεν είχε πρόβλημα να μπλοκάρει τη μπάλα.
Με τη συμπλήρωση 90' λεπτών ο Παναθηναϊκός σκόραρε όμως το γκολ ακυρώθηκε σωστά ως off side. Μετά από εκτέλεση φάουλ του Στάικου, ο Κουρμπέλης με τακουνάκι βρήκε τον Μαυρομάτη που έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα αλλά ο διαιτητής Κομίνης ακύρωσε σωστά το γκολ μετά από υπόδειξη του δεύτερη βοηθού Καλαμπόκη.
Στις καθυστερήσεις ο Κρίζμαν πέταξε επίτηδες μπάλα μέσα στον αγωνιστικό χώρο κατόπιν προτροπής του τεχνικού επιτελείου και αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη κάρτα από τον διαιτητή Κομίνη. Όπως αποκάλυψε ο Πετράκης στη συνέντευξη Τύπου ήταν μια συμβουλή του τέταρτου διαιτητή Κουτσιαύτη προς τον πάγκο των Ηπειρωτών.
Το 1-0 έμεινε μέχρι το τελευταίο σφύριγμα του Κομίνη με τον ΠΑΣ να πανηγυρίζει την 6η νίκη του στο πρωτάθλημα και ενδεχομένως την πιο σπουδαία, από βαθμολογικής και ψυχολογικής άποψης. Οι Ηπειρώτες ανέβηκαν στους 20 βαθμούς και προσπέρασαν βαθμολογικά τον ΟΦΗ που ηττήθηκε με 1-0 χτες από την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, ενώ αν κερδίσουν το ερχόμενο Σάββατο τον Ατρόμητο στο δεύτερο σερί ματς στο «Ζωσιμάδες» θα κάνουν αποφασιστικό βήμα για την παραμονή.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ (ΠΑΣ Γιάννινα):
«Νομίζω ότι πετύχαμε μια σπουδαία νίκη που την χρειαζόμασταν πολύ στη χρονική στιγμή που είμαστε απέναντι σε μια πολύ καλή ομάδα που είναι πάρα πολύ δουλεμένη σε όλα τα επίπεδα του παιχνιδιού και σε όλες τις φάσεις. Η νίκη ήταν δίκαιη και αποκτά μεγαλύτερη σημασία γιατί πραγματικά ο Παναθηναϊκός είναι μια ομάδα που είναι πάρα πολύ καλά δουλεμένη και βάζει προβλήματα όχι μόνο σε εμάς, αλλά και σε όποια ομάδα και αν έχει παίξει. Θέλω να δώσω πολλά συγχαρητήρια στους παίκτες και να ευχαριστήσω τον κόσμο που σε όλη την διάρκεια του αγώνα ήταν πολύ ζεστός και μας βοήθησε πολύ».
Για το μερίδιο ευθύνης στον σκόρερ Αθανασιάδη αλλά και στον Βελλίδη για την απόκρουση: «Σίγουρα και τα δύο παιδιά έκαναν πολύ σπουδαία δουλειά και στη φάση του γκολ και στη φάση που γλυτώσαμε το γκολ. Και οι δύο είναι σπουδαίοι για εμένα και σαν παίκτες και σαν χαρακτήρες.
Για τον τραυματισμό του Κριζμάν: «Τράβηγμα στο δικέφαλο. Δεν μπορούμε όμως να κάνουμε εκτίμηση τώρα για το μέγεθος του προβλήματος».
Για το αν ήταν προμελετημένη η δεύτερη κίτρινη του Κρίζμαν: «Επειδή πετάξανε μπάλες μέσα στον αγωνιστικό χώρο και στα πέντε χρόνια που είμαι στην ομάδα δεν έχει γίνει ποτέ αυτό, ζητώ συγγνώμη για αυτό γιατί είναι έξω από το fair-play και αυτό που πιστεύουμε σαν ομάδα, αλλά δυστυχώς εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχε άλλος τρόπος να δεχθεί κίτρινη κάρτα ο Κρίζμαν. Έπρεπε με κάποιο τρόπο να δεχθεί κίτρινη κάρτα επειδή τραυματίστηκε, επειδή έχει πέντε κάρτες και θα πήγαινε στις έξι και ήταν συμφέρον για εμάς να δεχθεί δεύτερη κίτρινη. Με την καθοδήγηση του τέταρτου διαιτητή, γιατί αυτός μας καθοδήγησε ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος».
Για το πότε αποφάσισε πως θα παρατάξει τακτικά την ομάδα: «Πάντα με τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας και με βάση τον αντίπαλο που παίζουμε προσπαθούμε να κάνουμε πάντα το καλύτερο. Νομίζω ότι τα τελευταία παιχνίδια η ομάδα και με τον Ολυμπιακό θα μπορούσε να πάρει κάτι και με τον ΠΑΟΚ χάσαμε στο τέλος ανεξάρτητα αν ήταν καλύτερος και στον Άρη θα μπορούσαμε να πάρουμε κάτι. Με τον Παναθηναϊκό ευτυχήσαμε και κερδίσαμε, θέλουμε να συνεχίσουμε σε αυτό το δρόμο και οδηγός μας κάθε φορά θα είναι αυτό που πιστεύουμε ότι είναι καλύτερο για την ομάδα μας και με βάση τον αντίπαλο που παίζουμε αυτό μας καθορίζει τον σχηματισμό».
Για το αν αποσυμπιέστηκε το κλίμα μετά τη νίκη: «Αυτό που ρωτάτε είναι απόλυτα λογικό. Είμαστε ρεαλιστές της κατάστασης. Τα παιδιά φτάσανε αρκετές φορές κοντά στη βρύση αλλά δεν ήπιαν νερό, πιστεύω ότι δεν χάσανε ποτέ την πίστη και όταν είμαστε σε καλό δρόμο θα έρθουν και τα αποτελέσματα».
Για το αν τον προβληματίζουν οι πολλοί τραυματισμοί: «Όταν υπάρχουν τραυματισμοί μπορεί να συμβαίνει κάτι να μην πάει καλά. Συνήθως τραυματισμούς έχουνε τα παιδιά που ήρθαν πρώτη φορά στην ομάδα και ένα παράδειγμα είναι ο Λάσα που μπήκε σε δυνατούς ρυθμούς ξαφνικά και έβγαλε πρόβλημα. Κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε, ίσως η ένταση και το επίπεδο από τα πρωταθλήματα που έρχονται είναι μια αιτία, αλλά σίγουρα είναι ένα σημείο προβληματισμού και για εμάς».

Γιώργος Δώνης (Παναθηναϊκός):
«Ξέραμε από πριν ότι θα έχουμε ένα δύσκολο παιχνίδι με έναν αντίπαλο που θα παλέψει δυνατά γιατί κινδυνεύει με υποβιβασμό. Ξεκίνησε στραβά για εμάς το παιχνίδι, χάσαμε πολύ νωρίς δύο βασικούς παίκτες και αποδιοργανωθήκαμε, και γενικώς να περάσει το πρώτο ημίχρονο χωρίς να είμαστε ήρεμοι με την μπάλα στα πόδια, ούτε στα αμυντικά μας καθήκοντα και ο ΠΑΣ βρήκε μια πολύ μεγάλη ευκαιρία με τον Αθανασιάδη. Στο δεύτερο μέρος είχαμε άλλη εικόνα. Μπήκαμε τουλάχιστον από θέμα μονομαχιών και από θέμα ενέργειας και έντασης πολύ καλύτερα, καμία σχέση με το πρώτο ημίχρονο. Καταφέραμε να έχουμε τον έλεγχο, χάσαμε λίγο την ισορροπία μας όταν ήρθε ο τραυματισμός του Κουρμπέλη που έσπασε τη μύτη του. Γενικώς το παιχνίδι είχε πολλές μονομαχίες στο δεύτερο μέρος χωρίς τελικές προσπάθειες το ματς και ο ΠΑΣ κατάφερε να σκοράρει. Εμείς είχαμε θέμα στο ότι δεν μπορούσαμε κοντά στην αντίπαλη περιοχή να γίνουμε απειλητικοί και όταν σε ένα τέτοιο παιχνίδι δημιουργείς δύο-τρεις επικίνδυνες καταστάσεις δεν μπορείς να διεκδικείς κάτι παραπάνω».
Για το αν προλαβαίνει να διεκδικήσει την πέμπτη θέση: «Υπάρχουν αρκετά παιχνίδια. Κάθε παιχνίδι πρέπει να το κερδίσεις και αυτή πρέπει να είναι η νοοτροπία μας. Σίγουρα δεν βρισκόμαστε στις δύο τελευταίες αγωνιστικές και για εμένα δεν παίζει ρόλο το ότι δεν θα βγούμε από την Αθήνα στα υπόλοιπα παιχνίδια. Κάθε ματς είναι διαφορετικό, ξέρουμε ότι για να μπορούμε να πάρουμε βαθμούς πρέπει να έχουμε υψηλά στάνταρ απόδοσης και μεγαλύτερη διάρκεια στον αγωνιστικό χώρο. Υστερούμε στο κομμάτι της δημιουργίας και πρέπει να το διορθώσουμε».

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ 

Πανιώνιος - Απόλλων Σμύρνης 0 - 1
Ξάνθη - Λαμία 0 - 0
ΠΑΣ - Παναθηναϊκός 1 - 0
ΑΕΚ - ΟΦΗ 1 - 0
Ατρόμητος - Λεβαδειακός 1 - 0
ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός 3 - 1
Παναιτωλικός - Λάρισα (σήμερα)

Αστέρας Τρίπ. - Άρης (σήμερα)

βαθμολογία

1. ΠΑΟΚ** 54 40-9
2. Ολυμπιακός 45 36-12
3. ΑΕΚ 40 34-8
4. Ατρόμητος 36 29-19
5. Άρης 29 21-19
6. Παναθηναϊκός* 28 27-16
7. Ξάνθη 26 15-15
8. Παναιτωλικός 26 15-15
9. Πανιώνιος 22 18-30
10. Λαμία 21 14-25
11. Αστέρας Τρίπολης 21 16-22
12. Λάρισα 20 16-23
13. ΠΑΣ Γιάννινα 20 15-29
14. ΟΦΗ 17 18-29
15. Λεβαδειακός 13 11-28
16. Απόλλων Σμύρνης 9 8-31
* Ξεκίνησε με -6
** Ξεκίνησε με -2

επόμενη

(16, 17, 18/2/2019)
Παναθηναϊκός - Αστέρας Τρίπολης
ΠΑΣ Γιάννινα - Ατρόμητος
Λάρισα - Ξάνθη
Λεβαδειακός - Παναιτωλικός
Άρης - Πανιώνιος
Ολυμπιακός - ΑΕΚ
Απόλλων Σμύρνης - ΠΑΟΚ
ΟΦΗ - Λαμία