Βαθμούς στο Αγρίνιο ψάχνει ο ΠΑΣ Γιάννινα

on .

PAS

Του ΘΑΝΑΣΗ Σ. ΜΥΡΙΟΥΝΗ

Το γειτονικό ντέρμπι της Δυτικής Ελλάδας ανάμεσα στον ΠΑΣ Γιάννινα και τον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο είναι η αναμέτρηση που ολοκληρώνει σήμερα το απόγευμα (7:00 μ.μ.) την 22η αγωνιστική της Super League. Με έξι απουσίες τιμωρημένων (Λίλα, Αθανασιάδης) και τραυματιών (Κρίζμαν, Παμλίδης, Σιόντης, Ευαγγέλου) θα παραταχθούν οι Ηπειρώτες, με στόχο όμως τη νίκη που θα τους δώσει βαθιά ψυχολογική ανάσα. Διαιτητής ο Διαμαντόπουλος, χωρίς οπαδούς ο ΠΑΣ Γιάννινα.

Στο Αγρίνιο με αντίπαλο τον Παναιτωλικό δοκιμάζεται σήμερα το απόγευμα (7:00 μ.μ.) ο ΠΑΣ Γιάννινα στην αναμέτρηση που κλείνει χρονικά την 22η αγωνιστική της Super League. Οι Ηπειρώτες θα παλέψουν για το τρίποντο της νίκης παρά τις έξι σημαντικές απουσίες και για να πάρουν άτυπη ρεβάνς για την ήττα (0-2) στο παιχνίδι του πρώτου γύρου από τους Αγρινιώτες στο «Ζωσιμάδες».
Το βαθμολογικό κίνητρο
Μετά την ήττα της περασμένης αγωνιστικής από τον Ατρόμητο στο «Ζωσιμάδες» με 0-2, τα περιθώρια για βαθμολογικές απώλειες έχουν στενέψει και οι Ηπειρώτες θα αγωνιστούν σήμερα με στόχο τη νίκη. Άλλωστε η ομάδα χρειάζεται επειγόντως και βαθμούς εκτός έδρας, προκειμένου να καλύψει το χαμένο έδαφος από τις εντός έδρας απώλειες. Πάντως, μακριά από τα Γιάννινα ο μέχρι τώρα απολογισμός των Ηπειρωτών είναι απογοητευτικός, καθώς μετρούν μόλις 1 νίκη σε10 παιχνίδια και μάλιστα αυτή ήταν στη Ριζούπολη με αντίπαλο τον ουραγό Απόλλωνα.
Βαθμολογικό κίνητρο δεν έχει μόνο ο ΠΑΣ, αλλά και ο Παναιτωλικός. Η ομάδα του Αγρινίου προέρχεται από δύο σερί αρνητικά αποτελέσματα και έχει υποχωρήσει στην 7η θέση μαζί με τη Ξάνθη. Η ισοπαλία με τη Λάρισα στο Αγρίνιο και η ήττα στη Λιβαδειά έχουν «πυκνώσει τα σύννεφα» πάνω από την ομάδα και συγκεκριμένα τον Τραϊανό Δέλλα και οι Αγρινιώτες θέλουν τη νίκη για να πλησιάσουν ξανά προς την πεντάδα.
Έξι απουσίες ο ΠΑΣ
Ο Γιάννης Πετράκης δεν έχει στη διάθεσή του για τη σημερινή αναμέτρηση στο Αγρίνιο πέντε ποδοσφαιριστές λόγω τιμωριών και τραυματισμών. Συγκεκριμένα, εκτός αποστολής είναι οι τιμωρημένοι Λίλα και Αθανασιάδης. Ο Αλβανός διεθνής εκτίει σήμερα την δεύτερη και τελευταία αγωνιστική της τιμωρίας του για τις 7 κίτρινες, όσες συμπλήρωσε και ο Αθανασιάδης, ο οποίος θα εκτίσει στο σημερινό ματς αλλά και στο επόμενο με αντίπαλο τη Ξάνθη το ερχόμενο Σάββατο στο «Ζωσιμάδες».
Επίσης, απόντες λόγω τραυματισμών θα είναι οι Κρίζμαν, Παμλίδης, Σιόντης και Ευαγγέλου. Ο Κροάτης επιθετικός έχει θλάση στον δικέφαλο και θα χάσει πιθανότατα και το παιχνίδι με τη Ξάνθη, όπως και ο Παμλίδης, ενώ η επιστροφή του Σιόντη στην αγωνιστική δράση υπολογίζεται στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου καθώς ακόμα κυκλοφορεί με πατερίτσες.
Αντίθετα, στη διάθεση του Πετράκη βρίσκεται ο Ξύδας, αλλά και ο Σκόνδρας που εξέτισε με τον Ατρόμητο ποινή για τέσσερις κίτρινές κάρτες και επιστρέφει. Μια ίωση που ταλαιπώρησε μεσοβδόμαδα τον Νικολιά δεν στάθηκε ικανή να του στερήσει τη συμμετοχή από την αποστολή και κατά πάσα πιθανότητα θα ξεκινήσει βασικός.
Αναφορικά με τις επιλογές του Γιάννη Πετράκη για το βασικό σχήμα δεν αναμένονται ιδιαίτερες εκπλήξεις. Ο Ρεθυμνιώτης λογικά θα παρατάξει την ομάδα με 3-5-2 και τριάδα στόπερ. Ο Σκόνδρας είναι επικρατέστερος παρτενέρ των Τζημόπουλου και Μιχαήλ στο κέντρο της άμυνας σε σχέση με τον Κάργα που δεν είναι ακόμα 100% έτοιμος για 90λεπτο από πλευράς φυσικής κατάστασης. Στην αριστερή πλευρά θα επιστρέψει ο Σεργκελασβίλι και λογικά δεξιά θα πάει ο Μπουκουβάλας. Με δεδομένες τις απουσίες των Λίλα και Σιόντη, ο Κολομβιανός Κάστρο θα παίξει σίγουρα αμυντικό χαφ, ενώ μπροστά του θα βρεθούν ο Γιάκος και ο Νικολιάς, εκτός αν προτιμηθεί ο Πάντελιτς. Αρκετές πιθανότητες συγκεντρώνει η συμμετοχή του Λέο στο βασικό σχήμα για πρώτη φορά μετά τον τραυματισμό του.
Μια πιθανή ενδεκάδα του ΠΑΣ είναι η εξής: Βελλίδης, Τζημόπουλος, Μιχαήλ, Σκόνδρας, Μπουκουβάλας, Σεργκελασβίλι, Κάστρο, Γιάκος, Νικολιάς, Λέο (Ξύδας), Μάνος.
Διαιτητής ο Διαμαντόπουλος
Ο Αριστοτέλης Διαμαντόπουλος από την Αρκαδία ορίστηκε να διευθύνει τη σημερινή αναμέτρηση του ΠΑΣ Γιάννινα με τον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο.
Βοηθοί του Διαμαντόπουλου θα είναι ο Τρύφωνας Πετρόπουλος από την Αρκαδία και ο Γιώργιος Παλαμίδας από την Λακωνία και τέταρτος θα είναι ο Χρήστος Βεργέτης από την Αρκαδία. Παρατηρητής διαιτησίας θα είναι ο Θεόδωρος Γκαϊτατζής από τη Δράμα.
Χωρίς οπαδούς ο ΠΑΣ
Παρά τη σχετική προσπάθεια που έκανε η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα ζητώντας από τον Παναιτωλικό εισιτήρια, κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό και έτσι η ομάδα της Ηπείρου θα αγωνιστεί χωρίς τον κόσμο της στο Αγρίνιο σήμερα.
Με επιστολή της στη διοίκηση του Παναιτωλικού η γιαννιώτικη ΠΑΕ ζήτησε επίσημα εισιτήρια και τη γωνία της μίας θύρας στο γήπεδο του Παναιτωλικού, όμως η Αστυνομική Διεύθυνση Αιτωλοακαρνανίας ήταν αρνητική σε αυτό το αίτημα. Το οριστικό «STOP» για τους φίλους του ΠΑΣ ήρθε από τον Υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη, ο οποίος και αποφάσισε την απαγόρευση μεμονωμένης ή οργανωμένης μετακίνησης των Γιαννιωτών φιλάθλων στο Αγρίνιο. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και στο παιχνίδι του πρώτου γύρου στα Γιάννινα, όταν η Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων είχε απαγορεύσει την εκδρομή στους Αγρινιώτες.
Κόντρα στην παράδοση
Η σημερινή θα είναι η 22η φορά που συναντιούνται σε επίπεδο πρωταθλήματος ΠΑΣ Γιάννινα και Παναιτωλικός στο Αγρίνιο. Η προϊστορία των αναμετρήσεων των δύο ομάδων περιλαμβάνει ως επί το πλείστον αγώνες για την Β' Εθνική καθώς από τις 21 αναμετρήσεις που έχουν προηγηθεί, οι 12 ήταν για την Β' Εθνική, 8 για την μεγάλη κατηγορία όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια και μια για την Γ' Εθνική.
Η προϊστορία δεν είναι καλή για τον ΠΑΣ Γιάννινα καθώς έχει νικήσει μόλις 3 φορές τους Αγρινιώτες εκτός έδρας, ενώ έχει γνωρίσει 10 φορές την ήττα με τα υπόλοιπα ματς, οκτώ τον αριθμό, να έχουν λήξει δίχως νικητή. Ο «Άγιαξ της Ηπείρου» έχει σκοράρει 14 φορές, ενώ οι Αγρινιώτες έχουν βρει το δρόμο προς τα δίχτυα 24 φορές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις τρεις νίκες του ΠΑΣ καμία δεν είναι για την Β' Εθνική, δηλαδή για την κατηγορία στην οποία έχουν αναμετρηθεί τις περισσότερες φορές, με τις νίκες να είναι την σεζόν 1975-1976 με 0-1 και 1-2 τη σεζόν 2016-17 για την Α' Εθνική και την σεζόν 2004-2005 με σκορ 2-3 για την Γ' Εθνική που είναι και η μοναδική αναμέτρηση για αυτή την κατηγορία.
Από την άλλη από τις 10 νίκες του Παναιτωλικού οι 5 είναι με σκορ 1-0 τις σεζόν 1966-1967, 1969-1970, 1992-1993, 1998-1999 και η περσινή την σεζόν 2017-2018. Τέλος από τις 8 ισοπαλίες οι πέντε είναι «λευκές», με τις τέσσερις να είναι για την Β' Εθνική, σεζόν 1967-1968, 1970-1971, 1973-1974 (χρονιά ανόδου του ΠΑΣ στην Α' Εθνική) και 1999-2000 σε ένα επεισοδιακό παιχνίδι. Η πιο χορταστική ισοπαλία είναι αυτή της σεζόν 2011-2012 για την Super League με σκορ 2-2 που μάλιστα είχε διαμορφωθεί από το ημίχρονο.
Στο μενού υπάρχει και μια επεισοδιακή ισοπαλία αυτή της σεζόν 2010-2011 για την Football League με σκορ 1-1 και την μη τήρηση του fair play από τον Φουρτάδο, γεγονός που προκάλεσε τις αντιδράσεις παικτών φιλάθλων και παραγόντων του Αγρινίου.
Χωρίς δεξί μπακ ο Παναιτωλικός
Εκτός από τον ΠΑΣ Γιάννινα, τα αγωνιστικά προβλήματα και οι απουσίες δεν λείπουν και από τον Παναιτωλικό. Στο ματς με τον ΠΑΣ θα απουσιάσει ο Λιάβας που απέφυγε τη θλάση, ωστόσο θα χρειαστεί λίγες μέρες αποθεραπείας και έτσι χάνει τον σημερινό αγώνα. Οι επιπρόσθετες απουσίες έχουν να κάνουν με την ίωση του Μαλή και του Μαρινάκη, οι οποίοι δεν υπολογίζονται.
Στη δεξιά πλευρά της άμυνας υπάρχει σοβαρό πρόβλημα για τον Δέλλα, καθώς οι δύο ποδοσφαιριστές που παίζουν τη θέση αυτή (Μαρινάκης, Λιάβας) τέθηκαν νοκ-άουτ και ο «Κολοσσός» θα πρέπει να προχωρήσει σε «αλχημεία» στη συγκεκριμένη θέση.
Αναλυτικά την 20μελή αποστολή του Παναιτωλικού αποτελούν οι: Γιαννακόπουλος, Θεοδωρόπουλος, Ντίας, Ουίλιαν, Παρράς, Μιχάι, Μοράρ, Μάζουρεκ, Γιαννιώτης, Πάουλο, Τσιγγάρας, Άργκους, Βασιλούδης, Γκούγκα, Τσοκάνης, Λουσέρο, Αμαράλ, Μπαΐροβιτς, Μανά, Μπελεβώνης.

αποτελέσματα

Ξάνθη – Λεβαδειακός 0 - 1
Αστέρας Τρίπολης – Ατρόμητος 1 - 1
ΑΕΚ – Απόλλων Σμύρνης 2 - 1
Πανιώνιος – Παναθηναϊκός 2 - 0
Λαμία – Λάρισα 2 - 1
ΠΑΟΚ – Άρης 1 - 1
Ολυμπιακός – ΟΦΗ (σήμερα)
Παναιτωλικός – ΠΑΣ Γιάννινα (σήμερα)

βαθμολογία 

1.ΠΑΟΚ*** 58 46-11
2.Ολυμπιακός** 48 40-13
3.ΑΕΚ 43 37-13
4.Ατρόμητος 40 32-20
5.Άρης 34 26-21
6.Παναθηναϊκός** 31 28-19
7.Παναιτωλικός* 27 25-28
8.Ξάνθη 27 16-17
9.Λαμία 27 19-27
10.Πανιώνιος 26 21-31
11.Αστέρας Τρίπολης 22 17-27
12.Λάρισα 22 20-28
13.ΠΑΣ Γιάννινα* 20 15-31
14.Λεβαδειακός 19 13-28
15.ΟΦΗ* 17 19-32
16.Απόλλων Σμύρνης 9 10-38
*Έχουν ένα ματς λιγότερο
** Ξεκίνησε με -6
*** Ξεκίνησε με -2

επόμενη αγωνιστική 

(2,3,4/03/2019)
Λεβαδειακός – Λαμία
Άρης – ΑΕΚ
ΠΑΣ Γιάννινα – Ξάνθη
ΟΦΗ – Λάρισα
Ατρόμητος – Πανιώνιος
Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ
Αστέρας Τρίπολης – Παναιτωλικός
Απόλλων Σμύρνης - Ολυμπιακός