ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΣΤΗ ΛΙΒΑΔΕΙΑ

on .

pas

Στις προπονήσεις επιστρέφουν σήμερα το πρωί οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΣ Γιάννινα και στην ουσία θα ξεκινήσει η προετοιμασία για την κρίσιμη σαββατιάτικη αναμέτρηση με τον Λεβαδειακό στη Βοιωτία, τον πρώτο από τους πέντε «τελικούς» που έχει να δώσει η ομάδα της Ηπείρου μέχρι το φινάλε του πρωταθλήματος.
Λόγω της διακοπής του πρωταθλήματος για τους αγώνες των Εθνικών ομάδων για τα προκριματικά του Euro 2020, η προηγούμενη εβδομάδα κύλησε σε εξωαγωνιστικούς ρυθμούς και με το τεχνικό επιτελείο να δουλεύει πάνω στην βελτίωση της φυσικής κατάστασης και την τακτική λειτουγία της ομάδας με έμφαση στα τελειώματα φάσεων, ένα κομμάτι που αποδεδειγμένα πονάει φέτος τον ΠΑΣ καθώς δεν πετυχαίνει εύκολα γκολ και μαζί με τον Λεβαδειακό και τον ουραγό Απόλλωνα αποτελούν τις χειρότερες επιθέσεις του πρωταθλήματος.
Από τις προπονήσεις του ΠΑΣ απουσιάζουν οι διεθνείς Λίλα, Νεόφυτος Μιχαήλ και Ευαγγέλου που έχουν υποχρεώσεις με τις Εθνικές ομάδες. Ο Λίλα το βράδυ της Πέμπτης δεν αγωνίστηκε με την Εθνική Αλβανίας στην ήττα με 0-2 από την Τουρκία στο πρώτο παιχνίδι για τα προκριματικά του Euro 2020, ενώ σήμερα θα δώσει το δεύτερο παιχνίδι με αντίπαλο την Ανδόρα εκτός έδρας και λογικά θα επιστρέψει από Τετάρτη στις προπονήσεις. Ο τερματοφύλακας του ΠΑΣ Νεόφυτος Μιχαήλ δεν αγωνίστηκε κάτω από τα δοκάρια, ωστόσο η Εθνική Κύπρου έκανε εντυπωσιακό ξεκίνημα στα προκριματικά του Euro 2020 επικρατώντας με 5-0 του Σαν Μαρίνο. Η Κύπρος αντιμετώπισε χτες βράδυ το ισχυρό Βέλγιο και σήμερα αναμένεται να πάρει τον δρόμο της επιστροφής στα Γιάννινα. Ο νεαρός Στέφανος Ευαγγέλου αγωνίστηκε την Παρασκευή σε ολόκληρο το παιχνίδι της Εθνικής Ελπίδων της Ελλάδας, η οποία γνώρισε την ήττα με 4-3 από την αντίστοιχη ομάδα U 21 της Σλοβακίας. Αύριο, Τρίτη η Εθνική Ελπίδων υποδέχεται το Μαυροβούνιο στο γήπεδο του Απόλλωνα Σμύρνης στη Ριζούπολη, οπότε η επιστροφή του Ευαγγέλου στη βάση του θα είναι από την Τετάρτη και μετά.
Το κρίσιμο ζήτημα για τον Πετράκη και το τεχνικό επιτελείο είναι η επιστροφή των Κρίζμαν, Σεργκελασβίλι και Βιδάλ σε κανονικό ρυθμό προπονήσεων. Το Σαββατοκύριακο που πέρασε δεν υπήρχε αγωνιστική δραστηριότητα, για αυτό προτιμήθηκε να γίνει συντηρητικά η επιστροφή τους στις προπονήσεις. Από σήμερα πάντως αναμένεται η επιστροφή του Κροάτη και του Γεωργιανού στις προπονήσεις και ανάλογα με τον βαθμό ετοιμότητας αυτών των δύο ο Πετράκης θα καταστρώσει τα πλάνα του για τον σαββατιάτικο αγώνα με τον Λεβαδειακό.
Πάντως, το πιθανότερο είναι ότι, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, ο ΠΑΣ Γιάννινα θα παραταχθεί πλήρης στη Λιβαδειά και αυτό θα είναι πρωτοφανές την φετινή χρονιά για τον Γιάννη Πετράκη, ο οποίος έχει αναγκαστεί πολλές μέχρι στιγμής να προχωρήσει σε...αλχημείες και πειραματισμούς, με δεδομένες τις απουσίες που είχε η ομάδα λόγω τραυματισμών και τιμωριών. Στα δύο παιχνίδια της χρονιάς σε Λιβαδειά και Ηράκλειο Κρήτης ο ΠΑΣ θα έχει απόντες τον τραυματία Σιόντη, ενώ κόντρα στον ΟΦΗ θα λείψει και ο Κολομβιανός Κάστρο, ο οποίος δηλώθηκε σε εκείνο το παιχνίδι να εκτίσει την ποινή του για την συμπλήρωση τεσσάρων κίτρινων καρτών.

Η μάχη της παραμονής πέντε αγωνιστικές πριν το φινάλε

• Πέντε αγωνιστικές πριν το φινάλε του πρωταθλήματος της Super League και ουσιαστικά η μόνη εκκρεμότητα που έχει μείνει ανοιχτή είναι η μάχη της παραμονής, δηλαδή ποιες ομάδες θα υποβιβαστούν απευθείας στην Super League, αλλά και ποια θα δώσει τον αγώνα μπαράζ.
Η κωλυσιεργία του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη στην κατάθεση της τροπολογίας που θα σφραγίσει νομικά την αναδιάρθρωση των πρωταθλημάτων είναι δεδομένη, ωστόσο με τα μέχρι τώρα δεδομένα οι ομάδες της Super League θα μειωθούν από 16 σε 14. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν το περασμένο καλοκαίρι, στην έναρξη του πρωταθλήματος, τρεις ομάδες θα υποβιβασθούν απευθείας, δηλαδή η 16η, η 15η και η 14η, ενώ όποια ομάδα τερματίσει στην 13η θέση θα δώσει αγώνα μπαράζ με την ομάδα που θα τερματίσει στην 2η θέση της Football League.
Ο ΠΑΣ Γιάννινα βρίσκεται στην 13η θέση της βαθμολογίας με 23 βαθμούς και τις τελευταίες πέντε αγωνιστικές έχει ματς "φωτιά" με αντιπάλους που διεκδικούν την παραμονή. Συγκεκριμένα, η ομάδα της Ηπείρου έχει δύο συνεχόμενα εκτός έδρας παιχνίδια με τον Λεβαδειακό και τον ΟΦΗ, στη συνέχεια θα υποδεχτεί τον Αστέρα Τρίπολης στα Γιάννινα, μετά θα ταξιδέψει στην Αθήνα για το ματς με τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη και την τελευταία αγωνιστική θα υποδεχτεί στο "Ζωσιμάδες" τον πρωτοπόρο ΠΑΟΚ.
Με μια προσεκτική ανάλυση των πέντε τελευταίων αγωνιστικών, ο βαθμολογικός πήχης της παραμονής θα κυμανθεί στους 30-31 βαθμούς. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο ΠΑΣ χρειάζεται τουλάχιστον 7-8 βαθμούς στις 5 τελευταίες αγωνιστικές. Δηλαδή, με απλά λόγια να κερδίσει το ματς στην έδρα του με τον Αστέρα Τρίπολης και να αποσπάσει 4-5 βαθμούς στα ματς με Λεβαδειακό, ΟΦΗ και Πανιώνιο εκτός. Το παιχνίδι της τελευταίας αγωνιστικής με τον ΠΑΟΚ είναι ένα πολύ ιδιαίτερο παιχνίδι, λόγω των περσινών και τα έκτροπα που συνέβησαν, αλλά και του γεγονότος ότι ο ΠΑΟΚ μέχρι στιγμής κυνηγάει να πάρει το πρωτάθλημα αήττητος.
Σχετικά με τους υπόλοιπους μνηστήρες και...μαχητές της παραμονής, Πανιώνιος και Ξάνθη βρίσκονται πολύ κοντά στη σωτηρία καθώς έχουν 29 βαθμούς. Για τους Νεοσμυρνιώτες αρκεί μία νίκη στα 5 τελευταία ματς για να πετύχουν τον στόχο τους. Για τους Ξανθιώτες τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα καθώς έχουν μπροστά τους τρία σερί παιχνίδια με ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Ολυμπιακό, όμως έχουν και στα Πηγάδια τον ουραγό και υποβιβασμένο Απόλλωνα, ενώ την τελευταία αγωνιστική παίζουν στο Χαριλάου με τον Άρη.
Περίπλοκη είναι και η υπόθεση του Αστέρα Τρίπολης, ο οποίος ισοβαθμεί με τη Λάρισα στους 27 βαθμούς και έχει να δώσει όλα τα ματς με τους υπόλοιπους που μάχονται την παραμονής. Οι Αρκάδες του Γιώργου Παράσχου θα κινδυνεύσουν μόνο αν δεν καταφέρουν να κερδίσουν στην έδρα τους Λεβαδειακό και Πανιώνιο.
Η Λάρισα του Αλέξη Κούγια έχει και αυτή 27 βαθμούς, σαφώς όμως πιο δύσκολο πρόγραμμα σε σχέση με τον Αστέρα Τρίπολης. Οι δυο ομάδες συγκρούονται μεταξύ τους την προσεχή αγωνιστική, στη συνέχεια η ΑΕΛ αντιμετωπίζει τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη, όμως τις 3 τελευταίες αγωνιστικές έχει δύσκολο πρόγραμμα με αντιπάλους ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Ολυμπιακό. Το κακό για τον ΠΑΣ είναι ότι σε πιθανή περίπτωση ισοβαθμίας με την ΑΕΛ, οι Λαρισαίοι υπερτερούν καθώς έχουν κερδίσει με 2-0 στην έδρα τους ενώ πήραν και "λευκή" ισοπαλία στα Γιάννινα.
Ο ΟΦΗ, ο οποίος με 22 βαθμούς είναι ένα πόντο πίσω από τον ΠΑΣ, έχει τρία εκτός και δύο εντός έδρας παιχνίδια. Θα αγωνιστεί σε Χαριλάου, ΟΑΚΑ και Περιστέρι με Άρη, Παναθηναϊκό και Ατρόμητο αντίστοιχα, ενώ εντός έδρας θα αντιμετωπίσει τον ΠΑΣ στο ντέρμπι παραμονής, αλλά και τον Αστέρα Τρίπολης. Δύσκολα τα πράγματα για τους Κρητικούς που θέλουν τουλάχιστον 8-9 βαθμούς. Αν ο ΠΑΣ δεν ηττηθεί στο "Γεντί Κουλέ" θα έχει πλεονέκτημα παραμονής σε σχέση με τους Κρητικούς. Βέβαια, για την ομάδα της Κρήτης τα σπουδαία είναι μεσοβδόμαδα όταν και θα εκδικαστεί η έφεση τους κατά της πρωτόδικης απόφασης για υποβιβασμό για τον χειραγωγημένο αγώνα με τον Αιγινιακό.
Τέλος, ο Λεβαδειακός έχει δύο σερί ήττες από Λάρισα και ΟΦΗ, όμως είναι ανεβασμένος συνολικά με τον Καραγεωργίου στον πάγκο και παλεύει την παραμονή που έμοιαζε χαμένη υπόθεση μέχρι πριν λίγο καιρό. Η ομάδα του Κομπότη παίζει το τελευταίο της χαρτί κόντρα στον ΠΑΣ καθώς αν δεν κερδίσει δύσκολα να σώσει την παρτίδα. Τις τελευταίες δύο αγωνιστικές παίζει στην Τούμπα και υποδέχεται την ΑΕΚ στην Λιβαδειά.

• Πανιώνιος (29)
Λαμία (εκτός)
Λάρισα (εντός)
Λεβαδειακός (εκτός)
ΠΑΣ Γιάννινα (εντός)
Αστέρας Τρίπολης (εκτός)

Ξάνθη (29)
ΠΑΟΚ (εντός)
ΑΕΚ (εντός)
Ολυμπιακός (εκτός)
Απόλλων Σμύρνης (εντός)
Άρης (εκτός)

Αστέρας Τρίπολης (27)
Λάρισα (εκτός)
Λεβαδειακός (εντός)
ΠΑΣ Γιάννινα (εκτός)
ΟΦΗ (εκτός)
Πανιώνιος (εντός)

Λάρισα (27)
Αστέρας Τρίπολης (εντός)
Πανιώνιος (εκτός)
ΠΑΟΚ (εντός)
ΑΕΚ (εκτός)
Ολυμπιακός (εντός)

ΠΑΣ Γιάννινα (23)
Λεβαδειακός (εκτός)
ΟΦΗ (εκτός)
Αστέρας Τρίπολης (εντός)
Πανιώνιος (εκτός)
ΠΑΟΚ (εντός)

ΟΦΗ (22)
Αρης (εκτός)
ΠΑΣ Γιάννινα (εντός)
Παναθηναϊκός (εκτός)
Αστέρας Τρίπολης (εντός)
Ατρόμητος (εκτός)

Λεβαδειακός (20)
ΠΑΣ Γιάννινα (εντός)
Αστέρας Τρίπολης (εκτός)
Πανιώνιος (εντός)
ΠΑΟΚ (εκτός)
ΑΕΚ (εντός)