ΦΤΑΙΜΕ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟ!

on .

GIAKOS

Μετά από 11 χρόνια ο Ευριπίδης Γιάκος με απόφαση του προέδρου του Γιώργου Χριστοβασίλη αποτελεί παρελθόν από τον ΠΑΣ Γιάννινα.

Ο 28χρονος μεσοεπιθετικός μίλησε στην εκπομπή «Στα Χασομέρια» και στους Βαγγέλη Δήμα, Λευτέρη Παππά και Χρήστο Καλύβα, όπου τοποθετήθηκε τόσο για την απόφαση της διοίκησης να τον «τελειώσει» εν μια νυκτί, αλλά και για όλα όσα έχει ζήσει στον ΠΑΣ.
Μίλησε για τον φετινό υποβιβασμό, για τις αποδοκιμασίες προς το πρόσωπό του, για τα ξενύχτια και για το δικό του ποδοσφαιρικό μέλλον.
Η συνέντευξη
Ο φετινός υποβιβασμός ήταν ο πιο επώδυνος για εσένα;
«Η πιο δύσκολη στιγμή που έχω περάσει στην ομάδα είναι αυτή».
Ήταν η πιο δύσκολη διότι τα τελευταία χρόνια η ομάδα είχε «ψηλώσει» αγωνιστικά και κανείς δεν περίμενε ότι θα υποβιβασθεί;
«Σίγουρα, γιατί η ομάδα είχε τα τελευταία χρόνια ανοδική πορεία και ο υποβιβασμός ήταν η χειρότερη εξέλιξη. Άλλο να παίζεις για την Ευρώπη και να μην βγεις και άλλο να παλεύεις για να αποφύγεις τον υποβιβασμό και τελικά να μην τα καταφέρνεις».
Αν εξαιρέσουμε τη φετινή χρονιά, ποιο θεωρείς ότι ήταν το συστατικό της επιτυχίας των προηγούμενων ετών.
«Φέτος δεν ξεκινήσαμε καλά, είχαμε δύσκολο πρόγραμμα στην αρχή, παίξαμε με συνεχόμενα με τις «μεγάλες» ομάδες, αγωνιστήκαμε στη συνέχεια εκτός με Ατρόμητο και Παναθηναϊκό όπου δε πήραμε κάποιο βαθμό, χάσαμε και εντός από τον Παναιτωλικό και εκεί αρχίζει να σε πιάνει ένα άγχος ότι δεν θα τα καταφέρουμε όπως τελικά και έγινε. Βέβαια επηρεάστηκε η ομάδα και από τις διαιτητικές αποφάσεις, αλλά και εμείς δεν ήμασταν σε κάποια παιχνίδια αυτοί που έπρεπε, αλλά αν είχες 4-5 βαθμούς παραπάνω θα έσωζες την κατηγορία. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και το γκολ που ακυρώθηκε με την Τρίπολη και στη συνέχεια πηγαίνεις στον Πανιώνιο όπου δεν χαρίζεται. Δεν περιμέναμε με τον αγώνα με τον ΠΑΟΚ για να σωθούμε, όλη η δουλειά που φτάσαμε ως εδώ είχε γίνει πιο πριν αφού δεν είχαμε κερδίσει εντός τον Παναιτωλικό, τη Λάρισα και χάσαμε σημαντικούς βαθμούς».

Δηλαδή είναι ένα σύνολο πραγμάτων ο φετινός υποβιβασμός, δεν έχεις ξεχωρίσει κάτι;

«Τις τελευταίες δύο χρονιές τερματίζαμε σε καλές θέσεις και δεν είχαμε θέμα. Σίγουρα όμως δεν μπορείς κάθε χρονιά να κάνεις υπέρβαση και πιστεύω ότι όλα έπαιξαν ρόλο φέτος, συν κάποιοι τραυματισμοί, συν ότι κάποιοι παίκτες που ήρθαν δεν βοήθησαν, δεν το λέω για να κατηγορήσω κανέναν, μπορεί να μην τους βγήκαν κάποια πράγματα. Τα πιο πολλά παιδιά ήμασταν χρόνια στην ομάδα και φέτος πιστεύω ότι ήρθαν και καλοί παίκτες».
Πολλοί λένε ότι έπαιξε ρόλο και η διαιτησία φέτος στο να επιδεινωθεί η βαθμολογική κατάσταση του ΠΑΣ.
«Ακριβώς. Μπορεί να μην ήμασταν και εμείς καλοί, αλλά θα μπορούσαμε να έχουμε κάποιους βαθμούς που μας στερήθηκαν από αποφάσεις των διαιτητών».
Σας επηρέαζε αυτό;
«Σίγουρα επηρεάζει και αν μπαίνει και το άγχος μέσα ότι δεν τα καταφέρνεις γίνονται χειρότερα τα πράγματα».
Συμφωνείς με την τοποθέτηση του κ. Χριστοβασίλη ότι για τον υποβιβασμό φταίνε οι τραυματισμοί, η διαιτησία και το δύσκολο πρόγραμμα;
«Στην προετοιμασία είχαμε τον Κόντε μαζί που ήταν ένας σημαντικός παίκτης για την ομάδα και έφυγε πριν την ΑΕΚ. Η ομάδα είχε χτιστεί σε ένα σχήμα 4-4-2 με τον Κόντε στην κορυφή, αναγκάστηκε στα πρώτα παιχνίδια να αγωνιστεί με παίκτες που μπορεί να ήταν ανέτοιμοι. Πάντως συμφωνώ εν μέρει με τον πρόεδρο ότι αυτά ήταν τα πράγματα που είχαν μερίδιο ευθύνης για τον υποβιβασμό».
Στην αρχή της χρονιάς περιμένατε ότι θα υποβιβαστεί η ομάδα;
«Όχι. Λέγαμε ότι τα προηγούμενα χρόνια ότι είχαμε μικρό ρόστερ, όμως φέτος ήρθαν αρκετοί παίκτες, βλέπαμε ότι στις προπονήσεις έβγαιναν κάποια πράγματα καλύτερα αλλά τελικά δεν τα καταφέραμε».
Μπορεί στις προπονήσεις να έβγαιναν πράγματα, αλλά αυτό δεν τα βγάζατε μέσα στο γήπεδο. Γιατί;
«Αυτό δεν το γνωρίζω. Δεν ξέρω τι έφταιξε και δεν βγήκαν κάποια πράγματα. Σίγουρα έφταιξε ότι δεν είχαμε μια μόνιμη ενδεκάδα, τα συστήματα άλλαζαν συνεχώς και αυτό μας επηρέαζε και ήμασταν από τις ομάδες που δεν έπαιζαν και τόσο ελκυστικό ποδόσφαιρο».
Που αποδίδεις τους συχνούς τραυματισμούς;
«Ήρθαν πολλά παιδιά που δεν είχαν συνηθίσει τον τρόπο εκγύμνασης, τα γήπεδα δεν ήταν τόσο καλά. Τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαμε τραυματισμούς και φαίνεται ότι η δουλειά του κ. Αλεξίου ότι ήταν πολύ καλή και δεν είναι υπεύθυνος αυτός για τους τραυματισμούς».
Παίκτες που ήταν σημαίες στην ομάδα δεν είχαν την ανάλογη απόδοση φέτος.
«Πιστεύω ότι δεν φταίνε οι παίκτες, όλοι κάναμε λάθη ο καθένας από τη δική του πλευρά. Όλα τα παιδιά έκαναν την προσπάθεια σε όλα τα παιχνίδια είτε καλή, είτε κακή και δεν μπορώ να κατηγορήσω κανένα και ειδικά τους πιο παλιούς δεν μπορούμε να τους κρίνουμε μόνο από τη φετινή χρονιά».
Πολλοί λένε ότι φέτος στα αποδυτήρια δεν ήταν καλό το κλίμα και ο ΠΑΣ δεν ήταν οικογένεια. Με το χέρι στην καρδιά να μας πεις αν ισχύει αυτό.
«Το κλίμα όλα τα χρόνια ήταν εξαιρετικό και σε αυτό έπαιξε ρόλο το ότι ερχόταν και καλοί χαρακτήρες στην ομάδα. Και φέτος το ίδιο κλίμα υπήρχε απλά στράβωσε η χρονιά».
Οι αντιδράσεις του κόσμου σας πείραζαν;
«Πάρα πολύ. Ο κόσμος είχε δίκιο και τον δικαιολογώ για αυτά που έλεγε, μερικοί έλεγαν και ακραία πράγματα εν μέρει όμως είχε δίκιο».
Πολλοί ψίθυροι ακούστηκαν και μέσα στη χρονιά για την εξωγηπεδική σας ζωή.
«Θα μιλήσω για εμένα. Σίγουρα έχω κάνει κάποια λάθη, αλλά όταν σε μια χρονιά η ομάδα δεν πάει καλά σίγουρα θα αναφερθεί και αυτό. Έχω κάνει λάθη, αλλά ποτέ δεν το έκανα για κακό της ομάδας και όταν έμπαινα στον αγωνιστικό χώρο αυτά δεν τα σκεφτόμουν. Σίγουρα έχω ηρεμήσει τα δύο τελευταία χρόνια και έχω βάλει σε μια τάξη τη ζωή μου. Άνθρωποι είμαστε θα βγούμε να διασκεδάσουμε, αν κερδίσει η ομάδα ή αν έχει ρεπό θα βγω, αλλά ποτέ δεν το έχω κάνει σε ήττα. Ζητάω συγγνώμη αν έχει γίνει κάτι από την πλευρά μου και σίγουρα δεν το έχω κάνει για να προσβάλλω κάποιον».

GIAKOS1

Αυτό το ζήτημα απασχολούσε τον προπονητή σας; Έμεινε εκτός αποστολής κάποιος για πειθαρχικό παράπτωμα;

«Δεν έχει μείνει κανείς εκτός αποστολής για πειθαρχικό παράπτωμα. Ο προπονητής δεν είναι Αστυνομία, δεν ξέρω τι έφταναν στα αυτιά του, δεν είχε γίνει κάποιο ακραίο περιστατικό».
Ποιους ανθρώπους ξεχωρίζεις ότι σε βοήθησαν στην πορεία σου;
«Ο πρώτος που είπε για εμένα ήταν ο κ. Νιαρχάκος λέγοντας στον κ. Αναστασιάδη να με φέρει από την Κρανούλα που έπαιζα ως δανεικός στον ΠΑΣ και θέλω να τον ευχαριστήσω για αυτό. Ο κ. Αναστασιάδης μου έδωσε την ευκαιρία να αγωνιστώ στη Super League και από εκεί και πέρα ο κ. Πετράκης, αλλά και ο κ. Αλεξίου που όλα αυτά τα χρόνια έχει βελτιώσει πολλούς παίκτες και είτε πήραν μεταγραφή, είτε έκαναν καριέρα στον ΠΑΣ. Είναι ένας εξαιρετικός γυμναστής, επιστήμονας και άνθρωπος. Ο κ. Πετράκης είναι ένας καλός προπονητής και καλός άνθρωπος. Τους ευχαριστώ, όπως και τον κ. Χριστοβασίλη για τη συνεργασία που είχαμε όλα τα χρόνια».
Σου αφήνει πικρία του ότι η κερκίδα ασχολούνταν τόσο πολύ μαζί σου;
«Μου αφήνει πικρία όχι ότι με σχολίαζαν για την εξωγηπεδική μου ζωή, εγώ ξέρω τι έχω κάνει και πότε θα βγω και πότε δεν θα βγω, δεν θα δώσω λογαριασμό σε κανέναν, η ζωή είναι δική μου και θα κριθώ για αυτό, αλλά σίγουρα δεν έκανα ποτέ τίποτα εις βάρος της ομάδας. Έχω χάσει ελάχιστες προπονήσεις όλα αυτά τα χρόνια και ήμουν εκεί να τα δίνω όλα για την ομάδα και αν με έβαζε ο προπονητής καλώς, αν όχι έσκυβα το κεφάλι και δούλευα πιο πολύ στην προπόνηση».
Κατά την προσωπική σου άποψη θεωρείς ότι αδικήθηκες φέτος;
«Ναι, πιστεύω ότι αδικήθηκα. Στην αρχή της χρονιάς δεν έπαιζα και όταν μπήκα η ομάδα άρχισε να αλλάζει. Πέτυχα το γκολ με τον Πανιώνιο και βοήθησα την ομάδα να κερδίσει και πιστεύω ότι ήμουν σε πολύ καλή κατάσταση και ξαφνικά από το παιχνίδι με το Αγρίνιο ήμουν πάλι εκτός».
Αυτό είχε να κάνει και με την μη ανανέωση του συμβολαίου σου;
«Αυτό δεν το γνωρίζω. Ήρθε και ο Πάντελιτς από όταν έχασα τη θέση μου και ίσως να ήθελαν να στηρίξουν αυτή τη μεταγραφή».
Ήσουν από τους πρώτους που ανακοίνωσες τη μη συνέχιση της συνεργασίας με τον ΠΑΣ. Είναι οριστικό αυτό η υπάρχει κάποιο παραθυράκι που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεχίσεις στην ομάδα;
«Μετά τον αγώνα με τον ΠΑΟΚ όλα τα παιδιά είχαν ραντεβού με τον πρόεδρο. Μιλήσαμε με τον πρόεδρο και τον γιο του Παναγιώτη και μου είπαν ότι μετά από 11 χρόνια ήρθε η ώρα να αποχωρήσω και ότι πρέπει η ομάδα να κάνει μια αλλαγή. Δεν το περίμενα αυτό γιατί είμαι 11 χρόνια στην ομάδα, έχω δώσει και την ψυχή μου. Στενοχωρήθηκα πολύ, περίμενα να μου γίνει κάποια πρόταση, αλλά δεν έγινε, ευχαρίστησα τον πρόεδρο για τη στήριξη όλα αυτά τα χρόνια».
Σε περίπτωση που ο νέος προπονητής έλεγε στον πρόεδρο ότι θέλει να παραμείνεις στην ομάδα θα καθόσουν να το συζητήσεις;
«Έγινε μια κουβέντα με την ΠΑΕ να περιμένω λίγο, έχω πικραθεί και δεν ξέρω τι θα κάνω. Είναι δύσκολες αυτές οι μέρες για εμένα, αλλά μάλλον η απόφαση μου είναι να φύγω από την ομάδα, δύσκολα να παραμείνω».
Το συναίσθημα παίζει ρόλο ή ο υποβιβασμός έφερε αυτή σου την απόφαση;
«Θα έπαιζα σε όποια κατηγορία και αν ήταν η ομάδα, ακόμη και Α τοπικό και το λέω αυτό χωρίς να θεωρηθεί ότι πουλάω οπαδιλίκι».
Οι γονείς σου θα σε επηρεάσουν σε ότι αποφασίσεις;
«Είμαι πολύ δεμένος με την οικογένεια μου και στενοχωρήθηκαν και αυτοί και πολύς κόσμος στενοχωρήθηκε αν εξαιρέσεις ορισμένα άτομα που πιστεύω ότι έχουν κακία και ζήλια μέσα τους και δεν εκτιμάνε κάποια πράγματα. Συγκινήθηκα από την αγάπη του κόσμου στο ποστ που ανέβασα στο Facebook».
Πριν τον αγώνα με την ΑΕΚ είχες μια συνάντηση με τους οπαδούς του ΠΑΣ.
«Έγινε ένα σκηνικό με κάποιους συμπαίκτες μου όταν έριχνε το πολύ χιόνι και μαζευτήκαμε στο χωριό μου και βγήκαν κάποια βίντεο στο διαδίκτυο που έδειχναν ότι διασκεδάζαμε και αυτό είχε γίνει Τετάρτη πριν το παιχνίδι με την ΑΕΚ και τη Δευτέρα χάσαμε 0-4. Ήταν λάθος που αναρτήθηκαν τα βίντεο και ήταν δικαιολογημένη η αντίδραση των φιλάθλων, αλλά ξεκαθαρίζω ότι δεν έφταιγε αυτό για την ήττα με την ΑΕΚ. Ωστόσο υπήρχαν κάποια περιστατικά που δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα όσων έγραφαν».
Επηρεαζόσουν από τις αποδοκιμασίες της κερκίδας προς το πρόσωπό σου;
«Πριν μερικά χρόνια μπορεί να με επηρέαζαν τα όσα έλεγαν από την κερκίδα, αλλά αυτό τώρα δεν ισχύει. Με στενοχωρεί ότι δεν έρχεται ο πατέρας μου στο γήπεδο γιατί ξέρει ότι κάποιος θα με βρίσει και έτσι σταμάτησε να έρχεται στο γήπεδο, αλλά ευτυχώς έρχεται η μητέρα μου».
Τι θέλεις να κρατήσεις από αυτά τα 11 χρόνια στον ΠΑΣ και τι θέλεις να ξεχάσεις; Και ποιο ήταν το σημαντικότερο γκολ που έχεις πετύχει.
«Η μεγαλύτερη στιγμή είναι η έξοδος στην Ευρώπη και η πιο δύσκολη στιγμή είναι φέτος και στενοχωριέμαι περισσότερο που φεύγω από την ομάδα. Όλα όμως για κάποιο λόγο γίνονται, ο κόσμος του ΠΑΣ είναι δυνατός και ελπίζω να γυρίσει άμεσα η ομάδα στη Super League. Ο ΠΑΣ είναι ένας και μεγάλος. Το σημαντικότερο γκολ ήταν με τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη και το δύο με τον Πανιώνιο».
Τι πιστεύεις ότι πρέπει να γίνει για την επόμενη μέρα στον ΠΑΣ;
«Πιστεύω ότι το σημαντικότερο είναι να μείνουν οι Τζημόπουλος και Μιχαήλ με όποιο κόστος, γιατί αν φύγουν αυτοί θα έρθουν χειρότερα πράγματα, είναι σημαντικοί για τα αποδυτήρια. Να μείνουν κάποιοι άλλοι παίκτες που έπαιξαν φέτος και να έρθουν 2-3 παίκτες που να ξέρουν τι σημαίνει να φοράς τη φανέλα του ΠΑΣ και συν ένας καλός προπονητής και όλα τα άλλα θα έρθουν μόνα τους».
Το δικό σου ποδοσφαιρικό μέλλον ποιο είναι;
«Αυτό δεν το ξέρω ακόμη. Το σκέφτομαι είναι πρωτόγνωρη κατάσταση για εμένα δεν την έχω ξαναζήσει, υπάρχουν προτάσεις, μια επίσημη και ενδιαφέρον από άλλες 2-3 ομάδες της Ελλάδας και μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα πάρω την απόφαση μου».