παλιά εθνική οδός προς Ηγουμενίτσα ενδείκνυται για ποδηλατικό τουρισμό

on .

PODHLATES

• Μεμονωμένα ξένοι ποδηλάτες συχνά διανύουν, απολαμβάνοντας την αξέχαστη ομορφιά, την παλαιά Εθνική Οδό Ηγουμενίτσας-Ιωαννίνων, που είναι πλέον εγκαταλελειμμένη, καθώς η κίνηση γίνεται από την Εγνατία Οδό. 

Θα μπορούσαν να αναληφθούν στοχευμένες προσπάθειες, ώστε η μαγευτική αυτή διαδρομή να αναδειχθεί σε προορισμό ποδηλατικού τουρισμού. Διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις και επιπλέον θα δινόταν η δυνατότητα να αποφύγει η παρακαλάμια αυτή περιοχή τον κίνδυνο να μετατραπεί σε νεκρή ζώνη. Γι’ αυτό και προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση καταθέτουν φορείς και κάτοικοι των ερημωμένων σχεδόν χωριών, που διασχίζει ο δρόμος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ποδηλατικός τουρισμός είναι η μορφή, που καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις για την πολυπόθητη επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Και μπορεί οι λάτρεις του ποδηλάτου να προτιμούν κυρίως τους ανοιξιάτικους και φθινοπωρινούς μήνες, όμως η δροσερή διαδρομή δίπλα από τον ποταμό Καλαμά με τα πλατάνια του, ενδείκνυται και για τους καλοκαιρινούς.
Επίσης, το ποδήλατο είναι μια δραστηριότητα, που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και σε όλα τα εισοδήματα. Οι απαιτούμενες επενδύσεις από πλευράς προορισμών και επιχειρήσεων είναι ελάχιστες και με μεγάλη διαφορά μικρότερες, συγκρινόμενες με οποιαδήποτε άλλη μορφή τουρισμού. Επιπλέον, το ποδήλατο είναι φιλικό προς το περιβάλλον και μπορεί να συμβάλλει στην αειφόρο ανάπτυξη των προορισμών…
Ο ποδηλατικός τουρισμός επιτρέπει μία καλύτερη γνωριμία και επικοινωνία με τον περιβάλλοντα χώρο, τα αξιοθέατα και τη φύση.

H.M.