Τσουνάμι αποχωρήσεων από τον ΠΑΣ Γιάννινα

on .

Untitled 1

• Ο υποβιβασμός του ΠΑΣ Γιάννινα από την Super League και η συμμετοχή του στην χαμηλότερη νέα κατηγορία που θα δημιουργηθεί, την Super League 2, έχουν διαφοροποιήσει κατά πολύ τα δεδομένα για την ομάδα της Ηπείρου και ήδη έχουν αλλάξει πολλά εντός και εκτός αποδυτηρίων. Το… πουλόβερ της ομάδας ξηλώθηκε και οι αλλαγές είναι ριζικές, με πρώτη φυσικά την αλλαγή στην τεχνική ηγεσία καθώς ο νέος και φιλόδοξος Αργύρης Γιαννίκης θα διαδεχτεί τον Γιάννη Πετράκη, ο οποίος αποχώρησε μετά από 5,5 χρόνια στα Γιάννινα.

Ο «Π.Λ.» ετοίμασε για τους αναγνώστες του ένα αναλυτικό αφιέρωμα για όσα έχουν συμβεί στον ΠΑΣ Γιάννινα τις τελευταίες 50 ημέρες, δηλαδή από το τελευταίο ματς πρωταθλήματος με τον ΠΑΟΚ και τον οριστικό υποβιβασμό μέχρι και σήμερα. Από την αποχώρηση του Γιάννη Πετράκη, μέχρι το φιάσκο της περίπτωσης Παπαδόπουλου και το ρίσκο της επιλογής Γιαννίκη. Από τις μαζικές αποχωρήσεις παικτών της λεγόμενης παλιάς φρουράς μέχρι την επιστροφή του τερματοφύλακα Γιαννίκογλου και τις επόμενες μεταγραφικές κινήσεις.

Το «αντίο» του Πετράκη
Το βράδυ της 5ης Μαΐου 2019 θα μείνει για αρκετά χρόνια χαραγμένο στις μνήμες όσων αγαπούν και ασχολούνται με τον ΠΑΣ Γιάννινα. Η ομάδα της Ηπείρου ηττήθηκε με 0-2 από τον πρωταθλητή ΠΑΟΚ στο «Ζωσιμάδες» και υποβιβάστηκε στην Super League 2. Το σκηνικό μιας κακής χρονιάς ολοκληρώθηκε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο και ο ΠΑΣ αποχαιρέτησε την Super League μετά από 8 χρόνια συνεχούς παρουσίας. Ο συγκινημένος Γιάννης Πετράκης στη συνέντευξη Τύπου δάκρυσε κάνοντας ένα μίνι απολογισμό, ωστόσο ο πρόεδρος Γιώργος Χριστοβασίλης δεν ήταν τόσο συναισθηματικός και σε δηλώσεις του μικτή ζώνη «σκόλασε» τον Πετράκη με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς περιστροφές.
Το τέλος της εποχής του Γιάννη Πετράκη στον ΠΑΣ και τα Γιάννινα γράφτηκε την Τετάρτη 8 Μαΐου, όταν και η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα ανακοίνωσε το τέλος της συνεργασίας, ευχαριστώντας τον Ρεθυμνιώτη τεχνικό για όσα προσέφερε στην ομάδα. Ο ίδιος από την πλευρά του ευχαρίστησε τα Γιάννινα για την αγάπη και τον σεβασμό που εισέπραξε και δήλωσε περήφανος που υπηρέτησε την ομάδα της Ηπείρου. Κι εδώ που τα λέμε, ο Γιάννης Πετράκης έγραψε το όνομα του με χρυσά γράμματα στο βιβλίο της ιστορίας του ΠΑΣ καθώς τον οδήγησε στην Ευρώπη για πρώτη φορά και τα παιχνίδια με την νορβηγική Οντ και την ολλανδική Άλκμααρ για τα προκριματικά του Europa League. Ήταν ο πλέον επιτυχημένος προπονητής των τελευταίων χρόνων και ο τεχνικός που έβγαλε παίκτες που μοσχοπούλησε εν συνεχεία η διοίκηση Χριστοβασίλη, εισπράττοντας εκατομμύρια ευρώ.

Παρελθόν το τεχνικό επιτελείο
Όλα τα ωραία έχουν ένα τέλος και μαζί με τον Πετράκη, αποχώρησε και σύσσωμο το τεχνικό επιτελείο. Μετά την αποχώρηση Πετράκη, οι προπονήσεις συνεχίστηκαν υπό τις οδηγίες των Ταουσιάνη, Αλεξίου και Πλαβούκου. Πρώτος χρονικά ανακοίνωσε το τέλος της συνεργασίας του με τον ΠΑΣ ο Γιάννης Πλαβούκος. Την Πέμπτη 23 Μαΐου ο πρώην πλέον προπονητής τερματοφυλάκων των Ηπειρωτών ανακοίνωσε την αποχώρησή του. Έμεινε στην ομάδα μόλις ένα χρόνο, δούλεψε αρκετά με τους τερματοφύλακες και πιστώνεται την αγωνιστική ετοιμότητα του Νεόφυτου Μιχαήλ όταν κλήθηκε να πάρει γάντια βασικού. Ο Πλαβούκος βρίσκεται πλέον σε αναζήτηση ομάδας. Λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων ο ίδιος επιθυμεί να βρίσκεται στην Αθήνα και η αλήθεια είναι ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με ομάδα της πρωτεύουσας.
Ο «διόσκουρος» του Γιάννη Πετράκη στον ΠΑΣ και αδερφικός φίλος του Ρεθυμνιώτη τεχνικού ήταν ο προπονητής φυσικής κατάστασης, Βασίλης Αλεξίου. Υπήρξε κι αυτός σπουδαίο κεφάλαιο για τον ΠΑΣ, ένα κεφάλαιο που έκλεισε οριστικά την Κυριακή 9 Ιουνίου. Ο Αλεξίου έμεινε στα Γιάννινα 6 χρόνια και κατάφερε να γίνει ιδιαίτερα αγαπητός σε όλους τους παίκτες που πέρασαν από τον ΠΑΣ, στους συναδέλφους του γυμναστές της περιοχής, αλλά κυρίως στον κόσμο για την δουλειά και το χαμηλό του προφίλ.
Άγνωστο παραμένει το τι έγινε με την περίπτωση του Γιάννη Ταουσιάνη. Ο άμεσος συνεργάτης του Γιάννη Πετράκη ανέλαβε να διεκπεραιώσει τις προπονήσεις μετά την αποχώρηση Πετράκη και μέχρι το τέλος της σεζόν. Ο ίδιος εξέφρασε επιθυμία παραμονής, όμως κάτι τέτοιο έμοιαζε εξ αρχής εξαιρετικά δύσκολο. Πάντως ούτε από τον ίδιο ούτε από την πλευρά του ΠΑΣ υπήρξε αποχαιρετιστήρια ανακοίνωση, όπως στις περιπτώσεις των Πλαβούκου και Αλεξίου.
Στο μεταξύ χθες έγινε γνωστό ότι παρελθόν αποτελεί από την ομάδα της Ηπείρου και ο διευθυντής των ακαδημιών της ΠΑΕ την τελευταία διετία, Δημήτρης Τερεζόπουλος. Η επιθυμία του είναι να επιστρέψει στους πάγκους, έχοντας κοουτσάρει, άλλωστε, στη Super League τόσο τον Πανιώνιο όσο και τον Αστέρα Τρίπολης, εκτιμά πως ήρθε η ώρα να φορέσει και πάλι το κοστούμι του προπονητή.

Το φιάσκο με Παπαδόπουλο
Την περασμένη εβδομάδα ο Αλεξίου ανακοινώθηκε από τον Απόλλωνα Σμύρνης και θα συνεχίσει την καριέρα του στην ομάδα της Ριζούπολης, ως συνεργάτης του Νίκου Παπαδόπουλου, με τον οποίο παρ’ ολίγον να συνεργαστούν στον ΠΑΣ.
Η περίπτωση του Παπαδόπουλου αποτέλεσε ένα μεγάλο φιάσκο για τους Ηπειρώτες. Ο ίδιος ήρθε στα Γιάννινα, η ΠΑΕ ετοίμασε την επίσημη παρουσίαση του για το μεσημέρι της 21ης Μαΐου, όμως συνέντευξη Τύπου-παρουσίαση δεν έγινε ποτέ. Ο λόγος ήταν ότι το deal χάλασε οριστικά, με την μία πλευρά να κατηγορεί την άλλη για την διαφωνία. Η πλευρά του Παπαδόπουλου να λέει ότι άλλα συμφωνήθηκαν προφορικά και άλλα εμφανίστηκαν στα προς υπογραφή συμβόλαιο και η πλευρά της διοίκησης να κατηγορεί τον Παπαδόπουλο ότι εμφάνισε αυξημένες οικονομικές απαιτήσεις την τελευταία στιγμή.

Η έλευση του Γιαννίκη
Μετά το στραπάτσο με τον Παπαδόπουλο, ο Χριστοβασίλης στράφηκε στη λύση του Μιχάλη Γρηγορίου. Οι συνεχείς αναβολές και παρατάσεις στην απάντηση του Αθηναίου προπονητή έκαναν τον ΠΑΣ να αναζητήσει λύσεις από το εξωτερικό.
Κι ενώ όλοι περίμεναν ότι θα αποκτηθεί ξένος προπονητής, ο Χριστοβασίλης έκανε την έκπληξη και έδωσε την τεχνική ηγεσία της ομάδας στον 39χρονο Αργύρη Γιαννίκη, ομογενή Έλληνα προπονητή, γεννημένο και γαλουχημένο ποδοσφαιρικά στην Γερμανία.
Ο Γιαννίκης λοιπόν θα είναι ο προπονητής που θα αντικαταστήσει τον Γιάννη Πετράκη στον πάγκο του ΠΑΣ και θα οδηγήσει την ομάδα στην Super League 2. Τις επόμενες ημέρες, μέχρι το τέλος Ιουνίου, ο Γιαννίκης αναμένεται να έρθει στα Γιάννινα για μόνιμη εγκατάσταση, ενώ θα παρουσιαστεί και επίσημα από την ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα.

Μαζικές αποχωρήσεις παικτών
Μαζί με την ριζική αλλαγή στο τεχνικό επιτελείο, έγιναν και θα γίνουν μαζικές αποχωρήσεις και ποδοσφαιριστών από το ρόστερ της ομάδας. Η παλιά φρουρά της ομάδας αποχώρησε σχεδόν σύσσωμη και θα φύγουν κι άλλοι εντός των επόμενων ημερών.
Η λογική του μειωμένου μπάτζετ και των μεγάλων περικοπών στα συμβόλαια των παικτών οδήγησε και οδηγεί στην πόρτα της εξόδου αρκετούς από τους ποδοσφαιριστές που ήταν πέρυσι στην ομάδα.
Πρώτος χρονικά αποχώρησε από τον ΠΑΣ ο Στέφανος Κλάους Αθανασιάδης. Λόγω τιμωρίας δεν αγωνίστηκε στο τελευταίο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ και ενημέρωσε την ομάδα ότι δεν θα συνεχίσει. Ο Κλάους είχε ακόμα έναν χρόνο συμβόλαιο με τον ΠΑΣ, ωστόσο ζήτησε να μείνει ελεύθερος, χαρίζοντας μάλιστα και ένα μέρος των οφειλών που υπήρχαν προς το μέρος του. Το πέρασμα του από τον ΠΑΣ κρίνεται αποτυχημένο καθώς αποκτήθηκε ως αντί-Κόντε, όμως σε καμία περίπτωση δεν μπόρεσε να βοηθήσει τον ΠΑΣ όσο ο Ισπανός επιθετικός.
Μετά τον Αθανασιάδη, ακολούθησε η αποχώρηση του Μάρκου Βελλίδη. Το συμβόλαιο του με τον ΠΑΣ ολοκληρώθηκε, καμία από τις δύο πλευρές δεν επιθυμούσε να συνεχιστεί η συνεργασία και έτσι ο Βελλίδης αποχώρησε από την ομάδα και ευχαρίστησε τον κόσμο με μια αναρτηση στα social media. Προ ολίγων ημερών ο Βελλίδης ανακοινώθηκε από τη Λαμία και θα συνεχίσει εκεί την καριέρα του. Το δεύτερο πέρασμα του από τον ΠΑΣ δεν ήταν εξίσου επιτυχημένο με το πρώτο, ωστόσο έφυγε σαν φίλος από την ομάδα της Ηπείρου.

Στη Λάρισα Γιάκος και Μιχαήλ
Τρίτος αποχώρησε από τον ΠΑΣ ο Ευριπίδης Γιάκος. Ο Γιαννιώτης μεσοεπιθετικός συναντήθηκε με τη διοίκηση μία μέρα μετά το παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ, όπου του έγινε γνωστή η πρόθεση να μην ανανεωθεί το συμβόλαιο του.
Τι κι αν μετά από 2-3 ημέρες οι άνθρωποι του ΠΑΣ το ξανασκέφτηκαν και του ζήτησαν παράταση χρόνου, ο 28χρονος Γιαννιώτης είχε πάρει τις αποφάσεις του. Συναντήθηκε με τον Αλέξη Κούγια και υπέγραψε τριετές συμβόλαιο συνεργασίας με την ΑΕΛ.
Μπορεί η χρονιά του Γιάκου να μην ήταν καλή στο ΠΑΣ και ο ίδιος να αδίκησε τον εαυτό του με κάποιες ενέργειες, ωστόσο είναι δεδομένο ότι αντιμετωπίστηκε άδικα και από την κερκίδα σε πολλά εντός έδρας παιχνίδια.
Ο Γιάκος δεν θα είναι ο μοναδικός Γιαννιώτης στην ΑΕΛ την επόμενη σεζόν. Εκεί θα συνεχίσει και ο μέχρι πρότινος αρχηγός του ΠΑΣ, ο Αλέξης Μιχαήλ. Μετά από 15 χρόνια στην ομάδα της Ηπείρου, από τις ακαδημίες του ΠΑΣ ο Μιχαήλ αποφάσισε πως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για να φύγει από την ομάδα που ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά. Έγραψε κι αυτός με χρυσά γράμματα το όνομα του στην ιστορία του ΠΑΣ καθώς ήταν εκείνος που τον Ιούλιο του 2016 στο ντεμπούτο της ομάδας στην Ευρώπη πέτυχε το πρώτο γκολ της ομάδας στην Ευρώπη στο αλησμόνητο και ιστορικό 3-0 επί της νορβηγικής Οντ. Συνολικά είχε 337 συμμετοχές με τον ΠΑΣ, ξεπερνώντας και τον Γιώργο Ντάσιο, αλλά και πολλές από τις παλιές δόξες του παρελθόντος. Ο Μιχαήλ θα συνεχίσει στην ΑΕΛ για δύο χρόνια και προτίμησε την ομάδα του Αλέξη Κούγια, παρότι είχε προτάσεις κι από άλλες ελληνικές ομάδες, αλλά και από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από Κύπρο και Ινδία. Οι Μιχαήλ και Γιάκος θα συναντήσουν στη Λάρισα δύο πρώην συμπαίκτες τους, τον Χαλκιαδάκη και τον Καρανίκα.

Παρελθόν Ντόλοβατς και Βιδάλ
Οι μαζικές αποχωρήσεις συνεχίστηκαν με ξένους ποδοσφαιριστές της ομάδας και συγκεκριμένα τους Ένες Ντόλοβατς και Ιγκόρ Βιδάλ. Ο Σέρβος Ντόλοβατς ολοκλήρωσε την παρουσία του στον ΠΑΣ χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία και δεν του ανανεώθηκε το συμβόλαιο, ενώ ο Βραζιλιάνος Βιδάλ ταλαιπωρήθηκε από συνεχόμενους τραυματισμούς και δεν μπόρεσε να αποδώσει με βάση τις προσδοκίες που καλλιέργησε ο ερχομός του στα Γιάννινα. Το συμβόλαιο του έληγε το καλοκαίρι του 2020, όμως ο ίδιος ζήτησε να μείνει ελεύθερος και επέστρεψε στην πατρίδα του, όπου και παντρεύτηκε την εκλεκτή της καρδιάς του.

Τέλος και οι δανεικοί
Όπως είναι λογικό, το κύμα φυγής επηρέασε και τους δανεικούς παίκτες που είχε ο ΠΑΣ. Ο Δημήτρης Μάνος επέστρεψε στον Ολυμπιακό άμεσα μετά το τέλος της σεζόν και ήδη ξεκίνησε προετοιμασία με τους Πειραιώτες. Μάλιστα, ο Μάνος σκόραρε ήδη στο φιλικό του Ολυμπιακού με την Βιτορούλ στο γήπεδο της Καλλιθέας. Παρελθόν από τον ΠΑΣ αποτέλεσε και ο Στέφανος Ευαγγέλου, χωρίς σημαντική προσφορά στην ομάδα στο διάστημα της παραμονής του. Ο Ευαγγέλου βρίσκεται σε αναζήτηση νέας ποδοσφαιρικής στέγης καθώς από τον Ολυμπιακό του ανακοινώθηκε ότι δεν υπολογίζεται.
Τέλος, παρελθόν από την ομάδα της Ηπείρου αποτελεί και ο Νεόφυτος Μιχαήλ καθώς ο ΑΠΟΕΛ δεν θα επεκτείνει τον δανεισμό του στον ΠΑΣ και την επόμενη χρονιά. Ο Κύπριος γκολκίπερ έδειξε τις ικανότητες του όταν πήρε τη θέση του Βελλίδη κάτω από τα δοκάρια, ωστόσο άργησε να πάρει τις ευκαιρίες που έπρεπε. Ωστόσο το πρόσημο της παρουσίας του στον ΠΑΣ είναι θετικό, παρά τις δύσκολες στιγμές που πέρασε η ομάδα.

Στη Βουλγαρία ο Κάργας
Μαζί με τον Νεόφυτο Μιχαήλ, ένας από τους λίγους παίκτες που είχαν θετική παρουσία τη φετινή χρονιά στον ΠΑΣ ήταν ο Γιάννης Κάργας. Ο 25χρονος κεντρικός αμυντικός ήρθε στα Γιάννινα τον Γενάρη, βοήθησε όσο μπορούσε στο συμμάζεμα της άμυνας, ωστόσο δεν μπόρεσε να αποφύγει το μοιραίο. Ο Κάργας θα συνεχίσει την καριέρα του στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Βουλγαρία, με τη φανέλα της Λέφσκι Σόφιας, με την οποία υπέγραψε τριετές συμβόλαιο. Υπενθυμίζεται ότι ο Κάργας αγωνίζονταν και πριν τον ΠΑΣ στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στη Λευκορωσία με τη φανέλα της Ντινάμο Μπρεστ.

Τέλος και ο Τζημόπουλος
Οι αποχωρήσεις παικτών της λεγόμενης παλιάς φρουράς του ΠΑΣ συνεχίστηκαν την περασμένη Παρασκευή με τον Θέμη Τζημόπουλο. Ο Κοζανίτης κεντρικός αμυντικός και διεθνής με τη φανέλα της Εθνικής Νέας Ζηλανδίας είχε ακόμα έναν χρόνο συμβόλαιο με τον ΠΑΣ, όμως δεν δέχτηκε την οριζόντια μείωση στο συμβόλαιο που του πρότεινε η διοίκηση Χριστοβασίλη. Έτσι αναζήτησε αλλού την συνέχεια της καριέρας του και την βρήκε στην Πολωνία και την Κορόνα Κίελτσε, με την οποία υπέγραψε διετές συμβόλαιο. Ο Τζημόπουλος αποχώρησε από τον ΠΑΣ συγκινημένος μετά από 9 χρόνια παρουσίας, ευχόμενος η ομάδα να επιστρέψει στην Super League, εκεί όπου ανήκει.
Τέλος, στην πόρτα της εξόδου βρίσκεται και ο Άντι Λίλα, ο οποίος επίσης έχει συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι του 2020, ωστόσο ταλαιπωρήθηκε πολύ λόγω του οστικού οιδήματος και μάλιστα χειρουργήθηκε. Από τον ΠΑΣ του έγινε πρόταση για μείωση αποδοχών, κάτι που δεν αποδέχτηκε ο διεθνής Αλβανός και θεωρείται πιθανή η επιστροφή στη χώρα του.

Ερωτηματικά για τέσσερις
Ερωτηματικό εξακολουθούν να παραμένουν οι περιπτώσεις των Σεργκελασβίλι, Κρίζμαν, Κάστρο και Πάντελιτς. Είναι δεδομένο ότι δεν θα μείνουν όλοι καθώς δεν θα δεχτούν όλοι τις μειώσεις στα συμβόλαια τους. Οι τρεις πρώτοι έχουν συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι του 2021, ενώ ο Σέρβος ακόμα ένα χρόνο.
Ο Ουκρανός Κούζικ επέστρεψε από τον δανεισμό στην Ντνίπρο καθώς η ουκρανική ομάδα ανακοίνωσε πως δεν θα κάνει χρήση της οψιόν αγοράς του, ενώ μοναδική καλοκαιρινή μεταγραφή που έχει ήδη ανακοινωθεί είναι η επιστροφή του Μάκη Γιαννίκογλου, ο οποίος έμεινε ελεύθερος από την ΑΕΚ και υπέγραψε διετές συμβόλαιο με τους Ηπειρώτες.

Το υπάρχον ρόστερ του ΠΑΣ
Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα το ρόστερ του ΠΑΣ αποτελείται από τους εξής ποδοσφαιριστές: Γιαννίκογλου, Περιστερίδης, Βενετικίδης, Γώγος, Σκόνδρας, Μπουκουβάλας, Σεργκελασβίλι, Αποστολόπουλος, Κάστρο, Σιόντης, Πήλιος, Λιάσιος, Ξύδας, Λέο, Πάντελιτς, Κούζικ, Νάουμετς, Νικολιάς, Παμλίδης, Κρίζμαν.
Εντός των επόμενων ημερών θα ακολουθήσουν κι άλλες αποχωρήσεις παικτών, ενώ σιγά-σιγά και με την έλευση Γιαννίκη στα Γιάννινα θα ξεκινήσει και ο μεταγραφικός σχεδιασμός με την απόκτηση κυρίως νεαρών ποδοσφαιριστών. Ήδη έχουν βγει στη δημοσιότητα κάποια ονόματα όπως του Καψάλη της Δόξας Δράμας και άλλα.
Η πρώτη προπόνηση θα γίνει στις 15 Ιουλίου, ενώ για άλλη μία χρονιά η ομάδα θα χτιστεί στο Καρπενήσι. Δοκιμασμένη η λύση. Κοντινός σχετικά προορισμός, με πολλές ομάδες για να γίνουν τα φιλικά και καλά γήπεδα.