Το ονειρικό ευρωπαϊκό ντεμπούτο του ΠΑΣ Γιάννινα

on .

 pas ont

• Υπάρχουν παιχνίδια που αμέσως μετά τη λήξη τους τα διαγράφεις από τη μνήμη σου, υπάρχουν όμως ποδοσφαιρικές στιγμές που μένουν χαραγμένες στο μυαλό σου και νιώθεις τα ίδια συναισθήματα όσα χρόνια κι αν περάσουν. Μια τέτοια στιγμή αναμφίβολα είναι η ευρωπαϊκή πορεία του θρυλικού Άγιαξ της Ηπείρου το καλοκαίρι του 2016, ένα όνειρο που οι απανταχού Ηπειρώτες είχαν τη γλυκιά προσμονή εδώ και δεκαετίες να γίνει πραγματικότητα.
Στις 14 Ιουλίου 2016, λίγες μόλις ημέρες μετά τη συμπλήρωση μισού αιώνα από την ίδρυση του γιαννιώτικου συλλόγου, ο ΠΑΣ φόρεσε το γιορτινό ευρωπαϊκό του κουστούμι. Την ομάδα που οι φίλοι της στο πρόσφατο παρελθόν έβλεπαν να είναι στο χείλος του γκρεμού και να ανησυχούν για την επιβίωσή της ειδικά εκείνο το καλοκαίρι του 2004, σαν έτοιμη από καιρό τους χάρισε απλόχερα στιγμές μοναδικές, υπερηφάνειας, αγωνιζόμενη στο κατάμεστο Ζωσιμάδες κόντρα στην νορβηγική Οντ Γκρένλαντ για τον δεύτερο προκριματικό γύρο του Europa League.
Εν μέσω θερινής ραστώνης, οι φίλοι της ομάδας ήταν εκεί να χειροκροτήσουν το καμάρι της Ηπείρου και να το συνοδεύσουν στο πρώτο ευρωπαϊκό ραντεβού. Το πιο ιδανικό σενάριο σε μια ούτως ή άλλως μαγική βραδιά πήρε σάρκα και οστά από νωρίς. Ένα παιδί από τα σπλάχνα της ομάδας που φόρεσε τη φανέλα και στη Γ’ Εθνική, ο μέχρι πρότινος εμβληματικός αρχηγός Αλέξης Μιχαήλ, άνοιξε το σκορ μόλις στο 7'. Το έφερε έτσι φαίνεται η ποδοσφαιρική μοίρα να είναι αυτός που θα πετύχει το παρθενικό γκολ στην Ευρώπη. Ακολούθησαν άλλα δυο τέρματα με τον Ισπανό Ναδάλες (31') και τον Ακόστα (68') που με ιδιαίτερο ζήλο έκανε ένα απίστευτο σπριντ για να είναι αυτός που θα βάλει το κερασάκι στη τούρτα. Το πλάνο του Ρεθυμνιώτη τεχνικού βγήκε, η εστία του Πασχαλάκη δεν παραβιάστηκε και η ψυχωμένη ομάδα της Ηπείρου κράτησε το πολύτιμο σκορ ενόψει της ρεβάνς της 21ης Ιουλίου στο Σίεν. Εκεί, όπου αν και ηττήθηκε σε μια δραματική σε εξέλιξη αναμέτρηση, πήρε την πολυπόθητη πρόκριση στην παράταση χάρη στο γκολ του Κούτρη, γράφοντας την πιο λαμπρή σελίδα στη σύγχρονη ιστορία του, την συμμετοχή στον Γ’ προκριματικό γύρο της δεύτερης τη τάξει ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης και τα παιχνίδια κόντρα στην ολλανδική Άλκμααρ.
Τρία χρόνια μετά όπου ο ΠΑΣ Γιάννινα προσπαθεί να χτιστεί σε στέρεες βάσεις μετά τον οδυνηρό υποβιβασμό στη Σούπερ Λιγκ 2, οι γιαννιώτες φίλαθλοι λησμονούν ακόμη περισσότερο εκείνους τους αγώνες με τη προσδοκία όχι μόνο την επιστροφή στα μεγάλα σαλόνια του ελληνικού ποδοσφαίρου αλλά και να βιώσουν ξανά μοναδικές στιγμές που μόνο η ηπειρωτική ομάδα μπορεί να χαρίσει είτε εντός είτε εκτός συνόρων.

Η σύνθεση του ΠΑΣ
στο ιστορικό παιχνίδι με την Οντ
ΠΑΣ Γιάννινα (Γιάννης Πετράκης): Πασχαλάκης, Μπέριος, Τζημόπουλος, Μιχαήλ, Καρανίκας, Κοζορώνης, Λίλα, Ναδάλες, Ακόστα (90+2' Σκόνδρας), Γιάκος (80' Δώνης), Φερφελής (77' Κόντε).