Τριήμερη «γιορτή» αθλητισμού στο Ζαγόρι

on .

ZAGORI TREKSIMO SYNENTEYKSH 18 7 19

• Με τη συμμετοχή περίπου 2.300 αθλητών, εκ των οποίων 200 είναι ξένοι από 40 διαφορετικές χώρες αρχίζει σήμερα το Zagori Mountain Running, που μετά από οκτώ χρόνια διεξαγωγής του έχει καθιερωθεί ως μια από τις πιο απαιτητικές διοργανώσεις ορεινού τρεξίματος. Εκτός του αθλητικού σκέλους η διοργάνωση προσφέρει σημαντικά τουριστικά οφέλη στην περιοχή του Ζαγορίου, τόσο από τη διαμονή των αθλητών, των συνοδών και περισσότερων από 1.000 επισκέπτες.
Η διοργάνωση περιλαμβάνει πέντε διαδρομές: TeRa 80 km, Marathon+ 44 km, HalfMarathon 21 km και EntryRace 10 km και ο παιδικός αγώνας ΖΑΓΟΡΑΚΙ, στον οποίο μπορεί να συμμετέχει όλη η οικογένεια.
Η προετοιμασία για τους αγώνες έχει αρχίσει εδώ και πολύ καιρό. Οι διοργανωτές έχουν δώσει ιδιαίτερη προσοχή στον καθαρισμό και στη σήμανση μονοπατιών, που δείχνει και την περιβαλλοντική διάσταση της διοργάνωσης. Φέτος οι αγώνες ια γίνει με ειδικό σχεδιασμό ιατρικής κάλυψης σε συνεργασία με ιατρούς και το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών του Ερυθρού Σταυρού Ιωαννίνων. Στόχοι είναι: Η πρόληψη και αντιμετώπιση συμβάντων υγείας, συντονισμός δράσης με τις Υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου και του Εθνικού Συστήματος Υγείας και τον καθορισμό Πρωτοκόλλων Διαχείρισης Υγειονομικών Συμβάντων και Καταστάσεων Αυξημένου Κινδύνου.

Τι είπαν Διοργανωτές και χορηγοί
Διοργάνωση και Χορηγοί, σε συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκαν στην συμβολή του αγώνα στην ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού και κάλεσαν τον κόσμο να επισκεφθεί το Τσεπέλοβο και τους Κήπους.
Εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής των αγώνων, η κ Μάρα Καλογήρου, τόνισε ότι «Το Zagori Mountain Running, δεν είναι μόνο μία διοργάνωση ορεινού τρεξίματος, αλλά μια διοργάνωση με ιδιαίτερες πολιτιστικές, κοινωνικές και οικολογικές προεκτάσεις».
Η Δ/ντρια Marketing κι Επικοινωνίας της ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ, Χριστίνα Δούμα, μεγάλου χορηγού της διοργάνωσης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ανακύκλωσης που θα εφαρμόσει η εταιρεία για τη διασφάλιση «μηδενικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος από τους αθλητές και τους επισκέπτες της διοργάνωσης. «Κάθε πλαστική, μεταλλική ή γυάλινη συσκευασία θα ανακυκλώνεται για να μπορούμε να απολαμβάνουμε κάθε χρόνο… τον τόπο πίσω από το βουνό», τόνισε.
O Yπεύθυνος Marketing της εταιρεία "The North Face" μεγάλου χορηγού της διοργάνωσης, Γιάννης Κοντοχρήστος, από την πλευρά του σημείωσε μεταξύ άλλων, ότι «Το Zagori Mountain Running είναι πλέον κάτι παραπάνω από ένας αγώνας ορεινού τρεξίματος, είναι ένας υπέροχος θεσμός, μια γιορτή για την περιοχή της Ηπείρου», ενώ ο Περιφερειακός Σύμβουλος, κος Βασίλης Γοργόλης, ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Ηπείρου, συνδιοργανωτή των αγώνων, σημείωσε μεταξύ άλλων, πως «Το Zagori Mountain Running, είναι μια αθλητική εκδήλωση θεσμός με πολλές παράλληλες δράσεις. Η συμβολή του αγώνα στην τουριστική προβολή της περιοχής του Ζαγορίου είναι καθοριστική και η Περιφέρεια την στηρίζει διαχρονικά, εντάσσοντάς την μάλιστα στον χάρτη αθλητικών δραστηριοτήτων που ενισχύουν τον αθλητικό τουρισμό»
Τέλος ο κ. Αγγελος Αρμένης, Αντιδήμαρχος Δήμου Ζαγορίου, συνδιοργανωτή του αγώνα, τόνισε ότι «μέσα από το σπουδαίο αυτό αθλητικό γεγονός αξιοποιούνται τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Ζαγορίου, το εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον, οι παραδοσιακοί οικισμοί και τα μνημεία φύσης και ανθρώπων, οι ποιοτικές υπηρεσίες που παρέχονται στους αθλητές και επισκέπτες».

Κοινωνική δράση
Η "My Adventure", διοργανώτρια εταιρία του ZagoriMountainRunning, στο πλαίσιο των κοινωνικών της δράσεων, φέτος φιλοξενεί την πρωτοβουλία δύο γονέων και την προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με τη νόσο της Κυστικής Ίνωσης. Το συλλεκτικό βραχιολάκι, εκτός από το οικολογικό μήνυμα (Respect the Mountains) προτρέπει τους αθλητές να τρέξουν με το μότο «RUN CF & WIN». Το βραχιολάκι διατίθεται στο κατάστημα της Fifth Element στα Ιωάννινα αλλά και στο περίπτερο που θα λειτουργήσει στον χώρο της EXPO στο Τσεπέλοβο. Τα έσοδα θα διατεθούν στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» στο Τμήμα Κυστικής Ίνωσης.
Επίσης μέρος των εσόδων από την πώληση του ανανεωμένου συλλεκτικού Buff της διοργάνωσης θα διατεθούν στο Εθνικό Πάρκο Β. Πίνδου συμβάλλοντας στο έργο για την προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας του Εθνικού Δρυμού.