ΕΥΚΟΛΗ ΝΙΚΗ ΜΕ ΑΛΛΑΓΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

on .

PAS THESPROTOS 2 8 9 19

• Την τρίτη του φιλική νίκη πέτυχε το απόγευμα του Σαββάτου ο ΠΑΣ Γιάννινα καθώς επικράτησε με 3-1 του Θεσπρωτού Ηγουμενίτσας στο «Ζωσιμάδες» με τον προπονητή Αργύρη Γιαννίκη να δοκιμάζει διαφορετικό σχήμα σε σχέση με τα προηγούμενα φιλικά. Ένα γκολ ο Σιόντης (22') και δύο ο Παμλίδης (25', 44') για τον ΠΑΣ, μείωσε στο δεύτερο μέρος ο Θεσπρωτός του Χουάν Ραμόν Ρότσα με τον Ραμίρεζ (61').
Εμφανώς ανώτερος από τον αντίπαλο του και βελτιωμένος σε σχέση με τα προηγούμενα φιλικά εμφανίστηκε ο ΠΑΣ Γιάννινα το Σάββατο στο «Ζωσιμάδες» επικρατώντας με άνεση του Θεσπρωτού με 3-1 στο πέμπτο φιλικό της καλοκαιρινής του προετοιμασίας. Σκόρερ οι Σιόντης (22') και Παμλίδης (25', 44') στο παραγωγικό πρώτο μέρος της γιαννιώτικης ομάδας, μείωσε στην επανάληψη ο Θεσπρωτός με τον Ραμίρεζ (61').

Πως έπαιξε ο ΠΑΣ
Ο Αργύρης Γιαννίκης δοκίμασε για πρώτη φορά σε φιλικό ένα σύστημα διαφορετικό από το 4-3-2-1, το οποίο χρησιμοποίησε στα προηγούμενα παιχνίδια. Συγκεκριμένα, ο Τρικαλινός προπονητής παρέταξε τον ΠΑΣ με τριάδα στόπερ και διάταξη 3-5-2 και δύο επιθετικούς.
Ο Γιαννίκογλου ήταν κάτω από τα δοκάρια, ενώ την τριάδα των στόπερ αποτελούσαν οι Σιόντης, Σκόνδρας και Ζιούλης. Τη δεξιά πλευρά κάλυπτε ο Αποστολόπουλος και την αριστερή ο Μπουκουβάλας. Στα αμυντικά χαφ αγωνίστηκαν οι Κάστρο και Πίτου Γκαρσία και μπροστά τους σε επιτελικό ρόλο ο Νικολιάς πίσω από τους Παμλίδη και Ξύδα που ήταν το δίδυμο στην επίθεση.
Στο β' μέρος ο Γιαννίκης χρησιμοποίησε διαφορετική ενδεκάδα όμως το σύστημα παρέμεινε ίδιο. Ο Περιστερίδης ήταν από το 60' κάτω από την εστία, την τριάδα των στόπερ αποτελούσαν οι Παντελάκης, Πανουργιάς και Ζώγκος.
Τη δεξιά πτέρυγα κάλυπτε ο Οικονομόπουλος και την αριστερή ο Πήλιος, στα αμυντικά χαφ οι Καρτάλης και Ράντοβατς, με τον Νάουμετς σε επιτελικό ρόλο πίσω από τους Λέο και Κρίζμαν που ήταν στην κορυφή της επίθεσης.

Κυριαρχία από τα δεξιά
Όπως ήταν αναμενόμενο ο ΠΑΣ ήταν κυρίαρχος στο μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού. Η διαφορά κατηγορίας και ποιότητας των δύο ομάδων ήταν εμφανής και η ομάδα του Αργύρη Γιαννίκη έπαιζε κυρίως απο δεξιά, από εκεί που δημιούργησε και τους περισσότερους κινδύνους στην αντίπαλη άμυνα.
Ο Αποστολόπουλος ήταν ο κορυφαίος του ΠΑΣ στο πρώτο μέρος και αυτός που δημιουργούσε και σέρβιρε από δεξιά. Μόλις στο 2' ο έμπειρος μπακ του ΠΑΣ κινήθηκε ωραία από δεξιά και πάσαρε κάθετα στον Παμλίδη, ο οποίος σούταρε με τη μία αλλά η μπάλα πέρασε λίγο δίπλα από το κάθετο δοκάρι του Κωνσταντάκου.
Ο Θεσπρωτός απάντησε στο 7' με ένα σουτ του Κωνσταντίνου Β. από τον άξονα, που πέρασε δίπλα από την εστία του Γιαννίκογλου. Στο 17' ο ΠΑΣ έφτασε κοντά στο γκολ όταν ο Κάστρο έκλεψε τη μπάλα, ο Παμλίδης άνοιξε στον Αποστολόπουλο, ο οποίος έπιασε το δυνατό σουτ, αλλά η μπάλα έφυγε λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι.

Δύο γκολ σε ένα τρίλεπτο
Το πιο παραγωγικό κομμάτι του ΠΑΣ στο σαββατιάτικο φιλικό ήταν το δεύτερο μισό του πρώτου ημιχρόνου, δηλαδή από το 22' και μετά. Η γιαννιώτικη ομάδα πέτυχε δύο τέρματα μέσα σε ένα τρίλεπτο και παίζοντας ανοιχτό ποδόσφαιρο έφτασε και σε τρίτο γκολ πριν το φινάλε του ημιχρόνου.
Αρχικά στο 22' ο ΠΑΣ ξεκλείδωσε την άμυνα του Θεσπρωτού μέσα από στημένη φάση. Ο Πίτου Γκαρσία εκτέλεσε απευθείας φάουλ, η μπάλα βρήκε στο δεξί κάθετο δοκάρι και στην επαναφορά σε κενή εστία ο Σιόντης δεν δυσκολεύτηκε να την στείλει στα δίχτυα για το 1-0.
Τρία λεπτά αργότερα ήρθε και το δεύτερο γκολ για την ομάδα του Γιαννίκη. Στο 25' μετά από τραγικό λάθος του τερματοφύλακα του Θεσπρωτού, ο οποίος προσπάθησε να κάνει ντρίπλα μετά από γύρισμα των αμυντικών του, ο Παμλίδης του έκλεψε τη μπάλα και σε κενή εστία έκανε το 2-0.

Αποστολόπουλος κέρναγε, Παμλίδης έπινε
Το παιχνίδι του ΠΑΣ από τα δεξιά συνεχίστηκε και μετά το δεύτερο γκολ, με τον Αποστολόπουλο να κάνει εξαιρετικά ανεβάσματα. Σε ένα από αυτά στο 44' με ωραία κάθετη πάσα βρήκε τον Παμλίδη, ο οποίος πρόλαβε την έξοδο του τερματοφύλακα και με πλασέ ανέβασε τον δείκτη του σκορ στο 3-0.
Ασφαλώς ο Γιαννίκης θα έμεινε ικανοποιημένος από την εικόνα αυτή της ομάδας του από δεξιά, αν και θα θέλει να δει κάτι ανάλογο και από τα αριστερά. Εκεί όπου οι τραυματισμοί των Σεργκελασβίλι και Ελευθεριάδη αφήνουν... ανοιχτές πληγές για το επερχόμενο πρωτάθλημα και καλείται ο Τρικαλινός κόουτς να βρει τις λύσεις.

Έπεσε ο ρυθμός στην επανάληψη
Στο ξεκίνημα του δευτέρου μέρους ο ΠΑΣ έχασε ευκαιρίες για τέταρτο γκολ, ενώ σταδιακά ο ρυθμός του παιχνιδιού έπεσε. Παρά τις αλλαγές σε πρόσωπα ο Γιαννίκης διατήρησε σταθερό το 3-5-2 στον σχηματισμό. Στο 47'μετά από εκτέλεση φάουλ του Καρτάλη και κοντινό πλασέ του Παντελάκη, ο τερματοφύλακας του Θεσπρωτού έδιωξε με τα πόδια και ο Κρίζμαν από κοντά δεν κατάφερε να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα.
Στο 49' ο Κροάτης επιθετικός δέχτηκε την πάσα και σούταρε διαγώνια από το ύψος της μικρής περιοχής, όμως ο τερματοφύλακας του Θεσπρωτού έδιωξε σωτήρια σε κόρνερ.
Στο 58' ο Νάουμετς κινήθηκε ωραία και άνοιξε δεξιά στον Οικονομόπουλο, ο οποίος έκανε το διαγώνιο σουτ, με τον τερματοφύλακα του Θεσπρωτού Κινάλη να μπλοκάρει με διπλή προσπάθεια.
Η ομάδα της Ηγουμενίτσας μείωσε στο σκορ στο 61' με τον Κριστιάν Ραμίρεζ, τον ένα από τους δυο Αργεντίνους που ανακοίνωσε επίσημα το Σάββατο, λίγες ώρες πριν το φιλικό στα Γιάννινα.
Ο Γκέκας έκανε ωραία ενέργεια από δεξιά και σέντραρε, ο Πανουργιάς έκανε λανθασμένη απομάκρυνση και η μπάλα στρώθηκε στον Ραμίρεζ, ο οποίος με κοντινή προβολή νίκησε τον Περιστερίδη και μείωσε για τον Θεσπρωτό σε 3-1.
Στο 65' ο δραστήριος και κινητικός Νάουμετς έκανε το σουτ, έδιωξε με τις γροθιές ο Κινάλης και στη συνέχεια οι αμυντικοί πρόλαβαν τον επερχόμενο Λέο και παραχώρησαν κόρνερ. Από την εκτέλεση του κόρνερ του Καρτάλη, ο Πανουργιάς πήρε την κεφαλιά, όμως μπλόκαρε ο πορτιέρο του Θεσπρωτού.
Ο ρυθμός του αγώνα έπεσε στο τελευταίο εικοσάλεπτο, το οποίο δεν είχε αξιοσημείωτες φάσεις και έτσι το φιλικό ολοκληρώθηκε με το 3-1 να είναι το τελικό σκορ. Η γιαννιώτικη ομάδα κρατάει το καλό και παραγωγικό πρώτο ημίχρονο και τη δημιουργικότητα που έφερε το 3-5-2, όμως χρειάζεται να διορθώσει κάποια αμυντικά κενά, αλλά και τις μεταβιβάσεις μεταξύ μεσαίας γραμμής και επίθεσης.
Παραμένει άγνωστο αν ήταν το τελευταίο φιλικό του ΠΑΣ, η πρόβα τζενεράλε όπως συνηθίζεται να λέγεται, καθώς δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα το πότε θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα. Αυτό θα οριστικοποιηθεί αύριο Τρίτη στο σχετικό ΔΣ της Super League 2 όταν και θα παρθούν οι σχετικές αποφάσεις.
Διαιτησία: Νέος (Θανασιάς - Σπυρογιώτης).
ΠΑΣ Γιάννινα (Αργύρης Γιαννίκης): Γιαννίκογλου, Σιόντης (46' Παντελάκης, 71' Γώγος), Σκόνδρας (46' Πανουργιάς), Ζιούλης (46' Ζώγκος), Αποστολόπουλος (46' Οικονομόπουλος, 88' Λιάσος), Μπουκουβάλας (46' Πήλιος, 71' Λώλης), Κάστρο (46' Καρτάλης), Πίτου Γκαρσία (46' Ράντοβατς), Νικολιάς (46' Νάουμετς), Παμλίδης (46' Λέο), Ξύδας (46' Κρίζμαν).
Θεσπρωτός (Χουάν Ραμόν Ρότσα): Κωνσταντάκος, Κωνσταντίνου Ε., Πανταζής, Νόνης, Σταυρίδης, Χατζηβασιλάκης, Ευθυμίου, Μπίκας, Κωνσταντίνου Β., Γώγος, Κολλάς.
Αγωνίστηκαν στο β΄μέρος οι: Κινάλης, Δημητρούλιας, Κατσέλης, Λώλος, Καρβούνης, Ντοματάς, Ντόνης, Κωνσταντακόπουλος, Μάουρο, Γκέκας, Ραμίρεζ.

 

ΑΡΓΥΡΗΣ ΓΙΑΝΝΙΚΗΣ (ΠΑΣ Γιάννινα):
«Μετά την ακύρωση του φιλικού με τη Λάρισα ήταν μια καλή προπόνηση το φιλικό αυτό, ευκαιρία να δοκιμάσουμε το σύστημα 3-5-2. Αυτό το παιχνίδι δεν έχει καμία σχέση με αυτό της Παναχαϊκής.
Είχαμε δημιουργία, αλλά υπάρχει θέμα στο συνεχή συνδυασμό, είχα πει ότι θα έχουμε μια αναγέννηση ποδοσφαιρική της ομάδας αλλά αυτό θα αργήσει».
Για τα μεταγραφικά: «Είχα πει ότι αν κάνουμε κινήσεις θα είναι σε επίπεδο που θα βοηθήσουν την ομάδα να βελτιωθεί. Δεν είναι εύκολο γιατί είναι θέμα κατηγορίας, αλλά και οικονομικό. Πιστεύω ότι με τον Παντελάκη ανεβάσαμε το επίπεδο των στόπερ και πιστεύω ότι θα γίνει μία ακόμα κίνηση και εύχομαι και μία δεύτερη».
Για το πότε θα είναι έτοιμος ο Παντελάκης: «Είναι η πρώτη εβδομάδα που κάνει προπόνηση. Είχε γυμναστή που τον κρατούσε σε καλή κατάσταση, αλλά ποδοσφαιρικά δεν θέλαμε να ρισκάρουμε κάτι.».
Για το αν προτιμάει να ξεκινήσει το πρωτάθλημα 15 του μηνός ή αργότερα: «Δεν είναι στο χέρι μας. Βλέπουμε μια ψυχική κούραση σε όλους, λόγω της μεγάλης προετοιμασίας. Είχαμε στόχο για 15, αλλά εμείς θα προσαρμοστούμε σε οτιδήποτε γίνει».
Για την αδυναμία της αριστερής πλευράς σε επίπεδο ποιότητας λόγω των τραυματισμών Λάσα και Ελευθεριάδη: «Παίξαμε πολύ από δεξιά γιατί δεν κάναμε συχνές αλλαγές παιχνιδιού και κάπου κολλούσαμε. Δεν είχαμε κινητικότητα για να κάνουμε τις αλλαγές παιχνιδιού, όταν όμως τις κάναμε γινόμασταν επικίνδυνοι. Χρειάζεται χρόνος να αλλάξουμε τη νοοτροπία της ομάδας ποδοσφαιρικά».

ΧΟΥΑΝ ΡΑΜΟΝ ΡΟΤΣΑ (Θεσπρωτός):
«Η πρώτη εντύπωση είναι ότι έγινε μια προσπάθεια πάνω σε αυτό που σκοπεύω να βάλω εγώ στην ομάδα, μια επιθετικότητα, ένα πρέσιγκ πιο μπροστά. Πιστεύω θα φτάσουμε σε ένα σημείο καλό και με τις προσθήκες δυο που θα ανακοινωθούν ,θα είμαστε πιο πλήρεις. Έγινε παιχνίδι χωρίς σκοπιμότητα, χρήσιμα τα φιλικά παιχνίδια ειδικά όταν παίζεις με μια ομάδα ανώτερης κατηγορίας που ήταν τόσα χρόνια στην Α Εθνική».
Το κίνητρο που πήγατε στην Ηγουμενίτσα: «Το κίνητρο είναι το σχέδιο που υπάρχει στην ομάδα, γνωριζόμαστε με τους νέους ιδιοκτήτες της ομάδας, ακούγοντας το πρότζεκτ που υπάρχει το δέχτηκα γιατί είναι στο χώρο μου. Ζητάμε από τον κόσμο να στηρίξει τη προσπάθεια αυτή, θα γίνει αθλητικό κέντρο να έχουμε ανέσεις και να φτάσουμε σε ένα σημείο που θέλουμε όλοι. Το σημαντικό για μένα είναι ότι μόλις ήρθα στην Ηγουμενίτσα το περιβάλλον, η αύρα ήταν θετική, το μετράω πολύ αυτό».
Ο στόχος του Θεσπρωτού φέτος; «Να αλλάξουμε τρόπο σκέψης πάνω στο ποδόσφαιρο. Συμφωνούν και οι ιδιοκτήτες ότι το επιθετικό ποδόσφαιρο είναι αυτό που κυριαρχεί τώρα σε όλα τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Να καταστρέφεις ένα παιχνίδι είναι το πιο εύκολο, να δημιουργείς σε ένα παιχνίδι είναι το δύσκολο».
Πώς είδατε τον ΠΑΣ; «Είδα δυο παιδιά που τα είχα στον Παναθηναϊκό, χάρηκα πολύ που είναι εδώ. Είναι μια πόλη παραδοσιακή, έχουν γράψει ιστορία τα παιδιά της Αργεντινής, ο Ντε φαρία που έφυγε από τη ζωή. Πάντα ήμουν δεμένος με αυτό τον τόπο, έχω έρθει σαν ποδοσφαιριστής και προπονητής. Βλέπω φωτογραφίες Κοντογεωργάκη, ναι έχει αύρα αργεντίνικη και νομίζω πρέπει εσείς οι Γιαννιώτες να το κρατάτε αυτό. Το ποδόσφαιρο είναι απρόβλεπτο, συμβαίνει και στις μεγάλες ομάδες να πάνε πιο κάτω αλλά εύχομαι ο ΠΑΣ να πάει πιο πάνω».