ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΓΙΑ ΛΙΒΑΔΕΙΑ...

on .

PAS1 

Μετά από περίπου ένα μήνα έλλειψης επίσημων παιχνιδιών ο ΠΑΣ Γιάννινα ετοιμάζεται να επιστρέψει το προσεχές Σαββατοκύριακο στην αγωνιστική δράση, ταξιδεύοντας στη Βοιωτία για το παιχνίδι της 2ης αγωνιστικής με τον Λεβαδειακό.
Η συμφωνία των ομάδων της Super League 2 με την ΕΡΤ πέρασε από «χίλια κύματα» αλλά τελικά επετεύχθη και το Σαββατοκύριακο που έρχεται η δεύτερη τη τάξει κατηγορία θα επανεκκινήσει, από εκεί που σταμάτησε, δηλαδή από τα παιχνίδια της 2ης αγωνιστικής. Τι προβλέπει η συμφωνία
Οι ομάδες της Super League 2 κοντραρίστηκαν με την ΕΡΤ για το θέμα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και τα οικονομικά που απορρέουν από αυτά, ωστόσο τελικά αναγκάστηκαν να δεχτούν μια μείωση της τάξης του 50% συγκριτικά με όσα είχαν συμφωνήσει πριν την αναδιάρθρωση στο περίφημο προσύμφωνο. Για την τελική συμφωνία έγιναν αμοιβαίες υποχωρήσεις τόσο από τις ομάδες της Super League 2 όσο και από την ΕΡΤ, η οποία ανέλαβε τελικά το κόστος παραγωγής των τηλεοπτικών μεταδόσεων.
Το οριστικό οκ ήρθε από το ΔΣ της περασμένης Πέμπτης, εκεί όπου οι ομάδες αποφάσισαν να δεχτούν την πρόταση της ΕΡΤ ύψους 6,075 εκατομμυρίων ευρώ για την κεντρική διαχείριση του πρωταθλήματος Super League 2. Η μοναδική ομάδα που διαφώνησε ήταν ο Απόλλων Σμύρνης, ο οποίος θα κινηθεί νομικά εναντίον της ΕΡΤ. Η «Ελαφρά Ταξιαρχία» είχε και πέρυσι συμβόλαιο με την δημόσια τηλεόραση και ζητεί να ισχύει το συμβόλαιο που είχε με την ΕΡΤ όντας ομάδα Super League καθώς όπως υποστηρίζει ήταν διετές.
Μετά την αποχώρηση του Απόλλωνα από την κεντρική διαχείριση το σύνολο των ομάδων που θα μεταδίδονται είναι 11 και όχι 12. Η δημόσια τηλεόραση ανέλαβε τελικά το κόστος παραγωγής των τηλεοπτικών μεταδόσεων. Μια τελευταία εκκρεμότητα που υπάρχει και θα ξεκαθαρίσει την τρέχουσα εβδομάδα είναι το αίτημα των ομάδων προς την ΕΡΤ να μην υπάρξει αναλογική περικοπή του ποσού μετά την αποχώρηση του Απόλλωνα, αλλά να μοιραστεί το ποσό των 6,075 εκατομμυρίων ευρώ στις 11 ομάδες.
Για τον ΠΑΣ Γιάννινα και τον Λεβαδειακό, οι οποίοι προέρχονται από την Super League, υπήρξε συμφωνία στο ΔΣ της Πέμπτης να πάρουν μεγαλύτερο μερίδιο από τις υπόλοιπες 9 ομάδες. Σύμφωνα με το αρχικό πλάνο που αποφασίστηκε την περασμένη εβδομάδα στα ταμεία της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα θα μπουν περίπου 750.000 ευρώ, δηλαδή το 50% περίπου από όσα είχαν συμφωνηθεί πέρυσι για την αναδιάρθρωση.

8 νίκες σε 11 φιλικά
Ο κύκλος των φιλικών προετοιμασίας του ΠΑΣ Γιάννινα έκλεισε, με την ελπίδα να μην ξανανοίξει σύντομα, αλλά να αρχίσουν και πάλι τα επίσημα παιχνίδια. Από τις αρχές Αυγούστου μέχρι τώρα, ένα χρονικό διάστημα 2,5 μηνών ο ΠΑΣ έδωσε 11 φιλικά παιχνίδια και μόλις δύο επίσημα, την ισοπαλία 1-1 με την Παναχαϊκή στην Πάτρα και την νίκη-πρόκριση στο Κύπελλο με 0-2 επί του Ασπροπύργου.
Η ομάδα της Ηπείρου συμπλήρωσε ακριβώς έναν γύρο (!!!) φιλικών παιχνιδιών δηλαδή και ο απολογισμός της σε αυτά τα 11 παιχνίδια ήταν 8 νίκες, 2 ισοπαλίες και μόλις μία ήττα, αυτή από τη Λάρισα στο πρώτο φιλικό.
Η γιαννιώτικη ομάδα σημείωσε συνολικά 22 γκολ σε αυτά τα 11 φιλικά και δέχτηκε μόλις 7 τέρματα, δείχνοντας ότι μπορεί να παίξει καλή άμυνα παρά τις σαρωτικές αλλαγές που έγιναν φέτος στο ρόστερ.
Ο Γιαννίκης στο βασικό στάδιο προετοιμασίας δοκίμαζε το σύστημα 4-2-3-1 στον ΠΑΣ, ωστόσο από τις αρχές Σεπτεμβρίου και μετά έχει καθιερώσει το 4-4-2 με επιθετικό δίδυμο. Ο Τρικαλινός τεχνικός έχει δοκιμάσει όλους τους παίκτες και φαίνεται να έχει καταλήξει σε ένα βασικό κορμό, με κάποιες θέσεις ακόμα να παίζονται όπως πχ του τερματοφύλακα ή στην επίθεση. Το ευχάριστο για τον Γιαννίκη είναι πως υπάρχουν διαθέσιμες επιλογές σε όλες τις θέσεις, στοιχείο απαραίτητο για να κάνει πρωταθλήτισμο η ομάδα.
Αναλυτικά τα φιλικά του ΠΑΣ Γιάννινα ήταν:
7 Αυγούστου: ΠΑΣ Γιάννινα - Λάρισα 0-1
11 Αυγούστου: ΠΑΣ Γιάννινα - Παναιτωλικός 2-0
24 Αυγούστου: ΠΑΣ Γιάννινα - Βέροια 1-1
1 Σεπτεμβρίου: ΠΑΣ Γιάννινα - Καραϊσκάκης Άρτας 2-1
7 Σεπτεμβρίου: ΠΑΣ Γιάννινα - Θεσπρωτός 3-1
13 Σεπτεμβρίου: ΠΑΣ Γιάννινα - Ολυμπιακός Βόλου 3-0
15 Σεπτεμβρίου: ΠΑΣ Γιάννινα - Κέρκυρα 2-0
20 Σεπτεμβρίου: ΠΑΣ Γιάννινα - Απόλλων Λάρισας 4-1
12 Οκτωβρίου: ΠΑΣ Γιάννινα - Κέρκυρα 1-1
13 Οκτωβρίου: ΠΑΣ Γιάννινα - Παναχαϊκή 2-0
18 Οκτωβρίου: ΠΑΣ Γιάννινα - Καραϊσκάκης 2-1

Σάββατο με τον Λεβαδειακό
Το παιχνίδι του ΠΑΣ Γιάννινα με τον Λεβαδειακό θα γίνει, όπως όλα δείχνουν, το ερχόμενο Σάββατο κι ο λόγος έχει να κάνει με τo Κύπελλο Ελλάδας. Η διοργανώτρια ΕΠΟ όρισε τα παιχνίδια της 5ης φάσης του Κυπέλλου και έβαλε το παιχνίδι του ΠΑΣ Γιάννινα με τη Βέροια την επόμενη Τρίτη 29 Οκτωβρίου στις 19:30 στο «Ζωσιμάδες». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το παιχνίδι του ΠΑΣ με τον Λεβαδειακό στη Βοιωτία για την 2η αγωνιστική θα πρέπει να διεξαχθεί το Σάββατο.
Το άρθο 22 παρ. 3 α. του ανανεωμένου ΚΑΠ ορίζει κατηγορηματικά ότι ανάμεσα σε δύο παιχνίδια είτε πρωταθλήματος, είτε πρωταθλήματος και κυπέλλου θα πρέπει να μεσολαβήσουν τουλάχιστον 2 ημέρες, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι ημέρες διεξαγωγής του πρώτου και του δεύτερου αγώνα. Συνεπώς, αφού η ΕΠΟ όρισε το παιχνίδι με τη Βέροια Τρίτη, αυτομάτως το ματς στη Λιβαδειά πρέπει να γίνει Σάββατο.

Τηλεοπτικό το ματς με Βέροια
Τα παιχνίδια της 5ης φάσης του Κυπέλλου θα έχουν τηλεοπτική κάλυψη, καθώς το συνδρομητικό κανάλι του OTE ήρθε σε συμφωνία με την ΕΠΟ να μεταδώσει και τα παιχνίδια αυτής της φάσης παρότι αρχικά είχε ότι η συμφωνία ήταν από τη φάση των «16» και μετά.
Το παιχνίδι ΠΑΣ Γιάννινα – Βέροια θα γίνει στο «Ζωσιμάδες» και θα είναι το πρώτο ματς που θα δώσουν οι Γιαννιώτες εκεί μετά τη συντήρηση και την επισπορά που έγινε στον αγωνιστικό χώρο του Εθνικού Σταδίου.

Ξεκίνησε τρέξιμο ο Σεργκελασβίλι
Στην αμυντική τακτική δόθηκε έμφαση στη χτεσινή προπόνηση του ΠΑΣ Γιάννινα από το τεχνικό επιτελέιο της ομάδας. Μετά την αρχική λειτουργική προθέρμανση, ακολούθησαν ασκήσεις ταχυδύναμης, passing game και για το τελείωμα εσωτερικό οικογενειακό διπλό.
Το ευχάριστο νέο της χτεσινής προπόνησης είναι πως ξεκίνησε χαλαρό τρέξιμο και ασκήσεις ενδυνάμωσης ο Λάσα Σεγκελασβίλι, ο μεγάλος άτυχος της σεζόν, ο οποίος τραυματίστηκε στην πρώτη προπόνηση της ομάδας και υπέστη ρήξη πρόσθιου χιαστού. Ο Γεωργιανός φυσικά θέλει αρκετό χρόνο ακόμα καθώς χειρουργήθηκε στο γόνατο, ωστόσο η αποκατάστασή του πηγαίνει πολύ καλά και δεν αποκλείεται τον Γενάρη ή τον Φλεβάρη του νέου έτους να είναι έτοιμος να προσφέρει ξανά τις υπηρεσίες του.
Εκτός προπονήσεων εξακολουθεί να είναι ο Ελευθεριάδης, ο οποίος υπέστη κάταγμα περόνης στο πρώτο φιλικό με τον Καραϊσκάκη Άρτας και θέλει ακόμα ένα δίμηνο περίπου μέχρι να επανέλθει σε αγωνιστική δράση. Ατομικό πρόγραμμα έκανε και ο Κρίζμαν, ο οποίος νιώθει ενοχλήσεις, ενώ ο Βόσνιος Ράντοβατς θα λείψει ακόμα δύο βδομάδες καθώς υπέστη διάστρεμμα στο πρόσφατο φιλικό με την Κέρκυρα.
Σήμερα οι παίκτες του ΠΑΣ έχουν ρεπό από τον Αργύρη Γιαννίκη και αύριο το απόγευμα θα επιστρέψουν στις προπονήσεις στις 17:00 στο ΠΕΑΚΙ, όταν και θα μπει στην τελική ευθεία η προετοιμασία των Ηπειρωτών για το δύσκολο παιχνίδι με τον Λεβαδειακό στη Βοιωτία.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΥΡΙΟΥΝΗΣ