ΝΙΚΗ ΜΕ…ΓΑΛΛΙΚΟ ΚΕΡΑΥΝΟ

on .

PAS GIANNINA PANAXAIKH 12 1 2020

Oύτε η Παναχαϊκή κατάφερε να σταθεί εμπόδιο στον φορμαρισμένο και σοβαρό ΠΑΣ Γιάννινα που συνεχίζει ακάθεκτος στην κορυφή.

Η γιαννιώτικη ομάδα επικράτησε των Πατρινών με 1-0 χτες στο «Ζωσιμάδες» και ανέβηκε στους 30 βαθμούς, αφήνοντας τον Απόλλωνα Σμύρνης και πάλι 7 βαθμούς πίσω. Σκόρερ του μοναδικού και πολύτιμου τέρματος ο Γάλλος Λέο με εκπληκτικό γκολ.
Πως έπαιξε ο ΠΑΣ
Ο Αργύρης Γιαννίκης παρέταξε τον ΠΑΣ με το αγαπημένο και κλασικό πλέον 4-4-2, κάνοντας αλλαγές-εκπλήξεις στο βασικό σχήμα καθώς άφησε στον πάγκο τους Παμλίδη και Αποστολόπουλο. Κάτω από τα δοκάρια ήταν ο Χουτεσιώτης, δεξί μπακ ο Οικονομόπουλος και αριστερό ο Μπουκουβάλας, ενώ στο κέντρο της άμυνας στόπερ ήταν οι Σκόνδρας και Παντελάκης.
Αμυντικά χαφ αγωνίστηκαν οι Σιόντης και Λιάσος, δεξί χαφ ο Νικολιάς και αριστερό ο Νάουμετς, ενώ το επιθετικό δίδυμο αποτελούσαν οι Λέο και Κρίζμαν.
Γιαννιώτικη κυριαρχία, αλλά χωρίς φάσεις
Ο ΠΑΣ Γιάννινα πήρε από τα πρώτα λεπτά του παιχνιδιού τον έλεγχο της αναμέτρησης και την κατοχή της μπάλας, όμως σε αντίθεση με προηγούμενα παιχνίδια δεν ήταν ιδιαίτερα δημιουργικός επιθετικά και του έλειψαν οι τελικές φάσεις. Η Παναχαϊκή παρατάχθηκε από τον προπονητή Μακρίδη με σαφείς αμυντικούς προσανατολισμούς και έκλεισε καλά τους χώρους προς την εστία του Καπούταγλη.
Η πρώτη υποψία ευκαιρίας για τον ΠΑΣ ήρθε στο 18’ όταν η μπάλα κυκλοφόρησε γρήγορα και έφτασε στον Σιόντη, ο οποίος έπιασε το σουτ εκτός περιοχής, όμως η μπάλα έφυγε αρκετά μακριά από το κάθετο δοκάρι του Καπούταγλη. Η πρώτη σημαντική στιγμή για τους Γιαννιώτες καταγράφηκε στο 23’ όταν ο Νάουμετς βρήκε με ωραία κάθετη τον Κρίζμαν, ο Κροάτης προσπάθησε να στρώσει παράλληλα προς τον Λέο, όμως βγήκε και μπλόκαρε ο τερματοφύλακας Καπούταγλης.
Ένας αλλά…Λέο
Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν ακόμα 20 λεπτά για να φτάσει ο ΠΑΣ Γιάννινα στο γκολ. Σε αυτό το διάστημα κυριάρχησαν οι δυνατές μονομαχίες και τα σκληρά μαρκαρίσματα, με τον διαιτητή Μπακογιάννη να «κιτρινίζει» τους Πολίμο και Σκόνδρα. 
Τελικά τη λύση την έδωσε ο Λέο στο 42’. Ο Νάουμετς έκλεψε τη μπάλα από τον Κυνηγόπουλο και ξεδιπλώθηκε γρήγορα μια ταχύτατη αντεπίθεση για τον ΠΑΣ από αριστερά. Ο Ουκρανός τροφοδότησε τον Λιάσος, αυτός πάσαρε προς τον Κρίζμαν και ο Κροάτης άνοιξε αμέσως με τη μία για τον Λέο. Ο Γάλλος επιθετικός έκανε εντυπωσιακό κοντρόλ, διαδοχικές προσποιήσεις και φοβερό σουτ με το αριστερό κεραυνοβόλησε τον Καπούταγλη και έκανε το 1-0 μέσα σε έξαλλους πανηγυρισμούς.
Οι διαμαρτυρίες των Πατρινών προς τον διαιτητή Μπακογιάννη ήταν για φάουλ του Νάουμετς πάνω στον Κυνηγόπουλο στο ξεκίνημα της φάσης, με τον Αθηναίο ρέφερι να «κιτρινίζει» τον Ιντζόγλου, στον οποίο χαρίστηκε δις στο δεύτερο ημίχρονο. Ο ΠΑΣ πήγε προηγούμενος στα αποδυτήρια, με παρακαταθήκη το υπέρ του 1-0 από το γκολ του Γάλλου επιθετικού.
Επανάληψη χωρίς γκολ
Με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου ο Μακρίδης έριξε στο ματς τον νεοαποκτηθέντα Μυτίδη στη θέση του Μαυριά. Οι Πατρινοί απείλησαν πρώτοι στο β΄μέρος με σουτ του Σιατραβάνη στο 46’, το οποίο εξουδετέρωσε χωρίς δυσκολία ο Χουτεσιώτης.
Ο ΠΑΣ απάντησε στο 49’ όταν ο Νάουμετς εκτέλεσε φάουλ, η μπάλα έφτασε στον Παντελάκη που έκανε το γύρισμα από δεξιά προς τον Λεό, όμως ο Γάλλος δεν πρόλαβε να σουτάρει και είδε τον Πολίμο να τον κόβει την τελευταία στιγμή ενώ ήταν εξουδετερωμένος ο Καπούταγλης.
Ο Γιαννίκης έριξε στο ματς τον Καρτάλη στη θέση του Νικολιά, ο οποίος είχε διάθεση όμως φάνηκε επηρεασμένος από την απουσία του λόγω τραυματισμού του και χωρίς τις γνωστές διεισδύσεις του. Ο Καρτάλης πήρε αριστερό χαφ και πήγε από τη δεξιά πτέρυγα ο Ουκρανός Νάουμετς. Στον αντίποδα ο Μακρίδης έκανε διπλή αλλαγή λίγο πριν τη συμπλήρωση μιας ώρας αγώνα, ρίχνοντας στο ματς τους Μουστακόπουλο και Πατάπη στις θέσεις των Παπατόλιου και Πολίμου. 
Στο 67’ ο Ιντζόγλου έκανε δυνατό μαρκάρισμα πάνω στον Νάουμετς, όμως ο διαιτητής Μπακογιάννης του χαρίστηκε και δεν του έβγαλε τη δεύτερη κίτρινη κάρτα, προκαλώντας την έκρηξη του πάγκου του ΠΑΣ και των φιλάθλων στην κερκίδα.
Ο ΠΑΣ συνέχισε να είναι καλύτερος από την Παναχαϊκή και στο 71’ ο Κρίζμαν σούταρε, όμως η μπάλα έφυγε αρκετά μακριά από τα δοκάρια του Καπούταγλη. Η είσοδος του Παμλίδη στο ματς στο τελευταίο εικοσάλεπτο στη θέση του Λιάσου διαφοροποίησε λίγο τον τρόπο παιχνιδιού του ΠΑΣ. Ο Καρτάλης γύρισε στα αμυντικά χαφ μαζί με τον Σιόντη και ο Παμλίδης πήγε στα δεξιά, με τον Νάουμετς να μετατοπίζεται από τα αριστερά και πάλι.
Όσο κυλούσαν τα λεπτά, ο ΠΑΣ έπρεπε να διαχειριστεί το υπέρ του σκορ και να ροκανίσει τον χρόνο ώστε να φτάσει στη νίκη και το τρίποντο. Η τελευταία κίνηση του Γιαννίκη από τον πάγκο ήταν η είσοδος του Αποστολόπουλου στη θέση του Κρίζμαν και η ενίσχυση στα μετόπισθεν. Ο ΠΑΣ άγγιξε το δεύτερο γκολ στο 86’ όταν ο Λέο «τρύπωσε» στην άμυνα της Παναχαϊκής και με διαδοχικές ντρίπλες βγήκε απέναντι από τον Καπούταγλη, όμως τον νίκησε ο πορτιέρο της Παναχαϊκής.
Στο φινάλε της αναμέτρησης η Παναχαϊκή έκανε την απέλπιδα προσπάθεια για την ισοφάριση όμως ο Χουτεσιώτης μπλόκαρε χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία τα σουτ των Μωραΐτη στο 90’ και Κυνηγόπουλου στο 91’ και έτσι το 1-0 έμεινε μέχρι το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή Μπακογιάννη.
Ήταν η έβδομη συνεχόμενη νίκη του ΠΑΣ σε πρωτάθλημα και Κύπελλο και το δέκατο παιχνίδι που η γιαννιώτικη ομάδα κράτησε το μηδέν παθητικό στην άμυνα και δεν δέχτηκε γκολ. Οι Γιαννιώτες δεν έπιασαν ανάλογη εμφάνιση με τα προηγούμενα παιχνίδια, όμως κατάφεραν να φτάσουν στη νίκη δίκαια και καθαρά. Γιαννίκης και παίκτες πανηγύρισαν τη νίκη επί της Παναχαϊκής πηγαίνοντας προς τους φίλους της ομάδας στην παλιά σκεπαστή και αυτοί αφού τους χειροκρότησαν ζήτησαν την πρόκριση επί του Παναθηναϊκού.
Το απόγευμα της Τετάρτης (15/01, 17:15) o ΠΑΣ Γιάννινα αντιμετωπίζει τους «πράσινους» στο ΟΑΚΑ στη ρεβάνς του 1-0 στο «Ζωσιμάδες» και θα προσπαθήσει να πάρει την πρόκριση για τα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας.
Διαιτησία: Μπακογιάννης (Κολλιάκος – Οικονόμου)
ΠΑΣ Γιάννινα (Αργύρης Γιαννίκης): Χουτεσιώτης, Οικονομόπουλος, Μπουκουβάλας, Σκόνδρας, Παντελάκης, Σιόντης, Λιάσος (73’ Παμλίδης), Νικολιάς (56’ Καρτάλης), Νάουμετς, Λέο, Κρίζμαν (83’ Αποστολόπουλος).
Παναχαϊκή (Απόστολος Μακρίδης): Καπούταγλης, Πολίμος (58’ Πατάπης), Σταμόπουλος, Ρουγκάλας, Μαυριάς (46’ Μυτίδης), Ιντζόγλου, Σιατραβάνης, Παπατόλιος (58’ Μουστακόπουλος), Κυνηγόπουλος, Μωραΐτης, Τσελεπίδης. 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ:

ΑΡΓΥΡΗΣ ΓΙΑΝΝΙΚΗΣ (ΠΑΣ Γιάννινα):
«Για εμάς αυτό που ζητούσαμε σήμερα (σ.σ. χθες) ήταν η νίκη. Ήταν ένα παιχνίδι δύσκολο στη διαχείριση και έχουμε να διαχειριστούμε πέντε αγώνες σε δεκαπέντε μέρες. Στο πρώτο ημίχρονο είχαμε τον έλεγχο παρόλο που δεν υπήρχε ο ρυθμός λόγω διακοπών και είμαστε και λίγο αργοί στην ανάπτυξη αλλά πετύχαμε το γκολ. Στο δεύτερο ημίχρονο απειληθήκαμε δύο φορές και μας έσωσε ο Χουτεσιώτης και προσπαθήσαμε να πετύχουμε ένα δεύτερο γκολ αλλά δεν τα καταφέραμε και έτσι έπρεπε προς τα τέλος να είμαστε προσεκτικοί. Αυτό που μένει είναι η νίκη και τώρα κοιτάμε τον Παναθηναϊκό».
Για το αν έχει μπει κάποιο βαθμολογικό όριο: «Όχι. Ο στόχος παραμένει ο ίδιος. Κοιτάμε σοβαρά κάθε αντίπαλο παιχνίδι με παιχνίδι και να έχουμε την αυτοπεποίθηση να κερδίζουμε κάθε παιχνίδι. Σίγουρα πρέπει να ενσωματώσουμε και τους παίκτες που έρχονται από τραυματισμούς και αυτό θα χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα αλλά αυτό που είναι σημαντικό για εμάς είναι να είμαστε σοβαροί σε κάθε παιχνίδι, να συνεχίσουμε με αυτοπεποίθηση την οποία έχουμε».
Για τον ρυθμό του παιχνιδιού και το αν υπήρχε κούραση: «Όλα αυτά μαζί. Σίγουρα υπήρχαν συνεχή σφυρίγματα και αν υπάρχουν αυτά ο καθαρός χρόνος του παιχνιδιού είναι πιο μικρός και δυσκολεύει την ομάδα που θέλει να παίξει δημιουργικό ποδόσφαιρο να βρει το ρυθμό της. Από την άλλη όταν κάνεις κάποιες αλλαγές στην ενδεκάδα θα χρειαστεί χρόνο να υπάρξει μια συνοχή και αυτό είναι σημαντικό αλλά είναι αναγκαίο. Σίγουρα αναλογικά οι παίκτες μπορούν να βγάλουν πέντε παιχνίδια σε δεκαπέντε μέρες. Το περιμέναμε σήμερα αυτό αλλά πιστεύουμε στο ρόστερ, στον κάθε παίκτη και για αυτό το κάναμε».
Για τον αν υπάρχει θέμα μεταγραφής του Κάστρο: «Ο Κάστρο σήμερα (σ. σ χθες) δεν έπαιξε γιατί ήταν τιμωρημένος. Εγώ να σας δηλώσω ότι δεν υπάρχει καμία επίσημη πρόταση για κανέναν ποδοσφαιριστή του ΠΑΣ. Έχω πει ότι δεν χρειάζομαι μεταγραφές , εάν η ομάδα αποφασίσει να πουλήσει κάποιο παίκτη μετά αλλάζουν τα δεδομένα και θα ζητήσω κάποιους παίκτες. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει επίσημη πρόταση για οποιονδήποτε παίκτη του ΠΑΣ».

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΚΡΙΔΗΣ (ΠΑΝΑΧΑΪΚΗΣ):
«Να δώσω συγχαρητήρια στον ΠΑΣ για τη νίκη και την πορεία του στο πρωτάθλημα και στο κύπελλο. Εμείς προσπαθήσαμε να είμαστε στο ματς μέχρι το τελευταίο λεπτό αλλά μας έλειπε η τελική προσπάθεια. Μόνο κέρδος από το σημερινό παιχνίδι πρέπει οι παίκτες μου να πιστέψουν στον εαυτό τους και νομίζω ήμασταν ανταγωνιστικοί και πιστεύω ότι οι μεταγραφές που θα έρθουν θα βοηθήσουν ώστε στο τέλος του πρωταθλήματος να είμαστε στην εξάδα. Συγχαρητήρια στον ΠΑΣ για τη νίκη του».

12η αγωνιστική

Εργοτέλης-Απόλλων Σμύρνης 0-2
Χανιά-Απόλλων Πόντου 3-0
Κέρκυρα-Απόλλων Λάρισας 1-3
Καραϊσκάκης Άρτας-Δόξα Δράμας 2-2
ΠΑΣ Γιάννινα-Παναχαϊκή 1-0
Λεβαδειακός-Πλατανιάς(σήμερα)

βαθμολογία

1.ΠΑΣ Γιάννινα 30 22-4
2.Απόλλων Σμύρνης 23 18-6
3.Καραϊσκάκης Άρτας 21 21-17
4.Χανιά 20 16-7
5.Απόλλων Λάρισας 20 17-14
6.Εργοτέλης 19 18-19
7.Πλατανιάς* 17 19-17
8.Λεβαδειακός* 17 11-9
9.Παναχαϊκή 16 15-12
10.Δόξα Δράμας 14 14-13
11.Κέρκυρα -3 3-28
12.Απόλλων Πόντου -3 3-31
* Έχουν ένα ματς λιγότερο

επόμενη 13η (17, 19, 20/1/2020)
Πλατανιάς - Εργοτέλης
Απόλλων Λάρισας - Καραϊσκάκης Άρτας
Απόλλων Σμύρνης - Χανιά
Παναχαϊκή - Κέρκυρα
Δόξα Δράμας - Απόλλων Πόντου
ΠΑΣ Γιάννινα - Λεβαδειακός