Μεγάλα τα περιθώρια ανάπτυξης του αθλητικού τουρισμού στην Ήπειρο!

on .

PSAT TOYRISMOS 16 2 20

Ιδιαίτερα γόνιμος διάλογος αναπτύχθηκε επί διήμερο στη Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία, στο πλαίσιο της διημερίδας που διοργάνωσαν ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ) και η Περιφέρεια Ηπείρου με θέμα τον Αθλητικό Τουρισμό. 
Την εκδήλωση, που ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής και ολοκληρώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου, συντόνισαν ο Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού και Απασχόλησης Βασίλης Γοργόλης μαζί με το προεδρείο του ΠΣΑΤ, τον Πρόεδρο Γιάννη Θεοδωρακόπουλο, τον Α΄ Αντιπρόεδρο Φώντα Χήτα και τον τ. Πρόεδρο Σωτήρη Τριανταφύλλου. Μάλιστα, ο κ. Χήτας στο περιθώριο της διημερίδας μίλησε στον «Πρωινό Λόγο» και τους Θανάση Μυριούνη και Νίκο Γιωτίτσα για τον σκοπό της εκδήλωσης, τον ρόλο των ΜΜΕ στην ανάπτυξη του Αθλητικού Τουρισμού, την ευκαιρία που έχει η Ήπειρος για περισσότερη τουριστική ανάπτυξη, αλλά και τις επόμενες δράσεις που σχεδιάζει ο ΠΣΑΤ.

Ποικίλα θέματα…
Οι δράσεις που πρέπει να γίνουν στην Ήπειρο για την ανάπτυξη του Αθλητικού Τουρισμού βρέθηκαν στο επίκεντρο της διημερίδας που διεξήγαγαν ο ΠΣΑΤ και η Περιφέρεια Ηπείρου στην Ζωσιμαία Ακαδημία. Παρόντες και τις δύο ημέρες στην αίθουσα «Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος» ήταν αξιόλογοι ομιλητές, κυρίως εκπρόσωποι τοπικών αθλητικών σωματείων και φορέων, οι οποίοι ανέπτυξαν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα θέματα και κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις. 
Χαιρετισμό στην έναρξη της διημερίδας απηύθυναν η Αντιπεριφερειάρχης Πρόνοιας και Δημόσιας Υγείας Αγνή Νάκου, ο εκπρόσωπος της Μητρόπολης  π. Θεόκλητος,  ο Αντιδήμαρχος  Ιωαννιτών Γ. Λώλης, καθώς και ο Αντιδήμαρχος Ζίτσας Γιώργος Ράδος.
Τα θέματα που αναπτύχθηκαν την πρώτη μέρα  αφορούσαν, μεταξύ, άλλων, στον χάρτη των αθλητικών εκδηλώσεων στην Ήπειρο, θέμα που ανέπτυξε εκ μέρους της Περιφέρειας ο Βασίλης Γοργόλης, ενώ από πλευράς ΠΣΑΤ ο Πρόεδρος  Γ. Θεοδωρόπουλος μίλησε για το ρόλο των ΜΜΕ στην προώθηση του αθλητικού τουρισμού. Ο τ. Πρόεδρος του Συνδέσμου Σ. Τριανταφύλλου αναφέρθηκε στην προβολή σχετικών διοργανώσεων στην εποχή των social media. 
Τη δεύτερη ημέρα εκπρόσωποι φορέων όπως η ΕΠΣΗΠ, το Νέο Κλειστό Γυμναστήριο και ο ΣΕΓΑΣ Ηπείρου, αλλά και τοπικών αθλητικών σωματείων όπως ο Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων και ο Κολυμβητικός Όμιλος ανέπτυξαν θέματα που αφορούν τους τομείς στους οποίους δραστηριοποιούνται.
Μάλιστα, στο πλαίσιο της διημερίδας ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου τίμησε τον Ναυτικό Όμιλο για την σημαντική προσφορά του στον Ναυταθλητισμό. Την τιμητική πλακέτα απένειμε ο Πρόεδρος του ΠΣΑΤ Γιάννης Θεοδωρακόπουλος στην Πρόεδρο του Ν.Ο.Ι. Μάρθα Παλαιοπάνου εξαίροντας τις προσπάθειες που καταβάλλει το ιστορικό σωματείο για την προβολή και διάδοση του αθλήματος της Κωπηλασίας.

MYRIOYNHS XHTAS FONTAS 16 2 20

Για τον ρόλο των ΜΜΕ στην ανάπτυξη του Αθλητικού Τουρισμού, την ευκαιρία που έχει η Ήπειρος για περισσότερη τουριστική ανάπτυξη, αλλά και τις επόμενες δράσεις που σχεδιάζει ο ΠΣΑΤ μίλησε στον «Π.Λ.» και τους Θαν. Μυριούνη και Ν. Γιωτίτσα, ο Α’ Αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου Φώντας Χήτας. Όλα αυτά στο περιθώριο της διημερίδας για τον Αθλητικό Τουρισμό. 

Η συνέντευξη
Να σας καλωσορίσουμε, αν και δεν ξέρουμε αν είναι δόκιμος ο όρος στα πατρικά σας εδάφη.
-Πάντοτε εμείς οι Ηπειρώτες καλωσορίζουμε και ανεξάρτητα όσες φορές και να επισκεφθεί κάποιος τον αγαπημένο του τόπο, έρχεται σε έναν τόπο που έχει στην καρδιά του, κάνει αυτό που νιώθει μέσα του και έτσι νιώθω κι εγώ στις δράσεις τις δικές μου.
Έχετε κάνει τις εκδηλώσεις για το Ανήλιο Μετσόβου, παρουσιάσατε και βιβλίο, άνθρωπος που στηρίζετε το χωριό σας.
Απόφαση ζωής αυτή και πόσο ο καθένας συγκροτείται μέσα του και συγκροτεί της αξίες του, τον κόσμο του  της ιδέες του για κάθε που θέλει να προσφέρει, άδολα και χωρίς να περιμένει κάποια ανταπόδοση σε αυτό. Το βιβλίο δουλεύτηκε πέντε χρόνια περίπου από εμένα, ήταν κατάθεση ψυχής για έναν τόπο που γεννήθηκα, μεγάλωσα και αφιερώνω ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μου.
Μπορεί να αντέξει στην Ήπειρο ο αθλητικός τουρισμός 365 μέρες το χρόνο;
Ειδικά στην Ήπειρο μπορεί να αντέξει, με αυτό το απαράμιλλο φυσικό κάλλος του ορεινού όγκου αλλά και του παραλίου μετώπου. Παράλια από την Ηγουμενίτσα μέχρι τον Αμβρακικό, να μπούμε και στους ορεινούς όγκους Τζουμέρκα, ραχοκοκκαλιά της Πίνδου, Κόνιτσα, Ζαγόρι. Είναι από μόνο του αυτό εχέγγυο ώστε να δουλευτεί αυτή η ιστορία και να προχωρήσουμε σε υλοποίηση προτάσεων, ιδεών. Να τα βάλουν όλα κάτω αυτά οι φορείς και να δουν τις τεράστιες δυνατότητες που ανοίγονται για την Ήπειρο. Όπως είπε ο Πρόεδρος του ΠΣΑΤ, στο κομμάτι συνολικά αυτό η Ελλάδα είναι 30 χρόνια πίσω. Κάποιες περιφέρειες έχουν συλλάβει το μήνυμα και έχουν προχωρήσει. Εμείς έχουμε ξεκινήσει αυτή τη διαδικασία σαν ΠΣΑΤ γιατί θέλουμε να ανοίγουμε δράσεις και πρωτοβουλίες μας πέρα από το αγωνιστικό κομμάτι του αθλητισμού  αλλά και σε ευρύτερα ζητήματα της κοινωνίας τέσσερα και πέντε χρόνια. Στην Περιφέρεια Κρήτης, έχουμε κάνει δυο αντίστοιχες ημερίδες αθλητικού τουρισμού και εδώ με χαρά, ήταν μια δική μου ιδέα, δουλεύτηκε και έγινε ομόφωνα δεκτή από το Δ.Σ του ΠΣΑΤ και την αποδέχθηκε μετά χαράς και ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης όταν του έθεσα το σχετικό αίτημα.
Ποιος είναι ο ρόλος των αθλητικών συντακτών στην προώθηση του αθλητικού τουρισμού;
Ο ρόλος του δημοσιογράφου είναι το επικοινωνιακό κομμάτι, να μπορέσει να δώσει και να εκπέμψει τα μηνύματα εκείνα στην κοινή γνώμη, βοηθούμενος από τις τοπικές αρχές να αναδείξει τον φυσικό πλούτο, ο οποίος «παντρεύεται» από τις αθλητικές δράσεις, αν είναι δυνατόν 365 μέρες τον χρόνο.
Οι μεγάλοι οδικοί άξονες και συγκεκριμένα η Ιόνια Οδός βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση;
Η Ήπειρος έχει ένα συν από τις υπόλοιπες περιφέρειες για αυτόν τον λόγο. Τα Ιωάννινα βρίσκονται στο σταυροδρόμι δυο κορυφαίων οδικών αξόνων της χώρας, έχουν αεροδρόμιο, η περιοχή μας είναι εύκολα προσβάσιμη πλέον είτε από τη Βόρειο Ελλάδα είτε και από την υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα. Άρα, λοιπόν, αυτό το όπλο πρέπει η τοπική κοινωνία να το αξιοποιήσει, να βρεθεί ένας συγχρονισμός των εμπλεκόμενων φορέων σε αυτό το ζήτημα ώστε να καταγράψουν τις δυνατότητες που υπάρχουν στον τουρισμό αλλά και διεξαγωγής μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων και εκδηλώσεων στην Ήπειρο. Αναξιοποίητες είναι οι αθλητικές εγκαταστάσεις σε μεγάλο βαθμό.
Ποιες άλλες δράσεις έχετε σχεδιάσει ως ΠΣΑΤ για το 2020;
Οι δράσεις μας εδράζονται σε επιμορφωτικό πλαίσιο, πρώτα για τους συναδέλφους μας με διάφορες ημερίδες και σεμινάρια όσον αφορά κανονισμούς, ενημέρωση για τα ολυμπιακά αθλήματα αλλά και ευρύτερης πληροφόρησης σε θέματα που μας αφορούν συνολικά. 
Ο ΠΣΑΤ απλώνει τη δράση του αυτή σε όλη την Ελλάδα. Να θυμίσω ότι στο περσινό διεθνές αθλητικό σχολείο στην Αρχαία Ολυμπία στις εγκαταστάσεις της ΔΟΑ, είχαμε αφιερώσει μια μεγάλη ενότητα στον αθλητικό τουρισμό και μίλησαν πρωταγωνιστές του. Σε συνεργασία με το υφυπουργείο αθλητισμού που έχει αποδεχθεί την πρότασή μας, θα γίνουν πέντε άλλες αντίστοιχες εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα.
Μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα μπαίνουν στον χώρο της ενημέρωσης. Ποιος ο ρόλος του ΠΣΑΤ σε μία δύσκολη χρονικά συγκυρία για τον αθλητικό δημοσιογράφο;
Αρχικά, ο σύνδεσμος δεν μπορεί να είναι αστυνομία τύπου. Δεύτερον, όπως είπατε στο ερώτημά σας, η μήτρα του κακού είναι ακριβώς αυτή. Η εμπλοκή επιχειρηματικών συμφερόντων τόσο στον αθλητισμό και ταυτόχρονα στα media. Πώς μπλέκεται ο ιδιοκτήτης μιας ΠΑΕ, ΚΑΕ στα media. Όταν ταυτόχρονα είναι και ιδιοκτήτης. Για μας στον ΠΣΑΤ είναι καταγεγραμμένο και κατατιθεμένο στους φορείς ότι τη θεωρούμε πηγή κινδύνων, από εκεί ξεφυτρώνουν όλες οι παρενέργειες που παρατηρούμε. Δεν μπορείς να είσαι ελέγχων, ελεγχόμενος και ελεγκτής των γεγονότων.
 Εκεί μπαίνουν και συνθλίβονται οι συνάδελφοί μας όταν εργάζονται σε τέτοια μέσα ενημέρωσης. Ο ΠΣΑΤ προσπαθεί να επισημαίνει αυτά τα ζητήματα, να τα προβάλλει, να διεκδικεί την προστασία των μελών του, όχι την αλόγιστη, ότι μπορεί κάθε συνάδελφος να κάνει του κεφαλιού του. Θα πρέπει να τηρεί και τη δημοσιογραφική δεοντολογία, θα πρέπει όμως και αυτοί που οφείλουν να μας σέβονται, να σέβονται την ελευθερία γνώμης, άποψης. 
Έχουμε δει πάρα πολλές παρεμβάσεις στον αθλητικό δικαστή, εισαγγελέα, έχουμε παραστεί ως ενάγοντες. Είναι ζητήματα που παρακολουθούμε και κοιτάμε και τα του οίκου μας, θα πρέπει και εμείς να βελτιωνόμαστε σε κάποια ζητήματα και να μη δίνουμε δικαιώματα προς τα έξω.
Παρακολουθείτε τα αθλητικά δρώμενα των Ιωαννίνων;
Ανελλιπώς. Με ρώτησαν τι ομάδα είμαι και απάντησα ΠΑΣ Γιάννινα. Ήταν δική μου στενοχώρια που υποβιβάστηκε πέρυσι η ομάδα και φέτος είναι ευχή μου να ανέβει, πάντοτε στα πλαίσια του ευ αγωνίζεσθαι. Τον αθλητισμό και εγώ προσωπικά τον βιώνω και τον έχω ζήσει με αγνές προθέσεις και όχι υστερόβουλες σκέψεις.