Η ΕΠΟ αποφασίζει αύριο για Κύπελλο και αδειοδοτήσεις

on .

ELLHNIKH OMOSPONDIA PODOSFAIROY

• Με σημαντικά θέματα όπως τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, την αναβολή του Κυπέλλου Ελλάδας και τις αδειοδοτήσεις συνεδριάζει αύριο Πέμπτη (09/04) μέσω τηλεδιάσκεψης η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ, προκειμένου να θέσει επί τάπητος τα παραπάνω ζητήματα και να πάρει σημαντικές αποφάσεις.
Η επιτροπή της ΕΠΟ θα κληθεί να αποφασίσει για την τύχη του Κυπέλλου Ελλάδος και αν ο θεσμός μπορεί να συνεχιστεί κανονικά όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από πλευράς ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας θα γίνει προσπάθεια ώστε να εξαντληθούν όλα τα χρονικά περιθώρια. Άλλωστε ο θεσμός του Κυπέλλου βρίσκεται ήδη στα ημιτελικά και μάλιστα έχουν ήδη πραγματοποιηθεί οι πρώτοι αγώνες. Η ΑΕΚ επικράτησε 2-1 του Άρη στο ΟΑΚΑ και ο ΠΑΟΚ 3-2 του Ολυμπιακού στην Τούμπα. Απομένουν λοιπόν οι επαναληπτικοί ημιτελικοί σε "Κλεάνθης Βικελίδης" και "Γεώργιος Καραϊσκάκης" αντίστοιχα, αλλά και ο τελικός του Κυπέλλου. Τρεις αγώνες που μπορούν να γίνουν και τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο,  εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες και υποχωρήσει η επιδημία στη χώρα μας. 
Επίσης, σημαντικό θέμα και παράμετρος που θα συζητηθεί αύριο είναι και οι οικονομικές επιπτώσεις της επέλασης του κορωνοϊού στο ελληνικό ποδόσφαιρο τόσο σε επίπεδο Εθνικών ομάδων όσο και σε επίπεδο συλλόγων. Αρκετοί υπάλληλοι της ΕΠΟ δουλεύουν πλέον κατ' οίκον με τη χρήση της τεχνολογίας, ενώ όλες οι επιτροπές έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους, αλλά και την εκδίκαση ποδοσφαιρικών υποθέσεων.
Ένα από τα κρισιμότερα ζητήματα που θα συζητηθεί αύριο από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ είναι και το θέμα των αδειοδοτήσεων των ομάδων. Ο διευθυντής του τμήματος Αδειοδοτήσεων Γιώργος Δημητρίου απέστειλε σχετική επιστολή προς την επιτροπή, καταθέτοντας τις δικές του προτάσεις για τη φετινή, έκτακτή διαδικασία αδειοδοτήσεων. 
Μεταξύ άλλων, ο κ. Δημητρίου προτείνει την αναστολή του κριτηρίου του πλάνου βιωσιμότητας, το οποίο αφαίρεσε ήδη και η UEFA από τη δική της λίστα για τη λήψη άδειας συμμετοχής στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Επίσης, ο επικεφαλής της ΕΠΟ για τις αδειοδοτήσεις προτείνει την αναστολή εκτέλεσης όλων των αφαιρέσεων βαθμών από αποφάσεις δικαιοδοτικών οργάνων της ΕΠΟ αναφορικά με οικονομικές αξιώσεις ποδοσφαιριστών και προσφυγές έως τις 30/6/2020. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα επιστραφούν βαθμοί σε ομάδες όπως η Κέρκυρα που τους αφαιρέθηκαν για οφειλές σε παίκτες κατά τη διάρκεια της χρονιάς. 
Ειδικά για την Super League 2 και σε συνεννοήση με τον ΠΣΑΠ, ο κ. Δημητρίου προτείνει να ανασταλεί το κριτήριο της τακτοποίησης οφειλών προς εργαζομένους της προηγούμενης ΠΑΕ, σε περιπτώσεις που υπάρχει μεταβίβαση μετοχών ή αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει απαλλαγή από την υποχρέωση πληρωμής, αλλά για αναστολή του κριτηρίου μόνο για την τρέχουσα διαδικασία αδειοδότησης.