Γ. ΤΖΗΜΑΣ: «Σίγουρη η άνοδος με το υλικό που είχαμε»

on .

tzimas

• Είναι ένας από τους πιο δραστήριους παράγοντες του ερασιτεχνικού μας ποδοσφαίρου, βρίσκεται στην προεδρία του Ολυμπιακού Βοτανικού εδώ και 8 χρόνια.
Τα προηγούμενα χρόνια η ομάδα του έφτανε στην πηγή και δεν έπινε νερό, χάνοντας την άνοδο στις λεπτομέρειες αλλά φέτος ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και κέρδισε την πολυπόθητη άνοδο, όντας πρώτος ο Ολυμπιακός στον Β’ Όμιλο της Β’ Κατηγορίας όταν και διακόπηκε το πρωτάθλημα λόγω της πανδημίας.
Ο λόγος για τον πρόεδρο του Ολυμπιακού Βοτανικού Γιώργο Τζήμα που παραχώρησε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στον «ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ» και στους Χρήστο Καλύβα και Νίκο Γιωτίτσα.
Η ανανέωση της συνεργασίας με τον προπονητή Σωτήρη Δογορίτη και γυμναστή Κώστα Κουτσούμπα, η αναφορά στις ελάχιστες αποχωρήσεις παικτών από την ομάδα και στις μετρημένες προσθήκες που θα γίνουν και η χρησιμοποίηση του γηπέδου της ΕΠΣΗΠ ως έδρα για την ερχόμενη σεζόν.
Τι είπε γα την αναδιάρθρωση του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου αλλά και για την εγκατάλειψη από τους φορείς της φυσικής έδρας της ομάδας.
Αναλυτικά η συνέντευξη:
Αρχικά να μας πεις τους λόγους που αυτά τα 6 χρόνια η ομάδα δεν έκανε αυτό το άλμα της ανόδου αν και έφτανε στην πηγή, δεν έπινε νερό.
«Ομάδα είχαμε, κάπου στο τέλος κάτι κάναμε λάθος και δεν μπορούσαμε να βγούμε.
Για το τελευταίο μπαράζ δεν θα πω τίποτα, όσοι το είδαν κατάλαβαν τι έγινε, περασμένα-ξεχασμένα.
Η ομάδα κατάφερε να ανέβει κατηγορία που έξι συνεχόμενα χρόνια πάλευε να βγει και δεν έβγαινε, τώρα ξεκινάμε μια νέα χρονιά στην Α’ Κατηγορία πλέον και θα δούμε πως θα μπορέσουμε να πορευτούμε σε αυτήν».
Θεωρείς πώς η ομάδα θα ανέβαινε ανεξάρτητα με την διακοπή ή τη συνέχιση του πρωταθλήματος;
«Εννοείται. Σε όλη τη χρονιά ήμασταν πρώτοι, σε ένα σημείο ήμασταν και 8 βαθμούς μπροστά, κάναμε κάποια κοιλιά, αυτά συμβαίνουν στις ομάδες. Με το ποδοσφαιρικό υλικό που είχαμε σίγουρα η ομάδα θα έβγαινε».
Για την ανανέωση της συνεργασίας με τους Σωτήρη Δογορίτη και Κώστα Κουτσούμπα;
«Δεν υπήρχε λόγος να αλλάξω προπονητή. Ο άνθρωπος έκανε τη δουλειά του όπως έπρεπε, ο στόχος επετεύχθη. Η βοήθεια του γυμναστή Κ. Κουτσούμπα ήταν πολύ μεγάλη, σε συνεργασία αυτοί οι δυο και με τους παίκτες μπόρεσαν και έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα».
Πώς ήταν η σχέση σου με τον Σωτήρη Δογορίτη;
«Η σχέση μας κανονική.
Με το ποδοσφαιρικό κομμάτι δεν ασχολήθηκα καθόλου, ούτε τις άλλες χρονιές. Άσχετα τι έλεγαν στην πιάτσα ότι βγάζω ενδεκάδες και τέτοια. Ο καθένας έχει το κομμάτι του, εγώ της διοίκησης, αυτός της προπόνησης και των αγώνων. Το αποτέλεσμα ήταν πολύ θετικό».
Τι άλλαξε στην ομάδα φέτος σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές;
«Καταρχήν έχω στην ομάδα πολύ καλά παιδιά, καλούς χαρακτήρες, δεν υπήρχε φασαρία ,εκτός από ένα γεγονός που έγινε σε έναν αγώνα πάνω στα νεύρα δυο παικτών, δεν είχαμε κάποιο άλλο θέμα στην ομάδα. Και έτσι από την αρχή είπαμε πώς αυτός είναι ο στόχος και τον πραγματοποιήσαμε».
Έναν απολογισμό στο πρωτάθλημα μέχρι τη διακοπή του
«Ήταν 4-5 ομάδες που πρωταγωνιστούσαν και είχαμε βγει μπροστά και οι υπόλοιπες προσπαθούσαν να σωθούν. Ξεχωρίσαμε εμείς, Δροσοχώρι όχι τόσο, Ασβεστοχώρι, Λούρος.
Καλές ομάδες, είχαν κάμψη κάποια στιγμή, εμείς την εκμεταλλευτήκαμε, πήγαμε λίγο μπροστά, την είχαμε εμείς, πλησίασαν αλλά εντάξει έτσι θα πήγαινε το πρωτάθλημα μέχρι τέλους».
Τις γκέλες τις κάνατε με τις ομάδες που ήταν χαμηλά.
«Είναι αλήθεια. Και δεν μπορούμε να παίξουμε σε μικρό γήπεδο. Ειδικά στο Epirus δεν μπορεί να γίνει αγώνας ειδικά το βράδυ».
Θα γίνουν 3-4 προσθήκες
Που αναμένεται να ενισχυθεί η ομάδα, ποιοι θα φύγουν και αν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο για απόκτηση παίκτη;
«Δεν θα φύγουν πολλοί παίκτες. Ο Θωμάς Λιπιώτης, ο Κατσάνος, ο Άγγελος Διαμάντης είπε θα πάει κάπου αλλού γιατί δεν προλαβαίνει προπονήσεις,ο Ναούμης .Έφυγε ο Σάββας Καρυπιάδης που είναι από τα Γιαννιτσά και πήγε σπίτι του, τον ευχαριστούμε για την προσπάθεια που έκανε και βοήθησε στην ομάδα.
Θα γίνουν 3-4 μεταγραφές, όχι παραπάνω, οι υπόλοιποι θα μείνουν. Το ρόστερ είναι μεγάλο.
Αν δεν πάρεις δελτία, δεν ανακοινώνεις, μόλις έρθουν οι ελευθέρας βλέπουμε, οι συμφωνίες υπάρχουν».
Υπάρχει περίπτωση να έχετε φέτος έδρα το γήπεδο της ΕΠΣΗΠ;
«Βέβαια, είναι πιο κοντά, θα είναι καινούργιο γήπεδο. Ευτυχώς ο Πρόεδρος έκανε μεγάλη δουλειά,είναι άξιος συγχαρητηρίων γιατί κανείς δεν βάζει σήμερα το χέρι του στην τσέπη να φτιάξει ένα γήπεδο που είναι της Ένωσης και όχι δικό του, αλλά έχει την καψούρα του και εμείς όσο μπορούμε θα τον βοηθήσουμε.
Το γήπεδο της ΕΠΣΗΠ είναι μια χαρά, απλά επειδή είναι η κερκίδα κοντά φαίνεται μικρό,δεν είναι.
Ο αγωνιστικός χώρος ήταν το πρόβλημα,ελπίζω να είναι έτοιμος μέχρι να αρχίσει το πρωτάθλημα. Ήδη έχει παραγγελθεί ο τάπητας».

votanikos
Δεν υπάρχει Βοτανικός για τον Δήμο
Για το γήπεδο του Βοτανικού υπάρχει κάποια εξέλιξη;
«Φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Έχω βγάλει σχέδια από το οικόπεδο, είναι γύρω στα 15.700 μ., έχω κάνει μακέτα, έβγαλα φωτοτυπίες και τις έδωσα στον κ. Κολόκα, ειπε θα μπορέσει να το βάλει σε πρόγραμμα «Φιλόδημος» του υπ. Εσωτερικών και περιμένω, δεν έχω πάρει απάντηση. Δυστυχώς για τον Δήμο δεν υπάρχει αυτή η περιοχή, καλά να πάθουμε, ας προσέχαμε.
Επιτρέπεται μια περιοχή με 15- 20.000 κόσμο να μην έχει γήπεδο; Είμαστε η μοναδική ομάδα από τον παλιό Δήμο Ιωαννιτών που είμαστε στην Α’ Κατηγορία και γήπεδο δεν έχουμε. Όλοι οι άλλοι έχουν, εκτός από εμάς.Τόσο δύσκολο είναι να διαθέσει ο Δήμος 150 χιλιάδες να φτιάξει ένα γήπεδο; Ένα κόσμημα θα γίνει εκεί κάτω, θα καθαριστεί, μέχρι φίδια υπάρχουν τώρα».
Και από την προηγούμενη Δημ. Αρχή δεν υπήρχε το γήπεδο στο πρόγραμμα.
«Άλλα μας είχαν υποσχεθεί, άλλα έκαναν. Είχαν υποσχεθεί ότι θα αρχίσουν να φτιάξουν το γήπεδο και μετά το έριχναν ότι είναι δεσμευμένο από την Περιφέρεια για κλειστό, τώρα απεγκλωβίστηκε από την περιφέρεια, θα πάμε και στον Δήμο. Να δούμε και ο κ. Αρλέτος τι θα κάνει».
Σε ποιον όμιλο επιλέγετε να πάτε τη νέα χρονιά στην Α’;
«Στον όμιλο που είμαι, στον Β’. Πέρυσι είχαμε έδρα τη Λιμνοπούλα αλλά ήμασταν στον Β’ Όμιλο. Είμαστε από την άλλη άκρη της πόλης, Ανατολή, Κατσικά».
Αναδιάρθρωση: Βολεύτηκαν σχεδόν όλοι…
Το σχόλιο σου για την αναδιάρθρωση και τι πρωτάθλημα περιμένεις να δεις την ερχόμενη σεζόν;
«Αυτό που έγινε με τις αναδιαρθώσεις ήταν το πιο λίγο οδυνηρό για τις ομάδες. Δηλαδή να μην έχουμε πολλά παράπονα, βολεύτηκαν σχεδόν όλοι. Στην Α΄Κατηγορία πρέπει να υπάρχει ένας όμιλος, λόγω καταστάσεων έγιναν δυο, αν κρατήσει αυτό ένα-δυο χρόνια, μετά θα έρθει πάλι στην αρχική μορφή το πρωτάθλημα.
Θα ξεχωρίσουν 2-3 ομάδες και οι άλλες θα βράσουν στο ίδιο καζάνι. Δεν ξέρουμε πώς θα ενισχυθούν οι ομάδες, τι παίκτες θα πάρουν, αλλά όταν έρθει η ώρα να ξεκινήσει το πρωτάθλημα θα μπορώ να πω καλύτερα. Σίγουρα οι ομάδες που πρωταγωνίστησαν πέρυσι στην Α΄, θα πρωταγωνιστήσουν και φέτος».
Στα 8 χρόνια που είσαι πρόεδρος, η ομάδα που στηρίζεται οικονομικά, εκτός από εσένα;
«Μπορεί να υπάρχουν κρυφοί χορηγοί που δεν τους ξέρει κανείς. Είναι και προσωπικό θέμα, δεν μπορώ να απαντήσω. Η ομάδα είναι καθαρή, δεν χρωστάει. Μπορεί να φαίνομαι εγώ μπροστά αλλά είναι άλλοι από πίσω που δεν τους ξέρουν. Ποιο είναι το πρόβλημά τους; Δεν πήγα καμία μέρα να ζητήσω δανεικά».
Πιστεύεις πως θα μπορούσε να ολοκληρωθεί το Κύπελλο αντί να γίνει κλήρωση;
«Για το Κύπελλο έχω τους ενδοιασμούς μου γιατί ήταν ένας αγώνας ακόμη και μετά ο τελικος. Θα μπορούσαν να το κάνουν τον Σεπτέμβριο να το δει ο κόσμος και να είναι το ματς έναρξης της περιόδου. Θα ήταν προτιμότερο από το να ρίξεις κλήρο για να βγάλεις κάποιον Κυπελλούχο, να γίνει ο τελικός».
Πότε πιστεύεις να ξεκινήσει το νέο πρωτάθλημα;
«Άκουσα πώς θέλουν να το ξεκινήσουν τέλη Αυγούστου αλλά για εμένα δεν είναι σωστό. Όλες οι ομάδες έχουν φοιτητές, ο κόσμος το Δεκαπενταύγουστο μπάνια, φεύγει, δεν μπορούν να ξεκινήσουν οι ομάδες προετοιμασία.
Πέρυσι ήταν το ιδανικότερο που ξεκίνησε 15 Σεπτεμβρίου, αυτό πρέπει να γίνει και φέτος. Μετά τον Δεκαπενταύγουστο μαζεύονται όλοι συνήθως και μπορείς να κάνεις μια μίνι προετοιμασία, ο προπονητής να έχει το περιθώριο να ετοιμάσει την ομάδα. Στις αρχές Αυγούστου θα βλέπεις στις προπονήσεις 8,10 και 12 άτομα.
Πιστεύω μετά τις 10 Σεπτεμβρίου ότι πρέπει να ξεκινήσει το πρωτάθλημα, οι ομάδες να κάνουν σωστή προετοιμασία γιατί δεν θα υπάρχουν παίκτες, άλλοι θα είναι διακοπές, άλλοι είναι φοιτητές. Στη γενική συνέλευση θα μιλήσουμε για αυτό το θέμα γιατί αν μας διακόψουν πάλι που δεν πιστεύω, είναι δώρον-άδωρον».
Δεν μπορούμε να εκβιαζόμαστε από τα πιτσιρίκια
Πώς βρίσκατε όλους αυτούς τους ποδοσφαιριστές(μικρούς) όλα αυτά τα χρόνια και πώς έρχονταν στην ομάδα;
«Υπήρχαν πιτσιρικάδες που ζητούσαν λεφτά, είναι ό,τι χειρότερο για έναν ποδοσφαιριστή.
Ποιος προπονητής θα έχει έναν 17χρονο και δεν θα το βάλει να παίξει μπάλα εάν είναι καλός; Αλλά φτάσαμε στο σημείο να εκβιαζόμαστε, να μην έρχονται για προπονήσεις και να λένε «ότι και να κάνετε θα παίξω γιατί με έχει ανάγκη». Αυτό για μένα θα έπρεπε να τελειώσει, να μην υπάρχει απαγόρευση, να είναι ελεύθερο και ο λόγος είναι αυτός. Δεν μπορούμε να εκβιαζόμαστε μια ζωή από τα πιτσιρίκια. Βέβαια, τα καλά πιτσιρίκια τα παίρνουν 3-4 προπονητές που ήταν στον ΠΑΣ και γύρω από αυτούς πήγαιναν σε ομάδες και ό,τι έμενε μετά. Και πάλι είχαμε πρόβλημα γιατί ζητούσαν λεφτά. Να δώσω και παράδειγμα: ο Ντρης. Κάποια χρονιά μου ζήτησε 500 ευρώ για να παίξει στην ομάδα,του είπα πήγαινε εκεί που στα δίνουν και τον έδωσα. Να εκβιαστώ; Όχι. Όποιος θέλει, όποιος δεν θέλει ας πάει αλλού».
Κατά πόσον θα μπορέσουν τα τηρηθούν τα πρωτόκολλα στο ερασιτεχνικό και να μην υπάρχουν φίλαθλοι;
«Αυτό δεν πρόκειται να γίνει. Καταρχάς στα Γιάννινα δεν είχαμε κανένα κρούσμα, τι πρόβλημα έχουμε; Δεν το κατάλαβα. Στην Α’ Γερμανίας βλέπεις φιλιούνται, αγκαλιάζονται, τι μου λες τώρα;
Μπορούν να μπουν ως προυπόθεση αλλά στην ουσία δεν θα γίνουν».
Ποια η πιο έντονη ευχάριστη και δυσάρεστη στιγμή με την ομάδα;
«Η πιο ευχάριστη ήταν την πρώτη χρονιά που παίξαμε μπαράζ και βγήκαμε στη Β’ και η χειρότερη πέρυσι γιατί δεν βγήκα όχι για αγωνιστικούς λόγους».
Ποιον από τους προπονητές που συνεργάστηκες, τον έχεις σε μεγάλη εκτίμηση πέρα από το Σ. Δογορίτη;
«Ο Σωτήρης Δογορίτης σίγουρα. Και ο Χρήστος Αντωνίου κατέχει από ποδόσφαιρο και ο Σταύρος Παπαβασιλείου που τον είχα στη Χρυσοβίτσα. Ο καθένας έχει τα προτερήματα και τα ελαττώματά του.
Προπονητές χωρίς να έχουν κλωτσήσει τόπι….
Αν συμφωνείς με το να έχουν οι προπονητές δίπλωμα
«Δύσκολη ερώτηση γατί υπάρχουν προπονητές που έχουν δίπλωμα και δεν έχουν κλωτσήσει ποτέ το τόπι.
Όταν δεν το έχεις κλωτσήσει, δεν μπορείς να καταλάβεις την ψυχολογία του ποδοσφαιριστή, πώς πρέπει να συμπεριφέρεσαι, είναι πολλά μέσα στην προπονητική. Αλλά να πάρουμε κάποιον που έχει δίπλωμα και ζητάει τα …μαλλιοκέφαλά του, δεν γίνεται. Δεν είμαστε επαγγελματίες παράγοντες, είμαστε ερασιτέχνες.Από το υστέρημά μας προσπαθούμε να τα βγάλουμε πέρα και βέβαια όποιος έχει μεγαλύτερα κονέ και μπορεί να πάρει χορηγίες, μπορεί να προχωρήσει καλύτερα αλλά υποχρεωτικά προπονητή να είναι της Γ.Γ.Α…
Τέσσερις προπονητές υπάρχουν στα Γιάννινα τέτοιοι, οι υπόλοιποι τι θα βρούμε να βάλουμε;»
Η ομάδα έχει μπει στο μητρώο;
«Όχι δεν μπήκε, δεν προλαβαίνω να τα κάνω. Δεν ανοίγουν τα δικαστήρια, παίρνεις τηλέφωνο και δεν το σηκώνουν, πώς θα πάρεις χαρτί από εκεί; Όταν μπορέσω θα το φτιάξω».