«Ήρθα εδώ που με αγαπούν και τους αγαπώ»…

on .

KARGAS PAS 1

• Το γκολ που πέτυχε στο Περιστέρι και ο συγκινητικός πανηγυρισμός του αποτελούν ένα από τα highlight της μέχρι τώρα πορείας του ΠΑΣ Γιάννινα στο πρωτάθλημα της Super League. Αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της άμυνας και ένα από τα ποιοτικότερα στόπερ της κατηγορίας.

Ο Γιάννης Κάργας μίλησε για όλους και για όλα στον «Πρωινό Λόγο» και τους Νίκο Γιωτίτσα και Χρήστο Καλύβα σε μια ενδιαφέρουσα και αποκαλυπτική συνέντευξη.
Ο 26χρονος κεντρικός αμυντικός με καταγωγή από το Κιλκίς αναφέρθηκε στην απόφαση του να επιστρέψει στα Γιάννινα, στη δεύτερη θητεία του στον ΠΑΣ Γιάννινα, το ξεκίνημα στο πρωτάθλημα, αλλά και τη συνεργασία του με τον Αργύρη Γιαννίκη.
Επίσης, αποκαλύπτει τα συναισθήματά του τη στιγμή που πέτυχε το γκολ στο Περιστέρι, αλλά και την αγαπημένη θέση στην οποία του αρέσει να αγωνίζεται.

Η συνέντευξη
• Γιάννη, ήσουν στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στη Βουλγαρία και τη Λέφκσι Σόφιας. Τι σε οδήγησε να επιστρέψεις και πάλι στο ελληνικό πρωτάθλημα; Έπαιξε ρόλο η κατάσταση με τον κορωνοϊό;

-Αυτό που με οδήγησε να επιστρέψω στον ΠΑΣ Γιάννινα είναι ότι το χρονικό διάστημα που είχα φύγει, τόσο ο πρόεδρος όσο και οι συμπαίκτες που είχα, είχαν καθημερινή επαφή μαζί μου. Με όλους ακόμη και με τον πρόεδρο μιλούσα πολύ τακτικά. Δεν ήταν τόσο δύσκολο να γυρίσω πίσω γιατί ήρθα σε ένα μέρος που με αγαπάνε και τους αγαπώ πολύ.

• Παρότι η μεταγραφή σου ολοκληρώθηκε στις 19 Αυγούστου και έχασες το βασικό στάδιο της προετοιμασίας, εντούτοις με το ξεκίνημα του πρωταθλήματος ήσουν βασικό μέλος της ομάδας. Σε βοήθησε το ότι γύρισες σε γνωστό περιβάλλον και συνάντησες ξανά γνωστά πρόσωπα;

-Νομίζω ότι αυτό ήταν το κυριότερο. Ήξερα σε ποια ομάδα θα πάω και ποιους θα συναντήσω. Βέβαια κατά ένα μεγάλο ποσοστό γιατί είχε αλλάξει ο προπονητής και κάποιοι παίκτες. Σε γενικές γραμμές όμως ήξερα που θα έρθω. Όπως την πρώτη χρονιά έτσι και τη δεύτερη με παρέσυρε το κλίμα στα αποδυτήρια, με απορρόφησαν πολύ γρήγορα τα παιδιά.

• Αυτή είναι η δεύτερη θητεία σου στον ΠΑΣ Γιάννινα. Ποιες διαφορές βρίσκεις τώρα σε σχέση με το 2018; Τι έχει αλλάξει στην ομάδα; Τι είναι καλύτερο και τι χειρότερο σε σχέση με τότε;

-Έχει αλλάξει σχεδόν όλη η ομάδα από την πρώτη μου θητεία στον ΠΑΣ. Δεν ξέρω τι είναι καλύτερο και τι όχι, αυτό θα το δείξει η πορεία. Όταν ήμουν την πρώτη φορά στην ομάδα ήταν τρομεροί παίκτες και πολύ καλό ρόστερ, αλλά δεν είχαμε την τύχη να σωθεί η ομάδα. Τώρα βλέπουμε ότι με ένα ρόστερ πιο νεανικό και πιο φρέσκο η ομάδα έχει δείξει πολύ καλά δείγματα. Το τι θα γίνει τελικά θα φανεί στην πορεία του πρωταθλήματος. Θέλει χρόνο και δεν μπορώ να κρίνω τόσο γρήγορα κάτι.

• Πώς βρίσκεις το ξεκίνημα του ΠΑΣ Γιάννινα σε αυτές τις πρώτες 8 αγωνιστικές; Είσαι ικανοποιημένος από τη βαθμολογική συγκομιδή; Θα μπορούσε η ομάδα να έχει πετύχει κάτι καλύτερο;

-Όταν θέλουμε να κάνουμε κάτι και να έχουμε κάποιο στόχο ποτέ δεν θα είμαστε ευχαριστημένοι με τίποτα. Μόνο αν έχουμε πάρει το απόλυτο. Πήραμε κάποιους βαθμούς που δεν περιμέναμε και μετά χάσαμε κάποιους που επίσης δεν το περιμέναμε. Είμαι λοιπόν ευχαριστημένος για τους βαθμούς που έχουμε πάρει, αλλά αυτό μας αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση. Αφού είχαμε πάρει πρώτα βαθμούς εκεί που δεν το περιμέναμε, τότε νομίζω ότι έπρεπε να πάρουμε μετά και τους υπόλοιπους. Θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει το κάτι παραπάνω.

• Στο πρόσφατο παιχνίδι με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι αγωνίστηκες αμυντικός χαφ λόγω της απουσίας Σιόντη-Κάστρο και τα πήγες περίφημα. Έχεις αγωνιστεί και στο παρελθόν στη θέση. Ανεξαρτήτως που θέλει ο εκάστοτε προπονητής, εσύ ποια θέση πιστεύεις ότι σου ταιριάζει περισσότερο; Στο κέντρο της άμυνας ή στα αμυντικά χαφ;

-Είμαι παίκτης που θα αγωνιστώ όπου μου ζητηθεί. Όταν παίζω είμαι χαρούμενος, όταν δεν παίζω δεν είμαι. Εννοείται ότι έχω κάποια αγαπημένη θέση. Μου αρέσει να παίζω και σαν κεντρικός αμυντικός και σαν εξάρι. Απλά σαν αμυντικό χαφ δεν έχω τόσες πολλές παραστάσεις και χρειάζομαι λίγο παραπάνω χρόνο ώστε να εξοικειωθώ με αυτή τη θέση. Νομίζω ότι στόπερ είναι η βασική μου θέση, αλλά μπορώ να κάνω και οτιδήποτε άλλο μου ζητηθεί μέσα στην ομάδα.

• Το γκολ που πέτυχες στο Περιστέρι το αφιέρωσες συγκινημένος στον πατέρα σου. Ήταν κάτι που είχες υποσχεθεί στον εαυτό σου; Ποια ήταν τα συναισθήματα σου εκείνη τη στιγμή;

-Όταν είχε «φύγει» ο πατέρας μου από τα ζωή σε κάθε παιχνίδι ήθελα να πετύχω γκολ. Πάντα έλεγα θα βάλω γκολ για τον μπαμπά μου. Έτυχε εκείνη τη μέρα να παίξω σε αυτή τη θέση και ως αρχηγός και να βάλω γκολ και έτυχε συνάμα να είναι και τα γενέθλια του. Νομίζω ότι ο Θεός το κράτησε και μου το έδωσε τη στιγμή που έπρεπε.

• Τι έχει φταίξει και η ομάδα δεν πηγαίνει καλά στα εντός έδρας παιχνίδια όσο πηγαίνει στα εκτός;

-Ένας πολύ μεγάλος παράγοντας που παίζει ρόλο είναι η τύχη. Η αλήθεια είναι ότι σε κάποια εντός έδρας παιχνίδια δεν είχαμε τύχη που θα βοηθούσε αυτό το νεανικό σύνολο με την απειρία που υπάρχει. Όταν κάνεις ευκαιρίες με μεγάλες ομάδες και πρέπει να κερδίσεις, έτσι φαίνεται τουλάχιστον, βάζεις γκολ που ακυρώνονται ως οφσάιντ νομίζω ότι αυτό μετά σου γυρνάει και λίγο μπούμερανγκ. Εκεί που τα δίνεις όλα, βάζεις γκολ που σου ακυρώνεται και εκεί αντί να πάρεις θάρρος, σου γυρνάει μπούμερανγκ και σου πέφτει η ψυχολογία. Νομίζω θα το ξεπεράσουμε, δεν είναι κάτι. Είναι όπως ένας επιθετικός όταν θα βάλει ένα γκολ λέμε ότι «ξεμπουκώνει» έτσι νομίζω είμαστε και εμείς θα κάνουμε μια νίκη στην έδρα μας για να ξεμπουκώσουμε.

• Πώς είναι η συνεργασία με τον Αργύρη Γιαννίκη και το υπόλοιπο επιτελείο; Ποιες οι διαφορές του Γιαννίκη με τον Πετράκη με τον οποίο συνεργάστηκες το 2018;

-Όταν ήρθα στον ΠΑΣ ο κ. Πετράκης με πίστεψε από την πρώτη στιγμή με έβαλε να αγωνιστώ και τον ευχαριστώ πάρα πολύ. Μιλάω μαζί του συχνά. Είναι ένας άνθρωπος με πολλές γνώσεις, μου έμαθε πολλά που με βοήθησαν για το μέλλον και είμαι χαρούμενος που τον γνώρισα. Ο κ. Γιαννίκης δουλεύει πολύ με νεαρούς παίκτες του αρέσει αυτό και του αρέσει η ομάδα να παίζει μπάλα. Η σχέση μου είναι όπως με όλους τους προπονητές. Προσπαθώ να δώσω και να μάθω αυτό που θέλει ο προπονητής για να το κάνω όσο καλύτερα μπορώ. Ο καλύτερος παίκτης είναι αυτός που ακολουθεί πιστά αυτά που θέλει ο προπονητής. Ο κόουτς προσπαθεί να μας περάσει τη φιλοσοφία του και εμείς να τη μάθουμε. Όσο πιο γρήγορα γίνει αυτό και το βγάλουμε μέσα στο γήπεδο, τόσο καλύτερο θα είναι για όλους μας.

• Πώς βλέπεις μέχρι τώρα το πρωτάθλημα σε αυτές τις 8 πρώτες αγωνιστικές Ποια ομάδα πιστεύεις ότι τα έχει πάει καλύτερα;

-Ο βαθμολογικός πίνακας λέει ότι ο Άρης έχει κάνει την έκπληξη. Αν και για εμένα δεν αποτελεί έκπληξη αυτό καθώς έχει πάρα πολύ καλούς παίκτες που θα τους ζήλευαν ακόμη και μεγάλες ομάδες. Ωστόσο, στο τέλος νομίζω και ευελπιστώ ότι η ευχάριστη έκπληξη του πρωταθλήματος θα είναι ο ΠΑΣ Γιάννινα.

• Πώς είναι να παίζετε σε άδειες κερκίδες και χωρίς κόσμο;

-Είναι πολύ δύσκολο για κάθε ποδοσφαιριστή. Πλέον, δεν παίζει ρόλο η έδρα, το που παίζεις και το που όχι. Καλύτερα να παίζεις και να το κάνεις με άδειες κερκίδες, παρά να μην παίζεις καθόλου, εφόσον δεν γίνεται διαφορετικά. Από την άλλη βλέπουμε ότι οι υπόλοιπες κατηγορίες δεν μπορούν να αγωνιστούν καν, οπότε ας μην είμαστε αχάριστοι. Ποιος δεν θα ήθελε να είναι γεμάτο το γήπεδο, αλλά κάτι πρέπει να γίνει και στις άλλες κατηγορίες γιατί είναι σημαντικό και για αυτούς και για εμάς αλλά και για όλη την κοινωνία.

• Έχεις περάσει από αρκετές ελληνικές ομάδες. Ενδεικτικά αναφέρω Καβάλα, Παναχαϊκή, Πλατανιάς και Πανιώνιος. Ποιος είναι ο προπονητής με τον οποίο είχες την καλύτερη συνεργασία;

-Με όλους του προπονητές είχα πολύ καλή συνεργασία. Σε όλες τις ομάδες που πήγα πάντα αγωνιζόμουν ήμουν ένας εργάτης γιατί δούλευα πολύ και έδινα το 100%. Αυτός που μου έχει μείνει είναι ο Γιώργος Παράσχος γιατί ήταν ο πρώτος που με έβαλε να παίξω στην Α’ Εθνική κάνοντας το όνειρο μου πραγματικότητα. Από εκεί και πέρα είναι σαν να αδικώ τους υπόλοιπους τον κ. Παπαδόπουλο, τον κ. Πετράκη, τον κ. Σπανό αλλά θυμάμαι πιο πολύ τον κ. Παράσχο για τον λόγο που σας είπα.

• Αγωνίστηκες στο εξωτερικό στη Ντιναμό Μπρεστ και στη Λέφσκι Σόφιας. Ποια είναι η διαφορά του ελληνικού πρωταθλήματος με το εξωτερικό;

-Το πιο δύσκολο σε όλο αυτό είναι να βρίσκεσαι μακριά από την οικογένεια σου, από τους φίλους σου και πρέπει να πας να γνωρίσεις άλλη κουλτούρα, μια άλλη ζωή και όλα αυτά παίζουν ρόλο. Στην πρώτη μου θητεία όταν πήγα στη Λευκορωσία πέρασα πολύ δύσκολα γιατί ήταν τελείως διαφορετική η κουλτούρα τους από την ελληνική. Το πρωτάθλημα τους δεν ήταν τόσο ποιοτικό, αλλά ήταν δυνατό. Στη Βουλγαρία μου ήταν πιο εύκολο μιας και πάνω-κάτω έχουμε την ίδια κουλτούρα και μπόρεσα να εγκλιματιστώ καλύτερα. Εκεί το πρωτάθλημα είναι δυνατό, αλλά πιστεύω ότι σε σχέση με το ελληνικό το δικό μας είναι πιο ποιοτικό. Εδώ, όπου κάνεις λάθος, το πληρώνεις. Εκεί μπορεί να κάνεις λάθος και να μη το πληρώσεις.

kargas 2

• Ποιες είναι οι προσωπικές σου φιλοδοξίες και οι στόχοι;

-Τα όνειρα που κάνει ο κάθε ποδοσφαιριστής πάντα είναι μεγάλα και όπως λέμε στοχεύουμε το φεγγάρι για να πάμε κοντά στα αστέρια. Έτσι και εγώ προσπαθώ να δίνει το 100%, είμαι πολύ χαρούμενος που είμαι στον ΠΑΣ Γιάννινα. Δεν το σκέφτηκα καθόλου στο να γυρίσω. Θα κάνω ότι μπορώ με την ομάδα και αν κάτι έρθει αργότερα με χαρά να προσπαθήσω να κάνω ένα βήμα παραπάνω. Δουλεύω καθημερινά και θα φανεί, όσο η ομάδα πηγαίνει ψηλά θα πηγαίνω και εγώ.

• Η Εθνική Ελλάδας είναι ένας από τους στόχους σου;

-Δεν θα έλεγα ότι είναι στόχος, αλλά περισσότερο είναι όνειρο, όπως και για κάθε Έλληνα ποδοσφαιριστή.