Ιστορικό διπλό (0-2) του ΠΑΣ στο ΟΑΚΑ

on .

AEK PAS 27 1 21

• Χρειάστηκε να περάσουν 30 χρόνια και σχεδόν δύο μήνες για να σπάσει ο ΠΑΣ Γιάννινα την αρνητική παράδοση που είχε στην έδρα της ΑΕΚ και να πάρει τη δεύτερη εκτός έδρας νίκη του κόντρα στον Δικέφαλο.
Ήταν 9 Δεκεμβρίου του 1990 όταν ο Λάκης Παπαϊωάνου είχε σκοράρει μετά από ασίστ του Παπανικολάου και είχε χαρίσει στον ΠΑΣ Γιάννινα ένα σπουδαίο διπλό μέσα στη Νέα Φιλαδέλφεια. Χτες στο Ολυμπιακό Στάδιο οι Γιαννιώτες του Αργύρη Γιαννίκη με εξαιρετική ανασταλτική λειτουργία κατάφεραν να μπλοκάρουν τα ατού της ΑΕΚ. Ο Κρίζμαν (33') με πέναλτι έδωσε το προβάδισμα στην ομάδα της Ηπείρου, για να καθαρίσει ο Λέο (87') την υπόθεση νίκη και να χαρίσει το σπουδαίο και ιστορικό διπλό. Ενδιάμεσα η ΑΕΚ είχε δύο δοκάρια με τους Μάνταλο (50') και Ολιβέιρα (64').
Πέρα από ιστορικό, το χτεσινό διπλό του ΠΑΣ Γιάννινα ήταν και άκρως σημαντικό βαθμολογικά. Οι Γιαννιώτες ανέβηκαν στην 10η θέση και ισοβαθμούν πλέον με τον Απόλλωνα που ηττήθηκε με 1-0 στη Λαμία. Η ομάδα του Γιαννίκη πλησίασε στον πόντο τον ΟΦΗ, ξέφυγε στο +6 από τον Παναιτωλικό που παίζει σήμερα με τον Ατρόμητο στο Αγρίνιο, στο +8 από τη Λαμία και στο + 10 από την ουραγό πλέον Λάρισα, η οποία ηττήθηκε με 1-0 από τον Άρη.

Πώς έπαιξαν
Σε τέσσερις αλλαγές του βασικού σχήματος σε σχέση με το ματς με τον Βόλο προχώρησε ο Αργύρης Γιαννίκης και παρέταξε τον ΠΑΣ με σύστημα 4-4-2. Ντεμπούτο έκανε με τη φανέλα του ΠΑΣ ο γκολκίπερ Λοντίγκιν, ενώ επέλεξε τους Οικονομόπουλο, Μπρένερ και Λέο αντί των Σάλιακα, Ελευθεριάδη και Παμλίδη. Κάτω από τα δοκάρια ήταν ο Λοντίγκιν, δεξιά στην άμυνα ο Οικονομόπουλος, αριστερά ο Πίρσμαν και στο κέντρο οι Παντελάκης και Κάργας. Στα χαφ ήταν οι Σιόντης και Ντομίνγκεθ, δεξί χαφ ο Μπρένερ και αριστερό ο Καρτάλης, ενώ Κρίζμαν και Λέο αποτελούσαν το δίδυμο στην επίθεση.
Από την άλλη, ο Ισπανός τεχνικός Μανόλο Χιμένεθ παρέταξε την ΑΕΚ με διάταξη 4-3-3. Κάτω από τα δοκάρια ήταν ο Αθανασιάδης, δεξί μπακ ήταν ο Μπακάκης, αριστερό ο Ινσούα και κεντρικό αμυντικό δίδυμο οι Τσιγκρίνσκι και Σβάρνας. Στα χαφ ήταν οι Σιμόες, Σιμάνσκι και Γαλανόπουλος, στην επίθεση δεξιά ο Λιβάι Γκαρσία, αριστερά ο Τάνκοβιτς και στην κορυφή ήταν ο Ολιβέιρα.

Μεγάλη ευκαιρία ο Μπρένερ
Η ΑΕΚ ήταν αυτή που έκανε την πρώτη αξιόλογη τελική προσπάθεια στον αγωνιστικό χώρο του ΟΑΚΑ, όταν ο στο 3' ο Ολιβέιρα έκανε το σουτ, η μπάλα κόντραρε και προ του Λιβάι Γκαρσία ο Λοντίγκιν μπλόκαρε τη μπάλα. Ωστόσο, η γιαννιωτικη ομάδα έφτασε μια ανάσα από το γκολ στο 8'. Από βαθιά μπαλιά του Οικονομόπουλου προς τον Μπρένερ από τα δεξιά προς τον άξονα, ο Αργεντινός έκανε ωραίο κοντρόλ, ξέφυγε από τον Ινσούα και έκανε το σουτ,όμως ο Αθανασιάδης με απόκρουση έδιωξε σωτήρια για την ΑΕΚ σε κόρνερ.
Ο ΠΑΣ βρήκε δίχτυα με τον Κρίζμαν στο 20' αλλά ακυρώθηκε σωστά. Από ωραίο συνδυασμό του Κροάτη με τον Λέο, ο Γάλλος ήταν σε θέση off side και ξαναβρήκε τον Κροάτη που σκόραρε, όμως το γκολ ακυρώθηκε με υπόδειξη του δεύτερου βοηθού Μπαλτά.

Γκολ-πέναλτι ο Κρίζμαν
Για ένα ακόμη παιχνίδι η ατυχία χτύπησε τον ΠΑΣ, καθώς ο τραυματίας στο γόνατο Σιόντης δεν μπόρεσε να συνεχίσει και στο 26' πέρασε στη θέση του ο Λιασος. Ο αρχηγός του ΠΑΣ στραβοπάτησε σε μια εναέρια μονομαχία και τραυματίστηκε στο αριστερό του γόνατο. Η σοβαρότητα του τραυματισμού του θα φανεί σήμερα μετά τις εξετάσεις στις οποίες θα υποβληθεί σήμερα.
Η απρόσμενη αποχώρηση του Σιόντη δεν στοίχισε στον ΠΑΣ καθώς ο Λιάσος αντικατέστηκε και κάλυψε επάξια το κενό του. Η ομάδα του Γιαννίκη κέρδισε πέναλτι με τη συμπλήρωση μισής ώρας αγώνα. Σε εναέρια διεκδίκηση της μπάλας εντός περιοχής, ο Παντελάκης πρόλαβε και την βρήκε και στον αέρα τον βρήκε καθαρά ο Ινσούα. Ο διαιτητής Μανούχος καταλόγισε το πέναλτι με τη σύμφωνη γνώμη του VAR, αλλά δεν έδειξε τη δεύτερη κίτρινη στον Ινσούα.
Ο Κρίζμαν στο 33'εκτέλεσε το πέναλτι και έστειλε τη μπάλα στη δεξιά γωνία του Αθανασιάδη για το 0-1 Ήταν το δεύτερο γκολ για τον Κροάτη επιθετικό του ΠΑΣ που είχε σκοράρει και στην εντός έδρας ισοπαλία με τον Αστέρα Τρίπολης. Nα σημειωθεί πώς ο ΠΑΣ βρήκε δίχτυα μετά από τέσσερα ματς στα οποία είχε κάνει 49 τελικές προσπάθειες, ενώ ο απολογισμός του πρώτου μέρους στο ΟΑΚΑ ήταν θετικότατος, μιας και παρουσίασε εξαιρετική εικόνα στο ανασταλτικό κομμάτι, χωρίς να απειληθεί ιδιαίτερα από την ΑΕΚ.

Έσπασε τα δοκάρια η ΑΕΚ
Η κακή εικόνα των γηπεδούχων στο πρώτο μέρος ανάγκασε τον προπονητή Χιμένεθ να ρίξει στο ματς τους Μάνταλο, Λόπες και Ανσαριφάρντ, γεγονός που τους έδωσε νέα επιθετική φρεσκάδα. Ο πρώτος κίνδυνος για την εστία του Λοντίγκιν δεν άργησε να έρθει με την ΑΕΚ να χάνει διπλή ευκαιρία στο 50'. Ο Γκαρσία εκτέλεσε φάουλ, η μπάλα πήρε πορεία προς τα δίχτυα, ο Οικομόπουλος όμως με ένα σωτήριο τακουνάκι έδιωξε τη μπάλα πριν περάσει τη γραμμή. Από την εκτέλεση του κόρνερ, η μπάλα πήγε δεξιά στον Μάνταλο που έπιασε το σουτ και η μπάλα βρήκε το οριζόντιο δοκάρι του Λοντίγκιν και έφυγε άουτ.
"Σπάστε τα δοκάρια" λέει ο ύμνος της ΑΕΚ και στο ματς με τον ΠΑΣ οι γηπεδούχοι τα έσπασαν, έχοντας νέο στο 64'. Ο Ολιβέιρα έπιασε δυνατό σουτ από τον άξονα, η μπάλα τράνταξε το οριζόντιο δοκάρι του Λοντίγκιν και απομακρύνθηκε προς τα πλάγια.

Χαμένο τετ α τετ Λέο
Και ενώ τα σουτ των Αλμπάνη που μπλόκαρε τη μπάλα και Μπακάκη που έφυγε άουτ,δεν ανησύχησαν τον Ελληνορώσο γκολκίπερ, ο ΠΑΣ έφτασε μια ανάσα από το 0-2 στο 75'. Οι Γιαννιώτες βγήκαν γρήγορα μπροστά, ο Παμλιδης πασαρε κάθετα στον Λέο, αυτός πλασαρε αλλά η μπάλα βρήκε στο κεφάλι του Αθανασιάδη και στην εξέλιξη της φάσης ο Γάλλος την έστειλε στην εξωτερική πλευρά των διχτύων.

Γαλλικό κλειδί νίκης
Και ενώ περίμενε κανείς την ΑΕΚ να φτάσει σε κλασική ευκαιρία για να ισοφαρίσει, ο ΠΑΣ εξέπληξε ευχάριστα τους πάντες συνεχίζοντας να ψάχνει το δεύτερο γκολ για να κλειδώσει μια σπουδαία νίκη. Αρχικα στο 82' ο Ελευθεριάδης αστόχησε σε απίστευτη ευκαιρία, αλλά υποδείχτηκε σε αντικανονική θέση, ήρθε το 0-2 με υπογραφή του Γάλλου επιθετικού Λέο. Ο Ντομίνγκεθ πήρε τη μπάλα στη μεσαία γραμμή και τροφοδότησε τον Λέο, ο Γάλλος βγήκε από τα αριστερά, ξεπέρασε τον Σβάρνα σαν σταματημένο και αυτή τη φορά νίκησε τον Αθανασιάδη και με δυνατό σουτ έστειλε τη μπάλα στον ουρανό των διχτύων της ΑΕΚ για το 0-2. Τρίτο φετινό γκολ του Λέο στο πρωτάθλημα, τέταρτο επίσημο συνολικά.
To τελικό σφύριγμα βρήκε τον ΠΑΣ να πανηγυρίζει την τέταρτη νίκη του στο πρωτάθλημα και τρίτη σε αναμετρήσεις στην Αθήνα. Μετά τον Απόλλωνα Σμύρνης στη Ριζούπολη, τον Ατρόμητο στο Περιστέρι, χτες ήταν η σειρά της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ
Διατησία: Μανούχος (Απτόσογλου - Μπαλτάς)
ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Αθανασιάδης, Μπακάκης, Τσιγκρίνσκι, Σβάρνας, Ινσούα (46’ Λόπες), Σιμάνσκι (75’ Μαχαίρας), Σιμόες, Γαλανόπουλος (46’ Μάνταλος), Γκαρσία (70’ Αλμπάνης), Τάνκοβιτς (46’ Aνσαριφάρντ), Ολιβέιρα.
ΠΑΣ Γιάννινα (Αργύρης Γιαννίκης): Λοντίγκιν, Οικονομόπουλος (77’ Ελευθεριάδης), Παντελάκης, Κάργας, Πίρσμαν, Σιόντης (26’ Λιάσος), Καρτάλης, Ντομίνγκεθ, Μπρένερ (63’ Σάλιακας), Λέο, Κρίζμαν (63’ Παμλίδης).