Διπλό παραμονής με ανατροπή στο Αγρίνιο

on .

PANAITOLIKOS PAS 8 2 21

• Το πιο καθοριστικό και σημαντικό βήμα για την παραμονή του έκανε χτες το βράδυ ο ΠΑΣ Γιάννινα καθώς επικράτησε με 1-2 του Παναιτωλικού στο Αγρίνιο και απέκτησε διαφορά ασφαλείας σκαρφαλώνοντας στην 9η θέση και τους 21 βαθμούς.

Οι Γιαννιώτες ήταν κακοί στο πρώτο ημίχρονο και βρέθηκαν πίσω στο σκορ με γκολ του Αριγίμπι (16'), ενώ ο Παναιτωλικός είχε και δοκάρι με τον Ντίας (45'). Οι αλλαγές του Αργύρη Γιαννίκη άλλαξαν τη ροή της αναμέτρησης και ένας μεταμορφωμένος προς το καλύτερο ΠΑΣ στην επανάληψη πέτυχε την ανατροπή. Αρχικά ισοφάρισε με πέναλτι του Κρίζμαν (54') και πήρε τη νίκη χάρη στο γκολ του Κάργα (84') με κεφαλιά.
Η χθεσινοβραδινή ήταν η πέμπτη φετινή νίκη του ΠΑΣ Γιάννινα, εκ των οποίων οι τέσσερις είναι εκτός έδρας. Οι Γιαννιώτες είχαν να κερδίσουν στο Αγρίνιο από τις 31 Οκτωβρίου του 2016 όταν είχαν κάνει και τότε ανατροπή του σκορ χάρη στα δύο γκολ του πρόσφατα αδικοχαμένου Μαμπουλού. Με το τρίποντο στο Αγρίνιο ο ΠΑΣ Γιάννινα προσπέρασε βαθμολογικά τους Απόλλωνα Σμύρνης και ΟΦΗ και έβαλε γερές βάσεις για την παραμονή του παρότι υπάρχει και η διαδικασία των play out.

Πώς έπαιξε ο ΠΑΣ
Ο προπονητής του ΠΑΣ Αργύρης Γιαννίκης δεν αποχωρίστηκε το αγαπημένο του σύστημα 4-4-2 ούτε στο παιχνίδι με τον Παναιτωλικό. Κάτω από τα δοκάρια ήταν ο Λοντίγκιν, δεξί μπακ ο Σάλιακας και αριστερό ο Πίρσμαν, ενώ οι Κάργας και Παντελάκης αποτελούσαν το δίδυμο στα στόπερ. Στα αμυντικά χαφ ήταν οι Κάστρο και Ντομίνγκεθ, δεξί εξτρέμ ο Νάουμετς, αριστερό ο Καρτάλης και στη γραμμή κρούσης της επίθεσης αγωνίστηκαν οι Λέο και Παμλίδης.

Γκολ με Αριγίμπι  ο Παναιτωλικός
Ο ΠΑΣ μπήκε δυνατά στο παιχνίδι, είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων στα πρώτα δέκα λεπτά και έχασε πολύ καλή στιγμή μόλις στο 5’ να ανοίξει το σκορ. Ο Καρτάλης από αριστερά άλλαξε τη μπάλα με τον Πίρσμαν, μπήκε στην περιοχή και από πλάγια έκανε την παράλληλη σέντρα, η μπάλα πήγε στον Λέο που έκανε το τακουνάκι έχοντας πλάτη προς το τέρμα, όμως ο Κνετ την μπλόκαρε τη μπάλα. Στη συνέχεια όμως ο Παναιτωλικός ανέβηκε ψηλά και μέσα σε λίγα λεπτά δημιούργησε ουκ ολίγους πονοκεφάλους για την εστία του Λοντίγκιν. Αρχικά στο 12’ ο Καρέλης πήρε τη μπάλα μετά από κακή απομάκρυνση του Κάργα με κεφαλιά, αυτή πέρασε και από τον Λοντίγκιν, όμως έφυγε παράλληλα από την εστία του ΠΑΣ.
Η νέα ευκαιρία των Αγρινιωτών δεν άργησε να έρθει και στο 15’ ο Καρέλης εκμεταλλεύτηκε τη σύγχυση στην άμυνα του ΠΑΣ και την αδυναμία των Κάργα και Ντομίνγκεθ να διώξουν, έκανε το σουτ μετά από καραμπόλες, αλλά η μπάλα έφυγε άουτ. Το προβάδισμα για τους γηπεδούχους ήρθε στο 16'. Ο Ντίας είδε την τρύπα στο κέντρο της άμυνας του ΠΑΣ, πάσαρε στον Καρέλη και αυτός αριστερά στον Αριγίμπι, ο Αμερικανός βρέθηκε απέναντι από τον Λοντίγκιν και με δυνατό σουτ νίκησε τον Ελληνορώσο γκολκίπερ και την έστειλε στον ουρανό των διχτύων για το 1-0. Ήταν το τρίτο γκολ του Αριγίμπι στο πρωτάθλημα.

Ευκαιρία Παμλίδη, δοκάρι Ντίας
Οι Γιαννιώτες ήταν ακίνδυνοι επιθετικά, αναγκάζοντας τον Αργύρη Γιαννίκη να κάνει αλλαγή πριν το ημίχρονο περνώντας τον Μπρένερ στο 37’ αντί του Νάουμετς. Νωρίτερα ο Αριγίμπι έκανε το σουτ αλλά η μπάλα έφυγε άουτ. Μετά από ένα μεγάλο διάστημα αδράνειας, ο ΠΑΣέχασε μία καλή στιγμή στο 43’, όταν από πάσα του Λέο ο Παμλίδης με φάτσα την εστία έκανε το σουτ, αλλά η μπάλα έφυγε πάνω από τα δοκάρια.
Οι Γιαννιώτες στάθηκαν τυχεροί στη φάση του 45 και γλίτωσαν τα χειρότερα’. Ο Μπαρμπόσα εκτέλεσε φάουλ από αριστερά και ο αρχηγός του Παναιτωλικού Ντίας με κεφαλιά έστειλε τη μπάλα στο αριστερό κάθετο δοκάρι του Λοντίγκιν και ο Πίρσμαν βγήκε με τη μπάλα κόρνερ.

Καίριες οι αλλαγές του Γιαννίκη
Με το ξεκίνημα της επανάληψης, ο Τρικαλινός κόουτς έριξε στο ματς τους Λιάσο και Κρίζμαν, ενώ για τον Παναιτωλικό έγινε αλλαγή τερματοφύλακα. Ο Κνετ ένιωσε αδιαθεσία και τη θέση του πήρε ο Μελίσσας.
Η γιαννιώτικη ομάδα μπήκε πιο ορεξάτη και συγκεντρωμένη στο ματς, αφήνοντας πίσω το κακό πρόσωπο του πρώτου μέρους και κέρδισε πέναλτι στο 52’. Ο Παμλίδης με ωραία ντρίπλα από αριστερά μπήκε στην περιοχή και ανατράπηκε από τον Βόσνιο Τσότσαλιτς και ο διαιτητής Ευαγγέλου υπέδειξε το πέναλτι με τη σύμφωνη γνώμη και του VAR Tζήλου. Την εκτέλεση του πέναλτι ανέλαβε ο Κρίζμαν στο 54’ και έστειλε τη μπάλα στην αριστερή γωνία του Μελίσσα για το 1-1. Αυτό ήταν το τρίτο γκολ του Κροάτη επιθετικού στο πρωτάθλημα.
Όσο κυλούσαν τα λεπτά ο Παναιτωλικός αποδείχθηκε εντελώς ακίνδυνος επιθετικά, κάτι στο οποίο βοήθησε το γεγονός πώς οι παίκτες του ΠΑΣ ήταν καλά συγκεντρωμένοι και δεν υπέπεσαν σε λάθη όπως στο πρώτο μέρος. Η ομάδα του Γιαννίκη είχε καλή στιγμή στο 72’, όταν ο Καρτάλης έπιασε το σουτ μετά από σέντρα του Μπρένερ, η μπάλα κόντραρε και έφυγε άουτ. Οι γηπεδούχοι διαμαρτυρήθηκαν έντονα για δεύτερη κίτρινη κάρτα στον Λιάσο για φάουλ στον Ντίας, ωστόσο σωστά δεν την έδειξε ο διαιτητής Ευαγγέλου.

Του πάει... Κάργα η νίκη!
Στο τελευταίο δεκάλεπτο οι δυο ομάδες φούλαραν τις μηχανές με σκοπό να φτάσουν στο νικητήριο γκολ. Η ομάδα του Δέλλα άγγιξε το δεύτερο γκολ στο 82’, όταν ο Βέργος με κεφαλιά ύστερα από τη σέντρα του Μάζουρεκ έστειλε τη μπάλα άουτ.
Οι Γιαννιώτες που έδειξαν άλλο πρόσωπο στην επανάληψη, ήταν διψασμένοι για τη νίκη και πέτυχαν το χρυσό γκολ της νίκης στο 84’. Ο Καρτάλης από αριστερά εκτέλεσε το κόρνερ και ο προωθημένος Γιάννης Κάργας νίκησε τους πάντες στον αέρα και με κεφαλιά έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Μελίσσα για το 1-2. Μετά την γκολάρα που είχε πετύχει με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι για το πρωτάθλημα, ο στόπερ των Γιαννιωτών πέτυχε ακόμα ένα νικητήριο γκολ για την ομάδα του Αργύρη Γιαννίκη που πανηγυρίστηκε έξαλλα.
Οι προσπάθειες των Αγρινιωτών να απειλήσουν για το γκολ της ισοφάρισης στα τελευταία λεπτά απέβησαν άκαρπες και οι φιλοξενούμενοι μετά το σφύριγμα της λήξης έγιναν ένα κουβάρι, πανηγυρίζοντας μια σπουδαία εκτός έδρας νίκη, με ανατροπή μάλιστα του σκορ.
Διαιτησία: Ευαγγέλου(Καραγκιζόπουλος-Ζήρδας)
Παναιτωλικός (Τραϊανός Δέλλας): Κνετ (46’ Μελίσσας), Περέιρα, Κωνσταντόπουλος, Τσότσαλιτς, Τζανακάκης, Τσιγγάρας (83’Ντάλσιο), Ταχάρ (68’ Μάζουρεκ), Ντίας, Μπαρμπόσα, Αριγίμπι (74’ Βέργος), Καρέλης (74’ Ντουάρτε).
ΠΑΣ Γιάννινα (Αργύρης Γιαννίκης): Λοντίγκιν, Σάλιακας, Παντελάκης Κάργας, Πίρσμαν, Κάστρο (46’Λιάσος), Ντομίνγκεθ, Καρτάλης (87’ Εραμούσπε), Νάουμετς (37΄ Μπρένερ), Παμλίδης (82’ Μιλιντσεάνου), Λέο (46’ Κρίζμαν).