Προβάδισμα πρόκρισης για τον ΠΑΣ μετά το 2-1 επί του Παναθηναϊκού

on .

PAS PAO 18 2 21

• Πληρωμένη απάντηση προς τους… κατεργάρηδες της ΕΠΟ που «μαγείρεψαν» την αλλαγή έδρας λόγω δήθεν ακαταλληλότητας του αγωνιστικού χώρου των «Ζωσιμάδων» έδωσε χτες στο Αγρίνιο ο ΠΑΣ Γιάννινα.
Η ομάδα του Αργύρη Γιαννίκη πραγματοποίησε εξαιρετική εμφάνιση και με ανατροπή του σκορ πήρε τη νίκη με 2-1 επί του Παναθηναϊκού παίρνοντας το προβάδισμα για την πρόκριση στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας. Ο Παναθηναϊκός αιφνιδίασε τους Γιαννιώτες με το γρήγορο γκολ του Μακέντα (2’), όμως ο ΠΑΣ απάντησε με φοβερή γκολάρα του Παμλίδη (21’) και πήρε τη νίκη με την κεφαλιά του Κάργα (66’) που αφιέρωσε το γκολ σε ολόκληρη την πόλη των Ιωαννίνων. Δοκάρι ο Παναθηναϊκός με τον Χατζηγιοβάνη, αρκετές χαμένες ευκαιρίες για τους Γιαννιώτες.

Η αλλαγή συστήματος
Ο Αργύρης Γιαννίκης έκανε ην έκπληξη και, όπως αποδείχτηκε, την κίνηση-ματ στην σκακιέρα των προπονητών καθώς παρέταξε τον ΠΑΣ Γιάννινα με σύστημα 4-2-3-1 και όχι με το συνηθισμένο 4-4-2. Ο Τρικαλινός τεχνικός άφησε στον πάγκο τον Παντελάκη, ενώ έβαλε σε ελεύθερο ρόλο τον Καρτάλη, κάτι που έκανε τον ΠΑΣ ιδιαίτερα κινητικό.
Ο Λοντίγκιν ήταν κάτω από τα δοκάρια, δεξί μπακ ο Σάλιακας και αριστερό ο Πίρσμαν, με τους Κάργα και Εραμούσπε στο κέντρο της άμυνας. Στα αμυντικά χαφ αγωνίστηκαν οι Κάστρο και Ντομίνγκεθ, δεξί χαφ ο Παμλίδης, αριστερό ο Ελευθεριάδης και ο Καρτάλης σε επιτελικό ρόλο πίσω από τον Λέο που ήταν ο μοναδικός προωθημένος στην κορυφή της επίθεσης.

Γκολ από τα αποδυτήρια
Προτού οι δυο ομάδες βρουν καλά-καλά τα πατήματά τους στον αγωνιστικό χώρο, ο Παναθηναϊκός αιφνιδίασε τους Γιαννιώτες και άνοιξε το σκορ στα 65 πρώτα δευτερόλεπτα του ματς. Μετά από κλέψιμο της μπάλας ο Χατζηθεοδωρίδης συνδυάστηκε με τον Χατζηγιοβάνη, η μπάλα πήγε στον Βιγιαφάνιες που προσπάθησε να κάνει το γύρισμα, ο Κάργας δεν έδιωξε, ο Αργεντινός με κεφαλιά-πάσα βρήκε τον Μακέντα και ο Ιταλός επιθετικός με κοντινό σουτ νίκησε τον Λοντίγκιν για το 0-1.
Το γρήγορο γκολ των «πράσινων» αφύπνισε τους τυπικά γηπεδούχους που άγγιξαν την ισοφάριση στο 3’ όταν ο Καρτάλης από αριστερά βρήκε τον Λέο, ο Γάλλος γύρισε και σούταρε όμως η μπάλα έφυγε άουτ. Μετά το πρώτο δεκάλεπτο ο ΠΑΣ κυριάρχησε πλήρως στο παιχνίδι και προσπάθησε με πολλούς τρόπους να βρει το γκολ της ισοφάρισης. Στο 9’ ο Κάργας με κεφαλιά από εκτέλεση κόρνερ του Σάλιακα έστειλε τη μπάλα άουτ, ενώ ο Παναθηναϊκός είχε καλή στιγμή στο 16’ με κεφαλιά του Πούγγουρα μετά από σέντρα του Χατζηγιοβάνη.

Ισοφάριση με γκολάρα Παμλίδη
Η πίεση που άρχισε να ασκεί μετά το γκολ που δέχθηκε η ομάδα του Γιαννίκη καρποφόρησε στο 21’. Ο Παμλίδης με επιμονή και πείσμα κέρδισε την μπάλα και τις κόντρες στη μεσαία γραμμή, έκανε εξαιρετική ατομική ενέργεια στον άξονα και με φοβερό σουτ νίκησε τον Ξενόπουλο και έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα για το 1-1. Το έκτο φετινό γκολ του Κατερινιώτη επιθετικού στη σεζόν και πρώτο στο θεσμό του κυπέλλου.

Φάση Λέο - Δοκάρι  Χατζηγιοβάνη
Το γκολ αυτό έδωσε άλλο αέρα στους Γιαννιώτες που λίγο έλειψε να πετύχουν δεύτερο γκολ με τον Λέο. Στο 25’ ο Σάλιακας με κάθετη πάσα βρήκε τον Λέο, ο Γάλλος εκμεταλλεύτηκε τον λάθος υπολογισμό του Σένκεφελντ και βγήκε απέναντι από τον Ξενόπουλο, όμως ο πορτιέρο του Παναθηναϊκού έκλεισε το οπτικό του πεδίο και με το σώμα έδιωξε τη μπάλα. H ομάδα του Μπόλονι έφτασε δύο φορές κοντά στο να πάρει εκ νέου το προβάδισμα στο σκορ μέχρι τη λήξη του ημιχρόνου. Αρχικά, στο 34’ ο Χατζηθεοδωρίδης σέντραρε από αριστερά, η μπάλα έφτασε στον Αϊτόρ που αιφνιδιάστηκε και δεν έβαλε σωστά το πόδι. Ωστόσο, η μεγάλη φάση για τους Αθηναίους χάθηκε στο 41’, σε μία στιγμή που ο ΠΑΣ είχε την εύνοια της τύχης. Ο Χατζηγιοβάνης εκτέλεσε το φάουλ από πλάγια αριστερά με αρκετά φάλτσα και το δεξί πόδι, η μπάλα πήγε στο δοκάρι του Λοντίγκιν και στη συνέχεια απομακρύνθηκε από τους αμυντικούς του ΠΑΣ.

Του πάει Κάργα το Αγρίνιο…
Με επιθετική διάθεση μπήκε και στην επανάληψη ο ΠΑΣ, ο οποίος έφτασε μια ανάσα από το να κάνει την ολική ανατροπή στο σκορ στο 56’. Κάστρο και Ντομίνγκεθ συνδυάστηκαν άψογα, ο Ισπανός χαφ έκανε τη σέντρα από αριστερά, ο Ελευθεριάδης στο πρώτο δοκάρι και ο Παμλίδης στο δεύτερο δεν κατάφεραν να σπρώξουν τη μπάλα στα δίχτυα και αυτή πέρασε παράλληλα από την εστία του Ξενόπουλου.
O ΠΑΣ που ήταν αισθητά βελτιωμένος στην επανάληψη, έχοντας κλείσει τους αντιπάλους στο μισό γήπεδο, πήρε κεφάλι στο σκορ στο 66’. Ο Καρτάλης εκτέλεσε κόρνερ από αριστερά και ο προωθημένος Κάργας με σκαστή κεφαλιά νίκησε τον Ξενόπουλο και έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Ξενόπουλου για το 2-1 μέσα σε ξέφρενους πανηγυρισμούς. Το γκολ του Κάργα ήταν το δεύτερο στο γήπεδο του Αγρινίου καθώς είχε σκοράρει το νικητήριο γκολ του ΠΑΣ επί του Παναιτωλικού στο πρωτάθλημα και το αφιέρωσε σε ολόκληρη την πόλη των Ιωαννίνων.
Η ομάδα του Γιαννίκη παρέμεινε συγκεντρωμένη στο ματς και ιδιαίτερα προσεκτική στα μετόπισθεν, με τους «πράσινους» να αδυνατούν να απειλήσουν την αντίπαλη εστία με εξαίρεση το σουτ του Σάντσες στο 81’ από τον άξονα που μπλοκαρε ο Λοντίγκιν. Άψογη διαχείριση του αποτελέσματος από τη γιαννιώτικη ομάδα μέχρι το φινάλε, ενώ θα μπορούσε να είχε πετύχει και τρίτο γκολ κυρίως με τη μεγάλη ευκαιρία του Νάουμετς στις καθυστερήσεις, όμως ο Ουκρανός καθυστέρησε και το 2-1 έμεινε μέχρι το τέλος.
Διαιτησία: Τζήλος (Μπαλτάς - Μεϊντανάς)
ΠΑΣ Γιάννινα (Αργύρης Γιαννίκης): Λοντίγκιν, Σάλιακας, Πίρσμαν, Εραμούσπε, Κάργας, Κάστρο, Ντομίνγκεθ, Καρτάλης (76’ Λιάσος), Ελευθεριάδης, Παμλίδης (89’ Νάουμετς), Λέο(81’Μιλιντσεάνου).
Παναθηναϊκός (Λάζλο Μπόλονι): Ξενόπουλος, Σένκεφελντ, Μακέντα (70’ Καρλίτος), Χατζηγιοβάνης (70’ Ενγκμπακοτό), Χατζηθεοδωρίδης, Νιάς, Βιγιαφάνες, Αϊτόρ (80’ Καμπετσής), Πούγγουρας, Σάντσες (84’ Τζαβίδας), Αλεξανδρόπουλος (70’ Αθανασακόπουλος).

Η απόρριψη της προσφυγής
Η προσφυγή του ΠΑΣ Γιάννινα εκδικάστηκε χτες το πρωί στο Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ και παρότι η ίδια η πρόεδρος του δικαστηρίου, Διονυσία Μπιτζούνη, έκανε λόγο για νομικά διάτρητη απόφαση αλλαγής έδρας, τελικά κατά πλειοψηφία αποφασίστηκε να διεξαχθεί κανονικά το παιχνίδι στο Αγρίνιο.
Σημειωτέον ότι η απόφαση του δικαστηρίου ανακοινώθηκε ακριβώς 2 ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα έναρξης του αγώνα. Από τα απίστευτα κι όμως ελληνικά του ποδοσφαίρου της χώρας μας…