Ταύρος στη βροχή, ΠΑΣ Γιάννινα- Βόλος 3-2

on .

pasvolos1

Μια ακόμα λαμπρή σελίδα στο βιβλίο της ιστορίας του έγραψε το απόγευμα του Σαββάτου ο ΠΑΣ Γιάννινα καθώς επικράτησε με 3-2 του Βόλου στο «Ζωσιμάδες» υπό καταρρακτώδη βροχή, με ανατροπή μάλιστα του σκορ και με 22 βαθμούς ολοκλήρωσε τον πρώτο γύρο στην 3η θέση της Super League, επίτευγμα που πετυχαίνει για πρώτη φορά από καταβολής επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Οι παίκτες του Ηρακλή Μεταξά βρέθηκαν δύο φορές πίσω στο σκορ από τα γκολ των Ορόζ (1’) και Νίνη (40’), όμως ισοφάρισαν ισάριθμες φορές με τον Κάργα (12’) και τον Περέα (57’) και πήραν το σπουδαίο τρίποντο κάνοντας την ολική ανατροπή με το γκολ-πέναλτι του Εραμούσπε (86’).

Σ την τρίτη θέση της βαθμολογίας ολοκλήρωσε τον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος της Super League ο ΠΑΣ Γιάννινα καθώς επικράτησε το απόγευμα του Σαββάτου με 3-2 του Βόλου στο «Ζωσιμάδες» με ανατροπή μετά από ένα χορταστικό παιχνίδι με πέντε γκολ, δοκάρι, πέναλτι και αρκετές φάσεις. Οι Γιαννιώτες πέτυχαν την έκτη νίκη τους στο πρωτάθλημα και ανέβηκαν στους 22 βαθμούς, αποδεικνύοντας με το σθένος και τη μαχητικότητα τους ότι φέτος είναι ικανοί να ξεπεράσουν εμπόδια ποιοτικών ομάδων όπως ο Βόλος και να πετύχουν σημαντικές επιτυχίες. Παρά το σοκ του γρήγορου γκολ του Βόλου με τον Ορόζ στα 38 δευτερόλεπτα, ο ΠΑΣ αντέδρασε και ισοφάρισε με κεφαλιά του Κάργα (12'). Ο Νίνης με φανταστικό γυριστό σουτ (40') έδωσε και πάλι το προβάδισμα στον Βόλο. Όμως ο ΠΑΣ δεν είχε πει την τελευταία του κουβέντα και ισοφάρισε με τον Περέα (57') και πήρε τη νίκη με το γκολ-πέναλτι του σπεσιαλίστα Εραμούσπε (86').
Πώς έπαιξαν
Την ίδια ενδεκάδα με το νικηφόρο παιχνίδι κόντρα στη Λαμία στο Πανθεσσαλικό Στάδιο χρησιμοποίησε ο Ηρακλής Μεταξάς στο ματς με τον Βόλο και τη προσφιλή του διάταξη 4-4-2. Κάτω από τα δοκάρια ήταν ο Λοντίγκιν, δεξί μπακ ο Σάλιακας, αριστερό ο Πίρσμαν και κεντρικό αμυντικό δίδυμο οι Κάργας και Εραμούσπε. Στα αμυντικά χαφ αγωνίστηκαν οι Καραχάλιος και Ντομίνγκεθ, δεξί εξτρέμ ο Σνάιντερ, αριστερό ο Μπρένερ και στην κορυφή της επίθεσης έπαιξαν οι Περέα και Μορέιρα.
Ο υπηρεσιακός προπονητής του Βόλου Κώστας Μπράτσος παρέταξε την ομάδα του με διάταξη 4-2-3-1. Κάτω από τα δοκάρια ήταν ο Κλέιμαν, δεξί μπακ ο Μπαρτόλο, αριστερό ο Φερράρι και στο κέντρο της άμυνας οι Γκρίλο και Ρομέρο. Στα αμυντικά χαφ αγωνίστηκαν οι Νίνης και Σοάρες, δεξί εξτρέμ ο Ροσέρο, αριστερό ο Ρεγκατέν και ο Όροζ έπαιξε σε ελεύθερο ρόλο, πίσω από τον Φαν Βέρτ που ήταν στην κορυφή της επίθεσης.
Ψυχρολουσία στα 38 δευτερόλεπτα...
Παρά τη συνεχή και έντονη βροχόπτωση που σε ορισμένα χρονικά σημεία του αγώνα έπαιρνε και διαστάσεις καταιγίδας, ο αγωνιστικός χώρος του Εθνικού Σταδίου Ιωαννίνων ήταν σε εξαιρετική κατάσταση ως αποτέλεσμα της αποτελεσματικής ανακατασκευής που έγινε φέτος το καλοκαίρι. Δεν αποτελεί υπερβολή ότι το χόρτο των «Ζωσιμάδων» παρέμεινε χαλί παρά τους τόνους βροχής που έπεσαν πάνω του αυτές τις ημέρες. Την ίδια στιγμή μάλιστα που σε πολλά άλλα γήπεδα της Super League, όπως στο Αγρίνιο και κυρίως στην Τρίπολη οι αγωνιστικοί χώροι ήταν σε άθλια κατάσταση.
Η καλή μέρα δεν φαίνεται πάντα από το πρωί τελικά και το σαββατιάτικο παιχνίδι αποτελεί διάψευση της λαϊκής ρήσης. Κι αυτό γιατί ο ΠΑΣ Γιάννινα έκανε το χειρότερο δυνατό ξεκίνημα στον αγώνα. καθώς δέχθηκε γκολ από τους Βολιώτες πριν καν συμπληρωθεί το πρώτο λεπτό της αναμέτρησης. Συγκεκριμένα, στα 38 δευτερόλεπτα ο Ορόζ κέρδισε την μπάλα από τις κόντρες, έπαιξε γρήγορα το 1-2 με τον Νίνη και βγήκε απέναντι από τον Λοντίγκιν. Ο Αργεντινός μεσοεπιθετικός του Βόλου πλάσαρε από πλάγια θέση και πέρασε την μπάλα κάτω από τα πόδια του τερματοφύλακα του ΠΑΣ και την έστειλε στα δίχτυα για το 0-1.
Οι Βολιώτες έπιασαν στον ύπνο την άμυνα του ΠΑΣ και στην επόμενη καλή στιγμή που δημιούργησαν στο 7’. Από λάθος του Κάργα που δεν έκανε σωστό κοντρόλ μετά από βαθιά μπαλιά, ο Φαν Βέερτ του έκλεψε την μπάλα, έκανε το σουτ, όμως ο Λοντίγκιν έσωσε τον ΠΑΣ και στη συνέχεια ο Ρομέρο έκανε νέο σουτ αλλά αυτή τη φορά απομάκρυνε τον κίνδυνο με το γόνατο ο Εραμούσπε.
Άμεση ισοφάριση με Κάργα
Οι γηπεδούχοι βρήκαν τρόπο να απειλήσουν με αξιώσεις την αντίπαλη εστία του Κλέιμαν και να ισοφαρίσουν. Ο Μορέιρα στο 12’ έκανε το σουτ, η μπάλα κόντραρε και κατέληξε κόρνερ. Στο επόμενο λεπτό, ο Μορέιρα εκτέλεσε το κόρνερ από τα δεξιά και ο προωθημένος Κάργας με κεφαλιά έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Κλέιμαν για το 1-1. Αυτό ήταν το δεύτερο γκολ για τον αρχηγό της γιαννιώτικης ομάδας στο φετινό πρωτάθλημα και ήταν η άμεση απάντηση των Γιαννιωτών στο γκολ του Βόλου.
Στο 24’ ο Περέα απέφυγε τον Ρομέρο με τον αμυντικό του Βόλου να τον τραβάει. Ο επιθετικός του ΠΑΣ έπεσε στο έδαφος αλλά δόθηκε σωστά φάουλ από τον Ευαγγέλου. Πέντε λεπτά αργότερα, ο Ολλανδός επιθετικός Φαν Βέερτ προσπάθησε να αιφνιδιάσει τον Λοντίγκιν αλλά ο γκολκίπερ του ΠΑΣ μπλόκαρε σταθερά τη μπάλα.
Οι Γιαννιώτες με δημιουργό τον Μορέιρα πραγματοποίησαν νέα απειλή για την αντίπαλη εστία στο 37’. Ο Μορέιρα με ατομική ενέργεια, έβγαλε τη σέντρα από τα αριστερά, πήγε να κάνει την προβολή στο πρώτο δοκάρι ο Σνάιντερ αλλά παρενέβη ο Ρομέρο και έδιωξε σε κόρνερ.
Γκολ- ποίημα του Νίνη
Ενώ όλα έδειχναν πώς οι δυο ομάδες θα πάνε ισόπαλες στα αποδυτήρια, ο έμπειρος μέσος του Βόλου Σωτήρης Νίνης είχε διαφορετική άποψη, βάζοντας με ένα γκολ-ποίημα την υπογραφή του στο ματς στο 40’.Από σέντρα που έγινε από τα δεξιά από τον Μπαρτόλο, ο Εραμούσπε πήρε την κεφαλιά στην προσπάθεια του να απομακρύνει την μπάλα, αυτή πήρε ύψος και με τρομερό γυριστό σουτ ο Νίνης την έστειλε στα δίχτυα του ανήμπορου να αντιδράσει Λοντίγκιν για το 1-2, βάζοντας τους Βολιώτες και πάλι μπροστά στο σκορ. Αυτό ήταν το πρώτο γκολ του Νίνη στο ελληνικό πρωτάθλημα μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα τα τελευταία δυο χρόνια. Είχε να σκοράρει από τον Μάιο του 2012 στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού με τον Ατρόμητο.
Στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους, Φερράρι και Ροσέρο συνδυάστηκαν γρήγορα από αριστερά, ο τελευταίος έκανε τη σέντρα, ο Ρεγκατέν έστρωσε άψογα για τον Σοάρες που έκανε το σουτ, όμως ο Πορτογάλος στάθηκε άτυχος καθώς η μπάλα βρήκε το αριστερό κάθετο δοκάρι του Λοντίγκιν, ενώ στη συνέχεια της φάσης υποδείχτηκε off side.
Εκ νέου ισοφάριση με Περέα
Πιο δραστήριος στο επιθετικό κομμάτι αλλά και πιο προσεκτικός στα μετόπισθεν φάνηκε στην επανάληψη ο ΠΑΣ Γιάννινα, με τους Βολιώτες να πληρώνουν εν τέλει τα πολλά αμυντικά τους λάθη.Στη φάση του 48’ ζήτησαν πέναλτι οι γηπεδούχοι, όταν σε εκτέλεση φάουλ του Σάλιακα, ο Εραμούσπε πήδηξε για την κεφαλιά και συγκρούστηκε με τον Κλέιμαν, αλλά ο διαιτητής Ευαγέλου καταλόγισε επιθετικό φάουλ.
Με μπόλικο πείσμα και περίσσειο πάθος οι γηπεδούχοι συνέχισαν στο ίδιο μοτίβο και στο 53’ ο Σάλιακας εκτέλεσε από τα δεξιά υποδειγματικά το φάουλ και ο Φερράρι έδιωξε σωτήρια τη μπάλα προ του Κάργα. Η πίεση καρποφόρησε στο 57’. Από τη σέντρα του Σάλιακα από δεξιά, ο Περέα πετάχτηκε στην πορεία της μπάλας και την έστειλε στα δίχτυα του Κλέιμαν για το 2-2. Οι φιλοξενούμενοι ζήτησαν ακύρωση του γκολ για off side του Περέα, ο Ευαγγέλου χρειάστηκε την βοήθεια του VAR, το οποίο μετά από τρία λεπτά μέτρησε κανονικά το γκολ. Αυτό ήταν το τρίτο γκολ του Περέα φέτος στο πρωτάθλημα, ενώ πέτυχε γκολ κόντρα στην πρώην του ομάδα, τον Βόλο, στον οποίο αγωνίστηκε πέρυσι δανεικός από τον Παναθηναϊκό.
Στο 72' σε κερδισμένο φάουλ για τον ΠΑΣ, ο Σάλιακας πάτησε τη μπάλα, ο Κάργας το εκτέλεσε και η μπάλα έφυγε ελάχιστα δίπλα από το δεξί κάθετο δοκάρι του Κλέιμαν. Αυτό ήταν ακόμη ένα δείγμα πώς ο ΠΑΣ είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων και την αποφασιστικότητα να φέρει τούμπα το ματς. Μάλιστα, στο 76' ο Σναίντερ έκανε τη σέντρα από τα δεξιά, ο Μορέιρα πήρε την κεφαλιά αλλά η μπάλα έφυγε δίπλα από το κάθετο δοκάρι του Κλέιμαν.
Ολική ανατροπή με Εραμούσπε
Το μομέντουμ ήταν υπέρ του ΠΑΣ που συνέχιζε να ανεβάζει στροφές και να πατάει με αξιώσεις στην αντίπαλη περιοχή. Στο 81’ δόθηκε πέναλτι για πάτημα του Ροσέρο στον Πίρσμαν, για κάτι που μετά από τρία λεπτά έδωσε το πράσινο φως το σύστημα VAR. O σπεσιαλίστας στις εκτελέσεις πέναλτι Ροντρίγκο Εραμούσπε ανέλαβε να το εκτελέσει στο 86’. Ο Κλέιμαν διάλεξε σωστή γωνία και βρήκε την μπάλα, όμως η εκτέλεση του Αργεντινού στόπερ είχε δύναμη και η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα για το 3-2 μέσα σε ξέφρενους πανηγυρισμούς από τους γηπεδούχους στον αγωνιστικό χώρο, τον πάγκο αλλά και φυσικά στήθηκε γλέντι στις κερκίδες. Ήταν το πέμπτο φετινό γκολ του Εραμούσπε που είναι ο πρώτος σκόρερ του ΠΑΣ Γιάννινα με ισάριθμες εύστοχες εκτελέσεις πέναλτι.
Η γιαννιώτικη ομάδα καρδιοχτύπησε στην τελευταία φάση του αγώνα στο όγδοο λεπτό των καθυστερήσεων. Από σέντρα του Φαν Βεέρτ από τα αριστερά, ο Σνάιντερ έκανε στραβοκλωτσιά και στο δεύτερο δοκάρι ο Σοάρες έκανε την προβολή αλλά ο Πίρσμαν έδιωξε σωτήρια τη μπάλα πριν περάσει τη γραμμή του τέρματος. Το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή Ευαγγέλου βρήκε τον ΠΑΣ Γιάννινα να πετυχαίνει μία σπουδαία νίκη ιστορικής σημασίας, μιας και ολοκληρώνει τον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος στην 3η θέση της βαθμολογίας με 22 βαθμούς. Οι ποδοσφαιριστές της γιαννιώτικης ομάδας πανηγύρισαν σαν μικρά παιδιά και αποθεώθηκαν από τον φίλαθλο κόσμο που ζητούσε τη νίκη με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ την Τετάρτη στο Ζωσιμάδες στην πρεμιέρα του δευτέρου γύρου αλλά φώναξαν και το γνωστό σύνθημα για έξοδο στην Ευρώπη. Πρώτη νίκη του ΠΑΣ επί του Βόλου στις τέσσερις τους συναντήσεις εντός και εκτός έδρας, μετά από 2 ήττες και μία ισοπαλία.
Διαιτησία: Ευαγγέλου (Φωτόπουλος- Κολλιάκος)
ΠΑΣ Γιάννινα (Ηρακλής Μεταξάς): Λοντίγκιν, Σάλιακας, Εραμούσπε, Κάργας, Πίρσμαν, Καραχάλιος, Ντομίνγκεθ, Μπρένερ (62' Λώλης, 95' Παντελάκης), Σνάιντερ, Μορέϊρα (87' Λιάσος), Περέα.
Βόλος (Κώστας Μπράτσος): Κλέιμαν, Ρομέρο, Γκρίλο, Φερράρι, Σοάρες, Ορόζ (77' Ρινέρ), Ρεγκατέν, Νίνης (89' Βοϊτκόφσκι ), Μπαρτόλο, Ροσέρο (90' Τερεζίου), Φαν Βεέρτ.