Λάθη και νεύρα έφεραν την ήττα,Παναθηναϊκός – ΠΑΣ Γιάννινα 2-0

on .

PAO PAS 2 19 12 21
Με άσχημο τρόπο έκλεισε μια ομολογουμένως επιτυχημένη χρονιά για τον ΠΑΣ Γιάννινα. Οι Γιαννιώτες ηττήθηκαν με 2-0 από τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και έσπασε το σερί των τεσσάρων νικών που είχαν με τους «πράσινους»
.

Το δοκάρι του Σάλιακα (43’) στο φινάλε του πρώτου μέρους θα είχε αλλάξει τις ισορροπίες του αγώνα, όμως στην επανάληψη η κούραση και τα νεύρα κυρίευσαν την ομάδα του Ηρακλή Μεταξά. Ο Παναθηναϊκός εκμεταλλεύτηκε τις αμυντικές αδράνειες των Γιαννιωτών και με γκολ των Μαουρίτσιο (54’) και Σάντσες (69’) κέρδισε με το ίδιο σκορ που είχε επικρατήσει και στο περσινό παιχνίδι πρωταθλήματος, ενώ προσπέρασε τους Γιαννιώτες βαθμολογικά και ανέβηκε αυτός στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας. Πέμπτος πλέον ο ΠΑΣ Γιάννινα με 22 βαθμούς μετά τις δύο σερί ήττες από ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό.

Πώς έπαιξαν
Τα χέρια του Ηρακλή Μεταξά για την επιλογή της ενδεκάδας λύθηκαν με τις επιστροφές των Καραχάλιου και Περέα που εξέτισαν την ποινή τους στο ματς με τον ΠΑΟΚ. Αντίθετα, στο ματς στη Λεωφόρο δηλώθηκε να εκτίσει την ποινή του ο Εραμούσπε και αντί αυτού μπήκε στο αρχικό σχήμα ο Παντελάκης για πρώτη φορά στη φετινή σεζόν. Η διάταξη για τον προπονητή του ΠΑΣ παρέμεινε το 4-4-2. Κάτω από τα δοκάρια ήταν ο Λοντίγκιν, δεξί μπακ ο Σάλιακας, αριστερό ο Πίρσμαν και κεντρικό αμυντικό δίδυμο οι Κάργας και Παντελάκης. Στα αμυντικά χαφ έπαιξαν οι Καραχάλιος και Ντομίνγκεθ, δεξί εξτρέμ έπαιξε ο Σνάιντερ, αριστερό ο Γκαρντάφσκι και στην κορυφή της επίθεσης οι Περέα και Μιλιντσεάνου.
Aπό την πλευρά του, ο Σέρβος προπονητής των «πρασίνων» Ιβάν Γιοβάνοβιτς παρέταξε την ομάδα του με διάταξη 4-3-3. Kάτω από τα δοκάρια ήταν ο Μπρινιόλι, δεξί μπακ ο Σάντσες, αριστερό ο Χουάνκαρ και κεντρικό αμυντικό δίδυμο οι Βέλεθ και Σένκεφελντ. Στα αμυντικά χαφ έπαιξαν οι Ρούμπεν Πέρεθ και Μαουρίτσιο, μπροστά τους ο Βιγιαφάνιες, δεξιά στην επίθεση έπαιξε ο Αϊτόρ, αριστερό ο Παλάσιος και στην κορυφή της επίθεσης ο Καρλίτος.

Πρωταγωνιστής εικοσαλέπτου ο… Τζήλος!
Στα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης ο Παναθηναϊκός είχε την κατοχή της μπάλας και προσπαθούσε να απειλήσει την άμυνα του ΠΑΣ που αμυνόταν εξαιρετικά. Στο 2’ ο Αϊτόρ έκανε το σουτ αλλά ο Κάργας έβαλε την κόντρα και παραχώρησε κόρνερ. Ο πάντα επικίνδυνος στις στατικές φάσεις Μαουρίτσιο εκτέλεσε απευθείας το φάουλ στο 19’ αλλά η μπάλα κατέληξε πάνω από την εστία του Λοντίγκιν. Η στιγμή που στάθηκε ικανή για να μπουν σε θέση… θύματος οι γηπεδούχοι διαδραματίστηκε στο 24’. Ο Παλάσιος έβγαινε στην αντεπίθεση, ο Σάλιακας τον έκοψε και οι γηπεδούχοι διαμαρτυρήθηκαν έντονα στον Τζήλο πώς έπρεπε να δοθεί δεύτερη κίτρινη κάρτα στον ακραίο διεθνή μπακ του ΠΑΣ, μιας και είχε αντικρίσει κίτρινη κάρτα στο 6’ για μαρκάρισμα στον Παλάσιος.
Μάλιστα, μέσα από τον λογαριασμό της ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ στο twitter, έγινε αναφορά στο συμβάν «24' Χαρίζει πεντακάθαρη δεύτερη κίτρινη κάρτα στον Σάλιακα ο διαιτητής μη καταλογίζοντας καν την εξόφθαλμη παράβαση πάνω στον Παλάσιος». Δείγμα του ότι ο Λαρισαίος ρέφερι έχασε τον έλεγχο του αγώνα, η στιγμή που ο Χουάνκαρ έσπρωξε και πέταξε κάτω τον Περέα εντός περιοχής αλλά δεν έδωσε τίποτα, ούτε φυσικά μπήκε… στον κόπο να ελεγχθεί η φάση από το VAR.
Οι Γιαννιώτες μετά το 25’ ισορρόπησαν το παιχνίδι και μπόρεσαν να κρατούν περισσότερο τη μπάλα στα πόδια τους. Με τη συμπλήρωση μισής ώρας αγώνα ο Γιοβάνοβιτς έκανε εσωτερική αλλαγή. Ο Παλάσιος πήγε δεξιά και ο Αϊτόρ αριστερά. Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός της αποδοκιμασίας με βρισιές των οπαδών των γηπεδούχων στον Περέα στο 36’, ένας παίκτης που φόρεσε τη φανέλα της ομάδας τους αλλά δόθηκε πέρυσι δανεικός στον Βόλο και στη συνέχεια έμεινε ελεύθερος και μεταγράφηκε στον ΠΑΣ, στον οποίο έχει βρει τον καλό του εαυτό. Τα νεύρα πάντως του Περέα από την υποδοχή που είχε από την πρώην ομάδα του ήταν εμφανή και αποτέλεσαν και τον λόγο που τον έκανε αλλαγή ο Μεταξάς στην επανάληψη.

Δοκάρι με Σάλιακα
Η ροή του αγώνα στο πρώτο ημίχρονο ήταν τέτοια που έδινε την εντύπωση σε όσους το παρακολούθησαν πώς οι δυο ομάδες θα έμεναν σε ένα στείρο 0-0, χωρίς τα τελευταία λεπτά να κρύβουν συγκινήσεις.
Λογάριασαν όμως χωρίς τους φιλοξενούμενους, οι οποίοι φλέρταραν έντονα με το γκολ στη φάση του 43’. Ο Σάλιακας εκτέλεσε απευθείας το φάουλ που κέρδισε ο Περέα από τον Βέλεθ, η έμπνευσή του ήταν εκπληκτική αλλά η μπάλα προσέκρουσε στο αριστερό κάθετο δοκάρι της εστίας του Μπρινιόλι. Μια ανάσα από το γκολ βρέθηκε ο ΠΑΣ Γιάννινα, όμως στάθηκε άτυχος και τυχερός ο Παναθηναϊκός. Ήταν ένα κομβικό σημείο στη χθεσινή αναμέτρηση καθώς αν ο ΠΑΣ σκόραρε εκεί, σίγουρα η τροπή του αγώνα θα ήταν διαφορετική.

Προβάδισμα με Μαουρίτσιο το «τριφύλλι»
Με το «καλημέρα» του δευτέρου ημιχρόνου ο Θεσσαλός ρέφερι έκανε τα στραβά μάτια στην αγκωνιά του Βέλεθ πάνω στον Περέα. Οι γηπεδούχοι ήταν αυτοί που μπήκαν πιο ορεξάτοι στο να δημιουργήσουν στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου και ευτύχησαν στο 54’ να πάρουν το προβάδισμα στο σκορ. Από εξαιρετική κάθετη πάσα του Βιγιαφάνιες προς τον Χουάνκαρ που ανέβηκε από τα αριστερά και έκανε τη σέντρα, ο Μαουρίτσιο στο δεύτερο δοκάρι πήδηξε πιο ψηλά από όλους και με κεφαλιά νίκησε τον Λοντίγκιν και έκανε το 1-0.
Με δέκα παίκτες λόγω του τραυματισμού του Περέα τη στιγμή του γκολ είχε μείνει ο ΠΑΣ. Αυτό ήταν το τέταρτο γκολ του Μαουρίτσιο στη φετινή σεζόν στη Super League. Στο 66’ οι γηπεδούχοι αναπτύχθηκαν άψογα και πάλι από τα αριστερά, ο Χουάνκαρ έκανε το παράλληλο γύρισμα και ο Μαουρίτσιο έκανε το σουτ αλλά η μπάλα έφυγε άουτ.

«Χτύπημα» με το πρώτο  γκολ του Σάντσες
Η συνέχεια ανήκε και πάλι στους γηπεδούχους με τον ΠΑΣ να αδυνατεί να βρει τρόπο αντίδρασης μετά το γκολ. Έτσι, μοιραία οι πράσινοι απέκτησαν προβάδισμα με αέρα δυο τερμάτων στο 69’. Ο Βιγιαφάνιες από τον άξονα εκτέλεσε το φάουλ, η μπάλα έφτασε στο δεύτερο δοκάρι όπου βρέθηκε αφύλακτος ο Σάντσες και με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Λοντίγκιν που φάνηκε να αιφνιδιάζεται από την πορεία της μπάλας και παρά την προσπάθεια του Καραχάλιου να σώσει πάνω στη γραμμή με τάκλιν ήρθε το 2-0 για τους Αθηναίους. Η αντίδραση στη φάση του γκολ ήταν κάκιστη μιας και ο ακραίος μπακ του Παναθηναϊκού έμεινε μόνος και τα αντανακλαστικά δεν λειτούργησαν καθόλου στην άμυνα της ομάδας του Μεταξά. Αυτό ήταν το πρώτο γκολ του Φακούντο Σάντσες με τη φανέλα του Παναθηναϊκού.
Ο προπονητής Ηρακλής Μεταξάς ανακάτεψε αρκετά την τράπουλα, βάζοντας στο 73’ τον Μπρένερ στη θέση του Γκαρντάφσκι και στο 76’ πέρασε τον Μορέιρα στη θέση του Περέα. Αρκετά νεύρα είχε ο Κολομβιανός επιθετικός και θέλησε να τον βγάλει εκτός γηπέδου ο Μεταξάς, ο οποίος σαν καλός πατέρας έσπευσε να τον ηρεμήσει. Έντονες ήταν οι αποδοκιμασίες που δέχθηκε κατά την έξοδό του ο Περέα.
Σε τελευταία απόπειρα των Γιαννιωτών να πετύχουν το γκολ της τιμής, ο Σάλιακας εκτέλεσε το φάουλ στο 90’, ο Μπρένερ πήρε την κεφαλιά αλλά η μπάλα εφυγε πάνω από τα δοκάρια του Μπρινιόλι.
Το τελικό σφύριγμα του Τζήλου βρήκε τους «πράσινους» να πανηγυρίζουν τη νίκη που τους έφερε στην τέταρτη θέση. Έτσι, μπήκε τέλος στο νικηφόρο σερί τεσσάρων αγώνων του ΠΑΣ Γιάννινα κόντρα στον Παναθηναϊκό σε πρωτάθλημα και Κύπελλο. Τις δυο νίκες για το πρωτάθλημα στα Γιάννινα, μία στο Αγρίνιο και μία στη Λεωφόρο για το Κύπελλο Ελλάδος όπου πέτυχε πέρυσι την επική πρόκριση στα ημιτελικά. Με 2-0 είχε λήξει και η περσινή αναμέτρηση για το πρωτάθλημα μεταξύ των δυο ομάδων στο «Απόστολος Νικολαίδης» στις 12 Δεκεμβρίου 2020.
Διαιτησία: Τζήλος (Κουρομπίλια- Δημητριάδης)
Παναθηναϊκός (Ιβάν Γιοβάνοβιτς): Μπρινιόλι, Χουάνκαρ, Βέλεθ, Σένκεφελντ, Ρούμπεν Πέρεθ, Σάντσες, Μαουρίτσιο (90’ Αλεξανδρόπουλος), Βιγιαφάνιες, Αϊτόρ (67’ Μακέντα), Παλάσιος (81’ Χατζηγιοβάνης), Καρλίτος (67’ Βιτάλ).
ΠΑΣ Γιάννινα (Ηρακλής Μεταξάς): Λοντίγκιν, Σάλιακας, Κάργας, Παντελάκης, Πίρσμαν, Καραχάλιος, Ντομίνγκεθ, Γκαρντάφσκι (73’ Μπρένερ), Σνάιντερ (86’ Λώλης), Περέα (76’ Μορέιρα), Μιλιντσεάνου (86’ Λιάσος).

**

Δηλώσεις προπονητών 

ΗΡΑΚΛΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ (ΠΑΣ Γιάννινα):
«Ήταν ένα δυνατό παιχνίδι και από το πάθος που έδειξε η ομάδα μου και από την άμυνα που κάναμε στο πρώτο ημίχρονο είμαι πολύ ευχαριστημένος. Δεν ήθελε τα νεύρα, εκεί νομίζω χάσαμε λίγο τον έλεγχο μας. Ενώ ήταν καλύτερος ο Παναθηναϊκός, αυτό πρέπει να το παραδεχθούμε, αλλά η φάση του γκολ ακόμα με πειράζει γιατί είμαστε με δέκα παίκτες και η μπάλα είναι από την άλλη μεριά που γίνεται το φάουλ, δεν μπορεί να μπει μέσα ο Περέα από εκεί που γίνεται το φάουλ, δεν μπορεί να μπει από την άλλη μεριά, πότε θα μπει μέσα ο παίκτης. Έτσι γίνεται η σέντρα και δεχθήκαμε το πρώτο γκολ. Εμείς τις λίγες ευκαιρίες που είχαμε, ένα δοκάρι και δύο σέντρες από το πλάι, μας έλειπε αυτό το λίγο για να μπει γκολ και έτσι χάσαμε».
Για το αν έχασε η ομάδα την αυτοσυγκέντρωση της με ό,τι προηγήθηκε με τον Περέα: «Ο Περέα έφαγε πολύ ξύλο σήμερα (σ.σ χθες) όπως και σε κάθε παιχνίδι, εμείς που είμαστε κοντά στον αγωνιστικό χώρο το βλέπουμε. Δεν ξέρω επειδή είναι δυνατό παιδί το αφήνουν, δεν είδα ακόμα τη φάση μέσα στην περιοχή αλλά να ξέρετε ήταν ματωμένος στο πόδι, δεν πέφτει με το τίποτα. Είναι δυνατό παιδί, στέκεται και με το παραπάνω, αν ήταν άλλος θα είχε σπάσει δέκα πόδια. Νωρίτερα πρέπει να είχαμε το πάθος αλλά όχι νεύρα».
Για το ότι θα μπορούσε ο ΠΑΣ να είχε προηγηθεί στη φάση του δοκαριού: «Ναι, αλλά και πάλι το λέω αυτές είναι οι δυνάμεις μας. Έχουμε λίγες ευκαιρίες σε τέτοια παιχνίδια, πρέπει να τις βάζουμε γκολ, δεν το κάναμε και έτσι χάσαμε».
Οι ευχές του για τις γιορτές: «Καλές γιορτές, υγεία σε όλους. Να προσέχουμε με την οικογένεια μας και με τους φίλους μας και να γυρίσουμε υγιής γιατί βλέπουμε ότι δεν μας αφήνει και εμάς στο ποδόσφαιρο αυτός ο ιός».

ΙΒΑΝ ΓΙΟΒΑΝΟΒΙΤΣ (Παναθηναϊκός):
«Σίγουρα ήταν ένα απαιτητικό παιχνίδι, ο ΠΑΣ Γιάννινα είναι μία σοβαρή ομάδα, πειθαρχημένη, δεν αφήνει πολλούς χώρους, δεν αφήνει πολλές ευκαιρίες. Έπρεπε να είμαστε πολύ συγκεντρωμένοι, όμως νομίζω η διαφορά ποιότητας ήταν αυτή που στο τέλος έκρινε το παιχνίδι. Ήμασταν καλύτεροι και δίκαια κερδίσαμε».
Για τον Σένκεφελντ, το πρώτο γκολ του Σάντσες αλλά και το γκολ που προήλθε από στημένη μπάλα μετά από καιρό: «Είναι ευχάριστο πώς μετά από πολύ καιρό σκοράραμε από στημένη φάση, ο Φακούντο είναι παίκτης που έχει αυτή τη δυνατότητα, είναι ευχάριστο ότι ο Μπαρτ μετά από πάρα πολύ μεγάλο διάστημα έκανε ένα ολόκληρο 90λεπτο και ήταν μάλιστα καλός. Πιστεύω στη συνέχεια θα είναι ακόμη καλύτερος, αλλά γενικά είμαι ικανοποιημένος από όλα τα παιδιά γιατί έδειξαν πολύ μεγάλη ηρεμία, δεν αλλάξαμε τον τρόπο παιχνιδιού.
Παρότι το πρώτο ημίχρονο ήταν αυτό που δεν φαινόταν να έχει θετική έκβαση για εμάς, όμως από την αρχή του δευτέρου ημιχρόνου φαινόταν ότι με λίγο καλύτερο ρυθμό μπορούσαμε να τελειώσουμε και το παιχνίδι».