Βαριά ήττα στη Λεωφόρο, Παναθηναϊκός-ΠΑΣ Γιάννινα 4-0

on .

7

Αποδεκατισμένος από τις απουσίες, χτυπημένος από ιό γαστρεντερίτιδας και σαφώς επηρεασμένος από τα δημοσιεύματα περί φυγής του Ηρακλή Μεταξά, ο ΠΑΣ Γιάννινα δεν κατάφερε να σταθεί ανταγωνιστικός το βράδυ του Σαββάτου στο «Απόστολος Νικολαΐδης» της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και ηττήθηκε με 4-0 από τον Παναθηναϊκό που πανηγύρισε την έξοδο του στην Ευρώπη.

Εκτός αγώνα με γαστρεντερίτιδα οι Περέα και Εραμούσπε και την τελευταία στιγμή o Καραχάλιος.

Πώς έπαιξαν

Λαβωμένος παρατάχθηκε σε ακόμη ένα φετινό παιχνίδι ο ΠΑΣ Γιάννινα, με τα προβλήματα να είναι αρκετά πριν την αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο εξαιτίας των συμπτωμάτων γαστρεντερίτιδας που παρουσίασαν οι Περέα, Εραμούσπε που πήραν τον δρόμο της επιστροφής στα Γιάννινα την ημέρα του αγώνα. Σαν να μην έφταναν οι πολλές απουσίες, ήρθε να προστεθεί και αυτή του Καραχάλιου που ανακοινώθηκε ότι θα ξεκινήσει βασικός αλλά παρουσιάστηκε πρόβλημα της τελευταίας στιγμής με την γαστρεντερίτιδα και αντικαταστάθηκε από τον Λώλη.

Παρά τα ουκ ολίγα προβλήματα, ο Ηρακλής Μεταξάς παρέταξε τον ΠΑΣ με την ίδια διάταξη με τα προηγούμενα ματς, δηλαδή με το 4-4-1-1. Κάτω από τα δοκάρια ήταν ο Λοντίγκιν, δεξί μπακ ο Σάλιακας, αριστερό ο Οικονομόπουλος και στο κέντρο της άμυνας οι Παντελάκης και Κάργας. Στα αμυντικά χαφ αγωνίστηκαν οι Λιάσος και Στάνκο μετά το ξαφνικό πρόβλημα του Καραχάλιου, δεξιά στα χαφ έπαιξε ο Σνάιντερ, αριστερά ο Λώλης και ο Ντομίνγκεθ σε ελεύθερο ρόλο πίσω από τον Κύρκο που ήταν στην κορυφή της επίθεσης. Από την πλευρά του, ο προπονητής Ιβάν Γιοβάνοβιτς παρέταξε τον Παναθηναϊκό με διάταξη 4-2-3-1. Κάτω από τα δοκάρια ήταν ο Μπρινιόλι, δεξί μπακ ο Κώτσιρας, αριστερό ο Χουάνκαρ και στο κέντρο της άμυνας έπαιξαν οι Βέλεθ και Σένκεφελντ. Στα αμυντικά χαφ αγωνίστηκαν οι Πέρεθ και Βιγιαφάνιες, δεξί εξτρέμ αγωνίστηκε ο Παλάσιος, αριστερό ο Αϊτόρ και ο Γκατσίνοβιτς αγωνίστηκε σε ελεύθερο ρόλο πίσω από τον Μακέντα που έπαιξε μετά από καιρό στην κορυφή της επίθεσης.

«Πράσινη» κατοχή μπάλας - σωτήριες επεμβάσεις Λοντίγκιν

Τα πολλά αγωνιστικά προβλήματα αλλά και το κίνητρο του Παναθηναϊκού να εξασφαλίσει από την προτελευταία αγωνιστική ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο, είχε να αντιμετωπίσει στο προχθεσινό παιχνίδι ο ΠΑΣ Γιάννινα. Η πίεση που άσκησαν οι «πράσινοι» με το ξεκίνημα του αγώνα ήταν ολοφάνερη στον αγωνιστικό χώρο και είναι χαρακτηριστικό ότι κέρδισαν πάνω από 7 κόρνερ στο πρώτο εικοσάλεπτο έχοντας και υπέρ τους την κατοχή μπάλας. Ο ΠΑΣ είχε ένα σουτ στο 15’ με τον Λιάσο ύστερα από αντεπίθεση αλλά ο Μπρινιόλι μπλόκαρε τη μπάλα στη γωνιά του. Ο Παναθηναϊκός συνέχισε να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και δημιούργησε στα επόμενα λεπτά σοβαρές απειλές για την εστία του Λοντίγκιν. Στο 17’ από εκτέλεση κόρνερ από τα δεξιά με τον Παλάσιος, ο Σένκεφελντ πήρε την κεφαλιά αλλά ο Λώλης έδιωξε τη μπάλα πάνω στη γραμμή. Δυο λεπτά αργότερα (19’), οι «πράσινοι» έφτασαν και πάλι με αξιώσεις στα καρέ του Λοντίγκιν.

Σε σέντρα του Γκατσίνοβιτς από δεξιά, ο Παλάσιος πήρε την κεφαλιά, αλλά η μπάλα έφυγε ελάχιστα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Λοντίγκιν. Τα πολλά κερδισμένα κόρνερ των γηπεδούχων και το γεγονός πώς υπήρχαν περισσότερα προβλήματα των Γιαννιωτών στη μεσαία γραμμή «έβγαζαν μάτι» πώς απουσίαζε ο Καραχάλιος. Όσο περνούσε η ώρα, το παιχνίδι είχε ρυθμό και το «τριφύλλι» έψαχνε ένα γκολ, το οποίο άγγιξε σε διπλή χαμένη ευκαιρία. Συγκεκριμένα, στο 27’ σε κόρνερ από τα αριστερά με τον Αϊτόρ, ο Βιγιαφάνιες έκανε το τακουνάκι, ο Λοντίγκιν απέκρουσε αρχικά, στη συνέχεια ο Λώλης έδιωξε πάνω στη γραμμή, η μπάλα έφτασε στον Βέλεθ που έκανε το σουτ όμως και πάλι ο έμπειρος γκολκίπερ του ΠΑΣ Γιάννινα απέκρουσε σωτήρια τη μπάλα σε νέο κόρνερ Στο νέο κόρνερ για τον Παναθηναϊκό με τον Αϊτόρ από αριστερά ο Βέλεθ πήρε την κεφαλιά με τον Λοντίγκιν εκ νέου να διώχνει σε κόρνερ και να κρατάει το μηδέν. Ήταν δύο συνεχόμενες εκπληκτικές επεμβάσεις από τον πορτιέρο των Γιαννιωτών. Λύγισε τον ανίκητο Λοντίγκιν ο Βιγιαφάνιες

Οι παίκτες του Γιοβάνοβιτς συνέχισαν να κυκλοφορούν ωραία τη μπάλα, με τους φιλοξενούμενους να έχουν προβλήματα στην ανασταλτική τους λειτουργία και μη μπορούν να ανακόψουν τις ορέξεις των πρασίνων που ζητούσαν απεγνωσμένα το γκολ. Σε μία ακόμη ευκαιρία, ο Αϊτόρ βρήκε τον Γκατσίνοβιτς, αυτός έκανε το σουτ από το ύψος της περιοχής στο 33’ αλλά η μπάλα έφυγε άουτ. Η πίεση των γηπεδούχων δεν άργησε να αποφέρει καρπούς και το προβάδισμα ήρθε στο 37’.

Ο Μπρινιόλι έδωσε στον Πέρεθ, αυτός πέρασε κάθετα στον Αϊτόρ, ο Ισπανός έδωσε αριστερά στον Χουάνκαρ που έκανε το παράλληλο γύρισμα προς τον Αϊτόρ, ο εξτρέμ των «πράσινων» έπιασε περισσότερο αέρα παρά μπάλα, όμως αυτή έφτασε στον Βιγιαφάνιες που καραδοκούσε και με σουτ έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του μέχρι τότε ανίκητου Λοντίγκιν για το 1-0.

Αυτό ήταν το πρώτο φετινό γκολ του Αργεντινού στο πρωτάθλημα που είχε να σκοράρει από τον Απρίλιο του 2021 στο ματς με τον ΠΑΟΚ.

Πολλές αλλαγές - πάγωμα ρυθμού

Στην ανάπαυλα του ημιχρόνου, οι νταμπλούχοι άνδρες και οι νταμπλούχες γυναίκες του Παναθηναϊκού στο βόλεϊ αποθεώθηκαν από τον κόσμο που παρακολούθησε στη Λεωφόρο το παιχνίδι της ομάδας του με τον ΠΑΣ Γιάννινα.

Μία ανάλογη εικόνα είδαμε και την περασμένη εβδομάδα στο «Ζωσιμάδες» στο ματς με τον ΠΑΟΚ, με την γυναικεία ομάδα βόλεϊ του ΠΑΣ Γιάννινα να βραβεύεται από την ΠΑΕ για την άνοδο στην Α2 και να αποθεώνεται από τον κόσμο.

Με το ξεκίνημα της επανάληψης ο Ηρακλής Μεταξάς έριξε στο παιχνίδι τον Στέφανο Σιόντη αντί του Ντομίνγκεθ. Όσο για τον έμπειρο Γιαννιώτη μέσο, επέστρεψε ως αντίπαλος σε γνώριμα λημέρια, μιας και ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά στον Παναθηναϊκό.

Η πρώτη ευκαιρία του δευτέρου ημιχρόνου ανήκε στους γηπεδούχους, όταν ο Γκατσίνοβιτς στο 47’ έκλεψε τη μπάλα από τον Κάργα, έκανε το σουτ αλλά η μπάλα κατέληξε αρκετά μέτρα δίπλα από την εστία του Λοντίγκιν.

Στη συνέχεια τόσο οι αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν από τους δυο προπονητές, όσο και οι αρκετές διακοπές είχαν ως αποτέλεσμα να παγώσει ο ρυθμός και να μην υπάρχει κάτι αξιοσημείωτο στο παιχνίδι.

Ο Ηρακλής Μεταξάς ανακάτεψε την τράπουλα, βάζοντας τον Κόντε στη θέση του Κύρκου και τον Μπρένερ στη θέση του Λώλη. Για τον Ισπανό ήταν η δεύτερη συμμετοχή μετά την πολύμηνη αποχή λόγω του τραυματισμού του, μιας και αγωνίστηκε ως αλλαγή και στο παιχνίδι με την ΑΕΚ. Μετά από αρκετά λεπτά, οι γηπεδούχοι δημιούργησαν ευκαιρία στο 62’. Ο Αϊτόρ εκτέλεσε το κόρνερ, η μπάλα έφτασε στον Βέλεθ που έκανε το σουτ από το ύψος του πέναλτι, η μπάλα βρήκε στον Κάργα και κατέληξε κόρνερ. Στο 67’ ο Αϊτόρ έκανε το σουτ αλλά ο Λοντίγκιν είχε απάντηση, μπλοκάροντας τη μπάλα. Κλείδωσε σε λίγα λεπτά η νίκη Οι «πράσινοι» είχαν την υπεροχή αλλά όσο παρέμενε το ρευστό 1-0, ο ΠΑΣ Γιάννινα ήταν στο κόλπο της διεκδίκησης τουλάχιστον του βαθμού της ισοπαλίας.

Ωστόσο, οι όποιες ελπίδες του ΠΑΣ Γιάννινα να φύγει με κάτι από το «Απόστολος Νικολαίδης» εξανεμίστηκαν μέσα σε λίγα λεπτά. Λίγο οι σοβαρές ελλείψεις των φιλοξενούμενων, λίγο το υψηλό κίνητρο των γηπεδούχων που διψούσαν να σφραγίσουν το ευρωπαϊκό εισιτήριο, είχαν ως αποτέλεσμα ο Παναθηναϊκός να κλειδώσει τη νίκη με δυο γρήγορα γκολ.

Αρχικά, στο 68’ ο Αιτόρ από αριστερά βρήκε τον Καρλίτος αυτός κατέβασε όμορφα τη μπάλα, δεν τέλειωσε τη φάση αλλά έστρωσε στον Μαουρίσιο, ο οποίος έκανε το σουτ, η μπάλα κόντραρε στο σώμα του Οικονομόπουλου και κατέληξε στα δίχτυα του Γιούρι Λοντίγκιν για το 2-0. Να σημειωθεί ότι ο Μαουρίσιο είχε σκοράρει εναντίον του ΠΑΣ Γιάννινα και στο παιχνίδι της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος στις 19 Δεκεμβρίου 2021 στη νίκη της ομάδας του με 2-0.

Έχοντας υπέρ του το μομέντουμ του αγώνα και ανεβασμένη την ψυχολογία, ο Παναθηναϊκός καθάρισε την υπόθεση- νίκη στο 71’.

Ο Κουρμπέλης τροφοδότησε με κάθετη μπαλιά τον Καρλίτος, ο Ισπανός έφερε υποδειγματικά τη μπάλα μπροστά του και πλάσαρε ιδανικά τον Λοντίγκιν, σημειώνοντας το 3-0 για τους «πράσινους» και βάζοντας ουσιαστικά τελεία στην αναμέτρηση της Λεωφόρου Αλεξάνδρας . Ο ΠΑΣ προσπάθησε τουλάχιστον να βγει μπροστά και να μειώσει τουλάχιστον στο σκορ, πραγματοποιώντας κάποιες τελικές προσπάθειες.

Στο 74’ με ωραία ατομική προσπάθεια, ο Σνάιντερ έκανε το σουτ αλλά μπλοκαρε τη μπάλα ο Μπρινιόλι.

Η ομάδα των Ιωαννίνων απείλησε με αξιώσεις την εστία του Ιταλού τερματοφύλακα του Παναθηναϊκού στο 78’. Ο Οικονομόπουλος πάσαρε στον Μπρένερ, ο Αργεντινός κέρδισε τις κόντρες, η μπάλα έφτασε στον Κόντε που έπιασε το σουτ όμως ο Μπρινιόλι μπλόκαρε τη μπάλα. Σκόραρε και ο Χουάνκαρ Η έκβαση της αναμέτρησης είχε κριθεί αρκετά λεπτά νωρίτερα με το μεν «τριφύλλι» να ψάχνει ένα ακόμη γκολ για να δώσει πιο πανηγυρικό τόνο στη νίκη- έξοδο στην Ευρώπη και τους Ηπειρώτες να θέλουν να πετύχουν το γκολ της τιμής ή να αποφύγουν μία βαριά ήττα.

Τελικά, οι γηπεδούχοι ευτύχησαν να δώσουν διαστάσεις θριάμβου στη νίκη τους. Στο 87’ ο Χατζηγιοβάνης εκτέλεσε το φάουλ από τα δεξιά, ο Στάνκο απομάκρυνε προσωρινά τη μπάλα με το κεφάλι, αυτή έφτασε στον Χουάνκαρ ο οποίος έκανε το δυνατό σουτ εκτός περιοχής, η μπάλα κόντραρε, άλλαξε πορεία και για μία ακόμη φορά ξεγέλασε τον τερματοφύλακα του ΠΑΣ Γιάννινα που είδε τη μπάλα να καταλήγει στα δίχτυα για το 4-0. Στην τελευταία προσπάθεια του ΠΑΣ στο παιχνίδι, ο Σάλιακας σέντραρε στο 89’, ο Κόντε έκανε το σουτ αλλά το τελείωμα του Ισπανού φορ δεν ήταν αυτό που θα ήθελε με τη μπάλα να φεύγει πάνω από την εστία του Μπρινιόλι.

Το τελικό σφύριγμα του διαιτητή Μανούχου βρήκε άπαντες στον Παναθηναϊκό να πανηγυρίζουν την επιστροφή της ομάδας τους στις ευρωπαικές διοργανώσεις μετά το 2017. Με σκορ 4-0 ο ΠΑΣ Γιάννινα είχε ηττηθεί και άλλες τρεις φορές στην προιστορία των αναμετρήσεων από τον Παναθηναικό σε επίπεδο πρωταθλήματος (1980-81, 2009-10 και 2016-17).

Διαιτησία: Μανούχος (Νικολαΐδης- Νικολακάκης)

Παναθηναϊκός (Ιβάν Γιοβάνοβιτς): Μπρινιόλι, Κώτσιρας, Χουάνκαρ, Σένκεφελντ, Βέλεθ (75’ Σάρλια), Πέρεθ, Βιγιαφάνιες (57’ Μαουρίσιο), Γκατσίνοβιτς (57’ Καρλίτος), Αϊτόρ, Μακέντα (66’ Κουρμπέλης), Παλάσιος (75’ Χατζηγιοβάνης).

ΠΑΣ Γιάννινα (Ηρακλής Μεταξάς): Λοντίγκιν, Σάλιακας, Οικονομόπουλος, Παντελάκης, Κάργας, Λώλης (60’ Μπρένερ), Στάνκο, Λιάσος, Ντομίνγκεθ (46’ Σιόντης), Σνάιντερ, Κύρκος (60’ Κόντε).