Χωρίς πρόσβαση σε τουαλέτες και αποδυτήρια οι ΑΠΕΙΡΩΤΑΝ Ανατολής

on .

APEIROTAN SHMA

• Την απόλυτη αδιαφορία από τον Δήμο Ιωαννιτών καθ’ όλη τη διάρκεια της περασμένης αγωνιστικής περιόδου, σχετικά με το μείζον πρόβλημα της μη πρόσβασης σε τουαλέτες και αποδυτήρια στο Δημοτικό Γήπεδο Ανατολής, βίωσε η γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου της Ανατολής ΑΠΕΙΡΩΤΑΝ.

Η ομάδα των ΑΠΕΙΡΩΤΑΝ, αναγνωρισμένο σωματείο για το ποδόσφαιρο Γυναικών με έδρα τα Ιωάννινα, συμμετείχε φέτος στο πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής γυναικών, κατακτώντας μάλιστα τη δεύτερη θέση του ομίλου της, με μέσο όρο ηλικίας τα 15 έτη.

Επιπλέον, η ακαδημία του σωματείου ήταν η μοναδική ομάδα στην Ελλάδα φέτος, που αποτελούνταν αποκλειστικά από κορίτσια και συμμετείχε σε πρωτάθλημα υποδομών της Ε.Π.Σ. Ηπείρου, αγωνιζόμενη απέναντι σε ομάδες αγοριών.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπισε η ομάδα εν έτει 2022, ήταν η μη πρόσβαση σε τουαλέτες και αποδυτήρια για τις αθλήτριες στις εγκαταστάσεις του Δημοτικού Γηπέδου Ανατολής Ιωαννίνων. Όπως σημειώνεται από τις ΑΠΕΙΡΩΤΑΝ, η διοίκηση του Α.Ο. Ανατολής είχε την απόλυτη χρήση των εγκαταστάσεων και δεν τους επέτρεπε την πρόσβαση σε βασικές συνθήκες υγιεινής, υπογραμμίζοντας πως ένα σπουδαίο εγχείρημα συνάντησε εμπόδια και φυλετικές διακρίσεις.

 «Ισότιμο δικαίωμα…»

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. των ΑΠΕΙΡΩΤΑΝ και γονέας αθλήτριας Ιωάννης Παΐλας, με ανοιχτή επιστολή του προς τον Δήμαρχο Ιωαννιτών Μ. Ελισάφ, ζήτησε ενημέρωση γιατί οι αθλήτριες της ομάδας στερήθηκαν την πρόσβαση σε βασικές συνθήκες υγιεινής. Ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως για τις ανάγκες της άθλησης των αθλητριών ο Δήμος παραχώρησε το γήπεδο της Ανατολής, ωστόσο, η διοίκηση του ΑΟ Ανατολής δεν τους επέτρεψε τη χρήση τουαλετών και αποδυτηρίων και πως η διοίκηση των ΑΠΕΙΡΩΤΑΝ είχε καλέσει τον Δήμο να σκεφτεί το πρόβλημα των αθλητριών όταν χρειάζεται να αλλάξουν ή να έχουν ανάγκη χρήσης τουαλετών ως γυναίκες. 

Επίσης, ο Ι. Παΐλας στο σχετικό έγγραφο είχε παρακαλέσει τον Δήμαρχο να σκεφτεί πως οι οικογένειες των αθλητριών μας είναι δημότες αυτής της πόλης και έχουν ισότιμο και ομοειδές δικαίωμα για άθληση των παιδιών τους. 

***

Τέλος, ο Πρόεδρος της γυναικείας ομάδας, επικαλούμενος και την ευαισθησία του Δημάρχου σε θέματα ισότητας των δύο φύλων, επισημαίνει πώς οι υποστηρικτικές και προβεβλημένες για την ισότιμη θέση της γυναίκας και τα δικαιώματά της δηλώσεις των αρμόδιων φορέων της πόλης και του Δήμου, είναι μόνο κατά την ημέρα εορτασμού της γυναίκας.