Φινάλε με ήττα Άρης-ΠΑΣ Γιάννινα 3-1

on .

pas aris

 Με ήττα ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις του στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος ο ΠΑΣ Γιάννινα, καθώς ηττήθηκε χτες το βράδυ με σκορ 3-1 από τον Άρη στο «Κλεάνθης Βικελίδης» της Θεσσαλονίκης. Οι Γιαννιώτες που είχαν τη στήριξη και τη βοήθεια πάνω από 300 φιλάθλων, κατάφεραν να προηγηθούν νωρίς στο σκορ με τον Λιάσο (7’) και έχασαν μεγάλη ευκαιρία να καθαρίσουν το ματς με το χαμένο τετ α τετ του Μορέιρα (18’). Ο Άρης κυριάρχησε στη συνέχεια και γκολ των Νταρίντα (26’) και Ματέο Γκαρσία (43’) γύρισε το ματς πριν το φινάλε του πρώτου μέρους. Ο Καμαρά (58’) διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα για τους Θεσσαλονικείς που τερμάτισαν στην 5η θέση. Ο ΠΑΣ Γιάννινα έμεινε στους 23 βαθμούς και τον πλησίασαν Ιωνικός και Λεβαδειακός που νίκησαν Αστέρα Τρίπολης και ΟΦΗ αντίστοιχα, αλλά και η Λαμία που πήρε ισοπαλία στο Αγρίνιο από τον Παναιτωλικό. Σήμερα είναι προγραμματισμένη η κλήρωση για τα play off και play out.

Παρότι προηγήθηκε νωρίς στο σκορ με το γκολ του Λιάσου (7’) και «πάγωσε» το «Κλεάνθης Βικελίδης» ο ΠΑΣ Γιάννινα γνώρισε την ήττα με 3-1 από τον ανώτερο Άρη στη Θεσσαλονίκη και ολοκλήρωσε με ήττα την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος. Το χαμένο τετ α τετ του Μορέιρα (18’) ήταν καθοριστικό καθώς από το 15λεπτο και μετά ο Άρης πήρε τα ηνία του αγώνα. Οι Θεσσαλονικείς είχαν δοκάρι με τον Νταρίντα (10’) και έκαναν την ανατροπή χάρη στα γκολ των Νταρίντα (26’) και Ματέο Γκαρσία (43’). Παρά την προσπάθεια του ΠΑΣ στην επανάληψη ο Καμαρά (58’) διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα για το 3-1. Στους 23 βαθμούς και την 11η θέση τερμάτισε ο ΠΑΣ Γιάννινα, τον πλησίασαν βαθμολογικά Ιωνικός και Λεβαδειακός που νίκησαν Αστέρα Τρίπολης και ΟΦΗ αντίστοιχα, αλλά και η Λαμία που πήρε ισοπαλία στο Αγρίνιο από τον Παναιτωλικό.

Πώς έπαιξαν

Αποδεκατισμένος ταξίδεψε στη Θεσσαλονίκη ο ΠΑΣ Γιάννινα για το παιχνίδι με τον Άρη, έχοντας μία ντουζίνα απουσίες. Εκτός αποστολής έμειναν οι τραυματίες Ροσέρο, Καραχάλιος, Νίνης, Παντελάκης, Παμλίδης, Κιάκος και οι τιμωρημένοι Τζίνο και Πήλιος. Ντεμπούτο με τα κυανόλευκα πραγματοποίησε ο 26χρονος Ρουμάνος αριστερός οπισθοφύλακας Αντρέι Ράντου ο οποίος κλήθηκε να καλύψει το κενό του τιμωρημένου Πήλιου. Σχετικά με τη διάταξη που παρέταξε τους Γιαννιώτες ο Θανάσης Στάικος, παρέμεινε πιστός στο προσφιλές του σύστημα 4-3-3 παρά τις αλλαγές στο βασικό σχήμα. Κάτω από τα δοκάρια ήταν ο Τσιντώτας, δεξί μπακ ο Σόρια και αριστερό ο Ράντου, ενώ στο κέντρο της άμυνας αγωνίστηκαν  οι Εραμούσπε και Μπακαδήμας. Στα αμυντικά χαφ επέστρεψε  ο Μπιλμπάο μετά από απουσία σχεδόν 3 μηνών, έχοντας μπροστά του τους Λιάσο και Ριένστρα. Αριστερά στην επίθεση έπαιξε ο Μορέιρα, δεξιά ο Τζίμας και στην κορυφή ο Μπάλαν.

Από την άλλη ο Αποστόλης Τερζής παρέταξε κι αυτός τον Άρη με 4-3-3. Κάτω από τα δοκάρια ήταν  ο Σαμπάνης, δεξί μπακ ο Εμπακατά και αριστερό ο Πίρσμαν, ενώ στο κέντρο της άμυνας ήταν  οι Φαμπιάνο και Μπράμπετς. Αμυντικό χαφ έπαιξε ο Ντουκουρέ, έχοντας εσωτερικούς μέσους μπροστά του τους Πάλμα και Νταρίντα. Δεξιά στην επίθεση αγωνίστηκε ο Γκαρσία, αριστερά ο Καμάτσο και στην κορυφή της επίθεσης ο Καμαρά.

pas

Αιφνιδίασε και σκόραρε με Λιάσο ο ΠΑΣ

Με μηνύματα και φανέλες κατά του σεξισμού μπήκαν οι ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων στον αγωνιστικό χώρο οι παίκτες των δυο ομάδων. Oι Γιαννιώτες αγωνίστηκαν με τον κόσμο στο πλευρό τους που πήραν θέση από νωρίς στις κερκίδες του «Κλεάνθης Βικελίδης». Φίλαθλοι του ΠΑΣ ταξίδεψαν από τα Γιάννενα με πούλμαν αλλά και με IX, ενώ αρκετοί ήταν οι φίλοι του ΠΑΣ που διαμένουν μόνιμα στη Θεσσαλονίκη και είδαν από κοντά την αγαπημένη τους ομάδα. 

Ο Άρης μπήκε πιο καλά στο ματς και στο 6’ σκόραρε με τον Μπράμπετς αλλά το γκολ ακυρώθηκε σωστά ως οφσάιντ. Ο ΠΑΣ προσπαθούσε να βρει τα πατήματά του και κατάφερε να βρει δίχτυα στη πρώτη τελική ευκαιρία που δημιούργησε στο παιχνίδι. Από εκτέλεση πλαγίου του Πήλιου, ο Ριένστρα πάσαρε στον Μπάλαν, ο Ρουμάνος βγήκε τετ α τετ με τον Σαμπάνη, ο γκολκίπερ του Άρη απέκρουσε αρχικά, η μπάλα πήγε από την άλλη πλευρά στον Τζίμα που προσπάθησε να σουτάρει, στρώθηκε όμως στον Λιάσο που έπιασε το σουτ και την έστειλε στα δίχτυα για το 0-1 μέσα σε έξαλλους πανηγυρισμούς. Αυτό ήταν το τρίτο γκολ του Λιάσου με τη φανέλα του ΠΑΣ Γιάννινα και το  δεύτερο την τρέχουσα σεζόν. 

Δοκάρι με Νταρίντα για τον Άρη

Όπως ήταν λογικό ο Άρης προσπαθούσε να βρει τρόπους να αντιδράσει στο τέρμα που πέτυχαν οι Γιαννιώτες και στο 10’ έφτασαν μία ανάσα από το να ισοφαρίσουν το παιχνίδι. Ο Νταρίντα βρέθηκε αφύλακτος έξω από τη μεγάλη περιοχή, έκανε το δυνατό σουτ απέκρουσε ο Τσιντώτας η μπάλα βρήκε στο δοκάρι και κατέληξε κόρνερ. Αυτή η φάση ήταν και ένα δείγμα της κλάσης του Τσιντώτα, καθώς η μπάλα έσκασε στο έδαφος και μπροστά του. Οι φιλοξενούμενοι όποτε τους δινόταν η ευκαιρία, έβγαιναν μπροστά με αντεπιθέσεις  για να κάνουν τη ζημιά στην εστία του Σιαμπάνη. Στο 18’ ο Μορέιρα βγήκε από αριστερά στην πλάτη της άμυνας του Άρη μπήκε μέσα στην περιοχή από πλάγια θέση έκανε το σουτ με τη μπάλα να καταλήγει άουτ. Χαρακτηριστικό της πίεσης που άσκησε ο Άρης ήταν ότι στο εικοσάλεπτο η κατοχή ήταν υπέρ του με 76-24%. Στο 21’ σε σουτ του Καμάτσο ο Τσιντώτας δεν είχε πρόβλημα να μπλοκάρει τη μπάλα, ενώ στο 22’ ο Φαμπιάνο βρέθηκε έξω από την περιοχή του ΠΑΣ, σούταρε δυνατά, όμως το σουτ βρήκε σε πλάτη αμυντικού του ΠΑΣ  και κατέληξε κόρνερ.

Ισοφάρισε με Νταρίντα ο Άρης

Η πίεση που άσκησε ο Άρης στα τελευταία λεπτά έμελλε να καρποφορήσει στο 26’. Ο Ματέο Γκαρσία από δεξιά έκανε τη σέντρα, ο Λιάσος γλίστρησε και δεν μπόρεσε να κόψει τη μπάλα αυτή έφτασε στον Νταρίντα που με δυνατό διαγώνιο σουτ την έστειλε στα δίχτυα του Τσιντώτα και ισοφάρισε σε 1-1. Το γκολ της ισοφάρισης από τους Θεσσαλονικείς ήταν θέμα χρόνου να έρθει, καθώς η γιαννιώτικη ομάδα δεν έβρισκε τρόπο να αποσυμπιέσει την πίεση του Άρη και να κρατήσει την μπάλα. Πάντως μετά το γκολ της ισοφάρισης η μεγάλη πίεση του Άρη δεν συνεχίστηκε, αλλά διατήρησε τα ποσοστά κατοχής της μπάλας.  

«Κίτρινη ανατροπή» με γκολ Ματέο Γκαρσία

Οι κίτρινοι που δεν έδειχναν να συμβιβάζονται με την ισοπαλία ενόψει και της έναρξης των play off ευτύχησαν να κάνουν την ολική ανατροπή στο σκορ λίγο πριν οι δυο ομάδες πάνε στα αποδυτήρια. Στο 41’ ο Σόρια πήρε την κίτρινη κάρτα για μαρκάρισμα στον Ματέο Γκαρσία. Ο Σόρια με αυτή την κάρτα συμπλήρωσε τις 4 και θα απουσιάσει στο πρώτο παιχνίδι στα play out. O Άρης είχε μία καλή στιγμή στα γιαννιώτικα καρέ στο 42’ όταν ο Πάλμα έκανε το δυνατό σουτ και ο Τσιντώτας έδιωξε σε κόρνερ. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης βρήκε για δεύτερη φορά τον δρόμο προς τα δίχτυα στο πρώτο ημίχρονο στο 43’. Ο Καμάτσο από αριστερά έκανε τη σέντρα και ο Ματέο Γκαρσία με κεφαλιά στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα του Τσιντώτα κάνοντας την ολική ανατροπή στο σκορ για τους «κίτρινους». Αυτό ήταν και το αποτέλεσμα ενός πρώτου μέρους όπου ο ΠΑΣ έμεινε αρκετά πίσω στο γήπεδο, δεν είχε παίκτες να κρατήσουν τη μπάλα και να αντέξουν την πίεση. Ο Άρης είχε την εδαφική υπεροχή, είχε τις ευκαιρίες και ένα δοκάρι, με την ομάδα του Θανάση Στάικου να προσπαθεί να χτυπήσει στις αντεπιθέσεις και σε μια από αυτές θα μπορούσε να είχε κάνει το 0-2 αλλά ο Μορέιρα δεν ήταν εύστοχος. 

Το «καθάρισε» με Καμαρά ο Άρης

Σε χαμηλό τέμπο κύλησε το πρώτο τέταρτο του δευτέρου ημιχρόνου στο «Κλεάνθης Βικελίδης», με το παιχνίδι να είναι ισορροπημένο και τους Γιαννιώτες να προσπαθούν δειλά- δειλά να πατήσουν με αξιώσεις την αντίπαλη περιοχή. Στο 57’ ο Πάλμα έκανε το σουτ από τα όρια της περιοχής, αλλά μπλόκαρε ο Τσιντώτας. Σε μία προσπάθεια του Μορέιρα στο επόμενο λεπτό και γύρισμα προς το δεύτερο δοκάρι απομάκρυνε με προβολή αμυντικός του Άρη προ του Μπάλαν. Οι γηπεδούχοι ευτύχησαν να πετύχουν και τρίτο γκολ στο 58’. Ο Καμαρά βγήκε στην πλάτη της άμυνας του ΠΑΣ και με πλασέ έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Τσιντώτα, κάνοντας το 3-1. Η φάση ελέχθηκε από το VAR και το γκολ μέτρησε κανονικά. Πάντως ήταν ηλίου φαινότερον ότι οι απουσίες των Καραχάλιου και Τζίνο στα αμυντικά χαφ ήταν κάτι παραπάνω από εμφανείς. 

Ο Άρης συνέχισε να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και στο 66’ σε δυνατό σουτ του Σοάρες η μπάλα έφυγε πάνω από από την εστία του Τσιντώτα. Νέα καλή στιγμή για την ομάδα του Τερζή στο 68’ όταν σε ωραία πάσα του Νταρίντα,  ο Καμαρά έκανε την προβολή, αλλά ο Τσιντώτας είχε αντίδραση και έσωσε τον ΠΑΣ από βέβαιο γκολ. Σε μία έξυπνη αλλαγή προχώρησε ο Θανάσης Στάικος στο 75’, περνώντας στη θέση του Εραμούσπε τον Μπορταγκαράι που έκανε ντεμπούτο με τη φανέλα του ΠΑΣ. Ο Εραμούσπε ήταν στο όριο των καρτών και ο Πελοποννήσιος τεχνικός δεν θέλησε με τίποτα να ρισκάρει τη συμμετοχή του Αργεντινού στόπερ στις δυο πρώτες αναμετρήσεις για τα play out. Ο αγωνιστικός ρυθμός στο ματς έπεσε αισθητά με τις δυο ομάδες να προχωρούν σε αρκετές αλλαγές και να έχουν ήδη το μυαλό τους στη σημερινή κλήρωση για τα play off o Άρης και για τα play out o ΠΑΣ. Σε μία ωραία προσπάθεια στο 85’, ο Πάλμα μπήκε μέσα στην περιοχή έκανε το σουτ η μπάλα κόντραρε στον Μπακαδήμα και βγήκε κόρνερ.

Διαιτησία: Κατοίκος (Μωυσιάδης - Νίκζας)

Άρης (Απόστολος Τερζής): Σιαμπάνης, Εμπακατά, Πίρσμαν, Μπράμπετς, Φαμπιάνο, Ντουκουρέ (89’ Σγουρός), Νταρίντα, Πάλμα (89’ Νταμπό), Ματέο Γκαρσία, Καμάτσο (76’ Ιτούρμπε), Καμαρά (89’ Γκρέι).

ΠΑΣ Γιάννινα (Θανάσης Στάικος): Τσιντώτας, Σόρια, Ράντου, Μπακαδήμας, Εραμούσπε (75’ Μπορταγκαράι), Λιάσος, Μπιλμπάο, Ριένστρα (90’ Κύρκος), Τζίμας (81’ Σταματελόπουλος), Μορέιρα, Μπάλαν.