Εικόνα κατάρρευσης, Λαμία – ΠΑΣ Γιάννινα 2-0

on .

PAS 7

Μακράν τη χειρότερη φετινή του εμφάνιση πραγματοποίησε το βράδυ του Σαββάτου ο ΠΑΣ Γιάννινα και ηττήθηκε δίκαια από τη Λαμία με 2-0 στο ΔΑΚ Λαμίας «Αθανάσιος Διάκος» στην πρεμιέρα των Playout της Super League και έμπλεξε σε περιπέτειες στη μάχη για την αποφυγή του υποβιβασμού.

Οι Λαμιώτες ήταν ανώτεροι στο πρώτο μέρος και με δύο γκολ του Βέργου (12’, 45+1’) πήραν προβάδισμα νίκης κόντρα στον κάκιστο ΠΑΣ Γιάννινα. Η ομάδα της Ηπείρου δεν αφυπνίστηκε ούτε όταν η Λαμία έμεινε με 10 παίκτες λόγω της αποβολής του Ντε Βινσέντι (52’) και απείλησε ελάχιστα. Μετά τα υπόλοιπα αποτελέσματα η διαφορά του ΠΑΣ από την επικίνδυνη ζώνη μειώθηκε στο +5 από τους Ιωνικό και Λεβαδειακό που ισοβαθμούν με 18 στην τελευταία θέση. 

Κατώτερος των περιστάσεων εμφανίστηκε στο παιχνίδι της πρεμιέρας των Playouts o ΠΑΣ Γιάννινα καθώς γνώρισε την ήττα με 2-0 από τη Λαμία στο «Αθανάσιος Διάκος». Εικόνα ερασιτεχνικής ομάδας με παιδικά λάθη, ειδικά στο πρώτο ημίχρονο, παρουσίασε το νωθρό και άνευρο σύνολο του Θανάση Στάικου. Η ομάδα της Φθιώτιδας αγκάλιασε τη νίκη από το πρώτο ημίχρονο χάρη σε δυο προσωπικά τέρματα του Νίκου Βέργου (12’-45+1’). Παρά το γεγονός ότι ο ΠΑΣ αγωνίστηκε για κάτι παραπάνω από 40 λεπτά με παίκτη περισσότερο λόγω της αποβολής του Ντε Βινσέντι  δεν εκμεταλλεύτηκε το αριθμητικό πλεονέκτημα και μοιραία ήρθε η ήττα στο πρώτο από τα επτά κρίσιμα παιχνίδια για την αποφυγή του υποβιβασμού. Στους 5 βαθμούς μειώθηκε η διαφορά του ΠΑΣ από την επικίνδυνη ζώνη μετά τα υπόλοιπα παιχνίδια και κυρίως την ήττα του Ιωνικού στο Περιστέρι με 2-0 από τον Ατρόμητο και την ισοπαλία (1-1) του Λεβαδειακού με τον ΟΦΗ στο Ηράκλειο.

Πώς έπαιξαν

Με τρεις αλλαγές σε σχέση με το παιχνίδι στο «Κλεάνθης Βικελίδης» παρατάχθηκε ο ΠΑΣ Γιάννινα στο ΔΑΚ Λαμίας. Τη θέση του τιμωρημένου Σόρια πήρε ο Τσάβος, ενώ Πήλιος και Τζίνο επέστρεψαν στο βασικό σχήμα αντί των Ράντου και Μπιλμπάο. Παρά το ανακάτεμα της τράπουλας από τον προπονητή του ΠΑΣ λόγω των πολλών απουσιών, το σύστημα που προτίμησε σε ακόμη ένα φετινό ματς ήταν το 4-3-3. Κάτω από τα δοκάρια ήταν ο Τσιντώτας, δεξί μπακ ο Τσάβος, αριστερό ο Πήλιος και κεντρικό αμυντικό δίδυμο οι Εραμούσπε και Μπακαδήμας. Αμυντικό χαφ αγωνίστηκε ο Τζίνο, έχοντας μπροστά του ως εσωτερικούς μέσους τους Λιάσο και Ριένστρα. Δεξιά στην επίθεση έπαιξε ο Τζίμας, αριστερά ο Μορέιρα και στην κορυφή ο Μπάλαν. 

Από την πλευρά του ο προπονητής της Λαμίας Λεωνίδας Βόκολος παρέταξε την ομάδα του με 4-4-2. Κάτω από τα δοκάρια ήταν ο Γκαραβέλης, δεξί μπακ ο Σιμόν και αριστερό ο Αμπαντά, ενώ στο κέντρο της άμυνας στόπερ ήταν οι Τζανετόπουλος και Παπαδόπουλος. Στα αμυντικά χαφ αγωνίστηκαν οι Τζανδάρης και Νούνιες, δεξιά στα χαφ έπαιξε ο Τσιλούλης και αριστερά ο Μαρτίνεθ, ενώ στην επίθεση το δίδυμο ήταν ο πρώην παίκτης του ΠΑΣ και πάντα αγαπημένος των Γιαννιωτών φιλάθλων Ντε Βινσέντι και ο Βέργος.

Άφαντος ο ΠΑΣ, γκολ ο Βέργος

Η… κακή μέρα από το πρωί φάνηκε για τον ΠΑΣ Γιάννινα, ο οποίος μπήκε υπνωτισμένος και νωθρός στο σαββατιάτικο παιχνίδι. Με τη βοήθεια του κόσμου της η Λαμία μπήκε δυναμικά στον αγώνα και μόλις στο 3’ είχε την πρώτη της καλή στιγμή στην εστία του Τσιντώτα. Μετά από λάθος του Τζίμα, η μπάλα πήγε δεξιά στον Τσιλούλη που έπιασε το σουτ, όμως ήταν αδύναμο και ο πορτιέρο του ΠΑΣ μπλόκαρε εύκολα. 

Σαφώς μεγαλύτερη ευκαιρία ήταν αυτή που χάθηκε στο 9’. Μετά από σέντρα του Μαρτίνεθ από αριστερά και λάθος απομάκρυνση του Μπακαδήμα, η μπάλα στρώθηκε στον Βέργο ο οποίος γύρισε και σούταρε, όμως ο Εραμούσπε με σωτήριο τάκλιν έσωσε τον ΠΑΣ από το γκολ. Το momentum στο ξεκίνημα της αναμέτρησης ευνόησε τους Λαμιώτες, οι οποίοι πήραν το προβάδισμα στο σκορ στο 12’ με πρωταγωνιστή τον Νίκο Βέργο. Ο Ρούμπεν Μαρτίνεθ έκανε το σουτ από τον άξονα, η μπάλα κόντραρε στο γόνατο του Μπακαδήμα και άλλαξε πορεία, ξεγέλασε τον Τσιντώτα που προσπάθησε με διπλή ενέργεια να σώσει το γκολ πριν η μπάλα περάσει τη γραμμή, όμως ο επερχόμενος Βέργος με κοντινή προβολή πρόλαβε τους αμυντικούς και έκανε το 1-0. Το γκολ ήρθε ως απόρροια μίας ακόμη προβληματικής εικόνας στην άμυνα του ΠΑΣ και ακόμη ενός λάθους που έδωσε σε αντίπαλο των Γιαννιωτών εύκολο και γρήγορο προβάδισμα.

Ομάδα κομμένη στα δύο

 Μετά το κάκιστο πρώτο τέταρτο στο ματς, ο ΠΑΣ προσπάθησε να αντιδράσει στο γκολ και να πάρει κάποια μέτρα στο γήπεδο, κάνοντας τα πρώτα δειλά επιθετικά του βήματα αλλά χωρίς να φανεί απειλητικός για την αντίπαλη εστία. Ο λόγος ήταν πολύ απλός. Λιάσος και Ριένστρα ήταν εντελώς αρνητικοί και εκτός κλίματος αγώνα. Πήγαιναν πάντα δεύτεροι στη μπάλα, με αποτέλεσμα η ομάδα να είναι κομμένη στα δύο, χωρίς κέντρο και χωρίς κάποιον να μπορεί να κρατήσει μπάλα. 

Στο 29’ ένα φάουλ του Μορέιρα πέρασε ανεκμετάλλευτο, ενώ το γέμισμα του Πήλιου μπλόκαρε ο Γκαραβέλης.Οι Γιαννιώτες προσπάθησαν να βρουν τρόπους να βγάλουν κάποια φάση και στο 33’ ύστερα από σέντρα του Πήλιου, ο Μπακαδήμας πήρε την κεφαλιά αλλά ο Γκαραβέλης δεν ανησύχησε. Δυο λεπτά μετά (35’), ο Πήλιος έκανε τη σέντρα, ο Μορέιρα πήρε μία κεφαλιά αδύναμη με αποτέλεσμα να μπλοκάρει χωρίς δυσκολία ο γκολκίπερ της Λαμίας. Οι φιλοξενούμενοι έχασαν καλή στιγμή για να φέρουν το ματς στα ίσια στο 39’. Ο Μπάλαν πάσαρε στον Λιάσο, ο αμυντικός μέσος του ΠΑΣ έκανε το σουτ αλλά η μπάλα έφυγε δίπλα από το δεξί κάθετο δοκάρι του Γκαραβέλη.

Πλήγωσε και πάλι τον ΠΑΣ ο Βέργος

Οι γηπεδούχοι έφτασαν κοντά σε δεύτερο γκολ στο 43’, εκμεταλλευόμενοι ακόμη ένα λάθος στην άμυνα του ΠΑΣ. Ύστερα από κλέψιμο της μπάλας και ντρίπλα στον Εραμούσπε, ο Τσιλούλης έκανε το σουτ από τον άξονα αλλά η μπάλα έφυγε πάνω από τα δοκάρια του Τσιντώτα. Στο 44’ ο Γκαραβέλης μπλόκαρε τη μπάλα σε γυριστό σουτ του Μορέιρα. 

Το πρώτο ημίχρονο ολοκληρώθηκε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο για τους Γιαννιώτες, καθώς δέχτηκαν δεύτερο γκολ από τη Λαμία που βρήκε δίχτυα και πάλι με τον Βέργο. Έπειτα από εκτέλεση φάουλ του Ντε Βινσέντι από δεξιά στην καρδιά της άμυνας του ΠΑΣ ο Βέργος νίκησε κατά κράτος στον αέρα τον Μπάλαν και με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα για το 2-0 μέσα σε έξαλλους πανηγυρισμούς. Η φάση ελέχτηκε  για off side καθώς ήταν οριακή αλλά το VAR έκρινε πώς δεν υπάρχει κάτι αντικανονικό και το γκολ μέτρησε κανονικά. Το πρώτο ημίχρονο ολοκληρώθηκε εφιαλτικά για τον ΠΑΣ που εμφάνισε εικόνα ερασιτεχνικής ομάδας και ήταν κατώτερος των περιστάσεων με τη Λαμία να εκμεταλλεύεται στο έπακρο τις χτυπητές αδυναμίες της ομάδας του Στάικου.

Αποβολή Ντε Βινσέντι, αριθμητικό πλεονέκτημα

O Στάικος δεν ήταν καθόλου ικανοποιημένος με την εικόνα του ΠΑΣ και με την έναρξη της επανάληψης πέρασε στο ματς τον Μπιλμπάο στη θέση του Λιάσου. Σε ένα κατάλληλο χρονικά σημείο όπου απέμεναν γύρω στα 40 λεπτά για τη λήξη του αγώνα, άλλαξαν οι αριθμητικές ισορροπίες στο ματς μιας και αποβλήθηκε για τη Λαμία ο Ντε Βινσέντι με δεύτερη κίτρινη κάρτα. Στο 52’ ο Τζίνο πρόλαβε και τσίμπησε την μπάλα σε προσπάθεια του Ντε Βινσέντι να κάνει σουτ και ο Αργεντινός βρήκε τον Ουρουγουανό του ΠΑΣ. Ο διαιτητής Τσαγκαράκης έδειξε σωστά τη δεύτερη κίτρινη στον Αργεντινό ο οποίος αποχώρησε απαρηγόρητος από τον αγωνιστικό χώρο.

Παρά το αριθμητικό πλεονέκτημα, ο ΠΑΣ δεν μπόρεσε να δημιουργήσει φάσεις μπροστά στην εστία του Γκαραβέλη. Ο Θανάσης Στάικος θέλοντας να τονώσει την επιθετικότητα του ΠΑΣ πέρασε αρχικά στο ματς τον Ροσέρο αντί του Ριένστρα και στη συνέχεια τον Λεό αντί του Τζίμα. Αυτές οι αλλαγές είχαν ως αποτέλεσμα την αλλαγή του συστήματος σε 4-4-2. Δεξιά στην επίθεση έπαιξε ο Μορέιρα, αριστερά ο Ροσέρο και στην κορυφή οι Μπάλαν και Λεό. Στο 65’ οι Γιαννιώτες είχαν ένα σουτ με τον Τζίνο με τη μπάλα να φεύγει πάνω από τα δοκάρια. 

Άκαρπη πίεση…

Ένα απίστευτο συμβάν έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια του αγώνα, καθώς στο 66’ υπήρξε διακοπή στην επικοινωνία του Τσαγκαράκη με το VAR και το ματς διακόπηκε με τον διαιτητή να ενημερώνει τους γενικούς αρχηγούς των ομάδων πώς αν δεν διορθωθεί η βλάβη στο VAR το ματς θα συνεχιστεί και χωρίς τη βοήθεια της τεχνολογίας. Η μεγάλη ευκαιρία για τους Ηπειρώτες να μειώσουν στο σκορ χάθηκε στο 69’. Ύστερα από εκτέλεση κόρνερ του Μορέιρα και προβολή του Ροσέρο με το πόδι ψηλά, η μπάλα πέρασε  ελάχιστα δίπλα από το κάθετο δοκάρι του Γκαραβέλη. 

Ο ΠΑΣ σταδιακά αύξησε την πίεση του στους Λαμιώτες και ήταν φανερή η υπεροχή έναντι μίας ομάδας που έπαιζε με δέκα παίκτες και στο 75’ δημιούργησε νέα φάση με σκοπό να πετύχει ένα γκολ. Ο Τζίνο βρήκε τον Μορέιρα που έκανε την κοφτή ντρίπλα και σούταρε με το αριστερό και με εξωτερικό φάλτσο αλλά  η μπάλα έφυγε άουτ.

Με τη συμπλήρωση 80 λεπτών στο παιχνίδι, υπήρξε περίπτωση πέναλτι για τον ΠΑΣ. Σε σέντρα του Πήλιου από αριστερά, Τζανετόπουλος και Παπαδόπουλος μπερδεύτηκαν στον αέρα, η μπάλα στρώθηκε στον Μπάλαν που προσπάθησε να σουτάρει, όμως έπεσαν πάνω του Γκαραβέλης και Τζανετόπουλος. Ο διαιτητής Τσαγκαράκης αν και το συζήτησε με  το VAR, έδειξε να συνεχιστεί το παιχνίδι. Η επόμενη καλή στιγμή που ανήκε στους Γιαννιώτες ήρθε στο 84’. Σε σέντρα του Παμλίδη από δεξιά και κεφαλιά στρώσιμο του Εραμούσπε προς τον Λώλη, εκείνος σούταρε από τον άξονα, η μπάλα κόντραρε στο σώμα του Παπαδόπουλου και απομακρύνθηκε.Ανεκμετάλλευτη πέρασε για τον ΠΑΣ και η επόμενη τελική προσπάθεια, καθώς σε σουτ του Λεό στο 89’ ο Γκαραβέλης μπλόκαρε τη μπάλα σταθερά. Η ομάδα του Λεωνίδα Βόκολου ολοκλήρωσε το παιχνίδι με εννιά παίκτες, καθώς στο 90+6’ ο διαιτητής Τσαγκαράκης έδειξε δεύτερη κίτρινη στον Μανούσο που αποβλήθηκε.

Το 2-0 έμεινε ως το τέλος με τον ΠΑΣ Γιάννινα να πραγματοποιεί τη χειρότερη φετινή εμφάνιση στο ξεκίνημα των αγώνων κατάταξης και να προβληματίζει ιδιαίτερα τους φιλάθλους του ενόψει της συνέχειας. Μετά τη διακοπή του πρωταθλήματος ο ΠΑΣ υποδέχεται την Πρωταπριλιά τον ΟΦΗ στο «Ζωσιμάδες». 

Διαιτησία: Τσαγκαράκης (Χριστάκογλου- Στάικος)

Λαμία (Λεωνίδας Βόκολος): Γκαραβέλης, Αμπαντά (70’ Σαραμαντάς), Σιμόν, Τζανετόπουλος, Παπαδόπουλος, Τσιλούλης (82’ Μανούσος), Τζανδάρης, Νούνιες (66’ Μπεχαράνο), Ντε Βινσέντι, Μαρτίνεθ (66’ Σλίβκα), Βέργος (82’ Καραμάνος).

ΠΑΣ Γιάννινα (Θανάσης Στάικος): Τσιντώτας, Πήλιος, Τσάβος (82’ Παμλίδης), Εραμούσπε, Μπακαδήμας, Ριένστρα (58’ Ροσέρο), Τζίνο, Λιάσος (46’ Μπιλμπάο), Μορέιρα (82’ Λώλης), Τζίμας (66’ Λεό), Μπάλαν.

Τα αποτελέσματα

Αστέρας Τρίπολης - Παναιτωλικός 2-1
Ατρόμητος - Ιωνικός 2-0
ΟΦΗ - Λεβαδειακός 1-1
Λαμία - ΠΑΣ Γιάννινα 2-0
Η Βαθμολογία 

1.Ατρόμητος 32 27-29

2.Παναιτωλικός 29 27-40

3.Αστέρας Τριπ. 28 21-31

4.ΟΦΗ 28 24-35

5.ΠΑΣ Γιάννινα 23 24-43

6.Λαμία 20 15-45

7.Λεβαδειακός 18 15-39

8.Ιωνικός 18 16-44

Η επόμενη αγωνιστική 

(01, 02/4/2023)

Ιωνικός - Αστέρας Τρίπολης

Λεβαδειακός - Ατρόμητος

Παναιτωλικός - Λαμία

ΠΑΣ Γιάννινα - ΟΦΗ