Τα δεδομένα στη μάχη της παραμονής

on .

7

 Μετά τη διακοπή των αγώνων κατάταξης για τις αναμετρήσεις των Εθνικών ομάδων για τα προκριματικά του EURO 2024 ο ΠΑΣ Γιάννινα επιστρέφει στη δράση και υποδέχεται το προσεχές Σάββατο (01/04, 19:30) τον ΟΦΗ στο «Ζωσιμάδες» σε μια εξαιρετικά κρίσιμη αναμέτρηση για την 2η αγωνιστική των Play Out της Super League.

Ο «Πρωινός Λόγος» σας παρουσιάζει μια πλήρη ανάλυση με τα δεδομένα στη μάχη της παραμονής, τους αγώνες που απομένουν καθώς και τους βαθμούς που χρειάζεται ο ΠΑΣ Γιάννινα για να σωθεί και να μην μπλέξει σε ακόμα μεγαλύτερες περιπέτειες. 

Αλλαγή δεδομένων μετά τη Λαμία

Ο ΠΑΣ Γιάννινα ξεκίνησε τους αγώνες κατάταξης των Play Out με 23 βαθμούς και από θέση ισχύος συγκριτικά με τους Λαμία, Ιωνικό και Λεβαδειακό. Βέβαια, σε πολλές περιπτώσεις στις τελευταίες αγωνιστικές της κανονικής διάρκειας οι Γιαννιώτες κλώτσησαν την τύχη τους, καθώς θα μπορούσαν να είχαν εξασφαλίσει μια άνετη παραμονή με βαθμούς που έχασαν μέσα από τα χέρια τους όπως με τον Ατρόμητο και τον Βόλο εντός έδρας. 

Ακόμα κι έτσι όμως ο ΠΑΣ Γιάννινα μπήκε στα Play Out με αέρα διαφορά έξι πόντων από την επικίνδυνη ζώνη. Η κλήρωση δεν ήταν ευνοϊκή για τους Ηπειρώτες που θα κληθούν να δώσουν εκτός έδρας όλα τα ντέρμπι παραμονής και αυτό αλλάζει τα δεδομένα στη μάχη της παραμονής.

Ήδη η ήττα από τη Λαμία με 2-0 αποτέλεσε ισχυρό πλήγμα για τον ΠΑΣ τόσο εντός όσο και εκτός ομάδας. Όχι τόσο το αποτέλεσμα όσο η γενικότερη εικόνα ερασιτεχνισμού και κατάρρευσης. Η… ανεμική άμυνα, το ανύπαρκτο κέντρο και η έλλειψη δημιουργίας ακόμα κι όταν η Λαμία έμεινε με 10 παίκτες προβλημάτισαν τον Θανάση Στάικο και αποτέλεσαν… καμπανάκι κινδύνου ενόψει της συνέχειας των Play Out.

Βαθμολογικά η διαφορά μειώθηκε από τη Λαμία στο +3 και από τους Λεβαδειακό και Ιωνικό στο +5. Πέρα όμως από το βαθμολογικό σημείο, το σημαντικό πλήγμα που έφερε η ήττα από τη Λαμία είναι ότι η ομάδα έδειξε τρωτή και ότι στους τρεις διεκδικητές της παραμονής προστέθηκε και ένας τέταρτος, ο ΠΑΣ Γιάννινα.  

Το πρόγραμμα του ΠΑΣ Γιάννινα

Από τη στιγμή της κλήρωσης των Play Out ήταν δεδομένο ότι η κληρωτίδα δεν χαμογέλασε στον ΠΑΣ και ότι θα ήταν αναγκασμένος να δώσει εκτός έδρας τα ντέρμπι παραμονής με τις τρεις τελευταίες ομάδες, τη Λαμία, τον Ιωνικό και τον Λεβαδειακό.

Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση είναι απαραίτητο πλέον οι Γιαννιώτες να εκμεταλλευτούν την έδρα τους στα παιχνίδια με ΟΦΗ, Παναιτωλικό και Αστέρα Τρίπολης. Μετά τη διακοπή για τους αγώνες των Εθνικών ομάδων οι Ηπειρώτες υποδέχονται τους Κρητικούς στο «Ζωσιμάδες» το ερχόμενο Σάββατο 1 Απριλίου με μοναδικό στόχο τη νίκη και το τρίποντο που θα τους εδραιώσει μακριά από την επικίνδυνη ζώνη. 

Μετά τον ΟΦΗ ο ΠΑΣ Γιάννινα ταξιδεύει στην Αθήνα, όπου και θα αντιμετωπίσει τον Ατρόμητο στο Περιστέρι το μεθεπόμενο Σάββατο 8 Απριλίου. Το πρόγραμμα της συνέχειας είναι γνωστό, ωστόσο δεν έχουν γίνει γνωστές οι ώρες και ημέρες από την 4η αγωνιστική και μετά.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του ΠΑΣ Γιάννινα είναι:

2η αγωνιστική ΠΑΣ Γιάννινα – ΟΦΗ 1 Απριλίου 19:30 

3η αγωνιστική Ατρόμητος - ΠΑΣ Γιάννινα 8 Απριλίου 17:00

4η αγωνιστική ΠΑΣ Γιάννινα - Παναιτωλικός

5η αγωνιστική Ιωνικός - ΠΑΣ Γιάννινα

6η αγωνιστική ΠΑΣ Γιάννινα - Αστέρας Τρίπολης

7η αγωνιστική Λεβαδειακός - ΠΑΣ Γιάννινα

Οι απαιτούμενοι βαθμοί για την παραμονή

Με 23 βαθμούς ο ΠΑΣ εξακολουθεί να κρατάει την τύχη στα χέρια του αναφορικά με το θέμα της παραμονής. Η πρεμιέρα των Play Out με τις απώλειες Ιωνικού και Λεβαδειακού έδειξε ότι ο πήχης θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα. Ωστόσο, δεν αποκλείεται με το πέρας των αγωνιστικών οι ομάδες που διεκδικούν την παραμονή να κερδίζουν περισσότερους βαθμούς και να ανεβεί το απαιτούμενο όριο.

Με μια συντηρητική πρόβλεψη ο ΠΑΣ Γιάννινα θα χρειαστεί 30 βαθμούς για να σωθεί, δηλαδή θα πρέπει να βρει ακόμα 6 πόντους, ήτοι δύο νίκες και 1 ισοπαλία. Θεωρητικά τους περισσότερους από αυτούς τους βαθμούς θα πρέπει να τους πάρει στα εντός έδρας παιχνίδια με τους ΟΦΗ, Παναιτωλικό και Αστέρα Τρίπολης.

Το χειρότερο δυνατό σενάριο είναι να χρειαστούν 32-33 βαθμούς για την παραμονή. Το σενάριο αυτό θα ισχύει αν ξεκαθαρίσει από τις πρώτες αγωνιστικές η μία ομάδα που θα υποβιβαστεί και παλέψουν τρεις ομάδες για να αποφύγουν την 13η θέση που οδηγεί κι αυτή σε απευθείας υποβιβασμό. Σε αυτή την περίπτωση οι Γιαννιώτες θα πρέπει να εκμεταλλευτούν στο έπακρο την έδρα τους ή θα πρέπει να πάρουν και κάποιους βαθμούς εκτός έδρας, δηλαδή είτε στη Νίκαια είτε στη Λιβαδειά την τελευταία αγωνιστική. 

Το πρόγραμμα της Λαμίας

Με τη ψυχολογία στα ύψη μετά τη νίκη επί του ΠΑΣ Γιάννινα στην πρεμιέρα θα συνεχίσει τα Play Out η ομάδα της Λαμίας. Οι Φθιώτες ανέβηκαν στους 20 βαθμούς και βγήκαν από την επικίνδυνη ζώνη, ενώ έχουν στην έδρα τους ένα από τα ντέρμπι παραμονής, αυτό με τον Λεβαδειακό. Στην τεχνική ηγεσία της Λαμίας βρίσκεται ο Λεωνίδας Βόκολος, ενώ η ομάδα της Φθιώτιδας έχει αλλάξει μέσα στη σεζόν 3 προπονητές καθώς κάθισαν στον πάγκο και ο Ιταλός Φέστα και στη συνέχεια ο Σάββας Παντελίδης. 

Για τους Λαμιώτες πολλά θα κριθούν στα δύο προσεχή εκτός έδρας παιχνίδια με τον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο και τον ΟΦΗ στο Ηράκλειο. Την τελευταία αγωνιστική πάντως παίζει με τον Ιωνικό στη Νίκαια και ευελπιστεί να έχει εξασφαλίσει την παραμονή για να μην παίξει τα ρέστα της σε εκτός έδρας αγώνα.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της Λαμίας:

2η αγωνιστική Παναιτωλικός  – Λαμία 1 Απριλίου 17:30 

3η αγωνιστική ΟΦΗ - Λαμία 8 Απριλίου 17:30

4η αγωνιστική Λαμία – Ατρόμητος 

5η αγωνιστική Αστέρας Τρίπολης – Λαμία 

6η αγωνιστική Λαμία – Λεβαδειακός 

7η αγωνιστική Ιωνικός – Λαμία 

Το πρόγραμμα του Λεβαδειακού

Σε αρκετά δυσχερή θέση με 18 βαθμούς βρίσκεται ο Λεβαδειακός. Η ομάδα της Βοιωτίας έχει εδώ και λίγες αγωνιστικές στον πάγκο της τον παλιό γνώριμο του ΠΑΣ Γιάννινα, τον Γιάννη Πετράκη, ο οποίος διαδέχτηκε τον Βέλιτς. Την πρώτη αγωνιστική ο Λεβαδειακός προηγήθηκε στο σκορ στο «Γεντί Κουλέ», ωστόσο δέχτηκε την ισοφάριση και αναδείχτηκε ισόπαλος 1-1 με τον ΟΦΗ. Οι Βοιωτοί έχουν μπροστά τους εντός έδρας αγώνα με τον Ατρόμητο, ενώ το θετικό για αυτούς είναι ότι θα παίξουν στη Λιβαδειά τον αγώνα επιβίωσης με τον Ιωνικό την 4η αγωνιστική, εκεί όπου ο χαμένος θα πάρει ουσιαστικά την… άγουσα για την Super League 2. Να σημειωθεί ότι την τελευταία αγωνιστική ο Λεβαδειακός υποδέχεται τον ΠΑΣ Γιάννινα στην έδρα του. 

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Λεβαδειακού:

2η αγωνιστική Λεβαδειακός – Ατρόμητος  1 Απριλίου 17:00

3η αγωνιστική Αστέρας Τρίπολης – Λεβαδειακός  8 Απριλίου 19:30

4η αγωνιστική Λεβαδειακός – Ιωνικός 

5η αγωνιστική Παναιτωλικός – Λεβαδειακός 

6η αγωνιστική Λαμία – Λεβαδειακός 

7η αγωνιστική Λεβαδειακός – ΠΑΣ Γιάννινα 

 Το πρόγραμμα του Ιωνικού

Στην τελευταία θέση μαζί με τον Λεβαδειακό με 18 βαθμούς και μειονέκτημα σε περίπτωση ισοβαθμίας είναι και ο Ιωνικός. Οι Νικαιώτες ηττήθηκαν με 2-0 από τον Ατρόμητο στο Περιστέρι, σε μια αναμέτρηση με αρκετή ένταση λόγω της αντιπαλότητας των δύο ομάδων. 

Στην τεχνική ηγεσία του Ιωνικού βρίσκεται πλέον ο Μιχάλης Γρηγορίου, ο οποίος διαδέχτηκε τον Δημήτρη Σπανό. Με την αλλαγή προπονητή ο Ιωνικός πήρε λίγο τα πάνω του βαθμολογικά και κυρίως με το διπλό στη Λαμία, ωστόσο η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Για να παραμείνει στην κατηγορία χρειάζεται ένα μικρό θαύμα και να συγκεντρώσει τουλάχιστον 12 βαθμούς στις υπόλοιπες 6 αγωνιστικές που απομένουν. Το πιο κρίσιμο παιχνίδι όλων θα είναι την 4η αγωνιστική με τον Λεβαδειακό στη Βοιωτία, ενώ την τελευταία αγωνιστική θα υποδεχτούν στη Νίκαια τη Λαμία, με την ελπίδα να είναι ακόμα στο κόλπο της παραμονής. 

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Ιωνικού:

2η αγωνιστική Ιωνικός – Αστέρας Τρίπολης  1 Απριλίου 21:00

3η αγωνιστική Παναιτωλικός – Ιωνικός   8 Απριλίου 19:30

4η αγωνιστική Λεβαδειακός – Ιωνικός 

5η αγωνιστική Ιωνικός – ΠΑΣ Γιάννινα 

6η αγωνιστική ΟΦΗ – Ιωνικός 

7η αγωνιστική Ιωνικός - Λαμία

 Επιστροφή και το βλέμμα στον ΟΦΗ

Στις προπονήσεις επιστρέφουν σήμερα το μεσημέρι οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΣ Γιάννινα μετά το διήμερο ρεπό που είχαν το Σαββατοκύριακο και θα ξεκινήσει η προετοιμασία για την σαββατιάτικη (01/04) αναμέτρηση με τον ΟΦΗ στο «Ζωσιμάδες». Ένα ιδιαίτερα κρίσιμο παιχνίδι για τους Γιαννιώτες που θέλουν μόνο τη νίκη προκειμένου να μην μπλέξουν ακόμα περισσότερο σε περιπέτειες και να κάνουν ένα σημαντικό βήμα για την παραμονή τους. Την προηγούμενη εβδομάδα οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΣ Γιάννινα δούλεψαν σε έντονους ρυθμούς προπονήσεων υπό τις οδηγίες του βοηθού προπονητή Μπάμπη Πενταρβάνη καθώς ο Θανάσης Στάικος απουσίαζε. Ο 43χρονος τεχνικός του ΠΑΣ Γιάννινα βρίσκονταν στην Αθήνα, εκεί όπου παρακολούθησε την σχολή προπονητικής για το UEFA PRO με τη συμμετοχή αρκετών γνωστών προπονητών και παλιών ποδοσφαιριστών. Εντός της ημέρας ο Στάικος θα επιστρέψει στα Γιάννινα και θα αφοσιωθεί στην προετοιμασία του ΠΑΣ ενόψει της σαββατιάτικης αναμέτρησης με τους Κρητικούς.

Ο τεχνικός της ομάδας της Ηπείρου περιμένει κάποιες σημαντικές επιστροφές στο παιχνίδι με τον ΟΦΗ, εκ των οποίων η σημαντικότερη είναι αυτή του Ζήση Καραχάλιου του οποίου η απουσία στα τελευταία παιχνίδια ήταν κάτι παραπάνω από αισθητή. Βέβαια για να γίνει αυτό θα πρέπει ο Καραχάλιος να μπει στις προπονήσεις από σήμερα καθώς όλη την προηγούμενη εβδομάδα ακολούθησε ατομικό πρόγραμμα όπως και ο Παντελάκης. 

Σε κανονικό ρυθμό προπονήσεων αναμένεται να επιστρέψουν σήμερα και ο Νίνης με τον Λώλη, ενώ ο Μορέιρα ακολούθησε τις τελευταίες ημέρες συντηρητικό πρόγραμμα και θα μπει κι αυτός σε φουλ ρυθμούς. Όσον αφορά τον Κόντε είναι σε καλή κατάσταση, ωστόσο στην προπόνηση της Παρασκευής λόγω της υψηλής έντασης που είχε προτιμήθηκε από τον Μπάμπη Πεντερβάνη να μην επιβαρυνθεί και έκανε ατομικό.