Αποφασίστηκε στα Γιάννενα η ίδρυση Περιφερειακού Δικτύου Πολιτισμού

on .

DVART

• Η δημιουργία ενός Περιφερειακού Δικτύου Πολιτισμού αποφασίστηκε κατά την 1η Πανελλήνια Συνάντηση Φορέων Πολιτιστικής Διαχείρισης, η οποία πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στα Γιάννενα, με πρωτοβουλία του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών και τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και της ΠΕΔ Ηπείρου.
Στις εργασίες, που έλαβαν χώρα στον Πολυχώρο Πολιτισμού «Δημ. Χατζής» συμμετείχαν εκπρόσωποι από 42 πόλεις της Ελλάδας (Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι, Πρόεδροι και μέλη Δ.Σ. Πολιτιστικών Οργανισμών κλπ), 10 εκπρόσωποι Εθνικών Πολιτιστικών Φορέων και Ιδρυμάτων, μεταξύ των οποίων  η κ. Αναστασία Λαδά , Αντιπρόεδρος Δ.Σ. Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, η κ. Αλεξάνδρα Ράπτη, Διευθύντρια Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, η κ. Κέλλυ Διαπούλη, Καλλιτεχνική Διευθύντρια, Ελευσίνα ΑΕ, ο κ. Γιολάσης Δημήτρης, Υπεύθυνος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού  Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, ο κ. Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, καλλιτεχνικός Διευθυντής Φεστιβάλ Αθηνών - Επιδαύρου κ.α., καθώς και 22 ειδικοί και εμπειρογνώμονες εισηγητές.
Χαιρετισμό εκ μέρους της Υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά  απηύθυνε η κ. Μιμίκα Κριτσανίδου, Σύμβουλος για θέματα Πολιτισμού.
Ορίστηκε η Επιτροπή
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, όπως προαναφέρθηκε, παρουσιάστηκε από τον Τεχνικό Δημήτρη Τουλιάτο η πρόταση του Πνευματικού Κέντρου για τη δημιουργία Περιφερειακού Δημοτικού Δικτύου Πολιτισμού, ενώ ορίστηκε και 5 μελής Επιτροπή για την επεξεργασία της τελικής πρότασης που θα αφορά στη μορφή, την οργάνωση και τη λειτουργία του.
Με το τέλος των εργασιών της συνάντησης επικυρώθηκε το τελικό κείμενο συμπερασμάτων για την απόφαση της δημιουργίας του Δικτύου και τον ορισμό της Επιτροπής, που αποτελείται από εκπροσώπους των Δήμων Αγρινίου, Βόλβης, Ιωαννίνων, Σερρών και Χανίων.
Έργο της, όπως αναφέρεται στο τελικό κείμενο, θα είναι να επεξεργαστεί και να διαμορφώσει την τελική πρόταση για τη μορφή, τη διάρθρωση, τους σκοπούς, τον τρόπο λειτουργίας και χρηματοδότησης του υπό δημιουργία δικτύου.
Τοποθετήσεις
- Κατά την εναρκτήρια ομιλία του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, μεταξύ άλλων ανέφερε, ότι «ο πολιτισμός έχει τεράστια πολλαπλασιαστική ισχύ, με δυναμική που αυξάνεται γεωμετρικά με την εξάπλωσή του». Όπως είπε από την 1η αυτή Συνάντηση θα πρέπει να αντιληφθούμε όλοι ότι «δεν είμαστε μόνοι. Ότι οι φορείς δεν διεξάγουν ένα μοναχικό αγώνα…».
- Ο  εκπρόσωπος του ΥΠΠΟΑ Ιωάννης Ανδρέου, Προϊστάμενος Τμήματος Περιφερειακής Πολιτικής, Φεστιβάλ και Υποστήριξης Δράσεων, αναφέρθηκε αναλυτικά στην υποδομή και τα εργαλεία που το Υπουργείο έχει ήδη στη διάθεση των φορέων για την υποστήριξή τους, επαίνεσε  την πρωτοβουλία και επισήμανε ότι αν τελικά υλοποιηθεί, θα είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο τόσο για τους Δήμους και τους φορείς Πολιτισμού των ΟΤΑ, όσο και για το Υπουργείο Πολιτισμού.
- Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου και Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Ιωάννης Λώλος αναφέρθηκε στη συμμετοχή της ΠΕΔ στη διοργάνωση της συνάντησης, τονίζοντας ότι είναι πλήρως ενταγμένη στις δράσεις και τους σκοπούς της Ένωσης για την ανάπτυξη της Ηπείρου.
- Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών Κωνσταντίνος Γκόγκος, προχώρησε στη βασική εναρκτήρια εισήγηση αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι:
«Οι φορείς Πολιτιστικής διαχείρισης, ειδικά στην περίοδο που διανύουμε καλούνται να διαδραματίσουν έναν κρίσιμο ρόλο.
»…Πρέπει να φυλάμε σαν κόρη οφθαλμού τον πολιτιστικό μας πλούτο, να συντηρούμε και να στηρίζουμε τις εκπαιδευτικές πολιτιστικές και καλλιτεχνικές μας  δομές, αλλά και να στηρίζουμε την καλλιτεχνική δημιουργία…».
- Χαιρετισμό απηύθυνε και ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Στέφος, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι ένας τέτοιος φορέας έλειπε από τα πράγματα και σε τοπικό και σε εθνικό επίπεδο.
* * *
Όλοι  οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα τα Γιάννενα κατά τις τρεις ημέρες παραμονής τους στην πόλη, με επισκέψεις και ξεναγήσεις, μεταξύ των οποίων και στο Μουσείο Αργυροτεχνίας του ΠΙΟΠ, όπου ενημερώθηκαν για την φιλοσοφία και τον τρόπο λειτουργίας του.
Το συντονισμό των εργασιών της συνάντησης ανέλαβαν με επιτυχία οι δημοσιογράφοι Μίλτος Γήτας και Σοφία Τσέπα, ενώ το σύνολο των δράσεων και εκδηλώσεων υποστηρίχθηκε από τους εργαζομένους του Πνευματικού Κέντρου.