Κορυφαία στιγμή η επιστροφή του Εθνικού Θεάτρου στην αρχαία Δωδώνη

on .

HLEKTRA2

• Μία από τις κορυφαίες στιγμές για τα πολιτιστικά δρώμενα στην Ήπειρο αποδείχθηκε η επιστροφή του Εθνικού Θεάτρου στην Αρχαία Δωδώνη, με την Ηλέκτρα του Σοφοκλή που ανέβηκε με μεγάλη επιτυχία το βράδυ της Κυριακής.

Πλήθος θεατών είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει, με ελεύθερη είσοδο, μια παράσταση υψηλής αισθητικής, στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Δωδώνης, γι’ αυτό και οι συντελεστές απέσπασαν το πιο θερμό χειροκρότημα.
Το τμήμα του εμβληματικού θεάτρου που έχει προς χρήση, γέμισε ασφυκτικά και αποδείχθηκε μικρό για την ζήτηση που είχε καταγραφεί.
Να επισπευσθούν οι εργασίες
Μάλιστα ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρ. Ντακαλέτσης, σε δήλωσή του, επεσήμανε ότι η αθρόα προσέλευση και η αδυναμία να καλυφθεί το πλήθος των απαιτήσεων που υπήρξε για παρακολούθηση της παράστασης, αποδεικνύουν την ανάγκη επίσπευσης των εργασιών αναστήλωσης στο αρχαίο θέατρο. «Διαπιστώνουμε με μεγάλη μας χαρά ότι το επιβλητικό θέατρο της Δωδώνης μπορεί να γεμίσει όταν υπάρχουν εκδηλώσεις υψηλής ποιότητας. Δεν έχουμε όμως ακόμη αυτή την δυνατότητα. Οι εργασίες αναστήλωσης είναι σε εξέλιξη και θα πρέπει να προχωρήσουν με πιο ταχείς ρυθμούς ώστε στο άμεσο μέλλον το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης να ανακτήσει τον ρόλο που κατείχε επί δεκαετίες στα πολιτιστικά δρώμενα της Ηπείρου», τόνισε.
Παράλληλα, ο κ. Ντακαλέτσης ευχαρίστησε τον σκηνοθέτη και όλους τους συντελεστές της παράστασης για την συνεργασία που υπήρξε, αλλά και το πλήθος θεατών που προσήλθε στην Αρχαία Δωδώνη. Όπως είπε «το 2ο Φεστιβάλ βρίσκεται σε εξέλιξη, δίνοντας την δυνατότητα σε όλους να απολαύσουν μεγάλες παραγωγές με ελεύθερη είσοδο. Ο Δήμος μας επωμίζεται το κόστος των εκδηλώσεων αυτών και με την βοήθεια των χορηγών μας, μπορούμε να παρέχουμε την δυνατότητα σε όλους να παρακολουθήσουν το πολιτιστικό πρόγραμμα του καλοκαιριού χωρίς να καταβάλλουν κανένα αντίτιμο».
Καθηλωτικό σκηνικό
Το λευκό σκηνικό που είχε στηθεί υπήρξε καθηλωτικό, εντυπωσιακές οι ερμηνείες των πρωταγωνιστών που συμπληρώθηκαν από την μοναδική ερμηνεία του χορού συνοδεία ζωντανής μουσικής. Κεντρική μορφή του δράματος, η Ηλέκτρα, διατηρεί ζωντανή την ανάμνηση του φόνου του πατέρα της παρακαλώντας τους θεούς να βοηθήσουν στην τιμωρία των δολοφόνων του. Η επιστροφή του αδελφού της, του εξόριστου Ορέστη, δρομολογεί το έργο της τιμωρίας που θα ολοκληρωθεί με την πράξη του διπλού φόνου της Κλυταιμνήστρας και του Αίγισθου.
Ο θρήνος της Ηλέκτρας ήταν αυτός που κυριάρχησε αποδεικνύοντας ότι ο τραγικός λόγος του Σοφοκλή έχει την δύναμη να παραμένει πάντα επίκαιρος.
Οι επόμενες εκδηλώσεις
Το Φεστιβάλ Δωδώνης συνεχίζεται την Κυριακή 12 Αυγούστου. Στο αρχαίο θέατρο θα φιλοξενηθεί η «Ελένη» του Γιάννη Ρίτσου σε σκηνοθεσία του Δήμου Αβδελιώδη.
Στις 26 Αυγούστου, μία μεγάλη μουσική εκδήλωση στο αρχαίο στάδιο, αφιερωμένη στην πανσέληνο. Πρωταγωνιστές ο Νότης Μαυρουδής και η Νένα Βενετσιάνου στην εκδήλωση «Κάθε νύχτα είναι μόνο μια σελίδα».
Το Φεστιβάλ ολοκληρώνεται στις 8 Σεπτεμβρίου, όπου στο αρχαίο στάδιο θα φιλοξενηθεί η ορχήστρα σύγχρονης μουσικής της ΕΡΤ, η οποία παρουσιάζει τα «Πορτρέτα Γυναικών».