Οι 12 εκτελεσθέντες από τους Ναζί τιμήθηκαν στη Μίχλα Παραμυθιάς

on .

MIXLAS PENTE EKKLHSION

• Η ιστορική μνήμη δεν πρέπει να σβήσει, γιατί είναι ο οδηγός του μέλλοντος ήταν το μήνυμα από την εκδήλωση για τους 12 εκτελεσθέντες της Μίχλας, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της περασμένης Κυριακής. Σε μια απέριττη τελετή τιμήθηκαν, όπως τους αξίζει, τα θύματα των ναζιστικών κατοχικών δυνάμεων στη Μίχλα Πέντε Εκκλησιών Παραμυθιάς, ανάμεσά τους και βρέφος ενός χρόνου! Τελέστηκε τρισάγιο στο καλλιμάρμαρο μνημείο, επί της παλαιάς Εθνικής Οδού Ηγουμενίτσας-Ιωαννίνων, στο συνοικισμό Βαρδακώστα Πέντε Εκκλησιών Παραμυθιάς, ενώ κατατέθηκαν στεφάνια.
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Σπύρος Καλογήρου, αναφερόμενος όχι μόνο σε ιστορικά στοιχεία, αλλά και στα διαχρονικά μηνύματα από τη θυσία τους για την υπεράσπιση μιας ελεύθερης πατρίδας.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι βουλευτές Βασίλης Γιόγιακας και Μάριος Κάτσης, η Δήμαρχος Σουλίου Σταυρούλα Μπραΐμη, η Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας και Πολιτισμού Αντιγόνη Φίλη και άλλες τοπικές αρχές.
Τα 12 άτομα, τα περισσότερα μικρής και νεαρής ηλικίας, δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ, σε αντίποινα της ολοσχερούς καταστροφής του στρατιωτικού φυλακίου Μενίνας (Νεράιδας) από τους αντάρτες του ΕΔΕΣ στις 18 Αυγούστου του 1944.
Οι εκτελεσθέντες Οσιδινιάτες, στις 23 Αυγούστου 1944, από τους Γερμανούς, τα ονόματα των οποίων αναγράφονται στο καλλιμάρμαρο μνημείο, που στήθηκε το 1984 από την Αδελφότητα Οσδίνας, είναι: Ο 15χρονος βοσκός Φώτιος Αλεξ. Μητσέλος, ο 17χρονος Θεόδωρος Ιωάνν. Λάμπρου (Θεοδώρου), ο 23χρονος γεωργός Κων/νος Σπυρ. Αθανασίου, η 26χρονη σύζυγός του Ανθούλα Κ. Αθανασίου, το 1 έτους βρέφος τους Γιαννούλα Αθανασίου, ο 46χρονος γεωργός Γεώργιος Ευαγγ. Μπαλάσκας, ο 20χρονος βοσκός Κων/νος Γεωργ. Μπαλάσκας, η 75χρονη νοικοκυρά Πανάγιω Μπαλάσκα, η 8χρονη μαθήτρια Αντωνία Βασ. Μπάτση, η 56χρονη Παρασκευή Μπάτση, η 13χρονη μαθήτρια Αικατερίνη Γεωργ. Κεφάλα και η 9χρονη μαθήτρια Σταματία Δημ. Νικολάου.
H.M.