Όλα τα γεφύρια στο Ζαγόρι θα έχουν βάση δεδομένων!

on .

GEFYRIA SMYRHS

• Υπόθεση όλων είναι η διάσωση των πέτρινων γεφυριών του Ζαγορίου και απαιτείται προς αυτή την κατεύθυνση η ενεργοποίηση φορέων, συλλογικοτήτων αλλά και των ίδιων των πολιτών ώστε να προστατευθούν τα μνημεία.

Αυτό ήταν το κεντρικό συμπέρασμα της εκδήλωσης που διοργάνωσαν ο Δήμος Ζαγορίου, η Ένωση Ζαγορισίων Αθηνών και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Μηλιωτάδων και Ζαγορισίων προχθές βράδυ στην πλατεία των Μηλιωτάδων με θέμα «Ζαγορίσια γεφύρια, χθες, σήμερα αύριο». Στο πλαίσιό της διατυπώθηκε μάλιστα η πρόταση για τη δημιουργία διαδραστικής βάσης δεδομένων που θα δίνει μία πλήρη εικόνα του αριθμού και της κατάστασης των γεφυριών.
Οι χαιρετισμοί
- Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου εξήρε τον ρόλο της Περιφέρειας και προσωπικά του Περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη για την χρηματοδότηση έργων σε πολλά γεφύρια του Ζαγορίου, αλλά και της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων που στηρίζει την προσπάθεια παρά την έλλειψη προσωπικού και τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις. Υπενθύμισε δε την πρόταση που κατέθεσε προ μηνών ο Δήμος στο υπουργείο Πολιτισμού για εφαρμογή συνολικού προγράμματος, καταγραφής, διάσωσης και ανάδειξης των πέτρινων γεφυριών και τόνισε ότι «εκείνο που θα σώσει τα γεφύρια είναι ο εθελοντισμός και η συλλογικότητα».
- Από την πλευρά του ο Αλ. Καχριμάνης ζήτησε να συμπληρωθεί από το υπ. Πολιτισμού ο πρόσφατος νόμος που επιτρέπει στις Περιφέρειες να χρηματοδοτούν έργα σε μνημεία, ώστε άμεσα να εκτελούνται σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του, χωρίς την χρονοβόρα διαδικασία των προγραμματικών συμβάσεων. Δεν παρέλειψε δε να αναφερθεί στα πολλά εμπόδια που έπρεπε να υπερπηδηθούν για να προχωρήσει η αναστήλωση του γεφυριού της Πλάκας και να τονίσει ότι χωρίς τη συμβολή του καθηγητή Γιώργου Σμύρη και του προϊσταμένου της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων Βασίλη Κασκάνη σε τοπικό επίπεδο δεν θα είχε δρομολογηθεί το έργο.
- Χαιρετισμό απηύθυνε στην εκδήλωση και ο Βασίλης Κασκάνης, αναφερόμενος στο έργο της Υπηρεσίας Νεοτέρων Μνημείων στο Ζαγόρι και γενικότερα στη συνεργασία της με τους φορείς, ενώ από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Γιώργος Δόσης επισήμανε ότι η ΠΣΕ από το 2007 είχε προειδοποιήσει για το γεφύρι της Πλάκας, αλλά δεν έγινε τίποτε μέχρι που κατέρρευσε.
Μια βάση δεδομένων
Ο επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Σμύρης, εκ των κεντρικών ομιλητών της εκδήλωσης πρότεινε «τη δημιουργία μίας ισχυρής διαδραστικής βάσης δεδομένων, όπου πέρα των υπηρεσιακών δεδομένων να επεκτείνουμε την συνέργεια με άλλες συλλογικότητες που ευαισθητοποιούνται στα ζητήματα αυτά».
Πρόσθεσε ακόμη ότι η ψηφιοποίηση και η ιστορική τεκμηρίωση όλων των πέτρινων γεφυριών, η επισήμανση των βλαβών τους, η υιοθέτηση αξιόπιστης στατικής και δυναμικής ανάλυσής τους, η προσομοίωση των υλικών κατασκευής τους, η μεταφορά εμπειριών, η αποκάλυψη των αιτιών των εμφανιζομένων βλαβών, η επεξεργασία κανονισμών αποκατάστασης της συμπεριφοράς τους και η προστασία της αισθητικής τους αποτελούν εθνικό χρέος και δείγμα κύρους της κοινωνίας μας.
Ενδιαφέροντα στοιχεία για τα πέτρινα γεφύρια στο Ζαγόρι παρουσίασε η Ζαγορίσια αρχιτέκτονας Μαρία Μπαλοδήμου.
Οι παρουσίες
Στην εκδήλωση των Μηλιωτάδων παραβρέθηκαν επίσης ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ζαγορίου Νίκος Βρακότας, ο Αντιδήμαρχος Άγγελος Αρμένης, οι επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας, μείζονος Γαβριήλ Παπαναστασίου και ελάσσονος Λεωνίδας Τσουμάνης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ζαγορισίων Γιώργος Τσουμάνης που τη συντόνισε κιόλας κ.α.