Ένα νέο «φυτώριο» Tέχνης στην ακριτική Πωγωνιανή!

on .

KOLEFA EGKAINEIA

• Ένα ολοκαίνουριο χώρο που φιλοδοξεί να αποτελέσει καλλιτεχνική «κυψέλη», απέκτησε η ακριτική Πωγωνιανή, η ο­ποία εξάλλου είναι τόπος καταγωγής σημαντικών προσωπικοτήτων της Tέχνης, των Γραμμάτων και του Πολιτισμού.
Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται και οι Ιωάννης και Νίκος Κολέφας, έργα των οποίων εκτίθενται πλέον στο Εργαστήριο Ψηφιδογραφίας που εγκαινιάστηκε προχθές από τον Δήμο Πωγωνίου, με τον Δήμαρχο Κώστα Καψάλη να εκφράζει την ιδιαίτερη χαρά του για το γεγονός. Παρούσα στην εκδήλωση ήταν η σύζυγος του Ιωάννη Κολέφα, Κάτια, η οποία αγαπάει ιδιαίτερα την Πωγωνιανή.

Όνειρο ζωής...
Το Πωγώνι ως τόπος καταγωγής των δύο καλλιτεχνών της οικογένειας Κολέφα, είναι σημείο αναφοράς σε πολλά από τα έργα τους, ενώ όνειρο για τον Ιωάννη Κολέφα και τους δικούς του ήταν η δημιουργία ενός εργαστηρίου ψηφιδογραφίας, γεγονός που έγινε πραγματικότητα με τη στήριξη του Δήμου, της Τοπικής Κοινότητας και του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Πωγωνιανής.
Κέντρο Τέχνης χαρακτήρισε το χώρο ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης, ευχαριστώντας την οικογένεια Κολέφα και ιδιαίτερα την κ. Κάτια Κολέφα για τη δωρεά των έργων, δεσμευόμενος ότι ο Δήμος θα φανεί αντάξιος της εμπιστοσύνης τους. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «το Πωγώνι είναι περήφανο καθώς αποτελεί τόπο καταγωγής για σπουδαίες προσωπικότητες που έχουν διακριθεί σε πολλούς τομείς. Υποχρέωσή μας, ως Δήμος, είναι να λάβει το έργο τους σημαντική αναγνώριση και στην ιδιαίτερή τους πατρίδα. Στόχος μας είναι να προσελκύσουμε κόσμο και ιδιαίτερα νέους ανθρώπους ώστε να μυηθούν στην τέχνη της ψηφιδογραφίας και να γνωρίσουν από κοντά αυτό το τόσο δύσκολο αλλά ιδιαίτερα ελκυστικό αντικείμενο. Μάλιστα ο Γιάννης Κολέφας ήταν ο άνθρωπος που με τις γνώσεις, την αγάπη και την αφοσίωση που τον διάκρινε, επανέφερε την τέχνη του ψηφιδωτού στην γενέτειρά του, την Ελλάδα».

«Φυτώριο» καλλιτεχνών!
Την ευχή μέσω του εργαστηρίου να προκύψουν νέοι καλλιτέχνες εξέφρασε ο Πρόεδρος του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Πωγωνιανής «Η Πρόοδος» κ. Πασχάλης Καλτσώνης, ενώ στη σεμνότητα και το έργο των δύο σπουδαίων καλλιτεχνών αναφέρθηκαν οι κ.κ. Μαίρη Μιχαηλίδου, οικογενειακή φίλη, ιστορικός τέχνης και επίτιμη Γεν. Δ/ντρια Υπουργείου Πολιτισμού και Αφροδίτη Λίτη, γλύπτρια, Καθηγήτρια γλυπτικής και μαθήτρια του Εργαστηρίου Ψηφιδωτού Γιάννη Κολέφα.
Για ένα μεγάλο έργο για το οποίο θα πρέπει να είναι υπερήφανο ολόκληρο το Πωγώνι έκανε λόγο η εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Πωγωνίου κ. Σάσα Παπαδοπούλου, ενώ ο επίκουρος Καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών του Παν/μίου Ιωαννίνων κ. Γεώργιος Σμύρης μίλησε εκτενώς για την πορεία των Γιάννη και Νίκου Κολέφα στον χώρο της τέχνης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Ο θρύλος της ελληνικής ψηφιδογραφίας είχε γεννηθεί και είχε πατρίδα το Σταυροσκιάδι».

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ