Τιμήθηκε και φέτος η θυσία των Σουλιωτών στη Μονή Σέλτσου

on .

SELTSO EKDHLOSH 27 8 18

• Σε κλίμα συγκίνησης και σεβασμού της ιστορικής μνήμης πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Πέμπτη οι εκδηλώσεις στο Σέλτσο Άρτας, που είναι αφιερωμένες στη θυσία των Σουλιωτών. Η εκδήλωση γίνεται κάθε χρόνο, στις 23 Αυγούστου, ημέρα που εορτάζει και το Μοναστήρι της Κοίμησης της Θεοτόκου, στο οποίο δεσπόζει το καθολικό και τα προσφάτως αναστηλωμένα κελιά του.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Αδελφότητα Πηγών Άρτας, μετά τη Θεία Λειτουργία ακολούθησε αγιασμός, επιμνημόσυνη δέηση, και κατάθεση στεφάνων από τους επίσημους προσκεκλημένους.
Ακολούθησαν χαιρετισμοί του Δημάρχου του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη, Περικλή Μίγδου που τόνισε την σημασία του Σέλτσου με τις προοπτικές περαιτέρω ανάδειξής του με την ολοκλήρωση των έργων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου και την Π.Ε. Αρτας.
Ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης στο σύντομο χαιρετισμό του, με ικανοποίηση εν μέσω χειροκροτημάτων των παρισταμένων, εξέφρασε την πρόθεσή του να χρηματοδοτήσει την ολοκλήρωση της τσιμεντόστρωσης του δρόμου από Πηγές προς τη Μονή πλέον των όσων έχει κάνει μέχρι σήμερα για την ανάδειξη του ιστορικού αυτού μνημείου, όπως αναστήλωση κελιών, διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου, ηλεκτροδότηση, ανακατασκευή στέγης ναού, τσιμεντόστρωση τμήματος του δρόμου.
Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Προέδρου της Αδελφότητας Πηγιωτών Άρτας Χρήστου Καπερώνη, ενώ τον πανηγυρικό εκφώνησε ο Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεολόγος Νικόλαος Βούλγαρης, ο οποίος σκόρπισε ρίγη συγκίνησης στους παρευρισκομένους με ένα μεστό και επικό λόγο του με θέμα «Δασκάλεμα του χρέους… Η Ιερά Μονή Σέλτσου».

***
Η Μονή Σέλτσου που βρίσκεται στην περίφημη Κοιλάδα του Αχελώου και οφείλει τη φήμη της στα γεγονότα της πολιορκίας και της εξόδου που ακολούθησε τον Απρίλη του 1804 μεταξύ των στρατευμάτων του Αλή Πασά και των Σουλιωτών.
Η Μάχη του Σέλτσου και η τελευταία θυσία των Σουλιωτών το 1804, είναι ένα δεύτερο αλλά υπέρτερο Ζάλογγο, καθώς από τους 1300 περίπου Σουλιώτες και ντόπιους Ραδοβιζινούς που κατέφυγαν στην Ιερά Μονή αμυνόμενοι μέχρις εσχάτων, διασώθηκαν μόνο 40 ανάμεσά τους και ο 13χρονος Μάρκος Μπότσαρης με τον πατέρα του Κίτσο Μπότσαρη.
Στα νερά του μανιασμένου Αχελώου προτίμησε να πέσει η Λένω Μπότσαρη και μαζί με αυτή πάνω από 500 γυναικόπαιδα για να μην πέσουν στα χέρια των εχθρών της, ενώ άλλα 250 γυναικόπαιδα έπεσαν με μιας στον «Πέτακα» στο φαράγγι της Γκούρας όπου ακριβώς πίσω από τη Μονή.