Ένα βιβλίο γραμμένο για την απούσα σύζυγο του Μητς Μήτση

on .

PAROYSIASH VIVL. MHTSH

 

• Το τρίγλωσσο βιβλίο του Μητς Μήτση με τίτλο «Η Ροδιά» παρουσιάστηκε προχθές βράδυ στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημ. Χατζή», σε μία εκδήλωση συγκινησιακά φορτισμένη.
Το βιβλίο είναι γραμμένο για το χαμό της πολυαγαπημένης συζύγου του γνωστού λογοτέχνη Βίκυς, πριν από 21 χρόνια και αποτελεί «κατάθεση ψυχής» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος στη διάρκεια της εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Δήμος Ζίτσας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών και το παράρτημα Ιωαννίνων της Ένωσης Γυναικών Ελλάδος, υπό την Αιγίδα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας. Να σημειωθεί ότι τα έσοδα από τις πωλήσεις του θα διατεθούν για την ενίσχυση του Γηροκομείου Ιωαννίνων.
Οι χαιρετισμοί
«Αν ένα βιβλίο αποτελεί για όλους ένα παράθυρο για να δούμε τον κόσμο, το συγκεκριμένο βιβλίο αποτελεί ένα παράθυρο για να δούμε τον ψυχικό κόσμο του Μητς Μήτση», ανέφερε μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος εκφράζοντας την εκτίμησή του προς το πρόσωπο του συγγραφέα. Όπως είπε, «αισθάνομαι τυχερός που οι διαδρομές μας συναντήθηκαν. Το μονοπάτι που ανοίξαμε θα το διευρύνουμε με τη λειτουργία του μεγαλύτερου ίσως Λαογραφικού Μουσείου στην Ήπειρο που ετοιμάζουμε και στεγάζεται στο παλαιό Δημοτικό σχολείο στην Τ.Κ. Καρίτσας, όπου θα παρουσιάζονται τα 3.500 αντικείμενα της συλλογής του Μητς Μήτση που δώρισε στο Δήμο μας». Στην εκδήλωση χαιρετισμό απεύθυναν επίσης, ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων Αρχιμανδρίτης Θωμάς Ανδρέου, ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, η Περιφερειακή σύμβουλος Γιούλα Μητροκώστα, η Πρόεδρος του παραρτήματος της Ε.Γ.Ε. Άννα Μπακάλη και ο εκδότης Χάρις Πάτσης Τζο.
Και οι ομιλίες
Το πλούσιο βιογραφικό και την πολυσχιδή δράση του Μήτς Μήτση παρουσίασε ο Πολιτικός μηχανικός μέλος του Ομίλου Φίλων του Μουσείου «Θ. Παπαγιάννης» Βασ. Παπαϊωάννου. Παίρνοντας το λόγο ο Διον. Παπαχρήστου, Διδάκτωρ, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, στάθηκε στη γνωριμία του με το συγγραφέα και στο πώς βίωσε το χαμό της πολυαγαπημένης του συντρόφου, που στάθηκε και η αφορμή για τη συγγραφή του βιβλίου.
Για το βιβλίο και τα συναισθήματα που γεννά στον αναγνώστη αναφέρθηκε με τη σειρά της η ποιήτρια και μεταφράστρια Εύχαρις που έχει επιμεληθεί και τη μετάφραση των ποιημάτων του Μητς Μήτση στα Ιταλικά, ενώ η Αντιδήμαρχος Ζίτσας Γιαννούλα Γεωργούλη με τη σειρά της αναφέρθηκε στο ύφος της γραφής του συγγραφέα και τα μηνύματα που μεταφέρει με την ποίησή του.
Τα προσωπικά τους βιώματα από τη γνωριμία τους με το Μητς Μήτση και την πολυαγαπημένη του σύζυγο κατέθεσαν στη διάρκεια της εκδήλωσης ο πατήρ Ηλίας Μάκος και ο υπεύθυνος του περιοδικού «Ήπειρος Άπειρος Χώρα» Γιώργος Βασιλείου. Εμφανώς συγκινημένος ο συγγραφέας ευχαρίστησε τόσο τους διοργανωτές της εκδήλωσης όσο και τους συμμετέχοντες σε αυτή και προανήγγειλε και εκείνος με τη σειρά του, την έναρξη λειτουργίας του λαογραφικού Μουσείου στην Τ.Κ. Καρίτσας στις αρχές Απριλίου.
Η εκδήλωση που συντόνιζε ο παραγωγός της ΕΡΤ Παναγιώτης Τζόκας έκλεισε με την προσφορά από το Δήμαρχο Ζίτσας αναμνηστικού δώρου στο συγγραφέα.