Σημαντικό πνευματικό γεγονός η παρουσίαση βιβλίου του Χάρη Λεοντάρη

on .

LEONTARHS PAROUSIASH BIBLIOY

• Στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα «Δημήτρης Χατζής» πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, στις 7 το βράδυ η παρουσίαση του νέου βιβλίου του γνωστού φιλολόγου – συγγραφέα Χάρη Λεοντάρη με τίτλο: «Βαγγέλης Φωκάς “επί την λυχνίαν”».
Για το περιεχόμενο του βιβλίου και την προσωπικότητα του συγγραφέα μίλησαν οι φιλόλογοι Σπύρος Εργολάβος και Μιχάλης Παντούλας ενώ η εγγονή του πρωταγωνιστή Έφη Πλιάτσικα διάβασε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα του βιβλίου. Τον συντονισμό είχε ο δημοσιογράφος Γιώργος Γκόντζος.
Την ευθύνη της οργάνωσης της εκδήλωσης είχε η Εταιρία Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου, ενώ η Περιφέρεια Ηπείρου ανέλαβε τα έξοδα της έκδοσης.
Ανάμεσα στον πολύ κόσμο ήταν οι πρώην πρυτάνεις Χρ. Μασσαλάς και Γιώργος Καψάλης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ο Κώστας Γάτσιος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και ο Μωυσής Ελισάφ υποψήφιος δήμαρχος Ιωαννίνων. Χαιρετισμό απηύθυναν ο Βαγγέλης Ντούλες, πρόεδρος του κόμματος «Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» και βουλευτής της Αλβανικής Βουλής, και ο Αντιπρόεδρος της Ε.Λ.Σ.Η κ. Μιχάλης Αράπογλου. Την εκδήλωση έκλεισαν με την κατάθεση προσωπικών μαρτυριών οι Μιχάλης Παπανικολάου και Τάσος Βασιλείου.
Γενική εκτίμηση στην σημαντική αυτή πνευματική σύναξη ήταν ότι πρόκειται για ένα ιστορικό βιβλίο που αξιολογεί αντικειμενικά μια σημαντική προσωπικότητα και φωτίζει πολλές πλευρές της σύγχρονης ιστορίας μας.
Ο συγγραφέας (γνωστός και από τα άρθρα του κάθε Παρασκευή στον «Πρ. Λόγο») στην ολιγόλεπτη ομιλία συμπύκνωσε τις απόψεις του τονίζοντας ότι «τα ιστορικά γεγονότα είναι ιερά, η γνώμη του καθενός ελεύθερη και ότι «veritas temporis filia (= η αλήθεια είναι κόρη του χρόνου)».