Η ζωή του Αλή Πασά στην «Μηχανή του Χρόνου

on .

ALH PASAS PAROUSIASH

Την ζωή του Αλή Πασά των Ιωαννίνων παρουσιάζει η «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, μεθαύριο, Δευτέρα στις 21.00 στο Cosmote History.
Η εκπομπή ακολουθεί την πορεία του από τα παιδικά χρόνια στο Τεπελένι, όπου γεννήθηκε, μέχρι την ανάληψη του πασαλικιού των Ιωαννίνων το 1788. Ο Αλή με ίντριγκες και δολοπλοκίες, κατάφερε από ληστής να γίνει πανίσχυρος πασάς και να διοικήσει το κράτος του για 34 ολόκληρα χρόνια.
Στις αναπαραστάσεις έλαβαν μέρος τα μέλη του Τμήματος Παραδοσιακών Χορών Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών με υπεύθυνους τους Ηλία Γκαρτζονίκα και Νίκο Νούσια, ενώ σημαντική ήταν η βοήθεια της κ. Ιωάννας Βραζέλη από το βεστιάριο του ΔΗ. ΠΕ. ΘΕ Ιωαννίνων που επιμελήθηκε πολλά από τα κοστούμια.
Στη γυρίσματα συνεργάστηκε η Εφορεία Αρχαιοτήτων (Διευθυντής Κων. Σουέρεφ), το Μουσείο Αργυροτεχνίας (υπεύθυνη: Αγνή Δρίμτζια), το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Παύλου Βρέλλη και το Δημοτικό Εθνογραφικό Μουσείο Ιωαννίνων.
Στην εκπομπή μιλούν:

Βασίλης Παναγιωτόπουλος- ιστορικός, Αναστάσιος Παπασταύρου- συγγραφέας, Παναγιώτης Μιχαηλάρης- ομότ. Διευθυντής Ε.Ι.Ε, Γιώργος Σμύρης- καθηγητής Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής Πανεπ. Ιωαννίνων, Κωνσταντίνος Σουέρεφ- Προϊστάμενος Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, Αγγελική Μάρου- Διδάκτωρ νεότερης ιστορίας, Ανάργυρος Φαγκρίδας-Συγγραφέας- Ιστορικός ερευνητής, Παναγιώτης Μπάρκας- αναπλ. καθηγητής Πανεπ. Αργυροκάστρου, Φώτης Ραπακούσης- υπεύθυνος Μουσείου Αλή πασά και Επαναστατικής Περιόδου, Μιχάλης Παντούλας-φιλόλογος - Πρόεδρος Μουσείου Αλή πασά και Επαναστατικής Περιόδου, Σωτήριος Χαραλάμπους- αρχαιολόγος Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, Μαρία Ευθυμίου- Αναπλ. καθηγήτρια Ιστορίας Πανεπ. Αθηνών.
Σε δυο επεισόδια
Το Α’ Μέρος θα μεταδοθεί μεθαύριο, Δευτέρα στις 21.00 στο COSMOTE HISTORY (επανάληψη την Κυριακή 17 Μαρτίου στις πέντε το απόγευμα).
Το Β Μέρος θα μεταδοθεί τη Δευτέρα 18 Μαρτίου στις 21.00 στο COSMOTE HISTORY (επανάληψη την Κυριακή 24 Μαρτίου στις πέντε το απόγευμα).