Κορυφώθηκαν χθες οι γιορτές του Σουλίου

on .

KOYGKI ANAPARASTASH 9 6 2019

• Χωρίς κεντρική κυβερνητική εκπροσώπηση, τιμήθηκε φέτος στον ιστορικό τόπο του Σουλίου η ανατίναξη του Κουγκίου από τον καλόγηρο Σαμουήλ, καθώς και ο ηρωικός αγώνας των Σουλιωτών, που αποτέλεσαν το έναυσμα για τον ξεσηκωμό των Ελλήνων και την Επανάσταση του 1821. Η αναπαράσταση της ανατίναξης του Σουλίου, στην οποία συμμετείχε ανθρώπινο δυναμικό από το στρατό και το Φιλοπρόοδο Όμιλο Γραικοχωρίου, ξαναζωντάνεψε τα γεγονότα
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, τελέστηκε Θεία Λειτουργία στον Παλαιοχριστιανικό Ναό Αγίου Δονάτου κι ακολούθησε επίσημη δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση στο εκκλησάκι του αγίου Δονάτου, από το Μητροπολίτη Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας κ. Τίτο, όπως και τρισάγιο στο μνημείο των Ηρώων (στο χώρο του Βουλευτηρίου), όπου κατατέθηκαν στεφάνια.
Μιλώντας ο απόγονος της φάρας των Κουτσονικαίων Νικόλαος Κουτσονίκας, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η ελληνική φύτρα των Σουλιωτών και του καλόγηρου Σαμουήλ τους έδειξε, μέσα από τα βάθη της ιστορίας, το χρέος της αντίστασης απέναντι στους εχθρούς και το καθήκον της αυτοθυσίας. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης, τονίζοντας το νόημα και την έκταση του αδούλωτου φρονήματος των Σουλιωτών.
Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν ο Μητροπολίτης Παραμυθίας Τίτος, οι τοπικοί βουλευτές Μάριος Κάτσης (ΣΥΡΙΖΑ) και Βασίλης Γιόγιακας (Ν.Δ.), ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, ο πρώην υφυπουργός Αντώνης Μπέζας, ο πρ. βουλευτής Ηλίας Βεζδρεβάνης, η δήμαρχος Σουλίου Σταυρούλα Μπραΐμη, ο νεοκλεγείς δήμαρχος Σουλίου Γιάννης Καραγιάννης, ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιάννης Λώλος, οι τοπικές αστυνομικές και στρατιωτικές αρχές, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι και πλήθος κόσμου.
Χορευτικά για το Σούλι
«Τους Σουλιώτες ήρωες η μοίρα θέλησε να τους οδηγήσει στην αθανασία», τόνισε η Δήμαρχος Σουλίου, μιλώντας σε εκδήλωση μνήμης το Σάββατο στην Παραμυθιά. Εκεί συγκεντρώθηκαν χορευτικά συγκροτήματα και περιδιάβηκαν οι χορευτές με παραδοσιακές φορεσιές, συνοδεία παραδοσιακής μουσικής στους δρόμους της κωμόπολης. Ακολούθως, στο Δημοτικό Σχολείο Βούλγαρη εμφανίστηκαν χορευτικά συγκροτήματα συλλόγων του Δήμου, καθώς και συλλόγων από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Η κ. Μπραΐμη επεσήμανε: «Ο καλόγηρος Σαμουήλ, τραγικός και κορυφαίος, έκλεισε το σουλιώτικο έπος. Το φωτεινό παράδειγμα των ηρώων και των ηρωίδων θα το μεταφέρουμε στις επόμενες γενιές».
«Πύρινα Σουλιώτικα Μονοπάτια»
Οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Σουλίου ξεκίνησαν την Παρασκευή 7 Ιουνίου και ώρα 8 μ.μ. στον ιστορικό χώρο, με εκδήλωση που είχε τίτλο «Πύρινα Σουλιώτικα Μονοπάτια». Οργανώθηκε από το σύλλογο «Σουλιώτικο Σώμα», με εμπνευστή και καθοδηγητή τον Ηλία Ζέρβα. Η εκδήλωση περιελάμβανε: Τρισάγιο στη μνήμη των Σουλιωτών στο ναό του αγίου Δονάτου. Ανάγνωση του όρκου του Σουλιώτη. Σουλιώτικο Δρώμενο στα πηγάδια Σουλίου. Έκθεση Σουλιώτικης Αρματωσιάς. Δεν μπορούσε εκείνη την εποχή να νοηθεί η φορεσιά χωρίς τα άρματα. Ήταν αναπόσπαστο μέρος. Γυμνοί και κουρελήδες κάποιοι, μα χωρίς άρματα κανείς. Φλωροκαπνισμένα, ασημοστόλιστα, σκαλιστά και σαββατλίδικα. Δεν είχε σημασία αν κάποιος ήταν πλούσιος ή φτωχός, καπετάνιος ή παληκάρι, το μεράκι για τα άρματα ήταν το ίδιο φορές τα άρματα δεν ήταν αγορασμένα, αλλά λάφυρα αρπαγμένα από το χέρι ή το κορμί του εχθρού.

Η. Μ.