«Οιδίπους Τύραννος» την Παρασκευή στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης

on .

OIDIPOUS

• Με τέσσερις μεγάλες παραγωγές, το 3ο Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος, ο σημαντικός θεσμός του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων και του Δήμου Ιωαννιτών, έρχεται και φέτος στο διεθνώς αναγνωρισμένο τοπόσημο, το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης.
Η αυλαία του Φεστιβάλ, ανοίγει με μια σημαντική συνέργεια για το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, με τα Αθηναϊκά Θέατρα και την αριστουργηματική τραγωδία του Σοφοκλή «Οιδίπους Τύραννος» σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη.
Η παράσταση κάνει πρεμιέρα στο Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης, μεθαύριο, Παρασκευή στις 9.30 μ.μ. (είναι ήδη sold out) και στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, αλλά και σε πολλές ακόμη μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.
Πρωταγωνιστούν ο Δημήτρης Λιγνάδης στο ρόλο του Οιδίποδα, η Αμαλία Μουτούση στο ρόλο της Ιοκάστης και οι Νίκος Χατζόπουλος: Κρέων, Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης: Τειρεσίας, Γιώργος Ζιόβας: Άγγελος, Γιώργος Ψυχογιός: Θεράπων και Νικόλας Χανακούλας: Εξάγγελος.
Η συνέντευξη Τύπου
Σε συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε χθες ενόψει της πρεμιέρας της Παρασκευής, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, έκανε λόγο για μια στρατηγική επιλογή της Δημοτικής Αρχής να επιλέξει τον πολιτισμό ως τη «ναυαρχίδα ανάπτυξης και προβολής του τόπου». Στην κατεύθυνση αυτή στα Γιάννενα λαμβάνουν χώρα δύο Φεστιβάλ, αυτό του Αρχαίου Δράματος και του Ιτς Καλέ.
«Για εμάς η επένδυση στον Πολιτισμό ήταν από την αρχή της θητείας μας πρώτη προτεραιότητα. Αυτό αποδεικνύεται με τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει τόσο το Πνευματικό Κέντρο όσο και το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ιωαννίνων», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μπέγκας.
Από την πλευρά της η Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, Αλέκα Βακαλοπούλου, σημείωσε πως το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο, μετά από πολύμηνη προσπάθεια και έχοντας πάντα ως στόχο την αποκέντρωση και τη συνεργασία με καλλιτεχνικούς φορείς που έχουν αφήσει το δικό τους «στίγμα» στο χώρο για πολλές δεκαετίες, υλοποιεί για τρίτη χρονιά, το Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος.
«Απώτερος σκοπός μας, είναι κάθε χρόνο το Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος να αναπτύσσεται, να διευρύνεται, να συνεισφέρει στο πανελλήνιο και στο τοπικό πολιτιστικό τοπίο και να ανοίγει εποικοδομητικούς διαλόγους με άλλους πολιτιστικούς φορείς, ενώ σημαντική είναι η συμβολή του στην προώθηση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής», τόνισε, μεταξύ άλλων.
Η καλλιτεχνική Διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, Ελένη Δημοπούλου, αναφέρθηκε στο θεσμό του θερινού Μαντείου που εγκαινιάστηκε πέρυσι κι εντάχθηκε, από την πρώτη κιόλας χρονιά στο Δίκτυο Αρχαίου Δράματος του υπουργείου Πολιτισμού. «Και το 2ο Θερινό Μαντείο, επιδιώκει την ενίσχυση της εκπαίδευσης στο αρχαίο δράμα και προάγει τις συνεργασίες μεταξύ ανθρώπων του θεάτρου από διαφορετικές χώρες: ένα πολύ σημαντικό βήμα για την καταξίωση του Δημοτικού μας Θεάτρου και την προβολή της πόλης των Ιωαννίνων και της αρχαίας Δωδώνης», σημείωσε, μεταξύ άλλων, η κ. Δημοπούλου.