Τιμήθηκε η μνήμη των τεσσάρων πεσόντων Κρητών στο Δεμάτι

on .

DEMATI

• Τη μνήμη των τεσσάρων Κρητών εθελοντών, οι οποίοι έδωσαν τη ζωή τους στις μάχες της περιόδου 1912-13 για την απελευθέρωση της περιοχής από τον τουρκικό ζυγό, τίμησε και φέτος ανήμερα της Αγίας Μαρίνας ο Δήμος Ζαγορίου με την Κοινότητα Δεματίου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού.
Μετά την θεία λειτουργία στην εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, στο μνημείο που έχει ανεγερθεί το 1938 στον αύλειο χώρο με δαπάνες Δεματιωτών τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση παρουσία του Δημάρχου Ζαγορίου Βασίλη Σπύρου, του νεοεκλεγέντα Δημάρχου Γιώργου Σουκουβέλου, του αντιδημάρχου Γιάννη Μητσόπουλου, των δημοτικών συμβούλων Ηλία Κίτσιου, Παναγιώτη Ρούσκα και Ηλία Ράπτη, των νεοεκλεγέντων δημοτικών συμβούλων Αναστάσιου Περιστέρη και Κωνσταντίνου Κούλα (προέδρου του Εκπολιτιστικού-Εξωραϊστικού Συλλόγου Δεματίου «Ο Άγιος Νικόλαος»), του προέδρου της Κοινότητας Χρήστου Ζιάβρα, εκπροσώπων φορέων του χωριού και πλήθους πιστών.
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και όλοι έψαλλαν τον Εθνικό Ύμνο.
Οι τρεις από τους τέσσερις Κρήτες εθελοντές σκοτώθηκαν σε μάχη στη θέση «Προφήτης Ηλίας» στις 23 Δεκεμβρίου 1912, στην πορεία του ελληνικού στρατού από το Μέτσοβο προς τα Γιάννινα.
Για πολλές δεκαετίες τα ονόματα των πεσόντων ήταν άγνωστα, αλλά μετά από πολύχρονες προσπάθειες ο Δήμος και οι φορείς του Δεματίου κατάφεραν να τα βρουν.
Οι πεσόντες στη μάχη είναι ο Νικόλαος Σ. Δρυγιαννάκης από το Αμάρι, ο Ανδρέας Εμ. Αμαριωτάκης και ο Στυλιανός Χρ. Μανιαδάκης από το Ρέθυμνο και ο Εμμανουήλ Γ. Ξυλούρης από τον Μυλοπόταμο, ο οποίος είχε τραυματιστεί σοβαρά και πέθανε σε νοσοκομείο στις 13/2/1913.
Χθες μετά την τελετή στο μνημείο στον αύλειο χώρο της εκκλησίας της Αγίας Μαρίνας ακολούθησε ημερήσιο παραδοσιακό πανηγύρι.