Κινδυνεύει ο Αώος από τα φράγματα και τα έργα υδροηλεκτρικής ενέργειας

on .

EKDHLOSH FRAGMATA AOOS

• Στην κοινή προσπάθεια Ελληνικών, Αλβανικών και Ευρωπαϊκών περιβαλλοντικών οργανώσεων, πολιτών και φορέων ενάντια στους σχεδιασμούς εκτροπής ή κατασκευής φραγμάτων στον ποταμό Αώο σε Ελλάδα και Αλβανία, ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Βωβούσα με πρωτοβουλία της «Πίνδος Περιβαλλοντική» και στην οποία συμμετείχαν κάτοικοι από το Μέτσοβο, την Κόνιτσα, το Δίστρατο, το Περιβόλι και την Αβδέλλα.
Οι παρόντες, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ενημερώθηκαν και για την ανάγκη δημιουργίας ενός Διακρατικού Εθνικού Πάρκου Αώου-Vjosa, που θα διασφαλίσει την προστασία του ποταμού από τις πηγές του ως τις εκβολές του στην Αλβανία και θα αποτελεί το πρώτο του είδους του Διακρατικό Εθνικό Πάρκο σε ολόκληρη την Ευρώπη, που θα εστιάζει στην ανάγκη προστασίας και διατήρησης αυτού του μοναδικού ποταμιαίου οικοσυστήματος.
Ομιλία Β. Νιτσιάκου
Τίτλος της εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Φεστιβάλ Βωβούσας, «Ένωση των Πολιτισμών του νερού για την προστασία του Αώου - Vjosa», με τον Καθηγητή Κοινωνικής Λαογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Βασίλη Νιτσιάκο να αναφέρει χαρακτηριστικά κατά την ομιλία του: «Δεν μπορούμε να μιλάμε για την σχέση μας με τη φύση, αγνοώντας την κοινωνία» και «δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα πράγματα σε μια διχοτομία, από τη μια η Φύση και από την άλλη ο Άνθρωπος, αλλά ως ενότητα. Ο άνθρωπος μέσα στην Φύση και η Φύση ως κομμάτι - προέκταση του Ανθρώπου».
Μέσα από αυτήν την αντίληψη, της πολιτικής οικολογίας -όπως τόνισε- προσέγγισε το θέμα ο κ. Νιτσιάκος και μίλησε για τους διάφορους πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν κατά μήκος του ρου του ποταμού Αώου και οι οποίοι προέκυψαν ως αποτέλεσμα αυτής της συνεχούς ενότητας και «συνομιλίας» του Νερού με τον Άνθρωπο.
«Μέσα από αυτήν την συνεχή και αδιάλειπτη σχέση Ποταμού και Ανθρώπου, γεννήθηκαν ο «πολιτισμός της Στάνης» στα αλπικά κτηνοτροφικά λιβάδια, ο «πολιτισμός του Ξύλου» χαμηλότερα στα δασικά χωριά της λεκάνης, καθώς και «ο πολιτισμός της Πέτρας» στα χωριά της Λάκκας του Αώου και στα Μαστοροχώρια της Κόνιτσας», σημείωσε χαρακτηριστικά και πως «αν στερηθούμε το ποτάμι, θα στερηθούμε κι όλους αυτούς τους ιδιαίτερους πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν και συνεχίζουν να αναπτύσσονται κατά μήκος του. Ο ποταμός είναι πολυγλωσσικός και πολυπολιτισμικός και δεν μιλάμε μόνο για κυβικά νερού. Αν στερηθούμε το ποτάμι, θα στερηθούμε όχι μόνο το οικοσύστημα και την βιοποικιλότητα αλλά και την πολιτισμική ποικιλότητα, κι αυτό δεν πρέπει να συμβεί» κατέληξε.
SAVE THE BLUE HEART OF EUROPE
Τους καλεσμένους καλωσόρισε εκ μέρους της «Πίνδος Περιβαλλοντική» ο κ. Κώστας Τζιόβας, ο οποίος αναφέρθηκε στην καμπάνια «SAVE THE BLUE HEART OF EUROPE» που έχει ως στόχο την προστασία και διατήρηση του ποταμού Αώου (και άλλων σημαντικών ποταμών των Βαλκανίων) από την κατασκευή φραγμάτων και έργων υδροηλεκτρικής ενέργειας. Ο ποταμός Αώος-Vjosa αποτελεί έναν από τους τελευταίους άγριους ποταμούς της Ευρώπης, που ρέει ελεύθερος στο μεγαλύτερο μέρος του ως τις εκβολές του στην Αδριατική.
Εκ μέρους της Αλβανικής πλευράς συμμετείχαν ο Διευθυντής Προστατευόμενων Περιοχών του Υπουργείου Περιβάλλοντος της Αλβανίας κ. Zamir Dedej επικεφαλής αντιπροσωπείας καθώς και ο Περιφερειάρχης Αργυροκάστρου Astrit Aliae. Επίσης το παρών έδωσε ο Δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου, ο οποίος και χαιρέτησε τόσο την εκδήλωση, όσο και την πρωτοβουλία για την προστασία του Ποταμού.
***
Στη συνέχεια, ακολούθησε γλέντι με δυο μουσικές κομπανίες από την Ελλάδα και την Αλβανία όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να κατανοήσουν την πολιτιστική αλληλεπίδραση μέσα από την παραδοσιακή μουσική της λεκάνης του ποταμού Αώου.