Η ελιά και το ελαιόλαδο στο επίκεντρο του Συμποσίου Γαστρονομίας Λάκκας Σουλίου

on .

SYMPOSIO GASTRONOMIAS 28 7 19

• Με τα μέλη των Συλλόγων να παρουσιάζουν καταπληκτικά παραδοσιακά εδέσματα φτιαγμένα με λακκιώτικη ελιά και ελαιόλαδο, και με παρουσιάσεις σκευών που χρησίμευσαν στη συλλογή και επεξεργασία της ελιάς, άνοιξε το βράδυ του Σαββάτου η αυλαία του 3ου Συμποσίου Γαστρονομίας Λάκκας Σουλίου.
Μετά τον καθιερωμένο αγιασμό ο Δήμαρχος Ζηρού Νικόλαος Καλαντζής απηύθυνε χαιρετισμό, όπου υπογράμμισε την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής για θεσμοποίηση του Συμποσίου, τονίζοντας τις προοπτικές που δύναται να ανοιχθούν για τα τοπικά προϊόντα και τη γαστρονομία της περιοχής. Αναφέρθηκε ακόμη στην αταλάντευτη απόφαση του Δήμου για πολύπλευρη στήριξη του πρωτογενή τομέα.
Αποκάλυψε ότι στο εξής ο Δήμος στο πλαίσιο της εξωστρέφειας την οποία επιθυμεί να αυξήσει, θα λαμβάνει μέρος σε εκθέσεις και εκδηλώσεις τοπικών προϊόντων και γαστρονομίας, αρχικά στην Ελλάδα και αργότερα και στο εξωτερικό. Κάλεσε δε τους παραγωγούς να συνεταιριστούν, να οργανώσουν ομάδες αλλά και ν' αναπτύξουν καλές σχέσεις συνεννόησης μεταξύ τους, ώστε να είναι εκείνοι οι πρωταγωνιστές της προσπάθειας και να έχουν ουσιαστικό αντίκρυσμα στη δουλειά τους.
Τη διαδρομή της ελιάς και του ελαιολάδου στη μαγειρική ανέπτυξε σε ομιλία του ο επίτιμος πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας Τάσος Τόλης, ο οποίος μαζί με τον εκπρόσωπο της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας στο Νομό Πρέβεζας Θανάση Βρεττό και άλλα μέλη της Λέσχης έδωσαν το δικό τους ξεχωριστό χρώμα και τόνο στην εκδήλωση.
Κατά την έναρξη του Συμποσίου διαβάστηκε χαιρετισμός της νέας Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη, η οποία, μεταξύ άλλων, τόνιζε πως «με συγκινεί βαθύτατα ότι το φεστιβάλ γαστρονομίας γίνεται στη Λάκκα Σουλίου, μια περιοχή με σπουδαίο πολιτιστικό απόθεμα και ανθρώπους του μόχθου. Με την επιμονή και την εργασία σας προσφέρετε στη μείζονα περιοχή σας, όχι μόνο τη συμμετοχή σε μια απολαυστική διαδικασία, αλλά βοηθάτε τους παραγωγούς να προτείνουν τα προϊόντα τους. Μ’ ένα λόγο προσφέρετε έναν οικονομικό πόρο στην περιοχή σας».
Το Συμπόσιο ήταν διήμερο και ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ.