Πρώτο Περιφερειακό της Ελλάδος το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

on .

PANEPISTHMIO IOANNINON

• To Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, είναι το καλύτερο περιφερειακό της Ελλάδος, σύμφωνα την παγκόσμια κατάταξη «Webometrics Ranking of World Universities» για το δεύτερο εξάμηνο του 2019!
Η αξιολόγηση έγινε μεταξύ δώδεκα χιλιάδων πανεπιστημίων του κόσμου, με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων να βρίσκεται στη θέση 540!
Από τα Ελληνικά Πανεπιστήμια, σε καλύτερες θέσεις βρίσκονται τρία, που όμως λειτουργούν στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη και είναι κατά πολύ αρχαιότερα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Συγκεκριμένα πρόκειται για το Καποδιστριακό, (στη θέση 219), το Αριστοτέλειο (293) και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) με… αναφορά και στην Ήπειρο, που βρίσκεται στη θέση 382. Μετά το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ακολουθεί στη θέση 564 το Πανεπιστήμιο Πατρών και ακολουθούν τα άλλα.
Σε παγκόσμιο επίπεδο στα πρώτα δέκα πανεπιστήμια τα εννέα είναι αμερικανικά: Χάρβαρντ, Στάνφορντ, ΜΙΤ, Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ, Ουάσιγκτον, Μίσιγκαν, Οξφόρδης, Κολούμπια, Κορνέλ και Πενσιλβάνια.
Η συγκεκριμένη κατάταξη καταρτίζεται από τη Cybermetrics (CCHS), μια μονάδα του Ισπανικού Εθνικού Κέντρου Ερευνών (Spanish National Research Council - CSIC), που αποτελεί και το κύριο ερευνητικό ίδρυμα της Ισπανίας. Τα πανεπιστήμια κατατάσσονται με βάση ορισμένα κριτήρια, τα οποία αφορούν κυρίως την παρουσία και τη δημοτικότητα τους στον παγκόσμιο ιστό, την επίδραση του ερευνητικού τους έργου, όπως αυτή αποτυπώνεται στο συνολικό αριθμό ετεροαναφορών των άρθρων και των δημοσιεύσεων των καθηγητών και των ερευνητών τους, καθώς και στο ποσοστό των δημοσιεύσεων τους που βρίσκεται στο 10% των πλέον «διαβασμένων» και σημαντικών δημοσιεύσεων παγκοσμίως.