Στο… φως ο «άγνωστος» ναός Ταξιαρχών της Κωστάνιανης

on .

NAOS TAKSIARXON KOSTANIANH

• Στην Κωστάνιανη του Δήμου Δωδώνης βρίσκεται το αρχαιότερο και γι’ αυτό πιο σημαντικό Βυζαντινό μνημείο όλου του Νομού Ιωαννίνων. Πρόκειται για τον Ναό των Ταξιαρχών, ο οποίος χρονολογείται στον 13ο αιώνα. Δηλαδή κτίστηκε πριν την άλωση της Κωνσταντινούπολης!
Αυτή την περίοδο με τη μέριμνα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων αποκαθίστανται οι σπάνιες τοιχογραφίες της εκκλησίας. Όταν θα ολοκληρωθούν οι εργασίες, οι επισκέπτες θα μπορούν να θαυμάσουν σε όλο τους το μεγαλείο τις παραστάσεις που κοσμούν το μοναδικό αυτό μνημείο το οποίο επί αιώνες παρέμενε άγνωστο γενικά στο ευρύ κοινό κι ας απέχει λίγα μόλις χιλιόμετρα από τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης. Επισκεπτόμενος μάλιστα κανείς διαδοχικά τη Δωδώνη και την εκκλησία των Ταξιαρχών θα είναι σα να κάνει ένα ταξίδι στην ιστορία και ένα χρονικό «άλμα» από την αρχαία στη Βυζαντινή Ελλάδα!

«Θα αναδείξουμε…»
Μιλώντας σχετικά στον «Π.Λ.», η υπεύθυνη συντηρήτρια του έργου Αυγή Ευθυμιάδου τόνισε πως είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα Interreg – My Stones Ελλάδα – Αλβανία στο οποίο συμμετέχουν τα υπουργεία Πολιτισμού Ελλάδας, Αλβανίας και ο Δήμος Δωδώνης.
«Πρόκειται για έναν από τους παλαιότερους ναούς του Νομού Ιωαννίνων και αυτή τη στιγμή γίνεται η συντήρηση των τοιχογραφιών του που είναι της ίδιας περίπου εποχής. Πρόκειται για μία εκκλησία που δεν έχει μελετηθεί και για ένα έργο δύσκολο, καθώς οι τοιχογραφίες σε κάποια σημεία τους δεν είναι σε ιδιαίτερα καλή κατάσταση. Ωστόσο, θα σώσουμε και θα αναδείξουμε ό,τι έχει μείνει στον ναό, αυτό το Βυζαντινό μνημείο που είναι σημαντικό και επειδή βρίσκεται δίπλα στη Δωδώνη», τόνισε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο Προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Κων/νος Σουέρεφ σημείωσε πως «μιλάμε για μία εκκλησία που χτίστηκε πριν την άλωση, άρα καταλαβαίνετε πόσο μεγάλη είναι η αξία της για την περιοχή μας και πόσο σημαντική υπόθεση η ανάδειξή του».

Σημαντικό μνημείο
Ο ναός των Ταξιαρχών, στα δυτικά του χωριού, είναι το σημαντικότερο αξιοθέατο στην περιοχή της Κωστάνιανης. Κτίστηκε το δεύτερο μισό του 13ου αιώνα, την περίοδο του Δεσποτάτου της Ηπείρου και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της αρχιτεκτονικής της εποχής. Είναι τρίκλιτος σταυρεπίστεγος κτισμένος με λαξευτούς ασβεστόλιθους της περιοχής και διακοσμημένος στο εσωτερικό του με πλούσιες τοιχογραφίες. Από το 1961 έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ