Η ανάπτυξη του Σουλίου προσπάθεια συλλογική με όραμα, στόχο και σχέδιο!

on .

SOYLIOTES ANTAMOMA AYG 2019

• Ιστορικές μνήμες ξύπνησε το Πανελλήνιο Αντάμωμα Σουλιωτών στα Πηγάδια του Σουλίου.
Μέσα από διάφορα δρώμενα, η εκδήλωση αποτέλεσε ένα αφυπνιστικό έναυσμα. Πρώτον για να διατηρηθεί η ιστορική παρακαταθήκη, αλλά ταυτόχρονα να αναδειχθεί και η ανάγκη της αναπτυξιακής και τουριστικής προοπτικής της περιοχής.
Αναβίωσε ο παραδοσιακός Σουλιώτικος γάμος από το Σώμα Απόδοσης Τιμών και Ιστορικής Αναβίωσης του Δήμου Σουλίου, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φροσύνης και την Αδελφότητα το «Ηρωικό Σούλι». Υπήρχαν εκθέσεις με θέμα το Σούλι. Έγινε αναφορά στη φορεσιά και στον οπλισμό των Σουλιωτών. Παρουσιάστηκαν σουλιώτικες φάρες από τους απογόνους τους, σουλιώτικοι σύλλογοι ανά την Ελλάδα από τους εκπροσώπους τους, καθώς και βιβλία και έντυπα για το Σούλι. Μελετητές προσέγγισαν ιστορικά ζητήματα σχετικά με τους Σουλιώτες, αλλά και τον αγώνα τους.
Η Αδελφότητα το «Ηρωικό Σούλι» βράβευσε αριστούχους μαθητές από τα Σουλιοτοχώρια. Απαγγέλθηκαν σουλιώτικα δημοτικά τραγούδια, ενώ η εκδήλωση έκλεισε με παραδοσιακό σουλιώτικο γλέντι.
Η Σταυρούλα Μπραϊμη
Η απερχόμενη δήμαρχος Σουλίου και νεοεκλεγείσα περιφερειακή σύμβουλος Θεσπρωτίας Σταυρούλα Μπραΐμη-Μπότση σημείωσε ότι «ήταν μια εξαιρετική εκδήλωση σαφώς αναβαθμισμένη. Η προσπάθεια για την ανάδειξη του Σουλίου μπορεί να αποδώσει μόνο εφόσον είναι συλλογική με όραμα, στόχο και σχέδιο. Θέλει πολλή δουλειά ακόμη αλλά με συνεργασία όλων μπορούμε να τα καταφέρουμε».
Ιδιαίτερη βαρύτητα στο Αντάμωμα έδωσε η παρουσία απογόνων τις φάρες, που μίλησαν για την ηρωική θυσία των προγόνων τους. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγρινίου το «Σούλι», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αυλοτόπου και το Σώμα Απόδοσης Τιμών και Ιστροικής Αναβίωσης του Δήμου Σουλίου.
Τα σπαθιά του Μ. Μπότσαρη
Εξάλλου τα σπαθιά του Μάρκου Μπότσαρη παρουσιάστηκαν από απόγονό του, τον Ανδρέα Μπότσαρη, στις εκδηλώσεις «Μποτσάρεια» του Δήμου Καρπενησίου, που οργανώθηκαν και φέτος προς τιμή του πεσόντα ήρωα στη μάχη του Κεφαλοβρύσου. Μάλιστα τα σπαθιά του θρυλικού στρατηγού, προηγήθηκαν της πομπής του Σώματος Απόδοσης Τιμών και Ιστορικής Αναβίωσης του Δήμου Σουλίου. Εθελοντές και μέλη των πολιτιστικών Συλλόγων της Ευρυτανίας συμμετείχαν για να «αφηγηθούν» τα γεγονότα, αναπαριστάνοντας σκηνές από την καθημερινότητα της προεπαναστατημένης Ελλάδας μέχρι τη μάχη που δόθηκε στο Κεφαλόβρυσο και την τιμητική πομπή και ταφή του Μπότσαρη στο Μεσολόγγι σε κείμενα και σκηνοθεσία της Νεκταρίας Καραντζή. Επί σκηνής, μαζί τους, η Νεκταρία Καραντζή, ερμήνευσε το θρήνο του Μπότσαρη και παραδοσιακά τραγούδια της χώρας μας. Η ενδιαφέρουσα προσωπικότητα του ήρωα και η συνειδητή του επιλογή, να πέσει, σε αυτή τη μάχη, υπέρ της μητρικής γης σε συνδυασμό με τη συγκινητική συμμετοχή εθελοντών κάθε ηλικίας, οδήγησαν στη δημιουργία ενός δρώμενου για τον Μ. Μπότσαρη με στόχο να συνδεθεί ο τόπος, ο χρόνος, τα γεγονότα και να σκιαγραφηθεί ο άνθρωπος.

Η. Μ.