Πλήθος προσκυνητών στον τάφο του πατρο-Κοσμά στο Κολικόντασι

on .

KOLIKONTASI PATROKOSMAS 25 8 19

• «Kάτω το μίσος, πάνω η αγάπη» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, κηρύττοντας στο μοναστήρι του αγίου Κοσμά στο Κολικόντασι του Φίερι Αλβανίας, όπου και ο τάφος του, την ημέρα της εορτής του ιερομάρτυρα.

Μίλησε για τη σημασία της αγάπης κατά τον άγιο Κοσμά, που ήταν το πρωταρχικό στοιχείο, το οποίο τον παρακίνησε στον πνευματικό του αγώνα.
Ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας προεξήρχε της θείας λειτουργίας, πλαισιωμένος από τους Μητροπολίτες Βερατίου Ιγνάτιο, Απολλωνίας και Φίερι Νικόλαο, Αμαντείας Ναθαναήλ.
Το μοναστήρι του πατροΚοσμά στο Κολικόντασι, που είναι ιστορικό μνημείο και ταυτόχρονα φωτεινό ορόσημο της θυσιαστικής νίκης ενός απλού καλόγερου κατακλείστηκε, από πλήθος προσκυνητών, όχι μόνο από διάφορες περιοχές της Αλβανίας, αλλά και από την Ελλάδα.
Μεταξύ των Ελλαδιτών ήταν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Αλ. Καχριμάνης, όπως και ο καθηγητής του ΑΠΘ Μιχ. Τρίτος, οι οποίοι και συνομίλησαν με τον Μακαριώτατο.
Kατά τη λιτάνευση, προς το τέλος της θείας λειτουργίας των λειψάνων (που φυλάσσονται σε ξύλινη λάρνακα στην Αρχιεπισκοπή και στο μοναστήρι μεταφέρονται μόνο την ημέρα του εορτασμού) και της εικόνας του αγίου γύρω από το ναό της Μονής, οι πιστοί συλλογίστηκαν τον ματωμένο αναγεννητικό αγώνα του Κοσμά του Αιτωλού.

Στον τόπο της μαρτυρίας
Ρίγη θερμής πίστης διαπέρασαν όσους πιστούς βρέθηκαν, την παραμονή της εορτής του αγίου Κοσμά, στις όχθες του ποταμού Σέμαν, κοντά στο χωριό Μουγιάλι, όπου στις 24 Αυγούστου 1779 μαρτύρησε με απαγχονισμό ο άγιος Κοσμάς. Εκεί μέσα στη φύση, μπροστά στον ξύλινο μεγαλόσταυρο, που ανύψωσε ο Αρχιεοπίσκοπος Αναστάσιος στις 23 Αυγούστου του 2018, τελέστηκε εσπερινός, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Απολλωνίας και Φίερι Νικολάου.
Στο Μοναστήρι
Το Μοναστήρι του Αγίου Κοσμά, που ήταν στα χρόνια της αθεΐας μια παρηγοριά και τώρα είναι μια υπενθύμιση πως πρέπει να αλλάξουμε διαγωγή, χτίστηκε μεταξύ του Αυγούστου 1813 και του Ιουνίου 1814 από τον Αλή πασά τον Τεπελενλή, ο οποίος αποθέωνε τις αρετές του ιεραπόστολου. Ιδιαίτερα τον αναγνώριζε ως άνθρωπο του Θεού, με ικανότητες προφητικές. Και το καθολικό και τα κελιά, τα είχε ρημάξει η φθορά του χρόνου και η αδιαφορία, αλλά υπήρξε ανακαίνισή τους από τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο, ο οποίος τον ευλαβείται, αλλά και τον μιμείται ως προς το ολοκληρωτικό δόσιμό του στο Χριστό.
Ο τάφος του αγίου βρίσκεται κατά μήκος του κατεστραμμένου ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου, στο κέντρο μικρού δωματίου. Σύμφωνα με μαρτυρία του Χρήστου Μήτρου από το Φίερι, όταν το 1968 συνεργείο, σταλμένο από το καθεστώς, επιχείρησε να κατεδαφίσει τον τάφο, ακούστηκε μια δυνατή βουή και μέσα απ’ αυτό ξεπήδησε φλόγα. Έτσι η ανίερη προσπάθεια εγκαταλείφθηκε.

Οι προφητείες του…
Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη με τίτλο: «Εκπληρωμένες προφητείες του Κοσμά του Αιτωλού», που συνέγραψε ο καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ Μιχάλης Τρίτος και κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες, παρουσιάζεται, με απλό και κατανοητό τρόπο, το πρόσωπο και το έργο του αγίου Κοσμά. Και κυρίως το κομμάτι εκείνο, που αφορά στις επαληθευμένες προφητείες του για την απελευθέρωση του γένους, για τα επιτεύγματα της επιστήμης, για το μέλλον προσώπων και πόλεων, αλλά και της ανθρωπότητας ολόκληρης.
Στο δομημένο τρόπο παρουσίασης των εκπληρωμένων προφητειών του Αγίου Κοσμά από τον κ. Τρίτο, φαίνεται ξεκάθαρα ότι ένα από τα μέσα, που ο ιερομάρτυρας χρησιμοποίησε για να συνεγείρει τους ανθρώπους ήταν και ο ορισμός των μελλούμενων. Πρόκειται για «γράμματα» του Θεού, μέσω του πατροΚοσμά, που αποκαλύπτουν και τις θλίψεις και τις χαρές της ζωής. Αλλά, κυρίως, αυτό είναι το μήνυμα που ο καθηγητής Μιχάλης Τρίτος προωθεί, είναι αφορμή να βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή και επικοινωνία με την πηγή της χάριτος, όπως ακριβώς έπραττε ο άγιος.
Η.Μ.