Καταγραφή βιωμάτων από μια αλησμόνητη εποχή

on .

kapsalis

«Τα κόκκινα παπούτσια. Λες και ήταν χτες» είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του Ναπολέοντα Γιωτίτσα, το οποίο παρουσιάστηκε το απόγευμα της περασμένης Τρίτης στο Γυμνάσιο Κουτσελιού.
Την εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου επιμελήθηκε ο Μορφωτικός, Πολιτιστικός, Αιμοδοτικός Σύλλογος Κουτσελιού, ο οποίος στο παρελθόν ήταν αρωγός σε πρόβλημα του συγγραφέα και με τα έσοδα αυτού του βιβλίου να πηγαίνουν για την οικονομική ενίσχυση του Συλλόγου ως ελάχιστη αναγνώριση. Από την πλευρά του ο Σύλλογος απένειμε στο τέλος της εκδήλωσης πλακέτα και μετάλλιο στον Ν. Γιωτίτσα.
Στην παρουσίαση του βιβλίου παρέστησαν ο απερχόμενος Δήμαρχος Ιωαννιτών Θωμάς Μπέγκας, ο απερχόμενος αντιδήμαρχος Οικονομικών Θ. Γιωτίτσας, ο πρώην Δήμαρχος Παμβώτιδας Βαγγέλης Πήχας, νυν αλλά και νεοεκλεγέντες δημοτικοί, τοπικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι και φυσικά πλήθος κόσμου από τη Γορίτσα, το Κουτσελιό κ.ά.

Καταγραφή εποχής
Την εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου συντόνισε η καθηγήτρια αγγλικής γλώσσας Χριστίνα Πάνου. Πρώτη εκ των εισηγητών ήταν η ποιήτρια- γλωσσολόγος Λένα Καλλέργη, η οποία ανέφερε ότι με το βιβλίο αυτό ο Ναπολέων Γιωτίτσας παρουσίασε το δικό του ταξίδι και παραθέτει πληροφορίες από Γορίτσα, Κουτσελιό, Γιάννινα, μια καταγραφή εκείνης της εποχής. Δεν παρέλειψε να αναφέρει το γεγονός ότι η εκπαίδευση τον απασχολεί από εκείνα τα χρόνια έως σήμερα και προς το τέλος του βιβλίου προτείνει λύσεις για το εκπαιδευτικό σύστημα.
Ο πρώην λυκειάρχης - φιλόλογος Γιώργος Μίχος χαρακτήρισε τέλειο πνευματικό δημιούργημα το βιβλίο, με το ύφος να προσδίδεται γλαφυρό και να επισημαίνει άλλο ένα του ταλέντο, τη ζωγραφική.

Αλησμόνητες ιστορίες…
Στην εισήγησή του, ο πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων - καθηγητής Γιώργος Καψάλης, ο οποίος γνωρίζει 30 χρόνια τον συγγραφέα, ανέφερε τις ενδιαφέρουσες συζητήσεις που πάντα είχαν για την ελληνική γλώσσα, τον πολιτισμό και την αλησμόνητη στιγμή που φιλοξενήθηκε από τον ίδιο στη Γερμανία για να κάνει διάλεξη, όταν αυτός δίδασκε σε Πανεπιστήμια εκεί. Ο συγγραφέας κατά τον πρώην Πρύτανη διέπεται από αγωνιστικότητα, δημοκρατικότητα, φιλομάθεια, καλοσύνη, εγκαρδιότητα. Δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι ήταν από τους πρώτους αιρετούς Έλληνες δημοτικούς συμβούλους σε Δημοτικό Συμβούλιο της Γερμανίας και πως ακόμη ήταν Ειδικός Σύμβουλος στο Υπουργείο Παιδείας της Γερμανίας για θέματα δίγλωσσης εκπαίδευσης και ελληνικού πολιτισμού
Για το βιβλίο, «τα κόκκινα παπούτσια», είπε πως είναι ένας εξαιρετικός, ένας ιδιαίτερος και ευρηματικός τίτλος, που όταν κανείς πληροφορείται από τη μελέτη του βιβλίου για το πώς προέκυψε δεν υπάρχει περίπτωση να μη συγκινηθεί.
«Ο Ναπολέων ξεκίνησε με το βιβλίο του από εκεί που ίσως πρωτοξεκινάμε όλοι. Και εγώ πρωτοέγραψα Τα παιδιά των Πεύκων για τα αλησμόνητα παιδικά καλοκαίρια της σαρακατσάνικης στάνης στα βουνά της Λάιστας και του Γυφτόκαμπου. Ο Ναπολέων έχει χωριό και είναι η Γορίτσα, που την αγαπάει, την υμνεί και την επαινεί, που συμμετέχει και χαίρεται για το αύριο που προσδοκά να είναι καλύτερο από το σήμερα και το χτες. Επιλέγει ορισμένα συνταρακτικά γεγονότα από το διάβα της ζωής του, για να αναδείξει τις δυσκολίες, αλλά και τις προσδοκίες της ζωής» σημείωσε μεταξύ άλλων και αναφέρθηκε στα βιώματα του συγγραφέα από την Καλούτσιανη, το Γυμνάσιο Αρρένων, στην αγάπη του για τον ΠΑΣ Γιάννινα που κάνει μνεία στο δημιούργημά του. Τέλος ο Γ. Καψάλης μίλησε για την προσωπική τους φιλία αλλά και την σύζυγο του Ν. Γιωτίτσα Αφροδίτη, την αγάπη, την εκτίμηση και τον σεβασμό που επιδεικνύει ο Ναπολέων προς το πρόσωπό της, την αύρα και την έμπνευση δημιουργίας που εκείνη προκαλεί στον ίδιο.

Ευχαριστίες από το Σύλλογο
Με ανακοίνωσή του, ο Μορφωτικός, Πολιτιστικός και Αιμοδοτικός Σύλλογος Κουτσελιού ευχαριστεί τον κόσμο που αγκάλιασε αυτή την εκδήλωση και η συμμετοχή του ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη, τις γυναίκες που προσέφεραν εδέσματα και φυσικά τον Ναπολέοντα Γιωτίτσα που δώρισε όλα τα βιβλία του υπέρ του Συλλόγου για οικονομική ενίσχυση. Τον ευχαριστεί για την προσφορά του, ελπίζοντας σε ανάλογη επανάληψη.

Ο συγγραφέας
Ο Συγγραφέας γεννήθηκε στη Γορίτσα Ιωαννίνων όπου και φοίτησε στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού, στη συνέχεια στα Γιάννινα και πραγματοποίησε σπουδές σε Κοινωνιολογία και Ψυχολογία στην Αθήνα αλλά και Παιδαγωγικά στη Φρανκφούρτη. Εργάστηκε ως εκπαιδευτικός αρχικά στη χώρα μας και στη συνέχεια σε δίγλωσσα σχολεία στη Γερμανία, ειδικός σύμβουλος στο γερμανικό υπουργείο παιδείας για θέματα ελληνικής γλώσσας, πολιτισμού κ.α. Η ενασχόλησή του με τα κοινά πολύπλευρη (Πολιτιστικούς Συλλόγους, πολιτικά κόμματα σε Ελλάδα - Γερμανία).
Καταγραφές, φωτογραφίες που ξυπνούν μνήμες από το μακρινό αλλά και το πιο πρόσφατο παρελθόν που σε γεμίζουν νοσταλγία, με τους παλιότερους να ταυτίζονται με αυτές τις καταστάσεις και για τους νεότερους να αποτελεί ηθικό δίδαγμα μπορείς να βρεις στο βιβλίο του Ν. Γιωτίτσα.
Προσωπικά βιώματα από το χωριό μας τη Γορίτσα Ιωαννίνων, τη συνοικία της Καλούτσιανης και τη φοίτησή του σε σχολεία της πόλης, εμπειρίες από το εξωτερικό, άλλες πόλεις της Ελλάδας και ξανά στο σήμερα. Πολλές από τις φωτογραφίες του βιβλίου προέρχονται από τον επί πολλά έτη φίλο του Ροδόλφο.