Μία έκθεση για τα 30 χρόνια της Πινακοθήκης Ε. Αβέρωφ

on .

PINAKOTHIKH ABEROF

• Μία διπλή επετειακή γιορτή έχει φέτος το ορεινό Μέτσοβο. Αφενός, η Ε. Πινακοθήκη Αβέρωφ, αυτή η «κυψέλη» πολιτισμού που ίδρυσε ο ευπατρίδης της πολιτικής Ευάγγελος Αβέρωφ, συμπληρώνει 30 χρόνια λειτουργίας. Αφετέρου, το άλλο δημιούργημά του, το φημισμένο οινοποιείο «Κατώγι Αβέρωφ», γιορτάζει 60 χρόνια ζωής, όσο δηλαδή και η αναμπέλωση των άγονων πλαγιών της περιοχής.
Η διπλή αυτή επέτειος θα τιμηθεί με μία μεγάλη έκθεση με τίτλο «Τόποι δημιουργίας» η οποία θα εγκαινιαστεί 19 Οκτωβρίου στην Πινακοθήκη Αβέρωφ από τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα. Πρόκειται για μια φιλόδοξη εικαστική παραγωγή στην οποία συμμετέχουν με πρωτότυπο έργο τους 64 σημαντικοί Έλληνες καλλιτέχνες!

«Τόποι δημιουργίας»
Όπως αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση της Πινακοθήκης, αφιερωμένη στον τόπο, στην δημιουργία, στο όραμα και στη συνέχεια, η έκθεση «Τόποι Δημιουργίας» φιλοδοξεί να αναδείξει αφενός την πολυμορφία των αναζητήσεων και το δυναμισμό της σύγχρονης τέχνης των δημιουργών μας και αφετέρου να συμβάλλει στην πρόσληψη και κατανόηση μιας ιδιαίτερης πολιτισμικής οντότητας –ενός ξεχωριστού «τόπου δημιουργίας»‒ διερευνώντας συγχρόνως τις βαθύτερες ταυτίσεις που ορίζουν τους «τόπους δημιουργίας» των συμμετεχόντων καλλιτεχνών.

Η επιμελήτρια
Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Δρ. Λίνα Τσίκουτα - Δεϊμέζη, η οποία υπογράφει και τα κείμενα στον δίγλωσσο πολυτελή κατάλογο που έχει γίνει γι’ αυτήν. Όπως τονίζει η ίδια στον πρόλογο του βιβλίου, από μια άποψη, η έκθεση αυτή έρχεται ως συνέχεια και εξέλιξη, μια νέα εκδοχή της παλιότερης έκθεσης που παρουσιάσαμε από κοινού το 2002, στην οποία 51 καλλιτέχνες από όλα τα μέσα και τις τεχνικές δημιούργησαν ένα έργο – αφιέρωμα στο νομό Ιωαννίνων, προσφέροντας έτσι για πρώτη φορά στην Ελλάδα μια αντιπροσωπευτική καταγραφή της πολυμορφίας της σύγχρονης ελληνικής τέχνης. Η κ. Τσίκουτα – Δεϊμέζη σημειώνει χαρακτηριστικά πως «με κριτήριο, την ποιότητα, την απόδοση της πολυμορφίας της σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας, και το προσωπικό στίγμα των καλλιτεχνών καταλήξαμε σε 64 ξεχωριστούς και σημαντικούς καλλιτέχνες οι οποίοι δημιούργησαν τα 60 έργα της έκθεσης» και προσθέτει: «Τα είδη, τα μέσα και οι τεχνικές που χρησιμοποιούν είναι όλα τα σύγχρονα μέσα που χρησιμοποιούνται στη σύγχρονη Τέχνη, από τα πιο παραδοσιακά μέχρι τα πιο πρωτοποριακά, τα πολυμέσα, την τεχνολογία και τις πιο εξελιγμένες εκδοχές της. Πιο συγκεκριμένα έχουμε 19 έργα ζωγραφικής, 12 επιτοίχια, 20 εγκαταστάσεις ή γλυπτά, 11 βίντεο και 3 performances».

Ποικιλία θεμάτων…
Στην επιλογή του θέματος έχουν παίξει ρόλο τόσο η εικόνα, όσο και το εννοιολογικό πλαίσιο, τονίζει η επιμελήτρια της έκθεσης «Τόποι Δημιουργίας». Όπως γράφει, «θεματικά, κάποιοι καλλιτέχνες ασχολούνται στο έργο τους με τον ίδιο τον Αβέρωφ, άλλοι με την ιδιαίτερη φύση του τόπου, τα κλήματα, τα αμπέλια, τα ζώα, τις αρκούδες, τα αχανή τοπία, την παράδοση, τα έθιμα και τις συνήθειες, τον ρόλο της γυναίκας στην περιοχή, τα υφαντά, τα στολίδια, τα κεντήματα, τα κρασιά, την ιστορία, τις ιδιαίτερες παραδόσεις. Ενδιαφέρον έχει η αντίθεση του συνδυασμού της παράδοσης με σύγχρονες τεχνικές. Οι εμμονές τους, αλλά και η προσωπική γραφή, οι επιλογές που καθορίζουν και καθιστούν συνήθως αναγνωρίσιμο το έργο τους διαφαίνονται και στη συγκεκριμένη έκθεση». Και καταλήγει τονίζοντας πως «μπορούμε χωρίς υπερβολή να πιστεύουμε πως η έκθεση "Τόποι Δημιουργίας", όπως και η πρώτη του 2002, γράφουν ιστορία για την σύγχρονη εικαστική σκηνή της Ελλάδας, η οποία δεν υστερεί καθόλου σε σχέση με την διεθνή, απλά δεν έχει τους κατάλληλους κρατικούς μηχανισμούς για να την προωθήσει και να την κάνει γνωστή στο εξωτερικό».

Οι καλλιτέχνες
Στην έκθεση «Τόποι δημιουργίας» της Πινακοθήκης Αβέρωφ θα συμμετέχουν οι εξής καλλιτέχνες: Αδαμάκος Γιάννης, Βελώνης Κωστής, Βενετόπουλος Μπάμπης, Γεροδήμος Βασίλης, Γκαβαϊσέ Βάσω, Γουλάκος Περικλής, Γραμμένος Κορνήλιος, Γυπαράκης Γιώργος, Δαμοπούλου Γεωργία, Ζαμπούρα Μαριλένα, Ζαφειρόπουλος Θεόδωρος, Ζαφειροπούλου Κατερίνα, Ζαχαριουδάκης Μανώλης, Ζουρούδης Δημήτρης, Indoors (Κάσση Μαριγώ, Νομίδου Βάλλυ, Πολίτη Σπυριδούλα, Χρηστέα Μαίρη), Καρατζά Άντζυ, Capten (Κωτσούλας Χρήστος), Κλιάφα Πέγκυ, Κριθαρά Ρίκα, Κωστής (Τριανταφύλλου), Λίτη Αφροδίτη, Μακαρούνας Νίκος, Μανουσάκης Μιχάλης, Ματσούκη Ειρήνη, Μισούρας Τάσος, Μπέτσου Βίκη, Μπήτσικας Ξενοφών, Μπονάτσος Σταύρος, Μπουρονίκος Χρήστος, Mυτιληναίου Ευφροσύνη, Ξαγοράρης Ζάφος, Παπαδημητρίου Νίκος, Παπαδόπουλος Κρίτων, Παπαζήση Κατερίνα, Παπαηλιάκης Ηλίας, Πατσουράκης Ευτύχης, Προδρομίδης Θοδωρής, Ραυτόπουλος Θεόδωρος, Ρόρρης Γιώργος, Σάββα Ανδρέας, Σαχίνης Ξενής, Σκούρτης Άγγελος, Σπηλιόπουλος Μάριος, Σπύρου Έφη, Στράτου Δανάη, Τρανός Νίκος, Τσακίρης Γιώργος, Τσώλης Κώστας, Φάρος Μάκης, Χαλυβοπούλου Έφη, Χανδρής Παντελής, Χαραλάμπους Πάνος, Χαρβαλιάς Γιώργος, Χαρίσης Χρήστος, Χάρος Μανώλης, Χατζηαργυρού Έρση, Χατζηγεωργίου Γιούλα, Χιώτη Θάλεια, Χριστόπουλος Κώστας, Χριστούλη Βιβέττα και Ψυχούλης Αλέξανδρος.

* * *
Σημειώνεται εδώ ότι η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και διοργανώνεται με τη συμβολή της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Μετσόβου. Θα διαρκέσει ως τις 12 Ιανουαρίου 2020 και θα λειτουργεί καθημερινά, πλην Τρίτης, ώρες 10.00 – 16.00.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ