Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα για τα φετινά «Καλπάκια»

on .

KALPAKIA 31 10 13

• Οι καθιερωμένες εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο του Έπους του 1940, γνωστές και ως «Καλπάκια» θα λάβουν χώρα το επόμενο διάστημα στο ιστορικό Καλπάκι με διοργανωτή την Περιφέρεια Ηπείρου, την ΠΕΔ, την 8η Ταξιαρχία, την Ομοσπονδία Αδελφοτήτων και Ενώσεων Πωγωνίου και το Κέντρο Νέων Ηπείρου.
Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν την Κυριακή, 20 Οκτωβρίου και ώρα 09.30 με τον 2ο ιστορικό αγώνα δρόμου «Ο Δρόμος της νίκης». Αφετηρία και τερματισμός θα είναι το Δημαρχείο Καλπακίου. Την Κυριακή, 27 Οκτωβρίου θα γίνουν εκδηλώσεις στο μνημείο του Μαχητή με ώρα έναρξης τις 17.20 όπου θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση. Θα ακολουθήσει προσκλητήριο νεκρών, κατάθεση στεφάνων και ερμηνεία επετειακών τραγουδιών του Έπους του ΄40 από τη Στρατιωτική Μουσική της 8ης Ταξιαρχίας. Στις 18.00 θα ακολουθήσει καλωσόρισμα από τον Δήμαρχο Πωγωνίου Κώστα Καψάλη, ενώ αμέσως μετά θα μιλήσει ο καθηγητής και τ. Πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Κων/νος Γάτσιος με θέμα «Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία». Στις 18.15 θα γίνει η καθιερωμένη αναπαράσταση της μάχης του Καλπακίου.
Παράλληλες εκδηλώσεις
Το Σάββατο, 26 Οκτωβρίου, ώρα 18.15, θα τελεστεί στο Χάνι Δελβινακίου επιμνημόσυνη δέηση και στη συνέχεια θα γίνει κατάθεση στεφάνων. Στη συνέχεια, ώρα 19.00, θα ακολουθήσει εκδήλωση στο πνευματικό Κέντρο Δελβινακίου. Θα χαιρετίσουν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης και ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κ. Καψάλης. Θα ακολουθήσει ιστορική ομιλία από τον συνταξιούχο εκπαιδευτικό Νικόλαο Θεοδοσίου και στις 19.30 θα γίνει προβολή ντοκιμαντέρ.
Τέλος, τη Δευτέρα, 28 Οκτωβρίου, ανήμερα της εθνικής Επετείου, και ώρα 08.00 θα τελεστεί Θεία Λειτουργία στη Μονή Σωσίνου. Θα ακολουθήσεις στις 10.10 επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων. Θα χαιρετίσει ο Δήμαρχος Πωγωνίου και θα κάνει ιστορική ομιλία ο Διευθυντής του Γυμνασίου Παρακαλάμου Κων/νος Πατσούρας. Η εκδήλωση θα λήξει με ποιήματα από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου και του Γυμνασίου Παρακαλάμου.