Στους Βουλιαράτες τιμάται η μνήμη των πεσόντων του ‘40

on .

DIAMATARHS ANTONIOS

 Παρουσία του Έλληνα Υφυπουργού Απόδημου Ελληνισμού κ. Αντώνη Διαματάρη (φωτό) θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα η κεντρική εορταστική εκδήλωση στη Βόρειο Ήπειρο και συγκεκριμένα στους Βουλιαράτες για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.
Για να τιμήσουν τους Έλληνες στρατιώτες που είναι ενταφιασμένοι στο στρατιωτικό νεκροταφείο, αναμένεται να ταξιδέψουν και αρκετοί προσκυνητές από την Ελλάδα, με τις εκδηλώσεις πάντως να γίνονται στη «σκιά» της περυσινής δολοφονίας του Κωνσταντίνου Κατσίφα.
Σήμερα στους Βουλιαράτες, αναμένεται νέα κοσμοπλημμύρα, καθώς τελείται το ετήσιο μνημόσυνο του Κ. Κατσίφα, ο οποίος είχε σκοτωθεί από την Αλβανική αστυνομία ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου.
Οι Αλβανικές αρχές έχουν λάβει δρακόντεια μέτρα στο Μεθοριακή Σταθμό της Κακαβιάς, προσπαθώντας να μην εισέλθουν στην Αλβανία άτομα που τα έχουν χαρακτηρίσει πέρυσι ανεπιθύμητα. Ταυτόχρονα όμως και ενόψει της επικείμενης συνάντησης των πρωθυπουργών Κυριάκου Μητσοτάκη και Έντι Ράμα, που εκτός απροόπτου θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, η Κυβέρνηση έχει απαγορεύσει την πραγματοποίηση διαδήλωσης από τους «Τσάμηδες» και άλλα εξτρεμιστικά στοιχεία, τόσο στην Κακαβιά, όσο και στους Βουλιαράτες. Επίσημα δε επιχειρείται να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι, με στόχο να κυλήσει ομαλά η σημερινή μέρα. Στο πλαίσιο αυτό οι διαδηλώσεις των Αλβανών εθνικιστών, έχουν «μεταφερθεί» αρκετά μακριά από τους Βουλιαράτες, στην πόλη του Αργυροκάστρου.
Το σίγουρο είναι πως οι έλεγχοι των Αλβανικών Αρχών σε όσους θέλουν σήμερα να μεταβούν στους Βουλιαράτες θα είναι εξονυχιστικοί.
Μνημόσυνο για τον Κ. Κατσίφα τελείται αύριο και στο Δελβινάκι από την Μητρόπολη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης.
Ο Μητροπολίτης Ανδρέας
Στην εγκύκλιό του για την Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, ο Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας, αναφέρεται στη συμβολή του ναυτικού στον πόλεμο του 1940. «Τα κατορθώματα του ναυτικού μας, δόξασαν και ελάμπρυναν την πατρίδα μας», υπογραμμίζει ο ακρίτας μητροπολίτης.
***
Στην Κόνιτσα εν τω μεταξύ, οι εκδηλώσεις για το «ΟΧΙ» ξεκίνησαν από χθες με επετειακή εκδήλωση των σχολείων. Στη συνέχεια – με τη συμμετοχή μαθητών- τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο κενοτάφιο που βρίσκεται στο τρίγωνο των εξωκκλησίων Αγίου Αθανασίου - Αγίου Νικολάου και Παναγιάς Κόνιτσας. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από το Δήμαρχο Ν. Έξαρχο και άλλους. Επιμνημόσυνη δέηση και καταθέσεις στεφάνων έγινε και στο λόφο του Ανθυπολαχαγού Π. Παυλίδη στο Ελεύθερο Κόνιτσας.