Φοιτητές του Πανεπ. Ιωαννίνων στο Γεωπάρκο Βίκου - Αώου

on .

GEOPARKO FOITHTES

• Επίσκεψη εκπαιδευτικού χαρακτήρα - σεμινάριο φοιτητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έγιναν πρόσφατα στο Γεωπάρκο Βίκου - Αώου.

Οι φοιτητές που συμμετείχαν είχαν την ευκαιρία μέσα σε μια ολόκληρη ημέρα να μυηθούν στα μυστικά του Γεωπάρκου ταυτόχρονα σε θέματα που αφορούν την γεω-ποικιλότητα και την βιο-ποικιλότητα.
Εξειδικευμένοι γεωλόγοι από το Γεωπάρκο παρουσίασαν στους μαθητές τις ιδιαιτερότητες της γεωμορφολογίας, της υδρογεωλογίας και της γεωλογίας του δυτικού τμήματος του Γεωπάρκου από το σημείο της ένωσης των ποταμών Αώου και Βοϊδομάτη στον κάμπο της Κόνιτσας έως τα στενά και την κοιλάδα του Σαραντάπορου ποταμού με τους παραποτάμους του, καθώς και το μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο των θερμοατμίδων Αμαράντου.
Παρομοίως, βιολόγοι και περιβαλλοντολόγοι, καθηγητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, παρουσίασαν στους φοιτητές τα μοναδικά οικοσυστήματα όλης αυτής της περιοχής και ιδιαίτερα τις ενότητες βλάστησης και την σπάνια χλωρίδα και πανίδα από τα ασπόνδυλα μέχρι τα μεγάλα θηλαστικά. Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής αυτής επίσκεψης οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να περπατήσουν σε χωματόδρομους και αυθεντικά παμπάλαια μονοπάτια και να εμβαθύνουν στις ιδιαιτερότητες των ορεινών ποταμών, των δασών δρυός και μαύρης πεύκης καθώς και των ορεινών λιμνών και της ιδιαίτερης πανίδας αυτών.
Παράλληλα ενημερώθηκαν για τις προσπάθειες που γίνονται σε τοπικό επίπεδο για την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού και ιδιαίτερα του πεζοπορικού τουρισμού, αφού περπάτησαν και ένα μικρό μέρος του μεγάλου μονοπατιού «Epirus Trail» της Περιφέρειας Ηπείρου. Επιπλέον, στον λιγοστό ελεύθερο χρόνο που είχαν, όσοι πρόλαβαν, πήραν μια γεύση από τις χαλαρωτικές και θεραπευτικές ιδιότητες των Ατμόλουτρων Αμαράντου.
Τις θεματικές ενότητες του σεμιναρίου ανέπτυξαν οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: Βασιλική Κατή (Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών- Εργαστήριο Βιοποικιλότητας), Κωνσταντίνος Γαβριλάκης (Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης- Εργαστήριο Γεωγραφικής & Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης), ο Προϊστάμενος της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών, Ευάγγελος Νικολάου, Δρ. Υδρογεωλόγος και ο Υπεύθυνος της Δομής του Γεωπάρκου Βίκου-Αώου/ ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕ κ. Χαρητάκης Παπαϊωάννου.