Ένας Ναός στο Παλαιοσέλλι Κόνιτσας 155 χρόνια γέρνει, αλλά μένει όρθιος!

on .

AGIA PARASKEYH PALIOSELI KONITSAS 1

• Ένα εξαιρετικό και σπάνιο φαινόμενο, από επιστημονικής πλευράς παρατηρείται στην εκκλησία της αγίας Παρασκευής Παλαιοσελλίου Κόνιτσας, στα όρη του Σμόλικα. Λίγα χρόνια μετά την ολοκλήρωσή της το 1864, λόγω κατολίσθησης, εμφανίζει έντονη στροφή και απόκλιση από την κατακόρυφο, χωρίς όμως να παρουσιάζει ταυτόχρονα αστοχίες και γενικότερα έντονες ρηγματώσεις στις τοιχοποιίες από λιθοδομή!
Η στροφή και απόκλιση αυτή, που φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού, έγινε κατά ομαλό και ομοιόμορφο τρόπο, ώστε δεν παρατηρούνται φαινόμενα καταστροφής ή αποδιοργάνωσης των τοιχωμάτων. Το μόνο, που παρουσιάζεται είναι κάποιες μικρορωγμές, οι οποίες οφείλονται είτε σε σπάσιμο των λίθων, είτε σε απώλεια της συνδετικής ικανότητας του κονιάματος.
Εμφανίζεται επίσης μια ελαφριά κύρτωση των τοίχων. Η σύνθεση του εδάφους, κάποια άγνωστα ενδεχομένως στοιχεία, σε συνδυασμό με τα υλικά κατασκευής, μπορούν να προκαλέσουν βύθιση των θεμελίων, μετακίνηση ή στροφή τους με αποτέλεσμα, μερικές φορές, την απόκλιση από την κατακόρυφο.
Συνήθως μια τέτοια κατάσταση και μάλιστα στην πορεία τόσων χρόνων λογικά και με βάση τα επιστημονικά δεδομένα θα έπρεπε να έχει ως αποτέλεσμα την κατάρρευσή του ναού. Ασυνήθιστο είναι τα κτίρια με τέτοιου είδους απόκλιση να μένουν στη θέση τους σε «πείσμα» των νόμων της φύσης και διακηρύττοντας παράλληλα τα θαυμαστά του Θεού, αφού παρόλο, που γέρνει, βρίσκεται μέχρι και σήμερα σε λειτουργία.
Μια ακόμη απόδειξη, τρανή απόδειξη για τους πιστούς, ότι ο Χριστός με διάφορους τρόπους, με ποικιλία μορφών και ειδών, περιπτώσεων και εκδηλώσεων, κάνει αισθητή την παρουσία Του, δίνει το παρών Του και μας καλεί με κραυγαλέο τρόπο κοντά του.
Η.Μ.